AB BAKANI ÇELİK:
SİYASET 17.08.2017 15:21:05 458 0

AB BAKANI ÇELİK: "GÜMRÜK BİRLİĞİ KONUSUNDA TÜRKİYE´NİN TEK TARAFLI BİR ACELESİ YOK"

AB Bakanı ve Başmüzakereci Ömer Çelik, Birleşik Krallık Dışişleri Bakanlığı Avrupa ve Amerika´dan Sorumlu Devlet Bakanı Alan Duncan ile düzenlediği ortak basın toplantısında Almanya Başbakanı Merkel´in Gümrük Birliği çıkışına cevap verdi.

Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Ömer Çelik, "Gümrük Birliğinin güncellenmesi sanki bir lütufmuş gibi davranılıyor, bu son derece yanlış. Altını çizerek söylüyorum, hiç acelemiz yok, bu konuda tek taraflı bir iştahımız yok" dedi.

Almanya Başbakanı Merkel´in Türkiye ile Gümrük Birliği Anlaşmasını güncellemeyecekleri yönündeki açıklamalarının sorulması üzerine Bakan Ömer Çelik, "Bu talihsiz bir açıklama. AB kurumlarına, AB süreçlerine herhangi bir Avrupa ülkesi talimat vermemelidir. AB´de nasıl karar alınacağı, kurumların nasıl çalıştığı ilkelerle belirlenmiştir, prosedürler bellidir. Bu tip durumlar son derece sakıncalı. AB´nin kredibilitesine dönük zaaf oluşturacak bir takım açıklamalar. AB´de kim güç sahibidir, kim patrondur tartışmaları var. AB´yi zayıflatmak isteyenlerin yaptığı tartışmalara koz vermemek gerekir" dedi.

Gümrük Birliği güncellemesinin Türkiye için bir lütufmuş gibi görüldüğünü ve bunun çok yanlış olduğunu söyleyen Bakan Çelik, "Türkiye AB içindeki çeşitli ülkelerle iki sorunlar yaşayabilir. Bu ikili sorunların Türkiye-AB ilişkilerinde bir sorun haline getirilmemesi gerekir. Öyle olursa AB bir siyasi bir birlik olmaktan çıkar, federal birlik olur. Bu mesele Almanya ile Türkiye arasında son zamanlarda yükselen gerilimle ilgili bir meseledir. Almanya´nın bunu bir AB meselesi haline getirmesine AB kurumlarının izin vermemesi gerekir. O zaman Avrupa Komisyonu, AB Konseyi, AP´nin yerine bir takım güçlü AB ülkelerinin başbakanları ve hükümetleri karar almış olur ki, bu AB´nin temel mekanizmalarına aykırı durum ortaya çıkartır. Gümrük Birliği bizim tek taraflı istediğimiz bir şey değildir. Esasında bu talep ilk önce kendi etki analizleri etrafında AB tarafından geldi. Bu bir kazan kazan meselesidir, ticaretle ilgili bir meseledir. AB tarafından yayınlanan etki analiz raporlarına bakınız, Gümrük Birliğinin güncellenmesinden AB´de Türkiye´de fayda görecektir. Gümrük Birliğinin güncellenmesi sanki bir lütufmuş gibi davranılıyor, bu son derece yanlış. Altını çizerek söylüyorum, hiç acelemiz yok, bu konuda tek taraflı bir iştahımız yok. Bu konu kazan kazan çerçevesinde yürüyecekse anlamlıdır. Gümrük Birliği meselesi teknik bir meseledir" diye konuştu.

BAKAN ÇELİK´TEN ADİL ÖKSÜZ AÇIKLAMASI

AB Bakanı ve Başmüzakereci Ömer Çelik,  ?Türk güvenlik makamlarınca aranan birisinin müttefikimiz tarafından himaye ediliyor olması üzücüdür.Hiçbir dostumuz bir katili barındıramaz.Hiçbir demokratik devlet herhangi bir teröristi barındırmamalıdır? dedi.

AB Bakanı ve Başmüzakereci Ömer Çelik, FETÖ firarisi Adil Öksüz´ün Almanya´da görüldüğü haberleri üzerine Türkiye´den Almanya´ya verilen notaya ilişkin, ?Ülkemizdeki insanların öldürülmesinde ve darbe girişiminde açık sorumluluğu olan, Türk güvenlik makamlarınca aranan birisinin müttefikimiz tarafından himaye ediliyor olması, böyle bir ihtimalin söz konusu olması bile son derece üzücüdür? dedi.


Haber Kaynak : İhlas Haber Ajansı

"TORBACI YAKALAMAKLA UYUŞTURUCU BELASI ÇÖZÜLMEZ"

CHP’Lİ TANAL, "MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI ATAMA SÖZÜNÜ TUTMADI!"

Tülay Hatimoğulları Hatay'daki hava kirliliğini sordu

BAE'den ithalata vergi muafiyeti

Kılıçdaroğlu, 'Filenin Sultanları'nı Kutladı

Erdoğan, 30 Ağustos Zafer Bayramı Özel Konseri ve 100. Yıl Marşı Tanıtım Programına katıldı

CHP Adana İl Örgütü Zafer Bayramını kutladı

Kılıçdaroğlu: "Milletimizin 30 Ağustos Zafer Bayramı'nı Yürekten Kutluyorum"

Ayhan Barut'tan narenciye üreticisi ve ihracatçısı için 3 bin lira destek talebi

Hasan Efe Uyar: "İktidar Vatandaşa 7 Ayda 22 Milyar Ceza Kesti"

Kılıçdaroğlu: “Türkiye Uyuşturucunun Pazarı Haline Geldi"

Emep'li Demir,"işçilere istifa baskısı uygulanıyor"

Mustafa Oğuz Yiğit: “AK Parti'nin Tarım Politikaları Çiftçiyi İflasa Sürüklüyor”

CHP’Lİ SÜMER,“ADANA’DA DEPREMİN YARALARI KAPANMIYOR”

CHP’li Bulut, “Ballı Maaşlara Devam “

“Malazgirt, Anadolu’daki siyasi hükümranlığımızın kapılarını açmıştır”

CHP'li Şevkin'den Hatay için, bakanlara soru yağmuru

Gürer: “Faiz artışı işsizliği tetiklerse, iş kötü…”

Ayhan Barut, anız yangınlarına kesin çözüm istedi

ERDİL DEDEOĞLU CHP CEYHAN İLÇE BAŞKANLIĞINA ADAYLIĞINI AÇIKLADI

  • BIST 100

    9679,80%-1,37
  • DOLAR

    32,40% 0,03
  • EURO

    34,46% -0,02
  • GRAM ALTIN

    2487,23% 0,18
  • Ç. ALTIN

    4085,85% 0,00
  • Salı 29.2 ° / 15.4 ° Güneşli
  • Çarşamba 30.5 ° / 16.6 ° Güneşli
  • Perşembe 31.6 ° / 17.1 ° Güneşli