SİYASET 4.06.2020 20:56:00 599 0

"ADANA'DA HALKIN TEMİZ, DENGELİ ÇEVREDE YAŞAM  HAKKI GÖZ ARDI EDİLİYOR"

İzmir Milletvekili ve Çevre Komisyonu Üyesi Murat Çepni, Adana’nın hava kirliliğini Çevre ve Şehircilik Bakanı’na bir soru önergesi vererek meclis gündemine getirdi.

Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre, dünyada her yıl 10 kişiden 9’u hava kirliliğine bağlı olarak hayatını kaybetmekte.   Türkiye’de 2017 yılında hava kirliliği Dünya Sağlık Örgütü’nün kılavuz değerlere indirilmediği için  51 bin 574 kişi vefat etmiş bulunuyor.     2018 yılında  da Türkiye hava kirliliği dolayısıyla asit yağmurları ve erken ölümlere sebep olan kükürtdioksit (SO2) emisyonları en yüksek olan ilk 10 ülke arasında yer aldı.   Hava kirliliğinin yoğun yaşandığı illerden biri de 2 milyondan fazla nüfusu olan Adana.  Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından, Adana merkezde 2019 yılında  yapılan ölçümlerde,  havayı kirleten 10 mikrondan küçük partikül madde yoğunluğu (PM10), ulusal sınır değerinin iki, Dünya Sağlık Örgütü’nün insan sağlığını korunmak için belirlediği sınır değerlerin dört kat üzerinde çıkmı ve  Adana halkı   236 gün yani yılın %65’inde, binlerce kişinin ölümüne neden olan bu kirli havayı solumak zorunda kalmış durumda.

Adana’daki hava kirliliğinin temel nedenleri;  Sugözü ve Tufanbeyli Kömürlü Termik Santralleri, Hatay’daki Atlas İthal Kömürlü Termik Santrali, İskenderun Körfezi’ndeki ağır sanayi tesislerinin ve alt sektörler.    Var olan termik santrallerin;  insan sağlığına, biyoçeşitliliğe, narenciye üretimini bitirme noktasına getirerek tarıma  ölümcül zararlar vermelerine karşın   Emba Elektrik  tarafından Adana ili Yumurtalık ilçesinde ithal kömür ile çalışacak  Hunutlu Termik Santrali kurulmak üzere.  Temiz ve dengeli çevrede yaşam hakkı, temiz hava hakkı anayasa ve yasalarla güvence altına alınmasına karşın enerji projeleri söz konusu olduğunda bunlar göz ardı edilmekte..

 

Doğu Akdeniz Çevre Dernekleri Platformu (DAÇE), Adana Tabip Odası, Adana Ziraat Mühendisleri Odası, 350.org, Avrupa İklim Eylem Ağı (CAN Europe), Ekosfer, Sağlık ve Çevre Birliği (HEAL), TEMA Vakfı, WWF-Türkiye ve YUVA Derneği,  Adana ve İskenderun Körfezinin bir termik santrali daha kaldıramayacağını belirterek  halk sağlığı ve temiz hava hakkı talebi ile  Hunutlu Termik Santralı inşaatının bir an önce durdurulması için çağrıda bulunmaktalar.  Bu koşulları dikkate alan İzmir Milletvekili Çepni, TBMM Başkanlığına aşağıdaki önergeyi vererek Çevre ve Şehircilik Bakanı'nın konuyla ilgili bilgi vermesini istedi:

"TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA

 Aşağıdaki sorularımın Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum tarafından Anayasa’nın 98’inci ve İçtüzük ’ün 96’ncı ve 99’uncu Maddeleri gereğince yazılı olarak yanıtlanmasını arz ederim.

Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre, dünyada her yıl 10 kişiden 9’u hava kirliliğine bağlı olarak hayatını kaybetmektedir.   Türkiye’de 2017 yılında hava kirliliği Dünya Sağlık Örgütü’nün kılavuz değerlere indirilmediği için  51 bin 574 kişi vefat etmiştir.    2018 yılında  da Türkiye hava kirliliği dolayısıyla asit yağmurları ve erken ölümlere sebep olan kükürtdioksit (SO2) emisyonları en yüksek olan ilk 10 ülke arasında yer almıştır.  Hava kirliliğinin yoğun yaşandığı illerden biri de 2 milyondan fazla nüfusu olan Adana’dır.  Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından, Adana merkezde 2019 yılında  yapılan ölçümlerde,  havayı kirleten 10 mikrondan küçük partikül madde yoğunluğu (PM10), ulusal sınır değerinin iki, Dünya Sağlık Örgütü’nün insan sağlığını korunmak için belirlediği sınır değerlerin dört kat üzerinde çıkmıştır.  Adana halkı   236 gün yani yılın %65’inde, binlerce kişinin ölümüne neden olan bu kirli havayı solumak zorunda kalmıştır.  

Hava kirliliği birden çok kaynaktan gelse de, Adana’daki hava kirliliğinin temel nedeni Sugözü ve Tufanbeyli Kömürlü Termik Santralleri, Hatay’daki Atlas İthal Kömürlü Termik Santrali, İskenderun Körfezi’ndeki ağır sanayi tesislerinin ve alt sektörleridir.  Var olan termik santrallerin; insan sağlığına, biyoçeşitliliğe, narenciye üretimini bitirme noktasına getirerek tarıma  ölümcül zararlar vermelerine karşın   Emba Elektrik  tarafından Adana ili Yumurtalık ilçesinde ithal kömür ile çalışacak  Hunutlu Termik Santrali kurulacaktır.  Hunutlu İthal Kömürlü Termik Santrali’nin hava kalitesi modellemesi  kuş uçuşu 33 kilometre uzağındaki Atlas Kömürlü Termik Santrali ve İskenderun Körfezi’ndeki diğer pek çok kirlilik kaynağı dikkate alınmadan yapılmıştır.  Ayrıca santralin Çevresel Etki Değerlendirmesi sürecinde insan sağlığına ilişkin analizin kapsamlı yapılmadığını görülmüştür.  Bu nedenle Hunutlu Termik Santrali’nin güncel ve yeterli olmayan “ÇED olumlu” kararının iptal edilmesi gerekmektedir. Pandemi sürecinde de  hava kirliliğinin insan sağlığı üzerindeki olumsuz etkileri Zonguldak örneğinde olduğu gibi bir kez daha ortaya çıkmıştır.

Doğu Akdeniz Çevre Dernekleri Platformu (DAÇE), Adana Tabip Odası, Adana Ziraat Mühendisleri Odası, 350.org, Avrupa İklim Eylem Ağı (CAN Europe), Ekosfer, Sağlık ve Çevre Birliği (HEAL), TEMA Vakfı, WWF-Türkiye ve YUVA Derneği,  Adana ve İskenderun Körfezinin bir termik santrali daha kaldıramayacağını belirterek  halk sağlığı ve temiz hava hakkı talebi ile  Hunutlu Termik Santralı inşaatının bir an önce durdurulması için çağrıda bulunmuşlardır. Temiz ve dengeli çevrede yaşam hakkı, temiz hava hakkı anayasa ve yasalarla güvence altına alınmasına karşın enerji projeleri söz konusu olduğunda bunlar göz ardı edilmektedir.

Bu bağlamda;

1) Adana’da halkın yılın % 65’inde çok kirli bir havayı soludukları bilim insanları tarafından ortaya konmuştur. İskenderun Körfezi’nde hangi noktalarda hava kalitesi ölçüm istasyonu bulunmaktadır? Bu istasyonlarda ölçülen hava kirliliğine ilişkin anlık ve yıllık veri akışını şeffaf bir şekilde kamuoyu ile paylaşmak için  bir projeniz var mıdır? Hava kirliliği verileri, kirliliğe neden olan firmalarla ne sıklıkla paylaşılmaktadır?

2) Hava kirletici emisyonlar yüzlerce kilometreye taşınabilirken, Hunutlu İthal Kömürlü Termik Santrali’nin hava kalitesi modellemesi de kuş uçuşu 33 kilometre uzağındaki Atlas Kömürlü Termik Santrali ve İskenderun Körfezi’ndeki diğer pek çok kirlilik kaynağı hesaba katılmadan yapıldı. Santralin Çevresel Etki Değerlendirme süreci güncel mevzuatlar ve veriler üzerinden tekrar yapılacak mıdır?

3) Hunutlu  İthal Kömürlü Termik Santrali’nin Çevresel Etki Değerlendirmesi sürecinde insan sağlığına ilişkin analizin kapsamlı yapılmadığı da  görülüyor. Bu nedenle, santralin  güncel ve yeterli olmayan “ÇED olumlu” kararının iptal edilmesini için  bir girişiminiz olacak mıdır?

4) Adana’daki Sugözü ve Tufanbeyli Kömürlü Termik Santralleri, Hatay’daki Atlas İthal Kömürlü Termik Santrali, İskenderun Körfezi’ndeki ağır sanayi tesislerinin denetimleri hangi aralıklarla, nasıl ve kimler tarafından yapılmaktadır? Denetimlerde ceza alan tesis var mıdır?

5) Sivil toplum kuruluşları ve meslek odaları Adana’nın ve İskenderun Körfezi’nin hava kirliliği yönünden bir termik santral daha kaldıramayacağını belirtmektedir. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı olarak, bu tesisin yapımının durdurulması için Enerji Bakanlığı ile iletişime geçtiniz mi? Bu yönde bir çalışmanız var mıdır?

6) Hava kirliliği Adana’da kanser, kalp, solunum yolu hastalıkları gibi ciddi sağlık problemlerine yol açmaktadır. Termik santrallerin kirlettiği hava ile bu hastalıkların arasındaki bağlantı araştırıldı mı? Sağlık Bakanlığı ile hava kirliliğine bağlı ölümler  için işbirliği yapılıyor mu?

7) Akdeniz bölgesi iklim krizinden ve hava kirliliğinden yoğun etkilenen bir bölgedir. Tarım ve hayvancılık zarar görmektedir. .Planlanan santralin neden olacağı kirlilik tarıma daha da çok zarar verecektir. Bu durumda, çiftçilerin mağduriyetlerinin saptanması ve bu alanda tarımın desteklenmesi için Tarım ve Orman Bakanlığı ile işbirliği yapılacak mıdır? Çiftçilerin mağduriyetleri nasıl giderilecektir?

8) Pandemi sürecinde,  ekolojik yıkımların halk sağlığına nasıl doğrudan etki ettiği görülmüştür. Zonguldak örneğinde olduğu gibi termik santrallerin bulunduğu alanlar hava kirliliği nedeniyle pandemiden  daha çok etkilenmişlerdir. Bakanlık olarak,  pandemi sonrasında; halk ve çevre sağlığı için kömürlü termik santrallerin terk edilmesine yönelik bir çalışma yürütecek misiniz?  Bunun için bilim insanları, meslek odaları ve sivil toplum kuruluşları ile işbirliğine gidecek misiniz? "

 


Haber Kaynak : HABER MERKEZİ

"TORBACI YAKALAMAKLA UYUŞTURUCU BELASI ÇÖZÜLMEZ"

CHP’Lİ TANAL, "MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI ATAMA SÖZÜNÜ TUTMADI!"

Tülay Hatimoğulları Hatay'daki hava kirliliğini sordu

BAE'den ithalata vergi muafiyeti

Kılıçdaroğlu, 'Filenin Sultanları'nı Kutladı

Erdoğan, 30 Ağustos Zafer Bayramı Özel Konseri ve 100. Yıl Marşı Tanıtım Programına katıldı

CHP Adana İl Örgütü Zafer Bayramını kutladı

Kılıçdaroğlu: "Milletimizin 30 Ağustos Zafer Bayramı'nı Yürekten Kutluyorum"

Ayhan Barut'tan narenciye üreticisi ve ihracatçısı için 3 bin lira destek talebi

Hasan Efe Uyar: "İktidar Vatandaşa 7 Ayda 22 Milyar Ceza Kesti"

Kılıçdaroğlu: “Türkiye Uyuşturucunun Pazarı Haline Geldi"

Emep'li Demir,"işçilere istifa baskısı uygulanıyor"

Mustafa Oğuz Yiğit: “AK Parti'nin Tarım Politikaları Çiftçiyi İflasa Sürüklüyor”

CHP’Lİ SÜMER,“ADANA’DA DEPREMİN YARALARI KAPANMIYOR”

CHP’li Bulut, “Ballı Maaşlara Devam “

“Malazgirt, Anadolu’daki siyasi hükümranlığımızın kapılarını açmıştır”

CHP'li Şevkin'den Hatay için, bakanlara soru yağmuru

Gürer: “Faiz artışı işsizliği tetiklerse, iş kötü…”

Ayhan Barut, anız yangınlarına kesin çözüm istedi

ERDİL DEDEOĞLU CHP CEYHAN İLÇE BAŞKANLIĞINA ADAYLIĞINI AÇIKLADI

  • BIST 100

    9670,53%0,26
  • DOLAR

    32,52% -0,08
  • EURO

    34,78% -0,23
  • GRAM ALTIN

    2421,67% -0,33
  • Ç. ALTIN

    3982,08% -0,92
  • Perşembe 35.8 ° / 20.3 ° false
  • Cuma 30.8 ° / 18.5 ° false
  • Cumartesi 31 ° / 16.7 ° false