AB Batı Balkan ülkeleri toplandı
DÜNYA 20.05.2020 15:20:00 551 0

AB Batı Balkan ülkeleri toplandı

Aralarında Türkiye'nin de bulunduğu, "Batı Balkanlar ve Türkiye 19 Mayıs 2020 tarihli ekonomik ve mali diyalog toplantısı" ortak kararları açıklandı


AB’ye Üye Devletler, Batı Balkan ülkeleri, Türkiye, Avrupa Komisyonu ve Avrupa Merkez Bankası temsilcilerinin yanı sıra Batı Balkan ülkeleri ve Türkiye merkez bankaları temsilcileri,ekonomi politikaları yıllık diyalog toplantısı için bir araya geldi.
Diyalog toplantısının amacı, "Batı Balkan ülkeleri ve Türkiye’yi, Avrupa Sömestrine gelecekteki katılımlarına hazırlamaktır" olduğu bildirilid.
AB Konseyi Basın Açıklamasında,şu  ifadelere yer verildi:
"Covid-19 salgını karşısında AB’ye Üye Devletler, Batı Balkan ülkeleri ve Türkiye halk sağlığı, ekonomi ve sosyal alanlarda daha önce yaşanmamış ölçekte benzer güçlüklerle karşı karşıya kalmıştır. Katılımcılar, krize koordinasyon halinde ortak şekilde müdahale edebilmek amacıyla bu istisnai koşullar altında ekonomi politika diyaloğunun sürdürülmesinin kritik önemde olduğu hususunda mutabık kalmıştır. Katılımcılar, Covid-19 salgınıyla mücadele amacıyla tıbbi ve mali destek sağlamak ve krizin bölgedeki sosyo-ekonomik etkisinin ortadan kaldırılmasına katkıda bulunmak suretiyle AB ile Batı Balkan ülkeleri ve Türkiye arasında, sergilenmekte olan güçlü dayanışmayı vurgulamıştır. Covid-19 virüsünün yayılımını sınırlamak üzere Batı Balkan [ülkeleri] ve Türkiye tarafından alınan tedbirleri memnuniyetle karşılayan katılımcılar, geçici acil durum tedbirlerinin de şeffaf olarak ve hukukun üstünlüğü, demokrasi ve temel haklar ilkelerini tehlikeye sokmayacak bir şekilde kabul edilmesi gerektiğini bildirmiştir. Katılımcılar 2020’de, krizin tetiklediği olumsuz ekonomik sonuçlar karşısında otomatik mali istikrar denge araçlarına izin verilmesi yönünde Batı Balkan [ülkeleri] ve Türkiye tarafından alınan kararları tümüyle desteklemiştir. Bunun yanında katılımcılar, kısa vadede büyüme ve istihdam üzerindeki olumsuz etkilerin azaltılması için ek bir takım ihtiyari tedbirlerin alınması hususunun da uygun olduğu görüşündedir. Krizin yarattığı kısa vadeli etkilerin ötesine geçip daha ileri döneme bakıldığında, katılımcılar, kriz sonrası orta vadeli dönemde toparlanma dikkate alındığında ekonomik politika diyalogunun politika koordinasyonunda merkezi rol oynamaya devam etmesi gerektiği hususunda mutabık kalmıştır. Ekonomik Reform Programlarında sunulan makro-mali senaryolar ve yapısal analizin bir bölümü, Covid-19 krizinin yarattığı olumsuz sonuçlardan ciddi ölçüde etkilenmiştir.
Bu sebepten dolayı, katılımcılar bu yılki politika rehberinin bir yandan pandemi etkilerini hafifletmeye yönelik acil mali, ekonomik ve sosyal politika tedbirlerine, diğer yandan da orta vadede toparlanmanın desteklenmesi için söz konusu kısa vadeli tedbirlerden daha yapısal tedbirlere geçiş üzerinde odaklanması hususunda mutabık kalmışlardır. Uzun vadede ekonomilerin direncinin arttırılabilmesi için, bu tedbirler, uluslararası taahhütler doğrultusunda, dijital dönüşümü ve yeşil [ekonomiye] geçişi gereken şekilde dikkate almalıdır. Ayrıca toplumsal cinsiyet eşitliği perspektifinin istihdam, sosyal koruma ve sağlık hizmetlerini güçlendirmek için alınan tüm tedbirlere yansıtılması önemlidir. Güçlü sahiplenme, ortaklaşa mutabık kalınan politika rehberinin başarılı bir şekilde uygulanması bakımından kilit önem taşımaktadır.
Genel olarak katılımcılar, bu gözetim sürecine olan bağlılıklarını dile getirmişler ve Batı Balkanlar ve Türkiye’yi, orta vadeli perspektife dayalı makroekonomik, bütçesel ve yapısal politikalarla, güçlü bir toparlanma süreci yürütmeye teşvik etmişlerdir.  Söz konusu kararların uygulanması konusunu da içeren bu diyalog, 2021’de devam edecektir." 

(VŞ)


Haber Kaynak : HABER MERKEZİ

Ukrayna'da iki savaş uçağı havada çarpıştı

Türkiye'den Güney Kıbrıs'taki cami saldırısına kınama

Putin’den Wagner kararnamesi

Kremlin: “Wagner'in lideri Prigojin'i öldürdüğümüz iddiası mutlak bir yalan”

Dışişleri Bakanı Fidan Kiev’de Zelenski ile görüştü

ULUSLARARASI AF ÖRGÜTÜ'NDEN İRAN AÇIKLAMASI

Zelenski: “F-16 tedariki sayesinde Rusya'nın savaşı kaybedeceğine eminim”

Güney California'yı hem fırtına hem deprem vurdu

Kadınlar Dünya Kupası’nda şampiyon İspanya

Rusya’nın insansız uzay aracı Luna-25 Ay’a çarptı

Guterres: "Kıbrıs’ta BM güçlerine yapılan saldırı uluslararası hukuka göre ciddi bir suç olabilir"

COVID-19'un yeni yayılmaya başlayan varyantı Eris hakkında neler biliyoruz?

Türkiye Kıbrıs Konusunda Birleşmiş Milletler’e de bir kınama yayımladı

BM: “Kıbrıs Türk kuvvetleri BM Kıbrıs Barış Gücü görevlilerine saldırdı”

Japon Denizi’nde sular ısındı savaş uçakları havalandı

ABD, Ukrayna'ya F-16 savaş uçakları gönderilmesini onayladı

Türkiye bağlantılı Uygurlar’ı hedef alan tutuklamalar arttı

Kuzey Kore'den şort giyen kadınlara ceza

DSÖ'den yeni Covid alt varyantı 'Eris'e karşı önlemleri kaldırmama uyarısı

2 yıllık Taleban iktidarının bedelini Afgan kadınlar ödüyor

Alman Gazeteciler Birliği: "Gazeteciler Türkiye’ye gitmesin"

  • BIST 100

    9645,02%-0,50
  • DOLAR

    32,56% 0,14
  • EURO

    34,81% 0,49
  • GRAM ALTIN

    2417,74% -0,61
  • Ç. ALTIN

    4073,33% 0,00
  • Salı 31.1 ° / 13.6 ° Güneşli
  • Çarşamba 35.2 ° / 19.1 ° Güneşli
  • Perşembe 35.8 ° / 20.3 ° false