“EN ZENGİN İSLAM ÜLKESİ İLE EN YOKSULU ARASINDAKİ GELİR FARKI 200 KATI AŞIYOR”
DÜNYA 8.12.2019 22:34:00 589 0

 “EN ZENGİN İSLAM ÜLKESİ İLE EN YOKSULU ARASINDAKİ GELİR FARKI 200 KATI AŞIYOR”

Erdoğan, "Müslümanlar olarak 1,7 milyar gibi muazzam bir beşeri kaynağa sahibiz,” dedi ve İslam ülkelerinin dünya ekonomisindeki toplam payının yüzde 10'u dahi bulmadığını kaydetti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, İslam İşbirliği Teşkilatı Üst Düzey Kamu ve Özel Sektör Yatırım Konferansı’nda yaptığı konuşmada, “İslam ülkelerinin ekonomik büyümesi ve refah seviyelerinin artırılabilmesi için gerekli maddi ve tarihî şartlar son derece elverişlidir. Önemli olan İslam ülkeleri arasında etkin bir iş birliği mekanizması oluşturulması ve bunun kararlılıkla hayata geçirilmesidir” dedi.

Konferanstan çıkacak kararların, İİT üyesi tüm ülkeler için yol gösterici olmasını dileyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, alınan kararların uygulamasının da önemli olduğunu, toplantının ancak alınan kararların uygulanmasıyla ümmetin dertlerine deva üreten platformlara dönüşeceğini söyledi.

"Müslümanlar olarak 1,7 milyar gibi muazzam bir beşeri kaynağa sahibiz" diyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, İslam ülkelerinin doğal kaynaklar ve stratejik konumlarıyla büyük bir potansiyel barındırdığını, ancak tüm bu imkânlara rağmen, İslam ülkelerinin dünya ekonomisindeki toplam payının yüzde 10'u dahi bulmadığını kaydetti.

“EN ZENGİN İSLAM ÜLKESİ İLE EN YOKSULU ARASINDAKİ GELİR FARKI 200 KATI AŞIYOR”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Millî gelir ve gelişmişlik seviyesi açısından da ülkelerimiz arasında çok ciddi uçurumlar olduğunu görüyoruz. En zengin İslam ülkesi ile en yoksulu arasındaki gelir farkı 200 katı aşıyor. Demek ki Müslümanlar kendi aralarında zekât müessesesini de çalıştırmıyor. Sadece Müslümanlar kendi aralarında zekâtı verecek olsa, İslam ülkelerinde fakir kalmaz” değerlendirmesinde bulundu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, coğrafyanın bir yanı lüks ve şatafat içinde yaşarken diğer tarafında açlık, kıtlık ve fakirliğin hüküm sürdüğünü vurgulayarak, “Küresel sabit sermaye yatırımları 20 trilyon doların üzerine çıkmışken, İİT üye ülkelerinin toplam sabit sermaye yatırımları 1,5 trilyon dolar civarındadır. Bu rakamlara baktığımızda ortada çok büyük bir dengesizliğin, çarpıklığın olduğu gayet açıktır. Bu tablo aynı zamanda samimi bir öz eleştiri yapmamız gerektiğine de işaret ediyor” ifadelerini kullandı.

“İSLAM ÜLKELERİ ARASINDAKİ KARŞILIKLI TİCARET VE YATIRIMLARIN ARTTIRILMASI İÇİN GAYRET SARF EDİYORUZ”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye olarak özellikle İslam ülkeleri arasındaki karşılıklı ticaret ve yatırım imkânlarının arttırılması ile yasal prosedürlerin sebep olduğu engellerin ve tıkanıklıkların açılması için gayret sarf ettiklerini söyledi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, aralarında İİT üyelerinin de bulunduğu birçok ülke ile yüksek düzeyli stratejik iş birliği konseyleri, karma ekonomi komisyonları ve yüksek stratejik komiteler gibi mekanizmalar tesis ettiklerini kaydetti.

34. İSEDAK Toplantısı’nda ticaretin kolaylaştırılması ve gümrüklerde risk yönetimi, 35. İSEDAK Toplantısı'nda ise gıda güvenliği temaları üzerine kapsamlı oturumlar düzenlendiğini hatırlatan Cumhurbaşkanı Erdoğan, sadece sorunların tespitine odaklanmadıklarını, aynı zamanda çözüm önerileri de getirerek, bunları hayata geçirdiklerini anlattı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, İslam Kalkınma Bankası Yatırım Sigortası ve İhracat Kredisi Kurumu'nun çalışmalarını önemsediğini belirterek, İslam Özel Sektör Kalkınma Kurumu ile İslam Ticaret Ticaret Finans Kurumu'nun çalışmalarının da takdire şayan olduğunu dile getirdi.

Teşkilat üyesi ülkelerinin kendi aralarındaki ticaret hacmini ve pazarı büyütecek tercihli ticaret sistemi anlaşmasına önem verdiklerini vurgulayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, tüm üye ülkeler tarafından anlaşmanın bir an önce uygulamaya alınmasının faydalı olacağını kaydetti.

 “TÜM İMKÂNLARIMIZLA SİZ KARDEŞLERİMİZİN YANINDAYIZ”

İslam ülkelerinin ekonomik büyümesi ve refah seviyelerinin arttırılabilmesi için gerekli maddi ve tarihî şartların son derece elverişli olduğunun altını çizen Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Önemli olan, İslam ülkeleri arasında etkin bir iş birliği mekanizması oluşturulması ve bunun kararlılıkla hayata geçirilmesidir. Kaçan fırsatları yakalamak bir daha mümkün olmayabilir. Bunun için güç birliği yapmamız, güçlerimizi birleştirmemiz önemlidir. Türkiye olarak hedeflerimize her birlikte ulaşmak için tecrübelerimizi ve elimizdeki imkânları sizlerle paylaşmaya hazırız, tüm imkânlarımızla siz kardeşlerimizin yanındayız” sözlerine yer verdi.

Düzenlenen bu konferansı İslam ülkeleri arasındaki mevcut iş birliğini geliştirecek ve aynı zamanda yeni faaliyet alanlarında tüm dünyaya örnek teşkil edecek projelerin önünü açacak bir başlangıç olarak değerlendirdiğini ifade eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, şöyle devam etti: “35. İSEDAK Toplantısı’nda yaptığım bir çağrıyı burada bir kez daha tekrarlamak istiyorum. Resulü Kibriya Efendimiz Aleyhissalatu Vesselam çok açık şu ifadeyi kullanıyor: ‘Müslümanlar bir bedenin uzuvları gibidir. Nasıl vücudumuzun bir organı acı çektiğinde diğerleri de o acıyı hissediyorsa, dünyanın neresinde olursa olsun kardeşlerimizin dertleriyle dertlenmek bizim ana vazifemizdir. Kardeşlerinin sıkıntılarına duyarsız kalmak bir Müslümana yakışmaz’. İşte az önce Sayın Başbakanın da ifade ettiği gibi, 26 Kasım’da kardeş Arnavutluk’un Durres kentinde 6,4 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi, bu depremde 51 kardeşimiz hayatını kaybetti, bini aşkın Arnavutluk vatandaşı da yaralandı. Burada bir kez daha bu elim olay nedeniyle vefat eden Arnavut kardeşlerimin yakınlarına ve tüm Arnavutluk halkına başsağlığı dilerken, yaralılara da acil şifalar diliyorum.”

ARNAVUTLUK’A YARDIM ÇAĞRISI

Cumhurbaşkanı Erdoğan, depremin ardından Arnavutluk Başbakanı Edi Rama ile irtibata geçtiğini ve sürekli irtibatta kaldığını, AFAD ve Türk Kızılay, Sağlık Bakanlığı ekiplerinin bölgeye intikal ettirildiğini belirterek, “Arnavutluk’ta 500 ayrı konut yapmak üzere de Çevre ve Şehircilik Bakanımıza talimatı verdim ve şu anda orada da uygun yerlerin tespitiyle inşallah bu 500 konutu inşa edeceğiz” dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 50 İslam İşbirliği Teşkilatı üyesi ülkenin el ele vererek Arnavutluk’u süratle ayağa kaldırabileceğine vurgu yaparak, öncelikle İslami banka adımının atılması gerektiğini, Türkiye olarak bu konuda adımlar attıklarını ancak yeterli olmadığını kaydetti. Türkiye’nin deprem acısını bildiğini, depremin insanoğlunun başına gelen en büyük felaketlerden birisi olduğunu dile getiren Cumhurbaşkanı Erdoğan, bu zor durumda Arnavutluk halkının yanında olmanın kendileri için insani bir görev olduğunu vurguladı.  Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Sizlerden kardeş Arnavutluk’un yaralarının kısa sürede sarılması için elimizdeki tüm imkânlarla destek olmanızı istirham ediyorum” ifadelerini kullandı.

KAYNAK: CUMHURBAŞKANLIĞI İNTERNET SİTESİ


Haber Kaynak : HABER MERKEZİ

Ukrayna'da iki savaş uçağı havada çarpıştı

Türkiye'den Güney Kıbrıs'taki cami saldırısına kınama

Putin’den Wagner kararnamesi

Kremlin: “Wagner'in lideri Prigojin'i öldürdüğümüz iddiası mutlak bir yalan”

Dışişleri Bakanı Fidan Kiev’de Zelenski ile görüştü

ULUSLARARASI AF ÖRGÜTÜ'NDEN İRAN AÇIKLAMASI

Zelenski: “F-16 tedariki sayesinde Rusya'nın savaşı kaybedeceğine eminim”

Güney California'yı hem fırtına hem deprem vurdu

Kadınlar Dünya Kupası’nda şampiyon İspanya

Rusya’nın insansız uzay aracı Luna-25 Ay’a çarptı

Guterres: "Kıbrıs’ta BM güçlerine yapılan saldırı uluslararası hukuka göre ciddi bir suç olabilir"

COVID-19'un yeni yayılmaya başlayan varyantı Eris hakkında neler biliyoruz?

Türkiye Kıbrıs Konusunda Birleşmiş Milletler’e de bir kınama yayımladı

BM: “Kıbrıs Türk kuvvetleri BM Kıbrıs Barış Gücü görevlilerine saldırdı”

Japon Denizi’nde sular ısındı savaş uçakları havalandı

ABD, Ukrayna'ya F-16 savaş uçakları gönderilmesini onayladı

Türkiye bağlantılı Uygurlar’ı hedef alan tutuklamalar arttı

Kuzey Kore'den şort giyen kadınlara ceza

DSÖ'den yeni Covid alt varyantı 'Eris'e karşı önlemleri kaldırmama uyarısı

2 yıllık Taleban iktidarının bedelini Afgan kadınlar ödüyor

Alman Gazeteciler Birliği: "Gazeteciler Türkiye’ye gitmesin"

  • BIST 100

    9693,46%1,77
  • DOLAR

    32,58% 0,35
  • EURO

    34,75% 0,10
  • GRAM ALTIN

    2507,64% 0,95
  • Ç. ALTIN

    4181,01% 0,22
  • Cumartesi 24.8 ° / 13.8 ° false
  • Pazar 25.4 ° / 14.4 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazartesi 25.6 ° / 13 ° Güneşli