“PET ŞİŞEDE SATILAN SULARIN SON KULLANMA TARİHİ BİR YILI GEÇMEMELİ”
SAĞLIK 26.08.2019 15:12:00 1364 0

 “PET ŞİŞEDE SATILAN SULARIN SON KULLANMA TARİHİ BİR YILI GEÇMEMELİ”

Tüketici Dernekleri Federasyonu TÜDEF,  “Piyasada son kullanma tarihi 15 ay ve 18 ay olan pet su markaları var. İki sıcak yaz geçirmiş güneşin altında kalmış, kışın soğuktan donmuş suların sağlıklı olduğunu düşünmüyoruz,” uyarısını yaptı

Tüketici Dernekleri Federasyonu (TÜDEF) Genel Başkan Vekili Sinan Vargı, gıda mevzuatı gereği tüketicilere sunulan birçok gıda maddesinde üretim ve son kullanma tarihleri arasında makul bir kullanım süresi bırakıldığını hatırlattı. Vargı,  “Ancak pet şişe sularına baktığımızda ne yazık ki üretim ve son kullanma tarihleri arasında markalar arasında 18 ay, 15 ay olan pet şişe suları var. Pet şişede bir su 18 ay taze kalır mı?” diye sorarken, ilgili firmaların ise “Yönetmelikte böyle bir şey yok. Yani son kullanma tarihi sorumluluğumuz yok” dediklerini belirtti, “Pet şişe sularındaki mevzuatın yeniden düzenlenmesi için Sağlık Bakanlığına başvurduk. Bizce pet su üreten firmalar gönüllü olarak bir araya gelip, bir yıllık bir ortak son kullanma tarihi belirlemeliler” dedi. TÜDEF Genel Başkan V. Sinan Vargı, “piyasada yaptığımız araştırmalarda bazı pet su üreticisi firmaların kapak plastiğinden bile kar etmek için plastik kapağın çapını 3 santimden 2 santime indirmişler. Kapağı açmak bile zorlaşıyor. Bunun bile bir standardı yok “ dedi.

“GÜNEŞ ALTINDA KALMASI VE SOĞUKTA DONMASI SAĞLIĞA ZARARLI”

TÜDEF Genel Başkan V. Sinan Vargı,  piyasada üretim ve son kullanma tarihleri arasında 18 ay, 15 ay süre olan pet şişe suları bulunduğunu belirtirken, “Bir çoğunun son kullanma tarihi ise tüketici için de makul süre olan 12 ay. Birçok tüketici ellerinde pet şişe suları ile derneklerimize gelerek, bu farkın nedenini soruyor. Pet şişe sularının güneş altında sıcakta kalmış ve  aşırı soğukta donmuş bir şekilde tüketilmesinin sağlığa zararlı etkileri var” dedi. Sinan Vargı, konuyu bazı pet su üreticilerine sorduklarını belirterek firmaların,“Yönetmelikte böyle bir şey yok. Yani bir yıllık bir son kullanma tarihi sorumluluğumuz yok,” dediklerini belirterek şunları söyledi.

“Sağlık Bakanlığı tarafından 2004 yılında hazırlanarak yürürlüğe giren Doğal Mineralli Sular Hakkındaki Yönetmelikte  üretim ve son kullanma tarihleri ile ilgili bir belirleyici sürenin konulmadığını görüyoruz. Uluslararası mevzuat konusunda da başvurduğumuz IBWA adlı uluslar arası şişelenmiş su üreticileri birliği ise, direkt güneş ışığından sakınılması, buzdolabında muhafaza edilmemesi, solventlerden ve benzinden uzak depolanması gibi dikkat çekici uyarılarda bulunmaktadır. Bu uyarılara rağmen yazın pet suların depolandığı alanlarda güneş altında bekletilmesi sık gördüğümüz manzaralardan. Pet şişede içme suyu üreten firmalar kontrol yaptıklarını söyleseler de 18 ay iki sıcak yaz geçirmiş, güneş altında bekletilmiş ve belki de soğukta donmuş bu suretle pet’ten suya kimyasal maddelerin geçiş yaptığı bir suyun hala içilebilir olduğunu düşünmüyoruz. Ülkemizde pet şişelerde BPA denilen kanserojen madde kullanılmasa bile, suyun kanserojen olduğu hastalıklara yol açtığı konusunda görüş bildirenler tıp bilim insanları da var, 15 ay 18 ay sonra sağlıklı olduğu konusunda da görüş bildiren bilim insanları da  var.  Biz de bu konu da mevzuat düzenlemekle yetkili olan Sağlık Bakanlığımıza bir yazı ile başvurarak, pet sularda son kullanma tarihinin bir yıl ile sınırlanmasını istedik. Konuyu ayrıca üyesi olduğumuz Ulusal Beslenme Konseyine de götüreceğiz.”

TÜDEF Genel Başkan Vekili Sinan Vargı, “Bir yaşlı bayan tüketicimiz bir buçuk yıl önce şişelenmiş bir su ile gelip suyun acı olduğunu ifade etti. Biz de piyasaya çıkıp bütün pet su markalarını inceledik. Çeşitli marketlerden örnek sular aldık ve tarihlerine baktık. Depolarda kalıp 18 ay sonra son kullanma tarihi dolmadığı için satılabilecek suların olması da mümkün.Son kullanma tarihi yaklaşan suların piyasadan toplanıp toplanmadığı da bilinmiyor. Piyasa da son kullanma tarihi farklı üç tür  pet ambalajlı su olunca tüketici de bir güvensizlik ortamı oluştu. Bizde tüketicilere pet sularda sularda üretim ve son kullanma tarihlerini iyi okumalarını tavsiye ediyoruz. Suda plastik bir koku var ise son kullanma tarihi ne olursa olsun o suların da tüketilmemesini tavsiye ediyoruz”.


Haber Kaynak : HABER MERKEZİ

ALZHEIMER’IN 10 ERKEN SİNYALİ!

Her 20 yaş dişi çekilmek zorunda değil, ama…

ANİDEN SİNİRLENME ŞEKER HASTALIĞI BELİRTİSİ OLABİLİR !

YEMEKTEN SONRA UYKUNUZ GELİYORSA DİKKAT !

Tozlu ortam farenjit riskini arttırıyor

AŞIRI C VİTAMİNİ VE PROTEİN BÖBREK TAŞINA YOL AÇIYOR

Uyku sorunlarının en yaygını: İnsomnia

“Çocukların ne derdi var ki diş gıcırdatsın” demeyin!

Adana yeni bir kültür sanat merkezi kazanıyor

DİZ KİREÇLENMESİNİ TETİKLEYEN FAKTÖRLER

PIERCING YAPTIRACAKLARA KÖTÜ HABER: ALERJİK REAKSİYONLARA YOL AÇABİLİR!

Dünya Doktorları: "İnsani Yardım Çalışanlarına Daha İyi Koruma Ve Güvenlik Ortamı Sağlanmalı"

Çocuklarda Diş Sıkma Neyin Habercisi?

“1 yaş altı bebekler ağır kızamık için risk altında!”

Yaş ilerlerken diş sağlığını korumak önemli

BEL VE KAS AĞRILARINDAN KORUNMANIN YOLLARI

D VİTAMİNİ HAKKINDA BİLİNMESİ GEREKEN 9 ÖNEMLİ NOKTA!

Protezine Kavuşan Yağmur, Rektör Prof. Dr. Tuncel’i Ziyaret Etti

"COVID-19’un Eris varyantı kış aylarında yayılabilir"

CİLDE ZARARLI 8 ALIŞKANLIĞA DİKKAT !

EV YAPIMI YOĞURDUN FAYDALARI NELERDİR ?

  • BIST 100

    8806,72%-0,01
  • DOLAR

    32,25% 0,26
  • EURO

    35,08% 0,67
  • GRAM ALTIN

    2270,84% 0,79
  • Ç. ALTIN

    3854,72% 0,51
  • Perşembe 24.1 ° / 11.6 ° Güneşli
  • Cuma 24.9 ° / 14.2 ° Güneşli
  • Cumartesi 28.3 ° / 15.1 ° Güneşli