5 Ocak Adana´nın Kurtuluşu Emekli Subaylar tarafından Coşkuyla kutlandı
KÜLTÜR SANAT 6.01.2016 13:53:00 2320 0

5 Ocak Adana´nın Kurtuluşu Emekli Subaylar tarafından Coşkuyla kutlandı

Adana´nın kurtuluşunun 94.yıl dönümü 5 Ocak 2016 Salı günü Emekli Subaylar Derneği Adana Şubesi´nde coşkuyla kutlandı.(Yeni Adana Özel Haber Cihat Ovalı-Fehmi İnceoğlu)

/resimler/2016-1/6/1356560336518.jpgEmekli Topçu Albay Süleyman Sırrı Saraçoğlu´nun sunumuyla gerçekleştirilen kutlama, saygı duruşu ve İstiklal Marşımızın okunmasıyla başladı.İlk olarak Emekli Subaylar Derneği Adana Şube Başkanı

 /resimler/2016-1/6/1355542364294.jpgDanış Hoşbay  söz aldı. Sayın Hoşbay konuşmasında, Mustafa Kemal´in  Milli Mücadeleye  Adana´da karar verdiğini ifadeyle, 5 Ocak tarihinin önemine vurgu yaparak dikkate değer olayları anlattı.

Adana´nın tarihi ve kültürel yapısını tanıtan film gösterisi sonrası, Emekli Kurmay Albay Ali Maralcan mikrofon aldı. Sayın Maralcan sözlerine ilk Kuva-yı Milliye ateşinin Kilis´te yakıldığını ifade ederek  Osmanlı İmparatorluğu, gereksiz olarak girdiği harpten yenik çıkınca, ağır bir mütareke imzalamak zorunda kaldı. Mütarekenin imzaladığı 30 Ekim 1918 günü, Yıldırım Orduları Grup kumandanlığına tayin olunan Mustafa Kemal Paşa 31 Ekim 1918 günü, Adana´ya geldi. Liman Von Sanders Paşa görevini, Mustafa Kemal Paşaya Adana´da şu konuşma ile devretti.

Ekselans: Siz savaş cephelerinde, Arıburnunda ve Anafartalarda çok yakından tanıdığım kumandansınız. Aramızda gerçi bazı olaylar geçti fakat bunlar, nihayet bizi birbirimize daha yakın tanıtmış oldular. Dostluğumuzun yürekten olduğunu sanıyorum. Bugün Türkiye´yi terke mecbur edilirken emrim altındaki orduları, Türkiye´ye ilk geldiğim zamandan beri takdirkârı bulunduğum bir kumandana teslim ediyorum. Bu büyük felaket içinde, üzüntü duymamak mümkün değil. Ancak ben, kumandayı size bırakmakla teselli buluyorum. Bu dakikadan itibaren emir sizindir. Ben, sizin misafirinizim.                                  

/resimler/2016-1/6/1357598616896.jpg            Bu konuşmayı müteakip General liman Von Sanders ?´ Bizim için her şey bitti, yenildik´´ der demez Mustafa Kemal Paşa ?´ Müttefiklerimiz  için her şey bitmiş olabilir. Bizim savaşımız, kurtuluş savaşımız şimdi başlıyor´´ dedi. Mustafa Kemal bir haftayı geçen temasları sonucunda kurtuluş için karamsar olmayan ve müspet düşüncelere sahip kişileri 8 Kasım 1918 tarihinde Şakirpaşa´daki Aliye Hanım´a (Yerdelen) ait evde topladı. Bu toplantıya katılanlar şunlardı: 2.Ordu Komutanı Nihat Paşa (Anılmış), Ceyhan Askeri Fıkra Komutanı Remzi Bey, Levazım Fıkra Reisi Avnı (Doğan), Askeri İmalathaneler Müdürü Ahmet Remzi, Nalbantzade Ahmet, Ramazanoğlu Kadri, İsmail Safa (Özler), Mücavir zade Mustafa Efendi, Merkez komutanı Hulusi (Akdağ) ve diğer bazı zevat idi. Mustafa Kemal Paşa bu kişilerle son durumu görüştü ve 10 Kasım´da Adana´dan ayrılacağını belirterek, düşman gelirse ne yapacaklarını sorarak; Memleket´in durumunu iyi görmediğini, itilaf devletleriyle imzalanan mütareke hükümlerine bu devletlerin uymayacaklarını, daha ağr şartlar altında memleketin ezeceklerini bu yüzden büyük felakete maruz kalan memleketlerden birisi olan Adana´nın büyük zaihata uğrayacağını, şimdiden işgal kuvvetlerine karşı koymak ve hazırlıkta bulunmak için aralarında bir teşkilat kurmalarını, münasip yerlerde siper kazmalarını, lazım gelen silah ve malzemenin tarafından temin edileceğine, istikbali görür gibi söyledi. Zaten bu toplantı esnasında Mustafa Kemal´in kafasında Vatan´ın nasıl kurulacağını dair bir strateji oluşmuş ve bu stratejiyi halkla konuşarak daha da geliştirmiştir.

/resimler/2016-1/6/1358479714661.jpg Toplantıda Ahmet Remzi; ?´Paşa! Biz bu topraklarda doğduk, bu topraklarda ölmesini de biliriz. Nihat Paşa´ya emir ver, bize silah bıraksın´´.

Mücavirzade Mustafa Efendi de; ?´Paşam! Öldürmeden ölmeyeceğiz.´´ dediler.

Ayrıca toplantıda hazır bulunan Adana´nın varlıklı kişileri de bütün maddi ve manevi güçlerini fedaya hazır olduklarını söylediler. Bunun üzerine Mustafa Kemal Paşa elinde gümüş kırbacı ve ayağının portakal rengi çizmeleriyle, salonda iki sıra olan gurubun arasında gidip geliyor ve şöyle diyordu:

?´Evet, evet. Bu topraklarda düşman çizmesi gezmeyecek ve bu millet esir olmayacak.´´ diyerek, izlenimlerinin müspet olması, Mustafa Kemal Paşa´yı sevindirmiştir.

 Mustafa Kemal´in Adana´da kaldığı (12) gün boyunca Adana Erkek Lisesi´ni karargah olarak kullandığını, ilk kurşunun Dörtyol´da atıldığını, ulusal kurtuluşu o dönemde destekleyen tek yayın organının Yeni Adana Gazetesi olduğunu, milli mücadeleye destek veren kahraman kadınlarımızdan; Kılavuz Hatice, Selver Özçete(İbo Osman´ın eşi), Kamacı Fatma, Rahime Tayyar Hatun, Adile Onbaşı ve Emine Hatun´un maceralarını anlatarak, Ulu Önderimiz´in ? Ey Kahraman Türk Kadını Sen Yerde Sürünmeye Değil Yükselmeye Layıksın? sözünü hatırlatarak konuşmasını tamamladı.

/resimler/2016-1/6/1359289399826.jpg

Nazan Balcı´nın ?Bayrak? isimli şiiri okumasının ardından, 5 Ocak marşı hep bir ağızdan söylenerek kutlama merasimi sonuçlandı/resimler/2016-1/6/1401003794386.jpg

.

 

 


Haber Kaynak : ÖZEL HABER

“STOA FELSEFESİ VE TARSUS'TA STOACILIK”KİTABI ARATOS YAYINLARI’NDAN ÇIKTI

ADANA ALTIN KOZA FİLM FESTİVALİ KISA FİLM FİNALİSTLERİ BELLİ OLDU

ADANA’DA BAĞLAMA GÜNLERİ’NİN İKİNCİSİ GERÇEKLEŞTİRİLİYOR

Düş ve Gerçek Arasında Çareli Çaresiz Çizgiler Kitabı

Sanatçı Selva Özelli Solo Sergisi ile ABD’de

“Doktordan Az Kullanılmış” bu defa bir kitap adı

HÜSEYİN SÖZLÜ, "AĞUSTOS AYI TÜRK'ÜN ZAFER AYIDIR"

İZMİT ALTIN PİŞMANİYE ÖDÜLLERİ SAHİPLERİNE VERİLDİ

ALTIN KOZA FİLM FESTİVALİ ‘’BELGESEL FİLM YARIŞMASI’’ FİNALİSTLERİ BELİRLENDİ

EMEKLİLERİN YENİ ADRESİ ‘EMEKLİ KÜTÜPHANESİ’

İZMİR KULLUK İLE TANIŞIYOR

ALTIN KOZA FİLM FESTİVALİ ULUSAL UZUN METRAJ FİLM YARIŞMASI FİNALİSTLERİ BELLİ OLDU

“Soul Müziğin Diva”sı Imany, 7 Eylül’de Türkiye’de

‘ÇOK YAŞA CUMHURİYET’ ÖDÜLLÜ BESTE YARIŞMASI BAŞVURULARI İÇİN SON HAFTA!

TÜRK RESSAMLARIN LONDRA ÇIKARMASI!

YILDIZ TOZU KARAKTER ANALİZLERİ

"ZAFERİN RENGİ" GÜÇLÜ OYUNCU KADROSU İLE ÇEKİMLER İÇİN GERİ SAYIMA BAŞLADI!

Büyükşehir ve YEDAM’dan bağımlılıkla mücadelede iş birliği

AVRUPA HAREKETLİLİK HAFTASI’NDA TÜM TÜRKİYE "ŞEHRİNİ KEŞFEDECEK- GELECEK ENERJİSİNİ KORUYACAK!”

12. ULUSLARARASI İZMİT PİŞMANİYE, MÜZİK ve DANS FESTİVALİ,25-27 AĞUSTOS’TA

‘’20. GELECEĞİN SİNEMASI’’ YARIŞMASININ JÜRİ ÜYELERİ AÇIKLANDI

  • BIST 100

    9548,57%0,19
  • DOLAR

    32,49% 0,16
  • EURO

    34,80% 0,25
  • GRAM ALTIN

    2487,88% 1,05
  • Ç. ALTIN

    4157,48% -1,05
  • Cuma 24.9 ° / 15.2 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cumartesi 24.8 ° / 13.8 ° false
  • Pazar 25.4 ° / 14.4 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı