TRUMP
DÜNYA 31.10.2019 23:12:00 538 0

TRUMP'IN AZİL SÜRECİ İÇİN İLK ADIM ATILDI

ABD Temsilciler Meclisi, Başkan Donald Trump hakkındaki azil soruşturması sürecini resmileştiren tasarıyı onayladı.

Azil süreci kapsamındaki ilk oylamasını yapan meclisin onayladığı tasarı, sürecin bundan sonra nasıl ilerleyeceğine ilişkin kuralları içeriyor.

Oylama, sürecin şu anda Kongre’deki iki parti içinde ne kadar desteğe sahip olduğunun ilk resmi testi olması bakımından önem taşıyordu. 435 sandalyeden 234’ünü elinde bulunduran Demokratlar, Temsilciler Meclisi’nde çoğunluk parti konumunda ve tasarının geçmesi için salt çoğunluk yetiyordu.

Tasarı 196'ye karşı 232 oyla geçti. Yani Kongre üyelerinin tamamına yakını parti çizgisinde oy kullandı. Demokratlar'dan iki üye ve Cumhuriyetçiler'in tamamı tasarı aleyhinde oy kullandı.

Demokratlar'ın oylamaya verdikleri önemin bir göstergesi olarak, oturuma Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi başkanlık etti.

Sürece ilişkin bu ilk resmi oylamanın ardından, şimdi aylar sürebilecek, 2020'nin ilk haftalarına kadar uzanabilecek bir soruşturma süreci resmen başlamış oldu.

Tasarının kabul edilmesi Temsilciler Meclisi'ndeki soruşturmayı idare edecek olan çoğunluktaki Demokratlar için önemli bir zafer niteliğinde. Bununla birlikte, tasarıya yönelik oy dağılımı, Cumhuriyetçiler içinde azil soruşturmasına karşı duruşta fire olmadığını da gösterdi.

Tasarı, azil süreci kapsamında kamuoyuna açık Kongre oturumları düzenlenmesi ve kapalı kapılar ardındaki toplantıların dökümlerinin yayınlanması çağrısını içeriyor. Tasarı ayrıca, süreç ilerlerken Cumhuriyetçi milletvekilleri ve Trump’ın sahip olacağı hakları listeliyor.

Cumhuriyetçiler Demokratlar’ı, Trump’ın haklarını çiğnemek ve süreci çok gizli yürütmekle suçluyordu.

VOA Amerika'nın Sesi internet sitesinde yer alan habere göre ABD Anayasası, azil soruşturması konusundaki temel kuralları belirlemede Temsilciler Meclisi’ne geniş yetkiler tanıyor. Soruşturmalarla ilgili Meclis kurallarına uyduklarını savunan Demokratlar, Trump’a karşı yürüttükleri bu girişimin parçası olarak kamuoyuna açık oturumlar düzenleyecekleri sözünü verdi.

Trump ve Beyaz Saray'dan sert tepki

Oylamanın ardından Trump, Twitter'dan "Amerikan tarihindeki en büyük cadı avı" diye yazdı.

Beyaz Saray sözcüsü Stephanie Grisham da, süreci "adaletsiz, anayasaya aykırı ve Amerikan değerlerine temelden aykırı" olarak niteledi.

​Kapalı kapılar ardındaki oturumda kilit isim konuştu

Öte yandan Temsilciler Meclisi bugün süreçle alakalı önemli bir oturuma daha sahne oldu. Başkan Trump’ın Ulusal Güvenlik Konseyi’nde Rusya konusundaki ana danışmanken dün bu görevinden istifa eden Tim Morrison kapalı kapılar ardında ifade verdi.

Trump'la Ukrayna lideri Volodimir Zelenski arasındaki tartışmalı telefon görüşmesi dahil Ukrayna'yla görüşmeleri doğrudan izlemiş bir isim olarak Morrison'ın söyleyecekleri merak ediliyordu. ABD'nin Ukrayna'daki en üst düzey diplomatı olan William Taylor'a göre, Morrison, Trump-Zelenski görüşmesinin "daha iyi olabileceğini" söylemişti.

Ancak Morrison'ın oturumdaki açış konuşmasının bir kopyasını ele geçiren CBS News'a göre, Morrison komisyon üyelerine ifadesinde, telefon görüşmesinde yasa dışı herhangi bir şeyin konuşulduğundan endişe etmediğini aktardı.

Cumhuriyetçi Kongre üyesi Mark Meadows, Morrison'ın ifadesinin azil davasına "çok zarar verici" olduğunu savundu. Meadows, "O yüzden Demokrat mesai arkadaşlarımdan herhangi bir sızıntı görmediniz" ifadesini kullandı.

Komisyon üyeleri, çok daha tanınmış bir isim olan eski Ulusal Güvenlik Danışmanı John Bolton’dan da gelecek hafta ifade vermesini istedi. Daha önceki oturumlara çağrılanlar, Bolton’un, Beyaz Saray tarafından Trump’ın siyasi rakiplerini soruşturması için Ukrayna Cumhurbaşkanı üzerinde baskı uygulama çabasından alarma geçtiği yönünde ifade vermişti. Avukatıysa Bolton'ın celpname olmadan gönüllü ifade vermeyeceğini açıkladı.

Temsilciler Meclisi’nin soruşturma sürecini tamamlayıp azil tasarısını genel kurula getirmesi halinde yine salt çoğunluk aranacak. Eğer yeterli sayıya ulaşılır ve tasarı meclisten geçerse, süreç Trump’ın azledilip-azledilmemesi konusunda “mahkeme” vazifesi görecek Senato’ya taşınacak. Ancak 100 üyeli Senato’da Cumhuriyetçiler çoğunlukta ve azil için salt çoğunluk yetmiyor, üçte ikilik çoğunluk gerekiyor.

Azil soruşturması, Başkan Trump’ın 25 Temmuz Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodimir Zelenski’ye görüşmesinde Ukrayna liderinden 2020 seçimlerinde olası Demokrat rakibi Joe Biden ve Ukrayna enerji şirketi Burisma’da bir dönem direktör olarak görev yapmış oğlunun iş faaliyetlerini araştırmasını istemesi konusuna odaklanıyor. Trump yanlış bir hareketinin olmadığında ısrarcı ve hakkında yürütülen azil soruşturmasını “düzmece” olarak niteliyor.

 


Haber Kaynak : HABER MERKEZİ

Ukrayna'da iki savaş uçağı havada çarpıştı

Türkiye'den Güney Kıbrıs'taki cami saldırısına kınama

Putin’den Wagner kararnamesi

Kremlin: “Wagner'in lideri Prigojin'i öldürdüğümüz iddiası mutlak bir yalan”

Dışişleri Bakanı Fidan Kiev’de Zelenski ile görüştü

ULUSLARARASI AF ÖRGÜTÜ'NDEN İRAN AÇIKLAMASI

Zelenski: “F-16 tedariki sayesinde Rusya'nın savaşı kaybedeceğine eminim”

Güney California'yı hem fırtına hem deprem vurdu

Kadınlar Dünya Kupası’nda şampiyon İspanya

Rusya’nın insansız uzay aracı Luna-25 Ay’a çarptı

Guterres: "Kıbrıs’ta BM güçlerine yapılan saldırı uluslararası hukuka göre ciddi bir suç olabilir"

COVID-19'un yeni yayılmaya başlayan varyantı Eris hakkında neler biliyoruz?

Türkiye Kıbrıs Konusunda Birleşmiş Milletler’e de bir kınama yayımladı

BM: “Kıbrıs Türk kuvvetleri BM Kıbrıs Barış Gücü görevlilerine saldırdı”

Japon Denizi’nde sular ısındı savaş uçakları havalandı

ABD, Ukrayna'ya F-16 savaş uçakları gönderilmesini onayladı

Türkiye bağlantılı Uygurlar’ı hedef alan tutuklamalar arttı

Kuzey Kore'den şort giyen kadınlara ceza

DSÖ'den yeni Covid alt varyantı 'Eris'e karşı önlemleri kaldırmama uyarısı

2 yıllık Taleban iktidarının bedelini Afgan kadınlar ödüyor

Alman Gazeteciler Birliği: "Gazeteciler Türkiye’ye gitmesin"

  • BIST 100

    9548,57%0,19
  • DOLAR

    32,49% 0,16
  • EURO

    34,80% 0,25
  • GRAM ALTIN

    2487,88% 1,05
  • Ç. ALTIN

    4157,48% -1,05
  • Cuma 24.9 ° / 15.2 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cumartesi 24.8 ° / 13.8 ° false
  • Pazar 25.4 ° / 14.4 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı