ABD BARIŞI GÜÇLE KORUYACAK!
DÜNYA 18.12.2017 23:43:54 345 0

ABD BARIŞI GÜÇLE KORUYACAK!

Başkan Donald Trump bugün Ulusal Güvenlik Stratejisi´ni açıklarken göreve gelmesinden bu yana geçen 11 ay içerisinde hazırlanan strateji belgesinin tüm kabine üyelerince onaylandığını söyledi.

ABD Başkanı Donald Trump, ülkesinin ulusal güvenlik stratejisini açıkladı. Trump, kabinenin tamamının onayını taşıdığını belirttiği ABD´nin ulusal güvenlik stratejisinin dört temel unsura dayandığını söyledi.

Trump, ´Önce ABD´ başlıklı ulusal güvenlik stratejisini açıkladı. Eski ABD liderlerini halkın gerçek çıkarlarına hizmet etmemekle suçlayan Trump, "Önceki başkanların hatası, ABD sınırlarını ardına kadar açmalarıydı" dedi ve sınırların korunamaması halinde ABD´yi de koruyamayacaklarını söyleyerek sınır politikalarının öncelik taşıdığını vurguladı.

İran´a uygulanan yaptırımlardan bahseden Trump, "İran Devrim Muhafızları terörizmi destekliyordu ve biz onlara yaptırım uyguladık" ifadelerini kullandı.

IŞİD´le mücadeleye değinen Trump, "ABD, IŞİD´e önemli darbeler indirmiştir. Nereye kaçarlarsa takip ediyoruz ve ABD sınırlarından içeri girmelerine izin vermiyoruz" dedi.

Kore Yarımadası´nda tırmanan gerilime ilişkin "Kuzey Kore´nin izole edilmesinde daha yapacak çok şey var" diyen Trump, "Bu rejim dünyayı tehdit edememeli" ifadesiyle sözlerini sürdürdü.

Trump´ın gündeminde Rusya ve Çin´le ilişkiler de vardı. Rusya ve Çin´i ´rakip kuvvetler´ olarak tanımlayan Trump, "Bu ülkelerle işbirliğini, ulusal güvenliğimizi korumayı gözeterek devam ettireceğiz" dedi ve Rusya´nın ABD´ye istihbarat paylaşımından dolayı teşekkür etmesini örnek gösterdi.

"Önce geçmişin hatalarına bakmamız lazım, eski ABD liderleri ?felaket´ ticaret anlaşmaları yapıp, milyonlarca işi ülke dışına yolladılar" diyen Trump, "Seçimlerden sonra iki milyon yeni iş sahası oluşturduk, borsalar rekor düzeyde yükseldi, 22 yasal kısıtlamayı kaldırdık, ekonomi yüzde 3´ün üzerinde büyüdü, tüketici güveni arttı" dedi.

´STRATEJİNİN DÖRT TEMELİ´

ABD Başkanı Donald Trump, ulusal güvenlik stratejisinin dört temelini şöyle sıraladı:

  • Yeni strateji belgemiz önceliği sınırlarımızın güvenliğine verecek.
  • Stratejimizde ikinci temel prensip Amerika´nın refahını korumak ve güçlendirmek olacak.
  • Stratejimizin üçüncü temel noktası barışı güçle korumak.
  • Stratejimizin bir diğer ayağı da tüm dünyada Amerika´nın etkinliğini, gücünü arttırmak.

RUSYA VE ÇİN´E ´RAKİP´ NİTELEMESİ

ABD Başkanı Trump´ın ´Önce ABD´ başlıklı ulusal güvenlik stratejisini açıklamasından önce Beyaz Saray belgeden bazı kısımları paylaşmaya başlamıştı.

Trump ve danışmanlarının aylardır üzerinde çalıştığı belirtilen belgede, ´Rusya ve Çin´in ABD´nin gücü, güvenliği ve refahına meydan okuyan siyasi rakipler´ olarak nitelenmesi bekleniyordu.

Beyaz Saray´ın yayınladığı belgede "Onlar (Rusya ve Çin) ekonomilerinde serbestliği ve eşitliği azaltmaya, ordularını büyütmeye, toplumlarını bastırmak ve nüfuzlarını artırmak için bilgiyi ve verileri kontrol altına almaya kararlılar" dendi.

?ÖNCEKİ YÖNETİMLER AMERİKAN HALKININ ÇIKARLARINI TAM KORUYAMADI?

Trump, konuşmasında bu ilkeleri açıklamadan önce geçmiş ABD yönetimlerini Amerikan halkının çıkarlarını tam olarak korumamakla suçladı. Trans Pasifik Anlaşmasi ve Paris İklim Anlaşması gibi Amerika´nın çıkarına olmayan anlaşmalardan bu nedenle yönetiminin çekilme kararı aldığını söyledi.

İran´la varılan nükleer anlaşmayı bir kez daha eleştiren Trump, Kuzey Kore tedhdidinin gözardı edildiğini de söyledi.

Trump´ın ulusal güvenlik stratejisinin dört temel önceliğe dayanıyor: Bunlar ?ülke savunması, Amerika´nın refahının korunup güçlendirilmesi, güç kullanarak barışı sürdürmek ve Amerika´nın nüfuzunu arttırmak.?

Trump, ulusal güvenlik stratejisinin Amerikan ekonomisini de güvence altına almayı hedeflediğini söyledi. Pakistan´dan, terörizme karşı daha fazla önlem almasını isteyen Trump, Washington´un da Kuzey Kore sorunuyla başa çıkmaktan başka çaresi olmadığını dile getirdi.

McMaster ipuçlarını geçen hafta verdi

Trump´ın Ulusal Güvenlik Danışmanı H.R. McMaster, geçen hafta başkent Washington´da, Londra merkezli Policy Exchange adlı düşünce kuruluşunda yaptığı konuşmada başkanın stratejisi hakkında ipuçları vermişti. Bu konuşmada McMaster´in Türkiye´ye yönelik değerlendirmeleri ise Ankara´nın tepkisine yol açmıştı.

Ulusal Güvenlik Danışmanı, Başkan Trump´ın bugünkü konuşmasına dair ön bilgiler verdiği açıklamasında Rusya´nın, ?kutuplaşma oluşturacak sofistike propaganda kampanyaları? gibi yeni dönem savaş teknikleriyle Amerika´yı tehdit ettiğine de işaret etti. Ancak, McMaster, bu noktada, Rusya´nın Amerikan seçimlerine müdahale etmesine değinmedi.

McMaster, Çin´in ?ekonomik saldırganlığının? da yüz milyonlarca insanın yoksulluktan çıkmasını sağlayan iktisadi düzeni tehdit ettiğini söyledi ve bu iki ülkeye karşı ?rekabetçi angajmanla? mücadele edilmesi gerektiğini vurguladı. Ulusal Güvenlik Danışmanı, ticaret anlaşmalarının yeniden müzakereye açılmasının da Amerika´nın yeni Ulusal Güvenlik Stratejisi´nin parçası olabileceğini vurguladı.

?İslamcı gruplar Türkiye ve AKP´yi model alıyor?

McMaster, konuşmasında IŞİD ve diğer terörist grupları da tehdit unsuru olarak değerlendirdi.

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı H.R. McMaster, konuşmasında ayrıca, dünyada aşırıcı ideolojilerin yayılması faaliyetlerinde şimdi Türkiye´nin de büyük rol oynadığını öne sürdü. McMaster, birçok İslamcı grubun ?Türkiye ve AKP modelini? örnek aldığını savundu.

McMaster, ?radikal İslamcı ideolojinin tüm medeni insanlara karşı ciddi bir tehdit oluşturduğunu, ancak ABD´nin bu konuda sadece terör örgütlerine odaklanan ?çok miyop´ ve ?çok kanuncu´ bir yaklaşım izlediğini? söyledi.

McMaster, ?Aşırıcı ideolojilerin medreseler, camiler ve sözde yardım kuruluşları üzerinden nasıl güçlendirildiğine fazla dikkat göstermedik. Sorun da elbette böyle başladı. 1970´lerde temelde Suudi Arabistan tarafından fonlandı ve sonra da en azından epey bir zaman başta Katar tarafından fonlanan örgütlere dönüştü. Şimdi de Batı Afrika´dan Güneydoğu Asya´ya kadar uzanan bölgelerde Türkiye´nin büyük dahiliyetini görüyoruz. Balkanlar şu anda ciddi bir endişe kaynağı? dedi.

Konuşmasında McMaster, ?Türkiye´nin iktidara gelmek isteyen İslamcı gruplar için model oluşturduğundan? söz etti ve ana model olarak da Mısır´daki ?Mursi modelini´ gösterdi.

McMaster, ?Diğer bir model ise İslamcı grupların çok şey öğrendiği Türkiye ve AKP modeli. Gücü tek elde pekiştirmek için sivil toplum, eğitim sektörü, polis, yargı ve orduyu kullanan; görmeyi tercih etmediğimiz bir model bu. Bunun Türkiye´nin Batı´dan uzaklaşmasına üzücü biçimde etki ettiğini düşünüyorum? diye konuştu.

Dışişleri Bakanlığı: "Temelsiz ve kabul edilemez"

McMaster´ın bu yorumlarına Türk Dışişleri Bakanlığı sert tepki gösterdi. Bakanlıktan yapılan açıklamada, McMaster´ın konuşmasında ?Türkiye´yi ve hükümeti hedef alan ifadelerde bulunmasının üzüntüyle karşılandığı? belirtildi.

Açıklamada şunlar kaydedildi: ?Ülkemizin terörizm ve radikalizmin her boyutuyla nasıl bir mücadele verdiğini en iyi bilmesi gereken bir makamda bulunan Ulusal Güvenlik Danışmanı McMaster´ın gerçeklikle bağlantısı olmayan iddiaları hayret verici, temelsiz ve kabul edilemez niteliktedir.

Dost ve müttefik olarak görmeye devam ettiğimiz ABD´nin ülkemize aynı yaklaşımı sergilemesini ve her ne sıfat altında olursa olsun YPG gibi terör örgütlerine desteği bırakarak, geleneksel müttefiklik ilişkilerimiz ve uluslararası meşruiyete uygun şekilde ülkemizin kararlılıkla sürdürdüğü terörizm ve radikalizmle mücadelesine daha somut ve etkin destek vermesini beklemekteyiz.?

 


Haber Kaynak : HABER MERKEZİ

Ukrayna'da iki savaş uçağı havada çarpıştı

Türkiye'den Güney Kıbrıs'taki cami saldırısına kınama

Putin’den Wagner kararnamesi

Kremlin: “Wagner'in lideri Prigojin'i öldürdüğümüz iddiası mutlak bir yalan”

Dışişleri Bakanı Fidan Kiev’de Zelenski ile görüştü

ULUSLARARASI AF ÖRGÜTÜ'NDEN İRAN AÇIKLAMASI

Zelenski: “F-16 tedariki sayesinde Rusya'nın savaşı kaybedeceğine eminim”

Güney California'yı hem fırtına hem deprem vurdu

Kadınlar Dünya Kupası’nda şampiyon İspanya

Rusya’nın insansız uzay aracı Luna-25 Ay’a çarptı

Guterres: "Kıbrıs’ta BM güçlerine yapılan saldırı uluslararası hukuka göre ciddi bir suç olabilir"

COVID-19'un yeni yayılmaya başlayan varyantı Eris hakkında neler biliyoruz?

Türkiye Kıbrıs Konusunda Birleşmiş Milletler’e de bir kınama yayımladı

BM: “Kıbrıs Türk kuvvetleri BM Kıbrıs Barış Gücü görevlilerine saldırdı”

Japon Denizi’nde sular ısındı savaş uçakları havalandı

ABD, Ukrayna'ya F-16 savaş uçakları gönderilmesini onayladı

Türkiye bağlantılı Uygurlar’ı hedef alan tutuklamalar arttı

Kuzey Kore'den şort giyen kadınlara ceza

DSÖ'den yeni Covid alt varyantı 'Eris'e karşı önlemleri kaldırmama uyarısı

2 yıllık Taleban iktidarının bedelini Afgan kadınlar ödüyor

Alman Gazeteciler Birliği: "Gazeteciler Türkiye’ye gitmesin"

  • BIST 100

    9079,97%3,10
  • DOLAR

    32,35% 0,15
  • EURO

    34,93% -0,09
  • GRAM ALTIN

    2322,96% 0,18
  • Ç. ALTIN

    3843,45% 0,00
  • Cuma 24.9 ° / 14.2 ° Güneşli
  • Cumartesi 28.3 ° / 15.1 ° Güneşli
  • Pazar 28.3 ° / 15.7 ° Güneşli