AB ile diyalog toplantıları Temmuz ayında artarak sürecek
DÜNYA 1.07.2017 11:02:59 205 0

AB ile diyalog toplantıları Temmuz ayında artarak sürecek

Avrupa Birliği yetkilisi: ?NATO Liderler Zirvesi bundan sonra yapılacak görüşmelerin başlangıcıydı.- ?Türk tarafından çalışma arkadaşlarımızla dış politika konusunda birçok konuda aynı görüşlere sahibiz.Kuzey Irak´ta yapılması planlanan referandum konusun

Avrupa Birliği (AB) ve Türkiye arasında yoğun görüşmeler ve ziyaretlerin gerçekleştirileceği Temmuz ayı takvimi netleşmeye başladı. En kritik görüşme 25 Temmuz´da üst düzey yetkililerin katılımıyla Brüksel´de gerçekleştirilecek.
AB Komisyonu´nun Ulaştırmadan Sorumlu Üyesi Violeta Bulc´un 5 Temmuz´da Ankara ve İstanbul ziyaretiyle Türkiye-AB arasında başlayacak olan ikili temaslar Temmuz ayı boyunca devam edecek.
Bir Avrupa Birliği yetkilisinden edinilen bilgiye göre; görüşmelerde en kritik tarih 25 Temmuz. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, AB Bakanı ve Başmükareci Ömer Çelik, AB Dışişleri ve Güvenlik Politikaları Yüksek Temsilcisi Mogherini ve AB Komisyonunun Genişleme Müzakerelerinden Sorumlu Üyesi Johannes Hahn´ın katılımlarıyla 25 Temmuz´da Brüksel´de gerçekleştirilecek üst düzey siyasi diyalog toplantısı büyük önem taşıyor. Söz konusu toplantı öncesi Ankara ve İstanbul´a AB tarafından çeşitli alanlarda iş birliğini güçlendirme amaçlı bir dizi ziyaret olacağını belirten yetkili, bu ziyaretlerin 25 Temmuz´da yapılacak olan üst düzey siyasi diyalog toplantısına hazırlık niteliğinde olduğunu söyledi.
AB yetkilisinin verdiği bilgilere göre, AB ve Türk yetkililerin temmuz ayında görüşme takvimi şöyle:
?AB Komisyonu´nun Ulaştırmadan Sorumlu Üyesi Violeta Bulc 5 Temmuz´da Ankara ve İstanbul´u ziyaret edecek. Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan ile görüşme yapması planlanan Violeta Bulc´ın Ankara´da yol güvenliği ilgili bir etkinliğe katılması ve İstanbul´da yeni havalimanını ve Üçüncü Köprüyü ziyaret etmesi bekleniyor. 6 Temmuz´da Ankara´ya gelecek olan AB Komisyonunun Genişleme Müzakerelerinden Sorumlu Üyesi Johannes Hahn öncelikle AB Bakanı Ömer Çelik´le görüşecek. Daha sonra Kalkınma ve Ekonomi Bakanlarıyla görüşmesi planlan Hahn´ın, Sağlık Bakanı Recep Akdağ ile de bir görüşme yapması bekleniyor. Bu görüşmelere ek olarak Avrupa Komisyonu´nun Tarımdan Sorumlu Üyesi Phil Hogan´ın da Temmuz ayının ikinci haftasında Ankara´ya ziyarette bulunması bekleniyor.?
Tüm bu görüşmelerin 25 Temmuz´da Brüksel´de gerçekleştirilecek üst düzey siyasi diyalog toplantısına bir hazırlık niteliğinde olduğu ifade edildi.

?Kuzey Irak´ta yapılması planlanan referandum konusunda benzer görüşlere sahibiz?
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan´ın da katılımıyla 25 Mayıs´ta Brüksel´de gerçekleştirilen NATO Liderler Zirvesi hakkında bazı bilgiler de veren yetkili, kendisinin de zirvede olduğunu belirterek, zirvenin çok önemli ve bundan sonra yapılacak görüşmelerin başlangıcı niteliğinde olduğunu söyledi. Toplantıda ele alınan konulara da değinen yetkili, ?Avrupa Birliği ve Türkiye´nin dış politikasının yanı sıra Suriye, Irak, Rusya, Doğu Akdeniz ve bölgeyi ilgilendiren konular üzerine konuştuk. Türk tarafından çalışma arkadaşlarımızla dış politikada birçok konuda mutabık kaldık. Kuzey Irak´ta 25 Eylül´de yapılması planlanan referandum konusunda Türk tarafı ile benzer görüşlere sahibiz. Irak´ın toprak bütünlüğünün korunmasın gerektiğini düşünüyoruz. Filistin´deki barış sürecinde de yine aynı şekilde benzer görüşlere sahibiz. Bunun dışında Türkiye ve AB arasındaki ikili ilişkileri de konuştuk. Söz konusu takvimin nasıl uygulanacağını ve Gümrük Birliği Anlaşması´nın güncellenmesini ele aldık. Hem AB hem de Türkiye için çok önemli bir görüşmeydi. Vize serbestisi ayrıca tartışılan konular arasındaydı? bilgisini verdi.

Terörle mücadele
Görüşmelerde ayrıca terör örgütlerinin bayrak ve sembollerinin Avrupa ülkelerinde kullanılması meselesinin de tartışıldığını anlatan AB yetkilisi, ?PKK´nın Avrupa´da kullandığı semboller ve bayrakları da konuştuk. Bana sorarsanız bu konudaki en iyi çözüm Avrupa Birliği´nin terör listesinde olan terörist gruplarıyla ilgili bütün sembollerin yasaklanması. Bunun dışında Avrupa Birliği terörle mücadele konusunda yeni bir diyalog toplantısı planlanıyor ancak tarih henüz belli değil? ifadelerine yer verdi. (VŞ)


Haber Kaynak : İhlas Haber Ajansı

Ukrayna'da iki savaş uçağı havada çarpıştı

Türkiye'den Güney Kıbrıs'taki cami saldırısına kınama

Putin’den Wagner kararnamesi

Kremlin: “Wagner'in lideri Prigojin'i öldürdüğümüz iddiası mutlak bir yalan”

Dışişleri Bakanı Fidan Kiev’de Zelenski ile görüştü

ULUSLARARASI AF ÖRGÜTÜ'NDEN İRAN AÇIKLAMASI

Zelenski: “F-16 tedariki sayesinde Rusya'nın savaşı kaybedeceğine eminim”

Güney California'yı hem fırtına hem deprem vurdu

Kadınlar Dünya Kupası’nda şampiyon İspanya

Rusya’nın insansız uzay aracı Luna-25 Ay’a çarptı

Guterres: "Kıbrıs’ta BM güçlerine yapılan saldırı uluslararası hukuka göre ciddi bir suç olabilir"

COVID-19'un yeni yayılmaya başlayan varyantı Eris hakkında neler biliyoruz?

Türkiye Kıbrıs Konusunda Birleşmiş Milletler’e de bir kınama yayımladı

BM: “Kıbrıs Türk kuvvetleri BM Kıbrıs Barış Gücü görevlilerine saldırdı”

Japon Denizi’nde sular ısındı savaş uçakları havalandı

ABD, Ukrayna'ya F-16 savaş uçakları gönderilmesini onayladı

Türkiye bağlantılı Uygurlar’ı hedef alan tutuklamalar arttı

Kuzey Kore'den şort giyen kadınlara ceza

DSÖ'den yeni Covid alt varyantı 'Eris'e karşı önlemleri kaldırmama uyarısı

2 yıllık Taleban iktidarının bedelini Afgan kadınlar ödüyor

Alman Gazeteciler Birliği: "Gazeteciler Türkiye’ye gitmesin"

  • BIST 100

    9079,97%3,10
  • DOLAR

    32,35% 0,15
  • EURO

    34,93% -0,09
  • GRAM ALTIN

    2322,96% 0,18
  • Ç. ALTIN

    3843,45% 0,00
  • Cuma 24.9 ° / 14.2 ° Güneşli
  • Cumartesi 28.3 ° / 15.1 ° Güneşli
  • Pazar 28.3 ° / 15.7 ° Güneşli