6. İSTANBUL FİNANS ZİRVESİNDE ?DÜŞÜK BÜYÜME VE DÜŞÜK FAİZ´ KONUSU ELE ALINDI
EKONOMİ 8.09.2015 16:52:51 329 0

6. İSTANBUL FİNANS ZİRVESİNDE ?DÜŞÜK BÜYÜME VE DÜŞÜK FAİZ´ KONUSU ELE ALINDI

Yavaşlayan küresel ekonomik büyüme, düşük faize ilişkin endişeleri de beraberinde getirirken farklı ülkelerin merkez bankası başkanları ve başkan yardımcıları da İstanbul´da bu sorulara yanıt aradı

İstanbul Hilton Convention Center´da bugün başlayan ve Turkcell Ana sponsorluğunda gerçekleştirilen 6. İstanbul Finans Zirvesi´nin ana teması olarak ?Düşük büyüme ve düşük faiz ortamında yol almak? konusu belirlendi. Yavaşlayan küresel ekonomik büyüme, düşük faize ilişkin endişeleri de beraberinde getirirken farklı ülkelerin merkez bankası başkanları ve başkan yardımcıları da İstanbul´da bu sorulara yanıt aradı.

Başbakan Yardımcısı Cevdet Yılmaz ile Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Ali Rıza Alaboyun´un da katıldığı zirvenin en ilgi çekici oturumlarından biri olan "Para Politikası ve Finansal İstikrar" konulu oturum oldu. Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı ve İzlanda Merkez Bankası Başkanı Mar Gudmundsson´un yanısıra önemli ekonomist İtalya Merkez Bankası Başkan Yardımcısı Salvatore Rossi de para politikalarının uluslararası seyrini masaya yatırdılar. ABD Merkez Bankası´nın (FED) Eylül toplantısından hemen önce gerçekleşen oturumda, tüm dünyanın FED kararlarını bekleyerek ona göre aksiyon almasının neden olduğu sorunlar ele alındı.

Başbakan Yardımcısı Cevdet Yılmaz, Dağlıca´da ve Iğdır başta olmak üzere şehitlerimize Allah´tan rahmet, aileleri, TSK ve milletimize de başsağlığı dileyerek başladığı açılış konuşmasında, terörün, demokrasiye, özgürlüklere, insanların yaşam kalitesine, ekonomiye ve kalkınmaya tehdit olduğunu belirterek şunları söyledi:

?Demokrasimiz ve ekonomimize düşman olan teröre hep birlikte karşı çıkmamız gerektiğinin altını çizmek istiyorum. Siyasi görüşümüz ne olursa olsun birlik ve beraberlik içinde topyekün teröre karşı çıkmak, terörün bütün boyutlarıyla kararlı şekilde mücadele etmek zorundayız. Terörün gerçekleştiği bölgeler maalesef ekonomik açıdan da büyük darbe alıyor. Turizm hareketlerinden  yatırımlara birçok konuda, özellikle de Doğu ve Güneydoğu´da yaşayan vatandaşlarımız, bunun bedeline katlanmak zorunda kalıyor"

Teröristleri, arkasında duranları, teröre destek verenleri lanetleyen Yılmaz, terör gibi hadiselerin doğrudan zarar vermekle kalmadığını, ülkenin huzurunu bozarak büyük insani maliyetlere de yol açtığını aktardı. Terörün neden olduğu can kaybının maliyetinin ölçülemeyeceğini vurgulayan Yılmaz, sivil toplumu, akademi ve iş dünyası, gazetecisi, siyasetçisi ve bütün kesimlerle terörün karşısında durulması gerektiğini söyledi. Yılmaz, birlik, beraberlik ve ülkenin gelişmesine darbe vuran terör karşısında kardeşliği, birliği daha da pekiştirerek hak ettiği cevabın verilmesinin gerektiğini, bunun için de siyasal görüş ayrılığı olmaksızın tüm kesimlerin işbirliği yapması gerektiğini söyledi. Terörle ülkelerin tek başına değil, uluslararası çapta mücadele edilmesi gerektiğini söyleyen Yılmaz, gerek bölgesel gerek küresel ölçekte terörle mücadelede uluslararası iş birliğinin son derece önemli olduğunun altını çizdi.

Türkiye enerji talebi artışında ikinci sırada

6. İstanbul Finans Zirvesi´nin açılışında bir konuşma yapan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Ali Rıza AlaboyunTürkiye´nin dünyada enerji talebi artışı sıralamasında Çin´in ardından ikinci sırada olduğunun altını çizerek  dünyanın 2008 krizinin etkilerini hala yaşadığını, buna rağmen büyümeye devam eden Türkiye´nin enerji talebinin de arttığını belirtti.

Türkiye´nin, büyüme hamlesinin gereksinin duyduğu enerjiyi karşılamak için yeni enerji yatırımlarının zorunlu olduğunu belirten Alaboyun, "Enerji yatırımlarının arzu edilen seviyelere ulaşması için farklı finansman modellerinin geliştirilmesi kaçınılmazdır. Bu modeller, öncelikli olarak düşük faiz oranları ile finansman maliyetlerini düşürebilmeli, sonrasında uzun vade ile sektörün sürdürülebilirliğini sağlamalıdır" dedi.

KÜRESEL EKONOMİNİN NABZI İSTANBUL´DA ATTI

Zirve´de düşük büyüme ve düşük faiz ortamında finansal karar alıcıların büyük risk alma eğilimleri, finansal merkezlerin geleceği ve küresel kalkınmaya etkileri de ele alındı. MRL Corporation (İngiltere) Yönetim Kurulu Başkanı Cornelia Meyer moderatörlüğünde gerçekleştirilen panelde; Casablanca Finance City Authority CEO´su Said Ibrahimi, Lüksemburg for Finance CEO´su Nicolas Mackel, Borsa İstanbul Yürütme Kurulu Üyesi Halil Tunalı ve Frankfurt Main Finance Genel Müdürü Hubertus Vath görüşlerini dile getirdi.

Borsa İstanbul Genel Müdürü Tuncay Dinç Borsa İstanbul´un en önemli hedeflerinden birinin Balkanları, Orta Asya, Kuzey Afrika ve Orta Doğu bölgelerini kapsayan bölgesel bir borsalar ağı oluşturmak olduğunu belirtti. Bu kapsamda, 2013´te Karadağ Borsası´na yüzde 24,4 ortak olarak Bakü, Saraybosna  ve Kırgızistan´la birlikte yatırım yapılan borsa sayısını 4´e çıkarttıklarını belirten Dinç şöyle konuştu:

?Tüm bu çalışmalar,  İstanbul´u bölgesel merkez ve küresel bir aktör olarak öne çıkaracak girişimlerdir. Borsa İstanbul, 2023 yılında 500 milyar dolarlık ihracat hacmi ve 2 trilyon dolarlık ekonomik büyüklük hedefi koyan Türkiye´nin bu hedeflere erişebilmesi, İstanbul´un, Hong Kong ile Frankfurt arasındaki bölgede küresel bir finansal merkez haline gelmesini sağlayacaktır.?

Açılış konuşmasında düşük büyüme ortamının karşımıza çıkaracağı riskleri fırsata çevirmek için eğitim, bilim, ar-ge, teknoloji ve inovasyona yatırım yapılmasının önemine dikkat çeken Turkcell Yönetim Kurul Üyesi Mehmet Bostan,  "Turkcell olarak planlarımızı hem ekonomimize katkı sağlama vizyonu, hem de müşterilerimize en yüksek katma değeri yaratma perspektifiyle yapmaktayız. Geçtiğimiz haftalarda gerçekleştirilen 4.5G ihalesinde 1,6 milyar Avro ödeyerek aldığımız frekans kapasitesi, bunun en güzel örneklerinden bir tanesi" diye konuştu.

 

 

 


Haber Kaynak : HABER MERKEZİ

Harb-İş,“Ücretler yeniden düzenlenmeli “

"YENİLENEBİLİR ENERJİ NASIL TÜRKİYE’NİN ELEKTRİK ÜRETİM KAYNAĞI OLABİLİR"

"Bağımsız olmayan bir Kurulun vereceği karar tartışılır!"

MB Başkanı’ndan enflasyonla ilgili “yol haritası” mesajı

Türkiye, dünya lideri

“İş dünyasının finansmana erişimi kolaylaştırılmalıdır”

TOYP BAŞVURULARINDA SON TARİH 31 AĞUSTOS

Türk Telekom’un “Dijital Türkiye: Yeni Bir Gelecek” temalı Faaliyet Raporu’na 3 ödül

Türkiye’de dijital bankacılığa ilgi artıyor

R+T TURKEY FUARI’NDA HEDEF UZAK PAZARLAR

“TOPLU SÖZLEŞME TİYATROSU SONA ERDİ”

“DEPREM DEĞİL BİNA ÖLDÜRÜR”

Ekonominin kalbi TOBB'da attı

"Emlak zenginleri İstanbul depremi sonrası fakir kalabilir"

Şahin Bilgiç, TOBB Ekonomi Şurası’na katıldı, üyelerinin taleplerini iletti

Dünyaca ünlü çekirdeksiz Sultani üzümde hasat başladı

DÜNYA TAHIL PİYASASINA ‘TAHIL KORİDORU’ ETKİSİ

MYK VE ADASO ARASINDA YETKİLENDİRME PROTOKOLÜ İMZALANDI

"Her 100 kişiden 90’ı Su Yalıtımı Yönetmeliği’nden önce yapılan binalarda oturuyor"

R+T TURKEY FUARI’NDAN İHRACAT SEFERBERLİĞİ

"KRUVAZİYER YOLCU SAYISI % 66,7 ARTTI, FIRSATI İYİ DEĞERLENDİRMELİYİZ"

  • BIST 100

    9693,46%1,77
  • DOLAR

    32,58% 0,35
  • EURO

    34,75% 0,10
  • GRAM ALTIN

    2507,64% 0,95
  • Ç. ALTIN

    4181,01% 0,22
  • Cumartesi 24.8 ° / 13.8 ° false
  • Pazar 25.4 ° / 14.4 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazartesi 25.6 ° / 13 ° Güneşli