UĞRADIĞI KAYIPLAR SONRASI HAFTER ATEŞKESİ KABUL ETTİ.
6.06.2020 22:08:00 486 0

UĞRADIĞI KAYIPLAR SONRASI HAFTER ATEŞKESİ KABUL ETTİ.

Libya'nın doğu ve güneyini kontrol eden silahlı güçlerin lideri Halife Hafter Mısır'ın aracılık ettiği ateşkesi kabul ederek, Birleşmiş Milletler tarafından tanınan Libya hükümeti ile barış görüşmelerine başlamayı kabul etti.

Libya ordusunun taaruzlarıyla darbe alan Hafter Mısır'ın aracılık ettiği ateşkesi kabul etti

Hafter ve Libya Temsilciler Meclisi Başkanı Aguila Salih Kahire'de Mısır Devlet Başkanı Abdulfettah Sisi ile biraraya geldi.

Euronews Türkçe  internet sitesinde yer alan habere göre Sisi'nin duyurduğu yeni girişime göre taraflar 8 Haziran'da ateşkese gidecek ve yeni bir liderlik konseyi için seçimlere gidecek.

Trablus hükümetinden ateşkes ve seçim süreci ile ilgili henüz bir açıklama gelmedi.

Barış adımı Hafter'in kayıpları sonrası geldi

Kahire'de gerçekleştirilen görüşmeler sonrası yapılan açıklama Trablus merkezli Ulusal Mutabakat Hükümeti'nin ülkenin batısında Hafter'in son kalesini de ele geçirmesinin ardından geldi.

Ulusal Mutabakat Hükümeti'nin son karşı atakları ile Hafter'in geçtiğimiz yıl nisan ayında Trablus'u ele geçirmek için başlattığı askeri harekat başarısızlıkla sonuçlanmış oldu.

Ocak ayında Rusya'da yapılan barış görüşmelerindeki anlaşmayı imzalamayı reddederek Moskova'yı terk eden Hafter bu kayıp sonrası Salih tarafından hazırlanan siyasi girişimi kabul etmek zorunda kaldı.

Aguila'nın teklifinde yeni bir anayasa hazırlamak için uzmanlar ve entellektüellerden oluşan bir komite kurulması ardından da başkanlık ve parlamento seçimlerinin yapılması bulunuyor. Buna göre geçiş sürecinde de oluşturalaca başkanlık konseyinin liderliğini UMH Başbakanı Fayiz el Sarrac yapacak ve üyeler Libya'nın doğusu, batısı ve güneyinden temsilciler tarafından belirlenecek. Ayrıca tüm yabancı askerler ülkeyi terk edecek.

Bilindiği gibi Hafter'i Rusya, Birleşik Arap Emirlikleri ve Mısır desteklerken Ulusal Mutabakat Hükümeti'ni Türkiye ve Katar destekliyor.

Libya ordusu Sirte'yi Hafter güçlerinden almak için operasyon başlattı

Libya'da hükümet, Hafter'in Trablus yakınlarındaki son kalesi Terhune'de kontrolü sağladı

Libya Ordusu 'Zafer Yolları' isimli yeni bir harekat başlattı

Libya Ordusu, sahil kenti Sirte, Cufra Askeri Hava Üssü ve çevresindeki bölgeleri, ülkenin doğusundaki gayrimeşru silahlı güçlerin lideri Halife Hafter'e bağlı milislerden kurtarmak için "Zafer Yolları" isimli yeni bir harekat başlattığını duyurdu.

Libya ordusuna bağlı Sirte-Cufra Ortak Operasyon Dairesi basın biriminden yapılan yazılı açıklamaya göre, başkentin yaklaşık 450 kilometre doğusundaki sahil kenti Sirte, buranın güneyindeki Vişke bölgesi, ülkenin ortasındaki Cufra Askeri Hava Üssü ve çevre bölgelerini Hafter'e bağlı milislerden kurtarmak için Zafer Yolları isimli yeni bir harekat başlatıldı.

Libya Ordusu Resmi Sözcüsü Albay Muhammed Kununu da yaptığı yazılı açıklamada, orduya bağlı hava unsurlarının, Sirte çevresindeki Hafter milislerine yönelik 5 hava harekatı gerçekleştirdiğini duyurdu.

Kununu, Hafter milislerine, silah bırakma ve adalete teslim olma çağrısı yaparak, Sirte'nin önde gelenlerine de "şehrin savaş felaketiyle yüzleşmemesi" çağrısını yinelediklerini vurguladı.

Libya ordusuna bağlı birliklere, Sirte'yi milislerden temizlemeleri yönünde talimat verildiğini aktaran Kununu, "kentte devlet otoritesini tahkim etmekten tereddüt etmeyeceklerini" kaydetti.

Paralı askerlerin Sirte'den "kaçtığı" belirtilmişti

Libya Ordusu dün yaptığı yazılı açıklamada, Sirte'deki "milis ve paralı askerlerin büyük bir panik içinde kentten kaçışının gözlendiğini" paylaşarak, kentin ileri gelenlerinin "Sirte'yi barışçıl yollarla Libya hükümetine teslim etmeyi önerdiğini" aktarmıştı.

Hafter milislerine karşı üst üste başarılar elde eden Libya ordusu, son günlerde önce başkentin güneyindeki Trablus Uluslararası Havaalimanı, ardından da tüm Trablus il sınırında kontrolü sağladı.

Libya ordusu, başkentin 90 kilometre güneydoğusundaki Terhune kenti ve buranın da güneydoğusundaki Beni Velid şehirlerini Hafter milislerinden arındırmıştı.

Hafter milislerini tüm bu geniş alandan çıkartan Libya ordusu, dün yeni hedeflerinin milislerin işgalindeki Sirte, Cufra ve güneydeki petrol sahaları olduğunu duyurmuştu.

 


Haber Kaynak : HABER MERKEZİ

YÜREĞİR BELEDİYESİ OKULLARI YENİ DÖNEME HAZIRLIYOR

ÇOCUĞUNUZU 8 ADIMDA OKULA HAZIRLAYIN!

Birinci Sınıfa Başlayan Çocukların Okula Uyum Sürecinde Neler Yapılmalı?

BİLGİ EVLERİNE DEVAM EDEN 266 ÖĞRENCİ ÜNİVERSİTEYE YERLEŞTİ

Sınavlara Hazırlıkta Kayıt Dışı Kurumlara Dikkat!

ÇGC'DEN İL MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRÜNE ZİYARET

TEV'İN 2023-24 EĞİTİM YILI BURSLARI İÇİN BAŞVURU TARİHLERİ BELLİ OLDU!

SANKO Holding’den afete dirençli şehirler için tasarım kültürüne destek

LABEB, LAİK VE BİLİMSEL EĞİTİMİ SAVUNMAK İÇİN BİR ARAYA GELİYOR

CEGEM’den büyük başarı

SANKO ÜNİVERSİTESİNDE YÜZDE 100 DOLULUK ORANI SAĞLANDI

EĞİTİM-SEN'DEN BAKAN TEKİN'E ELEŞTİRİ

Yakın Doğu Üniversitesi Yapay Zeka geliştirdi

Uzm.Eğitim Danışmanı Gülbenk: “Depremzede Çocuklarla İletişim Özveri Gerektiriyor”

Adana Gençlik Merkezi’nde Permakültür Tarım etkinliği

Prof. Dr. Arıboğan:“Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler en parlak döneminde”

BİRİZ DAYANIŞMA DERNEĞİ,DEPREMZEDELERE YÖNELİK YAZ OKULLARI VE ATÖLYE ETKİNLİKLERİ BAŞLATTI

Tercihlerini ‘son dakikaya’ bırakan üniversite adaylarına öneriler

Antakyalı çocuklara bisiklet hediye edildi

"Yeni dünya, ‘çevreye duyarlı mühendis’ler istiyor!"

Prof. Dr. Süleyman İrvan:“İletişimin popüler meslekleri etkileyicilik ve deneyimleyicilik”

  • BIST 100

    9693,46%1,77
  • DOLAR

    32,59% 0,30
  • EURO

    34,72% 0,23
  • GRAM ALTIN

    2498,87% -0,01
  • Ç. ALTIN

    4173,19% 0,00
  • Salı 31.1 ° / 13.6 ° Güneşli
  • Çarşamba 35.2 ° / 19.1 ° Güneşli
  • Perşembe 35.8 ° / 20.3 ° false