?50 BİN ÜRETİCİ PANCAR EKİMİ YAPAMAYACAK?
EKONOMİ 11.03.2018 13:27:38 354 0

?50 BİN ÜRETİCİ PANCAR EKİMİ YAPAMAYACAK?

EMO Adana Şube Başkanı Mehmet Mak, şeker pancarı üretiminde Fransa, Almanya ve ABD´nin ardından dünya dördüncüsü olan ülkemizin Cargill gibi uluslararası tekellerin pazarlarını genişletmek için IMF, DTÖ ve Dünya Bankası´nın serbestleştirme-özelleştirme

Elektrik Mühendisleri Odası (EMO) Adana Şube Başkanı Mehmet Mak, sağlık, eğitim, enerji gibi özelleştirmelerde yaşanan kötü örneklere rağmen Şeker fabrikalarının da özelleştirilmesinin, kalkınmacı yerli üretim politikalarının terk edilmesinin yeni bir göstergesi olduğunu bildirdi.

BAŞARILI BİR ÖRNEK BİTİRİLİYOR

Şeker fabrikalarının özelleştirilme girişimlerine karşı yazılı açıklama yapan Mehmet Mak, şeker sektörünün, Cumhuriyetin ilk kurulduğu yıllarda şekerini Rusya´dan almak zorunda kalan bir ülkenin akılcı ve bilimsel politikalarla hem tarımını, hem sanayisini hem de kırsal kesimin ekonomik, sosyal ve kültürel gelişmişliğini sağlamasının  önemli ve başarılı bir örneği olduğunu söyledi.

ŞEKER İTHAL EDER HALE GELDİK

Endüstriyel bir ürün olan şeker pancarının sanayi üretimine sağladığı kazancın yanında, kırsalda ve fabrikalarında çalışan yüzbinlerce insana da istihdam olanağı sağlayarak, ülkemizin kendi kendine yeterliliğine önemli bir katkı sağladığına işaret eden Mak, "Daha 2000´li yılların başlarında ülkemiz, şekerin doğal hammaddesi olan şeker pancarı üretiminde Fransa, Almanya ve ABD´nin ardından dünya dördüncüsü idi. Ancak Cargill gibi uluslararası tekellerin pazarlarını genişletmek için IMF, DTÖ ve Dünya Bankası´nın serbestleştirme-özelleştirme yönergelerini uygulayan  politikalar sonucu bugün ülkemiz şeker ithal eder duruma düşmüştür" dedi.

ÜLKE VE HALK ÇIKARINA AYKIRIDIR

Türkiye´nin 2001 yılında yaşadığı ekonomik krizde IMF´nin uygulamaya soktuğu Şeker Kanunu ile ilk darbesi vurulan şeker sektörüne, ikinci darbe özelleştirmeyle sektörün yok edilmeye çalışıldığını kaydeden Mak, "Hükümetçe 21 Şubat 2018 tarihinde alınan bir kararla 14 şeker fabrikasının satışının önü açılmıştır. Öncelikle belirtmek isteriz ki, şeker fabrikalarının satışı ülke ve halk çıkarlarına tamamen aykırıdır. Cumhuriyet dönemiyle birlikte gündeme gelen millileştirme, devletleştirme, kamulaştırma ve kamusal üretim politikalarına ağırlık verilmesi gibi ülke ve halk yararına önemli sonuçlar üretmiş olan politikalar gözetildiğinde, serbestleştirme ve özelleştirme politikalarının, kalkınmacı yerli imalat sanayi üretiminin tasfiyesi anlamına geldiği çok açık olarak görülebilmektedir" diye konuştu.

5 BİN ÇALIŞAN İŞİNDEN OLACAK!

Özelleştirileceği ifade edilen şeker fabrikalarının bir süre sonra asli unsurlarının dışında değerlendirileceğini ve fabrikaların kapanacağını savunan Mak, şunları söyledi:

"Bu fabrikalarda çalışan 5 bin civarındaki çalışan işlerinden olacak, 50 bin civarındaki üretici ise doğrudan etkilenerek pancar ekimi yapamayacaklardır. İşsizlik ve kırsaldan göç artacağı gibi geri kalan fabrikalarında satışının önünü açacaktır. Bu anlamda ülkemiz sanayisi ve tarımı kaybederken, kazanan bir kısım sermayedar ve Ülkemizin en verimli tarım arazilerine hukuka aykırı olarak açtıkları fabrikalarda mısır nişastasının kimyasal yollarla parçalanmasından elde edilen nişasta bazlı şekerler üreten ABD´nin küresel şirketi Cargill  olacaktır.2002 yılından bu güne kadar her yıl Bakanlar Kurulu´nun devreye girmesiyle sürekli artan NBŞ kotası daha da artacak ve ülkemiz insanı Kronik hastalıkları salgına dönüştüren daha fazla nişasta bazlı şeker kullanacaktır. 

EMO, HALKIN ALIN TERİNE SAHİP ÇIKMAYA DEVAM EDECEK

Sonuç olarak, "yerlilik, millilik" üzerine birçok söz eden iktidarın bu satış kararı sonucu, pancar şekeri çiftçisi ve çalışanı başta olmak üzere ülke sanayisi, tarımı ve halkımız son derece olumsuz etkilenecektir. Ülkemizin ve halkımızın yoksullaştırılmasına bir kez daha hayır diyoruz.  EMO, halkımızın alın terinin ürünü olan kamusal birikimlerin, yeraltı, yerüstü kaynaklarımızın ve bütün varlıklarımızın talanına kararlılıkla karşı durmaya devam edecek, ülke, halk, meslek ve meslektaş yararını savunmaya devam edecektir."

 

 


Haber Kaynak : HABER MERKEZİ

Harb-İş,“Ücretler yeniden düzenlenmeli “

"YENİLENEBİLİR ENERJİ NASIL TÜRKİYE’NİN ELEKTRİK ÜRETİM KAYNAĞI OLABİLİR"

"Bağımsız olmayan bir Kurulun vereceği karar tartışılır!"

MB Başkanı’ndan enflasyonla ilgili “yol haritası” mesajı

Türkiye, dünya lideri

“İş dünyasının finansmana erişimi kolaylaştırılmalıdır”

TOYP BAŞVURULARINDA SON TARİH 31 AĞUSTOS

Türk Telekom’un “Dijital Türkiye: Yeni Bir Gelecek” temalı Faaliyet Raporu’na 3 ödül

Türkiye’de dijital bankacılığa ilgi artıyor

R+T TURKEY FUARI’NDA HEDEF UZAK PAZARLAR

“TOPLU SÖZLEŞME TİYATROSU SONA ERDİ”

“DEPREM DEĞİL BİNA ÖLDÜRÜR”

Ekonominin kalbi TOBB'da attı

"Emlak zenginleri İstanbul depremi sonrası fakir kalabilir"

Şahin Bilgiç, TOBB Ekonomi Şurası’na katıldı, üyelerinin taleplerini iletti

Dünyaca ünlü çekirdeksiz Sultani üzümde hasat başladı

DÜNYA TAHIL PİYASASINA ‘TAHIL KORİDORU’ ETKİSİ

MYK VE ADASO ARASINDA YETKİLENDİRME PROTOKOLÜ İMZALANDI

"Her 100 kişiden 90’ı Su Yalıtımı Yönetmeliği’nden önce yapılan binalarda oturuyor"

R+T TURKEY FUARI’NDAN İHRACAT SEFERBERLİĞİ

"KRUVAZİYER YOLCU SAYISI % 66,7 ARTTI, FIRSATI İYİ DEĞERLENDİRMELİYİZ"

  • BIST 100

    8806,72%-0,01
  • DOLAR

    32,25% 0,26
  • EURO

    35,08% 0,67
  • GRAM ALTIN

    2270,84% 0,79
  • Ç. ALTIN

    3854,72% 0,51
  • Perşembe 24.1 ° / 11.6 ° Güneşli
  • Cuma 24.9 ° / 14.2 ° Güneşli
  • Cumartesi 28.3 ° / 15.1 ° Güneşli