WASHINGTON
DÜNYA 6.06.2020 21:57:00 570 0

WASHINGTON'DA  BÜYÜK GÖSTERİLER BEKLENİYOR

ABD'de George Floyd protestoları 12'inci gününe girerken, başkent Washington'da Beyaz Saray ve Kongre binası çevresinde, farklı noktalarda binlerce gösterici, ırkçılığı ve polis şiddetini protesto amaçlı bir araya geldi.

VOA Amerika'nın Sesi internet sitesinde yer alan habere göre Washington polisi, gün içinde kent merkezindeki birçok caddeyi trafiğe kapattı.

46 yaşındaki siyah Amerikalı George Floyd’un 25 Mayıs’ta Minneapolis’te polis tarafından gözaltına alınırken öldürülmesi, ülke çapında protestolara neden oldu. Başkent de dahil olmak üzere birçok yerde göstericiler ırkçılık ve polis şiddeti karşıtı protestolar düzenleyerek sokaklara döküldü.

Dünyaya da sıçrayan protestoların Amerika’da 12’inci gününde, başkent Washington’da bugün onbinlerce kişinin katılımıyla, şu ana kadarki en geniş kitleli Floyd protestosunun düzenlenmesi bekleniyor.

Emniyet yetkilileri, sosyal medyada dolaşan gösteri çağrılarından, kişilerin ve sivil toplum kuruluşlarının paylaşımlarından yola çıkarak, Cumartesi günü başkentteki gösteriye onbinlerce kişinin katılmasını bekliyor. Washington Emniyet Müdürü Peter Newsham, “Cumartesi günkü etkinliğin, kentte şu ana kadar gördüklerimizin en büyüğü olabileceği yönünde, halka açık kaynaklardan elde ettiğimiz bilgiler var” diyerek günün erken saatleri itibariyle kent merkezinde yolların trafiğe büyük oranda kapatılacağını belirtti.

Cuma günü ülke genelinde başta başkent Washington olmak üzere, Atlanta, Los Angeles, Minneapolis, Miami, New York ve Denver'da protestolar devam etti.

Zaman zaman şiddet olaylarının yaşandığı ancak ağırlıklı olarak barışçı bir ortamda düzenlenen protestolarda gerginlik, Floyd’u gözaltına alırken boynuna diziyle çöküp baskı uygulayarak öldüren polis memuru Derek Chauvin ve görevdeki diğer üç polisin tutuklanarak ceza taleplerinin arttırılmasıyla kısmen azaldı.

Polisin bazı yerlerde göstericilere biber gazı, plastik mermi ve diğer sert müdahale yöntemleriyle karşılık vermesi tepkilere yol açtı.

Denver’da bir federal mahkemede, emniyet güçlerinin süregelen Floyd protestolarında biber gazı, plastik mermi ve flaş bombası gibi diğer zarar verme oranı yüksek müdahale araçlarını kullanmayı bırakmaları kararı verildi. Hakim Brooke Jackson’ın karar metninde, “Bunlar barışçı göstericiler, gazeteciler ve sağlık çalışanları ve protestoların bastırılmasında değil, isyanların bastırılmasında kullanılması gereken aşırı taktiklerin hedefi oldular” ifadeleri yer aldı.

Floyd’un öldürüldüğü Minnesota eyaletinin Minneapolis kentinde de Demokrat Partili yerel yönetim polisin gözaltı sırasında boyun üzerinde diz çökme ve boğucu yakalama gibi taktiklerin yasaklanması yönünde bir yasa tasarısını onayladı.

California Valisi Gavin Newsom da eyaletteki polis eğitimi programlarından, polis memuru Chauvin’in Floyd üzerinde uyguladığı taktik ve benzeri öldürücü yöntemlerin çıkarılacağını açıkladı.

“Floyd’un öldürülmesi kırılma noktası oldu. İnsanlar ‘artık yeter’ diyor” diyen New York Valisi Andrew Cuomo da öldürücü etkisi olan taktiklerin yasaklanması ya da polislerin disiplin kayıtlarının halka açık bir şekilde paylaşılması gibi, gerekli reformlara her yerde geçilmesi gerektiğini vurguladı.


Haber Kaynak : HABER MERKEZİ

Ukrayna'da iki savaş uçağı havada çarpıştı

Türkiye'den Güney Kıbrıs'taki cami saldırısına kınama

Putin’den Wagner kararnamesi

Kremlin: “Wagner'in lideri Prigojin'i öldürdüğümüz iddiası mutlak bir yalan”

Dışişleri Bakanı Fidan Kiev’de Zelenski ile görüştü

ULUSLARARASI AF ÖRGÜTÜ'NDEN İRAN AÇIKLAMASI

Zelenski: “F-16 tedariki sayesinde Rusya'nın savaşı kaybedeceğine eminim”

Güney California'yı hem fırtına hem deprem vurdu

Kadınlar Dünya Kupası’nda şampiyon İspanya

Rusya’nın insansız uzay aracı Luna-25 Ay’a çarptı

Guterres: "Kıbrıs’ta BM güçlerine yapılan saldırı uluslararası hukuka göre ciddi bir suç olabilir"

COVID-19'un yeni yayılmaya başlayan varyantı Eris hakkında neler biliyoruz?

Türkiye Kıbrıs Konusunda Birleşmiş Milletler’e de bir kınama yayımladı

BM: “Kıbrıs Türk kuvvetleri BM Kıbrıs Barış Gücü görevlilerine saldırdı”

Japon Denizi’nde sular ısındı savaş uçakları havalandı

ABD, Ukrayna'ya F-16 savaş uçakları gönderilmesini onayladı

Türkiye bağlantılı Uygurlar’ı hedef alan tutuklamalar arttı

Kuzey Kore'den şort giyen kadınlara ceza

DSÖ'den yeni Covid alt varyantı 'Eris'e karşı önlemleri kaldırmama uyarısı

2 yıllık Taleban iktidarının bedelini Afgan kadınlar ödüyor

Alman Gazeteciler Birliği: "Gazeteciler Türkiye’ye gitmesin"

  • BIST 100

    8806,72%-0,01
  • DOLAR

    32,25% 0,26
  • EURO

    35,08% 0,67
  • GRAM ALTIN

    2270,84% 0,79
  • Ç. ALTIN

    3854,72% 0,51
  • Cuma 24.9 ° / 14.2 ° Güneşli
  • Cumartesi 28.3 ° / 15.1 ° Güneşli
  • Pazar 28.3 ° / 15.7 ° Güneşli