“YEREL BASIN KORONA KRİZİNİ ATLATMAK İÇİN EK ÖNLEMLER BEKLİYOR”
SİYASET 2.04.2020 16:57:00 405 0

“YEREL BASIN KORONA KRİZİNİ ATLATMAK İÇİN EK ÖNLEMLER BEKLİYOR”

İzmir’de basın kuruluşlarının temsilcilerinin yaptığı açıklamada, “Yerel basın, vatandaşa söylenen ‘evde kal’ uyarısından en fazla etkilenen sektörlerden biri oldu,” denildi.

EGE EKSPRES gazetesinin konu ile ilgili haberinde Basın İlan Kurumu’nun ilgi alanı çerçevesinde önemli kararları uygulamaya koymakla bir nebze soluk alan yerel basının,  KDV, muhtasar ve SGK ödemelerinde erteleme, SGK prim desteği, vergi borcu olmayana vergi indirimi, ‘vergi borcu yoktur belgesi’ zorunluluğunun ertelenmesinin gibi destekleyici uygulamalara da ihtiyacı olduğuna dikkat çekildi.

CHP İzmir Milletvekili Atilla Sertel, “Yerel basının tek çaresi, belediyeler tarafından desteklenmesi, belediyelerin tamamı da halkın sorunlarını çözmeye yönelik çaba harcıyor. CHP’li belediyeler halk için var güçleriyle uğraşıyorlar. Basın için ne yapılır takdirlerine sunmak lazım. Ben hükümetten hiç bir olumlu katkı geleceğini sanmıyorum. Yerel basının ayakta kalması zorlaşıyordu bu kriz ortamı nedeniyle, daha da zorlaştı. Diliyorum ki ayakta kalsınlar,” diye konuştu.

Tüm dünyayı etkisi altına alan korona virüs salgınının yerel basını ekonomik anlamda kötü etkilediğine ve İzmir’de karantina koşullarında ilk haftada yüzde 25 tiraj kaybı yaşandığına dikkat çekilen haberinde EGE EKSPRES gazetesi, İzmir Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Misket Dikmen, Türkiye Gazeteciler Sendikası İzmir Şube Başkanı Halil İbrahim Hüner ve gazeteci kökenli CHP İzmir Milletvekili Atilla Sertel’in konu ile ilgili görüşlerini şöyle paylaştı.

 “Yerel basın, vatandaşa söylenen ‘evde kal’ uyarısından en fazla etkilenen sektörlerden biri oldu. Karantina koşulları nedeniyle gazeteler İzmir’de ilk iki günde yüzde 18, ilk hafta ise yüzde 25 tiraj kaybına uğradı. Matbaaların ise yüzde 10 zam yapması, yerel basının ayakta durmakta güçlük çekeceğini gösteriyor. Yerel basın bu süreci daha az hasarla atlatabilmesi için İzmir Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Misket Dikmen, Türkiye Gazeteciler Sendikası İzmir Şube Başkanı Halil İbrahim Hüner ve gazeteci kökenli CHP İzmir Milletvekili Atilla Sertel, Basın İlan Kurumu’nun bazı uygulamaları yeniden düzenlemesi gerektiğini ve kentin kendi içerisinde, gazetelere destek vermesi gerektiğini belirtti.

‘BİR NEBZE SOLUK’

İzmir Gazeteciler Cemiyeti (İGC) Başkanı Misket Dikmen, bu süreçte maddi olarak en çok etkilenecek sektörlerin başında yerel gazetelerin olduğuna dikkat çekti. İzmir’de yaşanan tiraj kaybının 65 yaş sınırlamasıyla birlikte yüzde 40’ları bulacağını belirten Dikmen, “Dövizdeki önlenemez yükseliş ve maliyetlerin artması üzerine İzmir’de mart ayı başında matbaalar yüzde 10 zam yaptı. İhale iptalleri ve diğer kamusal alanlardaki uygulamaların çoğunun ötelenmesi nedeniyle resmi ilanlarda giderek azalma olacağı yönünde kaygı duyulmakta. Bu durum üzerine Basın İlan Kurumu Yönetim Kurulu toplanarak kurumun ilgi alanı çerçevesinde tarihi nitelikte bazı önemli kararları uygulamaya koydu” dedi. Kararlara dair konuşan Dikmen, “Kısa çalışma ödeneği kapsamında gazetelerin kadrosunda görev yapan fikir işçilerinin gazetelerin asgari kadrosunda tam ve eksiksiz olarak çalışmış kabul edilmesi, mevzuat gereği zorunlu satış adedine ilişkin düşüşlerin mücbir sebep kapsamında değerlendirilecek olması, mahsup uygulamalarının durdurulması, kurumdan borç para almış olan gazetecilerin borç ödemelerinin üç ay süreyle ertelenmesi, gazeteciler cemiyetlerine yapılan para yardımına ilişkin müracaat süresinin 15 Nisan’a kadar uzatılması, illerdeki gazetelerin uzlaşmayla dönüşümlü yayınlanabileceği yönünde kararlar alındı. Bu kararlar gerçekten sektörümüze bir nebze de olsa soluk aldıracak” dedi.

‘VERGİLER ERTELENMELİ’

Yerel basının ayakta kalabilmesi için alınan kararların yeterli olmadığını vurgulayan Dikmen, “Ancak özellikle yerel basın açısından bu kararlar tam bir çözüm olmayacaktır. KDV, muhtasar ve SGK ödemelerinde erteleme, SGK prim desteği, vergi borcu olmayana vergi indirimi, ‘vergi borcu yoktur belgesi’ zorunluluğunun ertelenmesinin gibi destekleyici uygulamalara da ihtiyaç vardır.

Ayrıca yerel yönetimlerin de bu konuda basına desteği büyük önem taşıyor. Örneğin İzmir özelinde Belediye meclis karar ve tutanaklarının yerel gazetelerde yayınlanması Meclis toplantılarının yapılamaması nedeniyle sekteye uğramıştır. Bunun yaratacağı olumsuz etkiyi giderebilmek için ortak akılla çözüm üretilmesi çok önemlidir. Halkın gazetelere ulaşabilmesini sağlamak konusunda da yerel yönetimlerin desteği büyük katkı sağlayacaktır. Dileğimiz bu zor günlerin bir an önce esenlikle sona ermesi. Sonrasında da süreci ciddi maddi kayıplarla tamamlamaya çalışan basının varlığını sürdürebilmesi için kalıcı çözümlerin ve uygulamaların hayata geçirilmesi” ifadelerini kullandı.

‘İLANLARI KESMEYİN’

(TGS) Türkiye Gazeteciler Sendikası İzmir Şube Başkanı Halil İbrahim Hüner de gazetelerin çok fazla okuyucu kaybettiğine değinerek, “Basın İlan Kurumu yerel gazeteler yayınlanmasa dahi uzaktan çalışma sistemine geçecek haberci arkadaşlarımızın dijital ortamda ürettikleri haberleri baskı gibi kabul etmeli ve ilanları kesmemeli” dedi.

Basın İlan Kurumu’nun, kamudan ilanlar konusunda destek istemesi gerektiğini kaydeden Hüner, “Gazetelerin can damarı ilanlardır. İlanları da göremiyoruz. Bir ay iki ay sürecek gibiyse bu önlem ve salgınlar o halde yerel basın için tehlike çanları çalıyor. İşçi çıkarma yoluna gidebilirler, biz en son tedbir olarak rica ediyoruz bunu. Çalışanlar için zaten ücretsiz izini kabul etmiyoruz çalışanlar için, evden çalışıyorsunuz para vermeyelim denmez, basın kanunu hala yürürlükte. Zaten istihdam oranı yüzde 40 seviyelerinde, sürecin devam etmesi gazetecilikte yüzde 50 üstüne çıkarabilir, bu senaryoda yerel gazetelerin yaşama şansı yoktur” diye konuştu.

KENT İLE ÇÖZELİM

Gazetelerin yaşaması için gerekenlerin başında öncelikli olarak, satış tirajının düşürülmesini talep ettiklerini belirten Hüner, “ Koşullardan dolayı sayfa adedini azaltır ama eski sistem üzerinden para ödeyebilir. KDV kesmesin, ilan fiyatlarını artırsın bu süreçte ilk kez can suyu istiyoruz. Bugün ekonomik krizden dolayı gazeteyi basamazlar. Bize 3 ay hak tanınması gerekiyor” diye konuştu. Sürecin atlatılması için en azından bir alternatif olarak sanayi odasının, belediyelerin ve ticaret odasının evde oturan üyelerinin gazete alarak destek verebileceğini belirten Hüner, “ Yarın gazeteler kapanırsa, bu iş adamları, sanayiciler, belediye başkanları İstanbul basını nedeniyle kendilerini duyuramayacaklar” dedi.

‘DİLERİM AYAKTA KALSIN’

CHP İzmir Milletvekili Atilla Sertel ise yerel basın için hiç bir önlem alınmadığını dile getirerek, “Yerel Basın ile ilgili iktidar hiç bir önlem almadı. Yerel televizyonlara da almadı. Üç ay uydu kirası almayın dedik ama umursamadılar. Yerel basın için alınan tedbirlere baktığımızda, sadece Basın İlan Kurumu gazete ve bayi satışını önemsemeyeceğini söyledi. Yerel basının tek çaresi, belediyeler tarafından desteklenmesi, belediyelerin tamamı da halkın sorunlarını çözmeye yönelik çaba harcıyor. CHP’li belediyeler halk için var güçleriyle uğraşıyorlar. Basın için ne yapılır takdirlerine sunmak lazım. Ben hükümetten hiç bir olumlu katkı geleceğini sanmıyorum. Yerel basının ayakta kalması zorlaşıyordu bu kriz ortamı nedeniyle, daha da zorlaştı. Diliyorum ki ayakta kalsınlar” diye konuştu.”


Haber Kaynak : HABER MERKEZİ

"TORBACI YAKALAMAKLA UYUŞTURUCU BELASI ÇÖZÜLMEZ"

CHP’Lİ TANAL, "MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI ATAMA SÖZÜNÜ TUTMADI!"

Tülay Hatimoğulları Hatay'daki hava kirliliğini sordu

BAE'den ithalata vergi muafiyeti

Kılıçdaroğlu, 'Filenin Sultanları'nı Kutladı

Erdoğan, 30 Ağustos Zafer Bayramı Özel Konseri ve 100. Yıl Marşı Tanıtım Programına katıldı

CHP Adana İl Örgütü Zafer Bayramını kutladı

Kılıçdaroğlu: "Milletimizin 30 Ağustos Zafer Bayramı'nı Yürekten Kutluyorum"

Ayhan Barut'tan narenciye üreticisi ve ihracatçısı için 3 bin lira destek talebi

Hasan Efe Uyar: "İktidar Vatandaşa 7 Ayda 22 Milyar Ceza Kesti"

Kılıçdaroğlu: “Türkiye Uyuşturucunun Pazarı Haline Geldi"

Emep'li Demir,"işçilere istifa baskısı uygulanıyor"

Mustafa Oğuz Yiğit: “AK Parti'nin Tarım Politikaları Çiftçiyi İflasa Sürüklüyor”

CHP’Lİ SÜMER,“ADANA’DA DEPREMİN YARALARI KAPANMIYOR”

CHP’li Bulut, “Ballı Maaşlara Devam “

“Malazgirt, Anadolu’daki siyasi hükümranlığımızın kapılarını açmıştır”

CHP'li Şevkin'den Hatay için, bakanlara soru yağmuru

Gürer: “Faiz artışı işsizliği tetiklerse, iş kötü…”

Ayhan Barut, anız yangınlarına kesin çözüm istedi

ERDİL DEDEOĞLU CHP CEYHAN İLÇE BAŞKANLIĞINA ADAYLIĞINI AÇIKLADI

  • BIST 100

    9079,97%3,10
  • DOLAR

    32,35% 0,15
  • EURO

    34,93% -0,09
  • GRAM ALTIN

    2322,96% 0,18
  • Ç. ALTIN

    3843,45% 0,00
  • Cuma 24.9 ° / 14.2 ° Güneşli
  • Cumartesi 28.3 ° / 15.1 ° Güneşli
  • Pazar 28.3 ° / 15.7 ° Güneşli