ADANA KADIN PLATFORMU’NUN BÜYÜKŞEHİR’DEN KADINA YÖNELİK ŞİDDETE KARŞI TALEPLERİ VAR
EKONOMİ 10.08.2020 21:46:00 739 0

ADANA KADIN PLATFORMU’NUN BÜYÜKŞEHİR’DEN KADINA YÖNELİK ŞİDDETE KARŞI TALEPLERİ VAR

Adana Kadın Platformu üyeleri, Adana Büyükşehir Belediyesi’ni ziyaret ederek Başkan Zeydan Karalar ve Başkan Yardımcısı Türkan Eşli ile görüştüler ve kadın sorunları ile ilgili beklentilerini illettiler.

“Adana Kadın Platformu bileşenleri olarak, ilimiz Büyükşehir Belediye Başkanlığının kadına yönelik şiddete karşı ve kadın eşitliğini oluşturma mücadelemizde bize yeni olanaklar sunabileceğine ve katkı sağlayabileceğine inanıyoruz” denilen taleplerde şunlar yer aldı:

“Kadına yönelik şiddetin korkunç boyutlara ulaştığı, biz kadınlar açısından emeğimize, kimliğimize, bedenimize yönelik saldırıların “normalleştirilmeye” çalışıldığı bir süreci hep birlikte yaşıyoruz. Hak, adalet ve eşitlik ilkesine inanan ve bu değerler için mücadele eden kadınlar olarak, yaşadığımız kentlerde bu değerler için farkındalığı arttırmak ve kadına yönelik şiddeti önleyecek bir duyarlılık oluşturmanın yerel yönetimlerin temel görevlerinden olduğunu vurgulamak istiyoruz.

Adana Kadın Platformu bileşenleri olarak, ilimiz Büyükşehir Belediye Başkanlığının kadına yönelik şiddete karşı ve kadın eşitliğini oluşturma mücadelemizde bize yeni olanaklar sunabileceğine ve katkı sağlayabileceğine inanıyoruz.

Öncelikle belirtmek isteriz ki, pek çok demokratik yapıdaki büyükşehir belediyesinde var olan Kadın Daire Başkanlığının ilimizde var olmamasını büyük eksiklik olarak görüyoruz. Taleplerimizi doğrudan iletebileceğimiz, işbirliği halinde çalışabileceğimiz bir başkanlığımız olursa çalışmalarımızın daha koordineli ilerlemesi ve daha verimli olması mümkün olacaktır.  Ayrıca kadın örgütleri ile periyodik toplantıların –örneğin ayda bir kez- yapılması da eşgüdüm ve işbirliği açısından fayda sağlayacaktır.

Yine ilimizde belediyelerin olanakları ile kurulan Sığınma Evinin olmayışını da büyük eksikliklerimizden biri olarak görüyoruz. Maalesef Adana kadına yönelik şiddetin yoğun yaşandığı kentlerden biridir, dolayısı ile sığınma evinin kapasitesi yeterli değildir. Üstelik devlet aygıtına doğrudan bağlı Sığınma Evleri ile kadın kurumlarının ilişkisi daha zor kurulabilmektedir. Belediyelerimizin böyle bir olanak yaratması pek çok yönden işimizi kolaylaştıracaktır.

Büyükşehir Belediyesine bağlı acil şiddet danışma hattının kurulmasının da şiddete karşı çalışmamızda önemli bir rol üstleneceğini düşünüyoruz. Bunun yanı sıra yaygın toplumsal cinsiyet eşitliği eğitimleri verilmesinin de belediye tarafından organize edilebileceği kanısındayız. Bu eğitimlerde kadının AKTİF katılımı olmayan alanlardaki aksaklıkları (tarımda biyoçeşitlilik kaybı, şehircilikte katılımcılıktan uzak tasarım süreçleri ve şehirleşme) da aktaran, ilgili iş koluna yönelik öneriler de işlenmelidir.

Kadın Platformu olarak, kimi özel günlerde özel çalışmalar planlıyor, bunları yaygınlaştırmak için belediyelerin bilbordları gibi olanaklarına ihtiyaç duyuyoruz. Ancak maalesef şimdiye kadar yaptığımız çalışmalarda tam olarak istediğimiz anlamda bilbordların kullanılmasını, afişler, pankartlar asılmasını sağlayamadık. Kimi taleplerimizin kabul edilmesine karşın, çok geç karşılanması veya içeriklerinin çok da benimsemediğimiz tarzda oluşturulması bizim açımızdan kimi sıkıntılar doğurdu. Esasen bu konu da, büyük ölçüde, başta belirtmiş olduğumuz Kadın Daire Başkanlığının mevcut olmaması eksikliğine dayanıyor diye düşünüyoruz.

Yerel kampanyalarda ne yazık ki zaman zaman eril dilin baskı olduğunu görüyor; şiddetti önlemekten bahsedilirken dahi kurban pozisyonun sabitleyen ve çoğaltan bir şekilde, şiddete uğramış kadınların görüntülerinin kullanıldığına tanık oluyoruz. Adana Kadın Platformu olarak “Adam gibi adam” örneğinde olduğu gibi erkek cinsini yücelten tanımlamalarla mücadele eder, dilimizi bu kalıplardan, cinsiyetçi söylemlerden arındırmaya çalışırken, benzer hassasiyetleri olması gerektiğini bildiğimiz kurumlarımızın da bu dili kullanmamasını talep ediyoruz.  Hazırlanacak tüm materyallerde, kadına yönelik şiddete karşı -ancak kadını nesneleştirmeyen, kuvvetlendiren; faili ifşa eden- görsellerin ve söylemlerin kullanılmasını talep ediyoruz. Bahsettiğimiz tarzın uygulanabilmesi için Platformumuzun da öneri ve yardımlarının alınarak bu çalışmaların yapılmasını rica ediyoruz.

Son süreçte İstanbul Sözleşmesinden imzanın geri çekilmesine yönelik başlatılan karalama kampanyası karşısında kadınlar olarak sözleşmeyi sahiplenen eylem ve etkinlikler çalışmalarımızın başlıca gündemlerinden biri haline gelmiş durumda. Bazı belediyelerin de örneğin yeni evlenen çiftlere İstanbul Sözleşmesi metnini hediye etmek gibi uygulamalara başladığını basından öğrendik. İlimizde de bu ve benzeri çalışmaların yapılabileceğini düşünmekteyiz.

Ayrıca genel olarak ilimizin "cinsiyet eşitlikçi" bir şehir olabilmesi için fikir ve deneyim aktarımı yapmaya hazır olduğumuzu, cinsiyet eşitlikçi belediyecilik uygulamalarınızı beklediğimizi belirtiyoruz. Özellikle sokakların aydınlatılması, kamusal alanların, parkların, kadınların daha kolay kullanabileceği şekilde dizayn  edilmesi, kadınlara özel kimi alanların açılması gerektiğini düşünüyoruz.”

Adana Büyükşehir Belediye Başkanlığının yukarda bahsettiğimiz hassasiyetlerimizi de gözeterek taleplerimiz konusunda duyarlılık göstereceğine inançla gereğinin yapılmasını arz ederiz.”

 


Haber Kaynak : HABER MERKEZİ

Harb-İş,“Ücretler yeniden düzenlenmeli “

"YENİLENEBİLİR ENERJİ NASIL TÜRKİYE’NİN ELEKTRİK ÜRETİM KAYNAĞI OLABİLİR"

"Bağımsız olmayan bir Kurulun vereceği karar tartışılır!"

MB Başkanı’ndan enflasyonla ilgili “yol haritası” mesajı

Türkiye, dünya lideri

“İş dünyasının finansmana erişimi kolaylaştırılmalıdır”

TOYP BAŞVURULARINDA SON TARİH 31 AĞUSTOS

Türk Telekom’un “Dijital Türkiye: Yeni Bir Gelecek” temalı Faaliyet Raporu’na 3 ödül

Türkiye’de dijital bankacılığa ilgi artıyor

R+T TURKEY FUARI’NDA HEDEF UZAK PAZARLAR

“TOPLU SÖZLEŞME TİYATROSU SONA ERDİ”

“DEPREM DEĞİL BİNA ÖLDÜRÜR”

Ekonominin kalbi TOBB'da attı

"Emlak zenginleri İstanbul depremi sonrası fakir kalabilir"

Şahin Bilgiç, TOBB Ekonomi Şurası’na katıldı, üyelerinin taleplerini iletti

Dünyaca ünlü çekirdeksiz Sultani üzümde hasat başladı

DÜNYA TAHIL PİYASASINA ‘TAHIL KORİDORU’ ETKİSİ

MYK VE ADASO ARASINDA YETKİLENDİRME PROTOKOLÜ İMZALANDI

"Her 100 kişiden 90’ı Su Yalıtımı Yönetmeliği’nden önce yapılan binalarda oturuyor"

R+T TURKEY FUARI’NDAN İHRACAT SEFERBERLİĞİ

"KRUVAZİYER YOLCU SAYISI % 66,7 ARTTI, FIRSATI İYİ DEĞERLENDİRMELİYİZ"

  • BIST 100

    8806,72%-0,01
  • DOLAR

    32,25% 0,26
  • EURO

    35,08% 0,67
  • GRAM ALTIN

    2270,84% 0,79
  • Ç. ALTIN

    3854,72% 0,51
  • Perşembe 24.1 ° / 11.6 ° Güneşli
  • Cuma 24.9 ° / 14.2 ° Güneşli
  • Cumartesi 28.3 ° / 15.1 ° Güneşli