TARİHTEKİ  EN YÜKSEK SICAKLIK ORTALAMASININ YAŞANDIĞI BİR DÖNEMDE İKLİM ZİRVESİ
DÜNYA 23.09.2019 01:26:00 622 0

TARİHTEKİ  EN YÜKSEK SICAKLIK ORTALAMASININ YAŞANDIĞI BİR DÖNEMDE İKLİM ZİRVESİ

Bugün 2019 BM İklim Zirvesi, pek çok farklı liderin katılımıyla gerçekleşecek ve gündemini iklim değişikliğinin etkilerini azaltmak ve bu konuda alınan önlemleri gözden geçirmek oluşturacak 

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres, BM 74. Genel Kurulu çerçevesinde gerçekleşecek İklim Zirvesi'ne katılacak liderlerden, süslü konuşmalar yerine somut taahhütlerde bulunmalarını istediğini söyledi.

BM Genel Sekreteri Guterres, ABD'nin New York kentinde gerçekleşecek BM 74. Genel Kurulu Görüşmeleri Öncesi düzenlediği basın toplantısında gündeme ilişkin soruları yanıtladı.

İklim değişikliğine karşı mücadelenin kaybedildiğine dikkati çeken ve 23 Eylül'de İklim Zirvesi düzenleyeceğini belirten Guterres, "Liderlerden İklim Zirvesi'ne süslü konuşmalarla değil, somut taahhütlerle gelmelerini istedim" dedi.

Bu arada BM İklim Zirvesi öncesi yayımlanan rapor, 2015-2019 arasının tarihteki en yüksek sıcaklık ortalamasına sahip 5 yıllık dönem olduğunu ortaya koydu.

Dünya liderlerinin katılacağı BM İklim Zirvesi öncesi yayınlanan rapora göre, son 5 yıllık dönem 2011-2015 arasındaki döneme göre ortalama 0,2 santigrat derece daha sıcak geçti. Son beş yılın ortalaması 1850-1900 yıllarını kapsayan sanayi öncesi dönemden ise 1,1 derece daha yüksek.

Rapordaki bir başka çarpıcı veri ise, son 40 yılda kuzey kutup bölgesinde yaz mevsiminde deniz buzuyla kaplı alanın her 10 yılda ortalama yüzde 12 küçüldüğünü ortaya koydu. En fazla küçülme 2015-2019 döneminde gerçekleşti. Diğer yandan en fazla buzul erimesi de bu dönemde kaydedildi.

Karbondioksit üretiminde azalma yok

Pazartesi günkü zirve öncesinde konuşan BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, devletlerden sera gazı salınımını azaltma hedeflerini yükseltmelerini istedi. Rapora göre mevcut hedeflerle bile karbondioksit üretimi azalmadı, tam tersine arttı. 2018'de 37 milyar ton ile rekor karbondioksit seviyesine ulaşıldığını ortaya koyan rapor, bu seviyenin henüz tahmin edilen tepe noktası olmadığının altını çizdi.

Küresel ısınmayı ''iklim krizi'' olarak tanımlayan Guterres, bir an önce harekete geçilmezse ''iklim değişikliğinin her yıl 7 milyon kişinin ölümüne neden olacağı'' uyarısında bulundu. Guterres, 2015'te varılan Paris İklim Anlaşması'nda belirlenen küresel sıcaklık artışını yüzyıl sonuna kadar 2 derecenin altında tutma hedefine ulaşılabilmesi için liderlerden zirveye "somut planlarla'' gelmesini istedi.

2019 İKLİM ZİRVESİ NEDEN ÖNEMLİ?

 New York’ta düzenlenecek ve yüzyılın en büyük iklim hareketlerinden biri olacak İklim Zirvesi, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, İngiltere Başbakanı Boris Johnson, Kanada Başbakanı Justin Trudeau gibi pek çok farklı liderin katılımıyla gerçekleşecek. Etkinliğin genel amacı ise ülkelerin 2015 yılında imzalanan Paris Antlaşması’nın katılımcı ülkeler tarafından onaylanmasını hedefleyecek.

Bu kapsamda tüm katılımcı liderleri “süslü konuşmalar yerine somut gerçekler” ile gelmeye çağıran BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, tüm liderlerden dört özel talepte bulundu: 2050 için karbon nötrlüğü planları, fosil yakıt sübvansiyonlarıyla mücadele yolları, karbon vergilendirilmesi ve 2020'nin ötesinde yeni kömür gücü olmaması. Genel Sekreter, eğer tüm bunlar yapılabilirse iklim değişikliğinin önüne geçilebileceğine inanıyor.

Zirve beklentileri oldukça düşük

İklim değişikliğine dikkat çekmek amacıyla toplantılardan üç gün önce Greta Thunberg isimli 16 yaşındaki bir iklim aktivisti, dünya çapında potansiyel olarak milyonlarca insanın katıldığı "küresel iklim saldırısı" için New York sokaklarına giden binlerce kişiden biriydi. Bugün itibariyle BM Gençlik İklim Zirvesinde konuşan iklim aktivisti Thunberg, iklim konusunda gençleri kimsenin durduramayacağını ve liderliği gençlerin üstlenmesi gerektiğini belirtti.

Ancak tüm bu spot ışıklarına rağmen pek çok otoritenin umutları nispeten düşük. Konuyla ilgili görüşlerini paylaşan Londra Ekonomi Okulu'ndan Nicholas Stern, “Büyük bir gelişme beklememiz gerektiğini düşünmüyorum” diyerek beklentilerinin oldukça düşük olduğunu belirtti.

Bu düşük beklentilerin nedeni ise kısmen ABD ve AB’den kaynaklanıyor. ABD hükumeti ve Başkan Donald Trump, 2015 yılında düzenlenen Paris Anlaşmasını kabul etmemiş ve iklim değişikliğini reddetmişti. Yine bu noktada bu yaz AB, 2050’de net sıfır emisyon hedefini benimsememiş ve iklim değişikliği önlemlerinde ivme kaybetmişti.

“Hedeflerden çok uzaktayız”

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın da katılacağı   İklim Zirvesi, Dünya’nın sıcaklık sınırlamasını gelecek yıllar için 1,5 ° C’nin altında tutmaya ve yüzyılın sonuna kadar ise 2° C altında tutmaya odaklanacak.

Fakat tüm vaatlere rağmen araştırmacılar, Dünya yüzyılın sonuna kadar yaklaşık 3° C ısınacak diyor. Bu kapsamda düşüncelerini dile getiren CAT araştırmacısı Niklas Höhne, belirlenen hedeflerden “Biraz uzak değiliz, çok uzaktayız” açıklamalarında bulundu.

CAT tarafından yapılan bir analize göre eğer şehirler, bölgeler ve şirketler 2030 yılına kadar vaat ettikleri tüm emisyon azaltmalarını yaparlarsa, o zamana kadar Dünya 1,5° C olmasa da 2° C'nin altında kalabilir. Pek çok otorite bunu “cesaret verici fakat gerçeklikten uzak” olarak nitelendiriyor.

 


Haber Kaynak : HABER MERKEZİ

Ukrayna'da iki savaş uçağı havada çarpıştı

Türkiye'den Güney Kıbrıs'taki cami saldırısına kınama

Putin’den Wagner kararnamesi

Kremlin: “Wagner'in lideri Prigojin'i öldürdüğümüz iddiası mutlak bir yalan”

Dışişleri Bakanı Fidan Kiev’de Zelenski ile görüştü

ULUSLARARASI AF ÖRGÜTÜ'NDEN İRAN AÇIKLAMASI

Zelenski: “F-16 tedariki sayesinde Rusya'nın savaşı kaybedeceğine eminim”

Güney California'yı hem fırtına hem deprem vurdu

Kadınlar Dünya Kupası’nda şampiyon İspanya

Rusya’nın insansız uzay aracı Luna-25 Ay’a çarptı

Guterres: "Kıbrıs’ta BM güçlerine yapılan saldırı uluslararası hukuka göre ciddi bir suç olabilir"

COVID-19'un yeni yayılmaya başlayan varyantı Eris hakkında neler biliyoruz?

Türkiye Kıbrıs Konusunda Birleşmiş Milletler’e de bir kınama yayımladı

BM: “Kıbrıs Türk kuvvetleri BM Kıbrıs Barış Gücü görevlilerine saldırdı”

Japon Denizi’nde sular ısındı savaş uçakları havalandı

ABD, Ukrayna'ya F-16 savaş uçakları gönderilmesini onayladı

Türkiye bağlantılı Uygurlar’ı hedef alan tutuklamalar arttı

Kuzey Kore'den şort giyen kadınlara ceza

DSÖ'den yeni Covid alt varyantı 'Eris'e karşı önlemleri kaldırmama uyarısı

2 yıllık Taleban iktidarının bedelini Afgan kadınlar ödüyor

Alman Gazeteciler Birliği: "Gazeteciler Türkiye’ye gitmesin"

  • BIST 100

    8806,72%-0,01
  • DOLAR

    32,25% 0,26
  • EURO

    35,08% 0,67
  • GRAM ALTIN

    2270,84% 0,79
  • Ç. ALTIN

    3854,72% 0,51
  • Perşembe 24.1 ° / 11.6 ° Güneşli
  • Cuma 24.9 ° / 14.2 ° Güneşli
  • Cumartesi 28.3 ° / 15.1 ° Güneşli