“NET PAMUK İHRACATÇISI TÜRKİYE, NET PAMUK İTHALATÇISI OLDU”
TARIM 5.12.2019 13:26:00 2327 0

“NET PAMUK İHRACATÇISI TÜRKİYE, NET PAMUK İTHALATÇISI OLDU”

Ziraat Mühendisi Feyzullah Korkut, pamuk ekim alanlarının yetersizliğinden hareketle önümüzdeki dönemin planlamasının şimdiden yapılması gerektiğini vurguladı

“Pamukta milyar dolarlar yabancıya aktarılıyor, diyen  Korkut, dünyada az sayıda ülke ekolojisinin pamuk tarımına elverişli olması nedeniyle, dünya üretiminin yüzde 80’ine yakınının Türkiye’nin de içinde bulunduğu az sayıda ülke tarafından gerçekleştirildiğini belirtti.

Stratejik bir ürün olan pamuğun önümüzdeki dönemlerde daha çok alanda ekilmesi için şimdiden bir program yapılması gerektiğini vurgulayan Korkut, son dönemde yaşanan artışlara rağmen Türkiye pamuk üretiminin, tüketimin ancak yüzde 56’sını karşıladığınıa dikkat çekti.

Zorunlu kullanım alanıyla pamuk ürününün, işlenmesi açısından çırçır sanayisinin, lifi ile tekstil sanayisinin, çekirdeği ile yağ ve yem sanayisinin, linteri ile de kağıt sanayisinin hammaddesi olduğunu hatırlatan Korkut, Türkiye’de yıllar itibariyle pamuk üretimindeki azalışa ve tekstil sektöründe yaşanan büyümeye paralel olarak tüketimdeki artışın iç üretim ile karşılanamadığını, bu nedenle pamuk ithalat miktarının arttığını ve ‘net pamuk ihracatçısı’ olan Türkiye’nin 1990’lı yıllarla birlikte ‘net pamuk ithalatçısı’ konumuna gerilediğini ifade etti.

Türkiye’nin yaklaşık 1,7 milyar dolarlık pamuk ithalatında ilk sırayı yüzde 44’lük payla Amerika Birleşik Devletleri’nden (ABD) aldığını, ithalatın yüzde 60’lık kısmının ABD, Yunanistan ve Brezilya’nın oluşturduğu 3 ülkeden yapıldığını ifade eden Korkut, Türkiye’de pamuk alımı ve pazarlamasında faaliyet gösteren birliklerin sektördeki paylarının oldukça gerilediğini kaydeden Feyzullah Korkut, sorunları şu sözlerle sıraladı:

“Ülkemizde pamuk üretimi ihtiyacı karşılama konusunda yetersizdir. Ülkemizde lif pamuk üretiminin tüketimi karşılayamaması, yüksek miktarlarda pamuk ithalatı yapılmasına neden olmaktadır. Türk pamuğunun üretiminde maliyet sorunu vardır. Pamuk üretiminde ülkemiz verimliliği oldukça yüksek olmasına rağmen, girdi fiyatlarının artışı üretimi azaltmakta, sürdürülebilirliğini tehdit etmektedir. Ülkemizde pamuk üretiminde önemli ölçüde destekleme primi verilmektedir. Ancak son dönem haricinde destekleme primleri pamuk üretimini karlı hale getirme noktasında yetersiz kalmıştır. Türkiye’de üretici örgütlerinin zayıflaması pamuk üretiminin azalışı ve istikrarsızlığının önemli bir nedenidir. Üretimi daha kolay olan çekirdeksiz kuru üzüm, mısır ve ayçiçeği gibi ürünlerin fiyatlarının nispeten yüksek oluşması ve bu ürünler için verilen destekler pamuk üretimini olumsuz yönde etkilemektedir.”

TMMOB) Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO) Adana Şube Başkan Adayı Korkut, çözüm önerilerini de şöyle aktardı:

Ülkemizde pamuk üretim ve tüketiminin ekonomideki stratejik yeri ve önemi dikkate alınarak, pamuk üretimi tüketimi karşılayacak bir seviyeye getirmek hedeflenmeli, buna göre politikalar geliştirilmelidir. Ülkemizin pamuk tarımında şuan sahip olduğu verim düzeyiyle 1995-2000 yılları arasında gerçekleşen ekim düzeyi bir araya getirebilirse ülke lif pamuk üretimimiz 1,3-1,4 milyon ton seviyelerine kadar çıkabilecek ve tüketimin büyük kısmı iç kaynaklardan karşılanarak ithalat azaltılabilecektir. Türk pamuğunun yüksek maliyet sorununun çözülmesi ve bu yolla üretimin artırılması ve dünya fiyatlarıyla rekabet edilebilmesi için pamuk politikaları yeniden değerlendirilmelidir. Pamuk destekleme primlerinin tespitinde rakip ülke koşulları ve dünya fiyatları göz önüne alınmalıdır. Pamukta havza bazlı destekleme modelinin etkin bir şekilde takibi ve uygulanması sağlanmalıdır. Bu bağlamda pamuk üretiminde daha çok verim ve kaliteye sahip olan alanlarda ekimin artırılması sağlanacaktır.

ÜRETİCİYE ÖNCÜLÜK EDİLMELİ…

Pamukta kirliliğin önüne geçilmeli, kaliteli üretim artırılmalı, lisanslı depoculuk sistemi yaygınlaştırılmalı ve tek balya standardizasyonuna geçilmelidir. Pamuk üretim ve pazarlama yapısının güçlendirilmesi ve istikrarlı hale getirilmesi için kooperatif ve birliklerin pamuk sektöründeki etkinlikleri artırılmalıdır. Pamuk toplama işçiliğindeki yüksek fiyat ve işçi bulmada yaşanan sıkıntıların önüne geçebilmek için tarım satış kooperatifleri ve birlikleri ile diğer üretici örgütlerinin, makineli hasat konusunda üreticiye öncülük etmesi ve gerekli makine ve ekipmanı sağlaması önem taşımaktadır. Pamukta destekleme prim ve politikaların, son dönemde olduğu gibi üreticiler tarafından ekim yapılmadan önce açıklanması ve ödemelerinin de aynı dönemde yapılması sağlanarak üretici teşvik edilmelidir.”


Haber Kaynak : HABER MERKEZİ

Bilgiç, “Çiftçi tarımdan uzaklaştırılmamalı, üretene sahip çıkılmalıdır”

"2023 YILI TMO MISIR ALIM FİYATI YENİDEN REVİZE EDİLMELİDİR"

TZOB,”Mısır Piyasasında fiyatlar geçen yılın da gerisinde seyrediyor”

KORKUT: MISIR FİYATI EN AZ 9,4 TL/KG OLMALI

TURUNÇGİLDE AKDENİZ MEYVE SİNEĞİNE KARŞI SIFIR TOLERANSLI MÜCADELE

TZOB,“ÜLKEMİZİN TARIM ENVANTERİ HAZIRLANMALIDIR”

Mısır Üreticisinin Fiyat Beklentisi: 7.30 TL

“Gelecek Tarımda Herkes Bir Arada”

ATB, "DIŞA BAĞIMLILIK BİR FELAKETTİR"

Tarımda Dijitalleşme ve Akıllı Araç Kullanımı Artacak

Ceyhanlı Üreticilere Planlı Üretim Modeli Anlatıldı

Gümüldür çiftçisi İyi Tarım Uygulamalarıyla katma değer üretmeye devam ediyor

TZOB, “Aşırı sıcaklar tarımsal üretim üzerinde tehdit oluşturuyor”

“ANIZ YAKMAK TOPRAĞI VERİMSİZLEŞTİRİR”

TZOB, “ÜRETİCİLERİMİZ HAYAL KIRIKLIĞINA UĞRADI”

İthal ayçiçeği stokları doldurdu, yerli üretici kaygılı

TZOB, “ BAĞ-KUR’LU ÇİFTÇİ SAYISI DÜŞTÜ”

SÜT ÜRETİCİLERİ ZAM BEKLİYOR

TZOB,“TMO çiftçilerimizi mağdur etmemelidir”

Adana'da Akdeniz Meyve Sineği ile Mücadele Sürüyor

TMO hububatın satış fiyatını açıkladı

  • BIST 100

    9645,02%-0,50
  • DOLAR

    32,56% 0,14
  • EURO

    34,81% 0,49
  • GRAM ALTIN

    2417,74% -0,61
  • Ç. ALTIN

    4073,33% 0,00
  • Salı 31.1 ° / 13.6 ° Güneşli
  • Çarşamba 35.2 ° / 19.1 ° Güneşli
  • Perşembe 35.8 ° / 20.3 ° false