UZAKTAN EĞİTİM KANALI EBA TV’NİN YAYININA BÜYÜK TEPKİ
SİYASET 23.03.2020 23:46:00 1782 0

UZAKTAN EĞİTİM KANALI EBA TV’NİN YAYININA BÜYÜK TEPKİ

EĞİTİM-İŞ MERKEZ YÖNETİM KURULU’NUN AÇIKLAMASINDA, “EBA TV, GERİCİ EĞİTİMİN EKRANA ÇIKARAK MEŞHUR OLAN HALİDİR!” DENİLDİ

Cumhuriyet Halk Partisi Eğitim Politikalarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Yıldırım Kaya, "İdam sehpaları izleterek çocuklarımızı kirli siyasetinize alet etmeyin" dedi.

Bakan Selçuk da “EBA TV'deki görüntüleri ben de onaylamıyorum,” diye konuştu.

Eğitim-İş Merkez Yönetim Kurulu’nun,  “Derhal bu rezalete son verin! Ne eğitimin kalitesini, ne de Bakanlığınızın ismini daha fazla düşürmeyin. Bir kez olsun sadece iktidar eksenindeki yandaş STK'lara değil, eğitim alanında faaliyet gösteren tüm demokratik kitle örgütlerine kulak verin,” denilen açıklamasında da şu görüşlere yer verildi:

Birçok dünya ülkesi gibi Türkiye de Korona virüs ile boğuşmakta ve bilindiği gibi bu salgının en çok zarar verdiği alanların başında eğitim gelmektedir. Salgın nedeniyle ara verilen eğitim, bugün itibariyle uzaktan, internet ve TV aracılığıyla devam etmeye başlamıştır.

Ne var ki Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk'un çağrısıyla bugün okula gider gibi hazırlanıp TRT EBA (EĞİTİM BİLİŞİM AĞI) TV'nin başına geçen öğrenciler ve aileleri şok yaşamışlardır. EBA TV'nin AKP tarafından giderek gericileştirilen eğitimin, ekran bulmuş hali olduğu ayyuka çıkmıştır.

Bu ilk gün, EBA TV'nin biçimsel olarak çağdaş eğitim ve iletişim bilimlerinin hakikatlerinden uzak, içerik olarak ise AKP'yi memnun etme yayınından ibaret olduğunu ortaya koymuştur.

Her bir karesi dini motiflerle süslenmiş, siyasi propaganda yapmaktan hiç utanmadan hazırlanan uzaktan eğitimin ilk günündeki skandallardan başlıcalarını sıralayacak olursak, öne çıkanlar şunlardır:

- EBA TV, Ders aralarında, bir eğitim kanalından çok "çocuklar için kuran kursu" yayınına dönüşmüştür. İlahiler ve cami videolarıyla doldurulan ders araları, eğitimden/pedagojiden uzaklığın göstergesi olmuştur.

- EBA'da kütüphane kısmındaki "eğlence ve oyun" bölümünde "Yusuf'un Dünyası" içeriğinin, 1.bölümden 26. bölüme kadar tamamen dini içerikle hazırlandığı görülmüştür. Zaten yayın yapan ekranda TRT Diyanet logosunun görünüyor olması, başlı başına bir skandal olmuştur. Buradaki hikayelerde annelerin hep türbanlı, dedelerin hep sakallı ve tesbihli, her odada muhakkak bir seccade bulunması gibi ayrıntılar, niyetin eğitimle ya da çocukların teneffüs saatlerini güzel geçirmesiyle hiç alakası olmadığını göstermektedir.

- Ortaokul öğrencileri için verilecek yayından 5 dakika önce koyulan içerik de skandallara tüy dikmiştir. Bilimi, aklın yolunu, hayatı öğrenmek için ekran başına geçen çocuklar, Adnan Menderes'in idamını "belgesel" adı altında izlemek zorunda kalmıştır. Belgeselde Menderes'in idamının "sehpaya atılan tekme"ye kadar ince ince tariflenmesi ise 10 dakikada pedagojinin tüm kurallarının nasıl çiğnenebileceğini göstermiştir.

Her ne kadar Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, gelen tepkiler üzerine "Gözden kaçırdığım birkaç dakikalık bir görüntünün üzerine titrediğim sisteme verdiği zararı konuşuyor olmanın ne kadar rahatsız edici olduğunu anlatamam. O görüntüleri onaylamıyorum" dese de, bu rezaletin anlaşılabilir bir tarafı bulunmamaktadır.

- EBA TV'nin lise yayınları için ekran başına geçenler de daha şanslı olmamıştır. Derslerden geri kalmayacakları yayınlar umarak TV karşısına geçen gençleri, bir cami görüntüsü önünde "Sordum sarı çiçeğe" diye ilahi söyleyen bir grup adam karşılamıştır.

- Lise öğrencileri için yapılan yayınlardan bazılarında kavramların da yanlış, çarpıtılarak öğretildiği görülmüştür. Örneğin, materyalizm kavramı, "Günümüzde siyasi, sosyal, ekonomik, vb. alanda etkisini gösterir. Pahalı ev, lüks araba, yüksek makam, hayattaki başarıların göstergeleri olmaktadır" gibi saçma bir biçimde öğretilmiştir. İşin ilginç tarafı bu öğreti doğru kabul edilirse, yayın aralarında logosu görünen, bütçesinin devliği ve makam araçlarının lükslüğüyle bilinen Diyanet'in materyalist olduğu sonucuna varılabilmektedir.

- İlkokullara ders anlatan öğretmenlerin, üniversite öğrencilerine konferans verircesine hareketsiz olduğu, yaşı itibariyle dikkatini toparlamakta güçlük yaşayacak minik öğrencilere uygun olmadığı görülmüştür.

- Ders anlatımlarında eğitimcilerin genellikle tutuk olduğu, anlatılan konuların daha ilgi çekici olması konusunda kafa yorulmadığı anlaşılmaktadır.

- EBA TV içeriğinin kadın öğretmenlerin tamamına yakınının türbanlı olması üzerinden eleştirilmesini doğru bulmasak da, daha önce sınıflarda dağıttığı kitapçıklarda türbanlı anneyi iyi, başı açık anneyi kötü gösteren, afişlerinde muhakkak türbanı bir araç olarak kullanan MEB'in, bu yayınlardaki seçiminin de manidar olduğunu söylemek durumundayız.

Sonuç olarak EBA, daha ilk günden başarısıyla değil rezaletleriyle anılır bir sistem olmuştur. Bunda eğitim konusunda atılacak hiçbir önemli adımı eğitim çevrelerine sormaya lütfetmeyen anlayışın da payı büyüktür.

Eğitim-İş olarak Milli Eğitim Bakanlığı'na açık çağrı yapıyoruz:

Derhal bu rezalete son verin! Ne eğitimin kalitesini, ne de Bakanlığınızın ismini daha fazla düşürmeyin. Bir kez olsun sadece iktidar eksenindeki yandaş STK'lara değil, eğitim alanında faaliyet gösteren tüm demokratik kitle örgütlerine kulak verin. Eğitim alanında faaliyet gösteren tüm demokratik kitle örgütlerinin temsilcilerinin içinde bulunduğu bir Eğitim Bilim Kurulu oluşturulsun. Bu yayınları, bu içerikleri, halihazırda zaten okuldan koptuğu için mağduriyet yaşayan çocuklarımızı eğitimden geri bırakmayacak şekilde, çağdaş eğitim ilkeleriyle hep birlikte hazırlayalım. Açık öğretim garabeti nedeniyle Türkiye'nin uzaktan eğitim tecrübesi dünyanın birçok ülkesinden fazladır. Gelin bir kez olsun bu tecrübe, başarıya dönüşsün. Biz Eğitim-İş olarak elimizi taşın altına koymaya hazırız. Ama bu makul adımlar atılana kadar "uzaktan eğitim" adı altında ekranlara çıkaracağınız her gericiliği yılmadan deşifre edeceğimizin altını çiziyoruz.

CHP’Lİ KAYA: “ÇOCUKLARIMIZI KİRLİ SİYASETİNİZE ALET ETMEYİN”

Cumhuriyet Halk Partisi Eğitim Politikalarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Yıldırım Kaya, "İdam sehpaları izleterek çocuklarımızı kirli siyasetinize alet etmeyin" dedi.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Yıldırım Kaya'nın basın açıklaması şöyle:

Koronavirüs salgını nedeniyle başlatılan uzaktan eğitim uygulamasında, ders aralarında çocuklarımıza Adnan Menderes'in idamı izletilip, ilahiler dinletildi. Çocuklarımıza idam sahnesinin animasyonla ayrıntılı olarak izletilmesi hangi ruh halinin ve zihniyetin ürünüdür.

Sayın Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, siz bir eğitimcisiniz! İdam sahnesi animasyonunun, çocuklarımıza ders aralarında izlettirilmesindeki amacınızı velilerimize açıklayın.

Uzaktan eğitim sistemini tam anlamıyla kuramayan, tüm çocuklarımıza uzaktan eğitim imkanı sunamayanlar çocuklarımızı kirli siyasetlerine alet ediyor.

Çocuklarımıza korku salan, yüreklerine kin ve nefret tohumu ekmeye çalışan bu anlayış koronavirüsten daha tehlikelidir. İnsanlığı kurtaracak olan laik, demokratik ve bilimsel eğitimdir. Yaşadığımız bu süreç bilimsel eğitimin ne kadar değerli ve gerekli olduğunu bir kez daha göstermiştir.

Dünyanın ve Türkiye'nin koronavirüs salgınıyla mücadele ettiği, ölüm ile yaşam arasında gidip geldiği bir zamanda, Adnan Menderes'in idamını çocuklarımıza izleterek siyasi rant devşirme acizliğine düşenleri kınıyoruz.

“Birlik ve beraberliğe ihtiyaç duyduğumuz bu zor günlerde çocuklarımızı kirli siyasetinize alet etmeyin.”

BAKAN SELÇUK: “EBA TV’DEKİ GÖRÜNTÜLERİ BEN DE ONAYLAMIYORUM”

Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, Eski Başbakan Adnan Menderes'in idam edilmesine ilişkin görüntülerin öğrencilere uzaktan eğitim etkinlik saatinde izletilmesi hakkında "Etkinlik saati görüntülerini ben de onaylamıyorum ve çocuklara uygun olmadığını düşünüyorum" açıklaması yaptı.

TRT-EBA TV'de Adnan Menderes'e ilişkin animasyondaki eski Başbakan Menderes'in idam edilmesine ilişkin görüntüler nedeniyle sosyal medyadan paylaşımda bulunan Bakan Selçuk, "Bu yoğun süreçte, üzülerek ifade ediyorum ki görev dağılımında kendilerine güvenerek denetleme ihtiyacı duymadığım ekibin hazırladığı etkinlik saati görüntülerini ben de onaylamıyorum ve çocuklara uygun olmadığını düşünüyorum" ifadelerini kullandı.

Selçuk paylaşımına, "Nasıl ki okullarımızdaki içeriklere hassasiyet gösteriyorsak, yayınlara da göstereceğiz. Hepimiz için yeni ve zorlu bir süreç. Bu konuda sizlerin de anlayışınızı rica ederim. Gözden kaçırdığım birkaç dakikalık bir görüntünün üzerine titrediğim sisteme verdiği zararı konuşuyor olmanın ne kadar rahatsız edici olduğunu anlatamam" şeklinde devam etti.

EBA TV'deki görüntüler sosyal medyada tepki topladı

EBA TV'de yayınlanan Adnan Menderes'in idam edilmesine ilişkin görüntüler, sosyal medya üzerinden tartışma başlattı. "Ziya Selçuk İstifa" etiketiyle Twitter gündeminde birinci sıraya çıktı.

 

 

 

 

 

 


Haber Kaynak : HABER MERKEZİ

"TORBACI YAKALAMAKLA UYUŞTURUCU BELASI ÇÖZÜLMEZ"

CHP’Lİ TANAL, "MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI ATAMA SÖZÜNÜ TUTMADI!"

Tülay Hatimoğulları Hatay'daki hava kirliliğini sordu

BAE'den ithalata vergi muafiyeti

Kılıçdaroğlu, 'Filenin Sultanları'nı Kutladı

Erdoğan, 30 Ağustos Zafer Bayramı Özel Konseri ve 100. Yıl Marşı Tanıtım Programına katıldı

CHP Adana İl Örgütü Zafer Bayramını kutladı

Kılıçdaroğlu: "Milletimizin 30 Ağustos Zafer Bayramı'nı Yürekten Kutluyorum"

Ayhan Barut'tan narenciye üreticisi ve ihracatçısı için 3 bin lira destek talebi

Hasan Efe Uyar: "İktidar Vatandaşa 7 Ayda 22 Milyar Ceza Kesti"

Kılıçdaroğlu: “Türkiye Uyuşturucunun Pazarı Haline Geldi"

Emep'li Demir,"işçilere istifa baskısı uygulanıyor"

Mustafa Oğuz Yiğit: “AK Parti'nin Tarım Politikaları Çiftçiyi İflasa Sürüklüyor”

CHP’Lİ SÜMER,“ADANA’DA DEPREMİN YARALARI KAPANMIYOR”

CHP’li Bulut, “Ballı Maaşlara Devam “

“Malazgirt, Anadolu’daki siyasi hükümranlığımızın kapılarını açmıştır”

CHP'li Şevkin'den Hatay için, bakanlara soru yağmuru

Gürer: “Faiz artışı işsizliği tetiklerse, iş kötü…”

Ayhan Barut, anız yangınlarına kesin çözüm istedi

ERDİL DEDEOĞLU CHP CEYHAN İLÇE BAŞKANLIĞINA ADAYLIĞINI AÇIKLADI

  • BIST 100

    9548,57%0,19
  • DOLAR

    32,49% 0,16
  • EURO

    34,80% 0,25
  • GRAM ALTIN

    2487,88% 1,05
  • Ç. ALTIN

    4157,48% -1,05
  • Cuma 24.9 ° / 15.2 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cumartesi 24.8 ° / 13.8 ° false
  • Pazar 25.4 ° / 14.4 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı