Peköz ve Hatimoğulları,”Adana afet bölgesi ilan edilmeli”
SİYASET 1.06.2020 10:58:00 1301 0

Peköz ve Hatimoğulları,”Adana afet bölgesi ilan edilmeli”

HDP Adana Milletvekilleri Kemal Peköz ve Tülay Hatimoğulları Oruç Adana ilinde 15 Mayıs 2020 tarihinden 24 Mayıs 2020 tarihine kadar süren ve etkili olan poyraz, sonrasında gelen çöl sıcağı ve kuvvetli fırtına nedneiyle çiftçilerin mağdur olduğunu söyledi

HDP Adana Milletvekilleri Kemal Peköz ve Tülay Hatimoğulları Oruç Adana ilinde 15 Mayıs 2020 tarihinden 24 Mayıs 2020 tarihine kadar süren ve etkili olan poyraz, sonrasında gelen çöl sıcağı ve kuvvetli fırtına narenciye meyvelerinin yüzde 95'ini yerlere dökerek çiftçileri zor duruma soktuğunu belirterek, yaşanan bu afet sebebiyle mağdur olan çiftçilerin ürün alamayacağını, borçlarını ödeyemeyeceğini, boş kalan bahçelerinin gelecek sene için bakımlarını yapamayacaklarını söylediler. Milletvekilleri,”Bu durum bahçelerde hastalıkların başlamasına sebep olacak ve bakımı yapılamayan bahçelerden bir sonraki yıl da ürün alınamayacaktır. Yaşanan bu felaket sebebiyle Adana’nın afet bölgesi ilan edilmesi için TBMM’ye bir Kanun Teklifi sunduk” dediler.

Peköz ve Hatimoğulları’nın verdiği teklifin genel gerekçesinde eşu görüşler paylaşıldı:

Adana ilinde 15 Mayıs 2020 tarihinden 24 Mayıs 2020 tarihine kadar süren ve etkili olan poyraz, sonrasında gelen çöl sıcağı ve kuvvetli fırtına narenciye meyvelerinin yüzde 95'ini yerlere dökerek çiftçileri zor duruma sokmuştur. Yaşanan bu afet sebebiyle mağdur olan çiftçiler ürün alamayacak, borçlarını ödeyemeyecek, boş kalan bahçelerinin gelecek sene için bakımlarını yapamayacaktır. Bu durum bahçelerde hastalıkların başlamasına sebep olacak ve bakımı yapılamayan bahçelerden bir sonraki yıl da ürün alınamayacaktır.Çiftçilerin her yıl ürünleri için Ziraat Bankasından kullandıkları sübvansiyonlu kredi tutarı kadarına Tarım Sigortaları Havuzu (TARSİM) poliçesi yaptırma zorunluluğu vardır fakat TARSİM poyrazı afet kapsamına almamakta ve bu yüzden çiftçilere bir destek sağlamamaktadır.Türkiye'de narenciye üretiminin üçte birinden fazlasının yapıldığı Adana’da yaşanan bu afetten dolayı yüzde 80-90’a varabilecek ürün kaybı beklenmektedir. Yaşanacak ürün kaybından dolayı yurt dışına narenciye ihracatı yapılamaması hem Adana ekonomisine hem de Türkiye ekonomisine zarar verecektir. Tüm bunlara ek olarak Ağustos ayından başlayarak Nisan ayına kadar süren, 9 ay boyunca kesintisiz yapılan narenciye hasadında çalışan işçiler, mevsimlik tarım işçileri ve sektörün diğer çalışanları bu yıl yaşanan afet sebebiyle çalışamayacaklar ve onlar da mağdur olacaklardır.Hem üreticilerin hem mevsimlik tarım işçilerinin ve diğer çalışanların mağduriyetlerinin giderilmesi amacıyla kanun teklifimiz ile Adana ili ve çevresi afet bölgesi ilan edilmektedir.

MADDE GEREKÇESİ

MADDE 1 – Gerçekleşen afetten dolayı Adana ile çevresinde oluşan zararların tazmini ve olası afetlere hazırlık yapılması amaçlanmaktadır.

MADDE 2 – Yürürlük maddesidir.

MADDE 3 – Yürütme maddesidir.

15/5/1959 TARİHLİ VE 7269 SAYILI UMUMİ HAYATA MÜESSİR AFETLER DOLAYISIYLA ALINACAK TEDBİRLERLE YAPILACAK YARDIMLARA DAİR KANUNDA DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR KANUN TEKLİFİ

MADDE 1 – 15/5/1959 tarihli ve 7269 sayılı Umumi Hayata Müessir Afetler Dolayısıyla Alınacak Tedbirlerle Yapılacak Yardımlara Dair Kanuna aşağıdaki geçici madde eklenmiştir.

            “GEÇİCİ MADDE 27 –Adana ili ve çevresi 15-24 Mayıs 2020 tarihleri arasında yaşanan poyraz ve sonrasında gelen çöl sıcağı, kuvvetli fırtınanın ortaya çıkardığı olumsuzluklardan ötürü afet bölgesi ilan edilmiştir.

Bu afet bölgesi ilan edilen yerlerde çiftçilerin, mevsimlik tarım işçilerinin ve diğer çalışanların alacakları yardımlarda bu kanun hükümleri uygulanır.”

MADDE 2 – Bu kanun yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

MADDE 3 – Bu kanun hükümleri Cumhurbaşkanlığı tarafından yürütülür.”

(VŞ)


Haber Kaynak : HABER MERKEZİ

"TORBACI YAKALAMAKLA UYUŞTURUCU BELASI ÇÖZÜLMEZ"

CHP’Lİ TANAL, "MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI ATAMA SÖZÜNÜ TUTMADI!"

Tülay Hatimoğulları Hatay'daki hava kirliliğini sordu

BAE'den ithalata vergi muafiyeti

Kılıçdaroğlu, 'Filenin Sultanları'nı Kutladı

Erdoğan, 30 Ağustos Zafer Bayramı Özel Konseri ve 100. Yıl Marşı Tanıtım Programına katıldı

CHP Adana İl Örgütü Zafer Bayramını kutladı

Kılıçdaroğlu: "Milletimizin 30 Ağustos Zafer Bayramı'nı Yürekten Kutluyorum"

Ayhan Barut'tan narenciye üreticisi ve ihracatçısı için 3 bin lira destek talebi

Hasan Efe Uyar: "İktidar Vatandaşa 7 Ayda 22 Milyar Ceza Kesti"

Kılıçdaroğlu: “Türkiye Uyuşturucunun Pazarı Haline Geldi"

Emep'li Demir,"işçilere istifa baskısı uygulanıyor"

Mustafa Oğuz Yiğit: “AK Parti'nin Tarım Politikaları Çiftçiyi İflasa Sürüklüyor”

CHP’Lİ SÜMER,“ADANA’DA DEPREMİN YARALARI KAPANMIYOR”

CHP’li Bulut, “Ballı Maaşlara Devam “

“Malazgirt, Anadolu’daki siyasi hükümranlığımızın kapılarını açmıştır”

CHP'li Şevkin'den Hatay için, bakanlara soru yağmuru

Gürer: “Faiz artışı işsizliği tetiklerse, iş kötü…”

Ayhan Barut, anız yangınlarına kesin çözüm istedi

ERDİL DEDEOĞLU CHP CEYHAN İLÇE BAŞKANLIĞINA ADAYLIĞINI AÇIKLADI

  • BIST 100

    9079,97%3,10
  • DOLAR

    32,35% 0,15
  • EURO

    34,93% -0,09
  • GRAM ALTIN

    2322,96% 0,18
  • Ç. ALTIN

    3843,45% 0,00
  • Cuma 24.9 ° / 14.2 ° Güneşli
  • Cumartesi 28.3 ° / 15.1 ° Güneşli
  • Pazar 28.3 ° / 15.7 ° Güneşli