?40 YILDA, 8 BİN YILDA TÜKETİLEN KADAR GIDA TÜKETİLECEK?
EKONOMİ 1.10.2017 14:21:14 291 0

?40 YILDA, 8 BİN YILDA TÜKETİLEN KADAR GIDA TÜKETİLECEK?

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, dünyanın açlık tehdidiyle karşı karşıya olduğunu, gıdaya erişimin gittikçe zorlaşacağını söyledi

Bayraktar, ?dünya nüfusuönümüzdeki 33 yılda 2 milyar daha artarak 2050´de9,6 milyara çıkacak. Bu nüfusu beslemek için gıda üretiminin yüzde 60-70 artması gerekecek. Uzmanlara göre son 8 bin yılda tüketilen kadar gıda önümüzdeki 40 yılda tüketilecek? dedi.

Bayraktar, yaptığı açıklamada, bütün büyük ülkelerin ve uluslararası örgütlerin dünyadaki beslenme sorunları üzerinde hassasiyetle düşünmesi gerektiğini, kaybedilecek zaman kalmadığını belirtti. Dünyadaki tarım alanlarının sınırlı olduğunu, toplam karasal alanın sadece yüzde 10´unun tarım için kullanıldığını, bu alanların daha da artırılmasının mümkün görünmediğini vurgulayan Bayraktar, bu alanların kaybedilmemesi, korunması gerektiğini, buna yönelik önlemler alınmaması halinde dünyanın çok daha vahim açlık sorunuyla karşı karşıya kalacağına dikkati çekti.

?ÜLKELER GELİŞTİKÇE, TÜKETİM ALIŞKANLIKLARI DA DEĞİŞİYOR?

Şemsi Bayraktar, şunları kaydetti:

?Gıdaya erişim gittikçe zorlaşacak. Dünya nüfusuönümüzdeki 33 yılda 2 milyar daha artarak 2050´de9,6 milyara çıkacak. Bu nüfusu beslemek için gıda üretiminin yüzde 60-70 artması gerekecek. Uzmanlara göre son 8 bin yılda tüketilen kadar gıda önümüzdeki 40 yılda tüketilecek. Müthiş bir gıda talebi baskısıyla karşı karşıyayız. Ülkeler geliştikçe, tüketim alışkanlıkları da değişiyor. Çin gibi ülkeler artık daha fazla gıda tüketiyor. Yoksul ülkeler geliştikçe, et ve et ürünleri, süt ve süt ürünleri tüketimleri artıyor. Bu durum, küresel düzeyde bir talep patlamasına neden oluyor.

?TARIM ALANLARI KİRLENDİ, ÇORAKLAŞTI, ÇÖLLEŞTİ?

Buna karşın tarımsal üretimi aynı hızla artıramıyoruz.Çünkü, tarım alanları bilinçsiz sulama, aşırı gübreleme, yanlış ve aşırı zirai ilaç kullanımı gibi nedenlerle kirlendi, çoraklaştı, çölleşti. Son 40 yılda tarıma elverişli arazilerin yüzde 30´u verimsizleşti. Gittikçe daha geri dönülmez noktaya doğru yol alıyoruz. Küresel düzeyde her yıl İtalya kadar tarım alanı kaybediliyor. Dünyadakitarım arazilerin dörtte biri ciddi hasar görmüş durumda bulunuyor.?

?AÇLIK ÇEKEN İNSAN SAYISI 38 MİLYON ARTTI?

Hal böyleyken, dünyada beslenme açısından da garipbir durum olduğunu bildiren Bayraktar, şu bilgileri verdi:

?Türkiye nüfusunun 10 katı kadar insan açlık çekerken, 9 katı insan da obezitedenmuzdarip durumda. 2016 yılında açlık çeken insan sayısı 38 milyon arttı. Dünyada 815 milyon açlık çeken, 108 milyonu çocuk olmaküzere 716 milyon obez, 1,6 milyardan fazla aşırı kilolu insan var. Sahra altı Afrika´da her dört kişiden biri yetersiz besleniyor.

Dünyanın bir tarafı aşırı beslenirken, bir tarafı karnını doyuracak ekmeği bile bulamıyor. Her yıl 1,3 milyar ton gıda çöpe atılırken Türkiye nüfusunun 10 katı insan nasıl aç kalır?

Bu vahim durumu, çocuklara açıklayamayız. Niye aç olduklarını anlatamayız.

Her yıl, 10 milyondan fazla insan açlıktan, 4 milyondan fazla insan obeziteden hayatını kaybediyorsa bu sorun dünyamızın en önemli sorunudur. İnsanoğlu aklına başına almalıdır.?

Türkiye´nin, tarımsal potansiyeliyle açlığa son verecek ülkeler arasında olduğunu bildiren Bayraktar, ?yapısal sorunlarımız çözülür, girdi maliyetlerimiz makul düzeylere çekilir, yeterli finansman sağlanır ve çiftçimiz daha fazla desteklenirse, sadece ülkemizdeki 80 milyon nüfusu, 5 milyonu aşkın yabancı ve sığınmacıyı şimdi olduğu gibi gelecekte de besler, gıda açığı bulunan başta Ortadoğu ülkeleri olmak üzere çevre ülkelerin gıda ihtiyaçlarını da karşılarız? dedi. (Haber Merkezi)


Haber Kaynak : HABER MERKEZİ

Harb-İş,“Ücretler yeniden düzenlenmeli “

"YENİLENEBİLİR ENERJİ NASIL TÜRKİYE’NİN ELEKTRİK ÜRETİM KAYNAĞI OLABİLİR"

"Bağımsız olmayan bir Kurulun vereceği karar tartışılır!"

MB Başkanı’ndan enflasyonla ilgili “yol haritası” mesajı

Türkiye, dünya lideri

“İş dünyasının finansmana erişimi kolaylaştırılmalıdır”

TOYP BAŞVURULARINDA SON TARİH 31 AĞUSTOS

Türk Telekom’un “Dijital Türkiye: Yeni Bir Gelecek” temalı Faaliyet Raporu’na 3 ödül

Türkiye’de dijital bankacılığa ilgi artıyor

R+T TURKEY FUARI’NDA HEDEF UZAK PAZARLAR

“TOPLU SÖZLEŞME TİYATROSU SONA ERDİ”

“DEPREM DEĞİL BİNA ÖLDÜRÜR”

Ekonominin kalbi TOBB'da attı

"Emlak zenginleri İstanbul depremi sonrası fakir kalabilir"

Şahin Bilgiç, TOBB Ekonomi Şurası’na katıldı, üyelerinin taleplerini iletti

Dünyaca ünlü çekirdeksiz Sultani üzümde hasat başladı

DÜNYA TAHIL PİYASASINA ‘TAHIL KORİDORU’ ETKİSİ

MYK VE ADASO ARASINDA YETKİLENDİRME PROTOKOLÜ İMZALANDI

"Her 100 kişiden 90’ı Su Yalıtımı Yönetmeliği’nden önce yapılan binalarda oturuyor"

R+T TURKEY FUARI’NDAN İHRACAT SEFERBERLİĞİ

"KRUVAZİYER YOLCU SAYISI % 66,7 ARTTI, FIRSATI İYİ DEĞERLENDİRMELİYİZ"

  • BIST 100

    9079,97%3,10
  • DOLAR

    32,35% 0,15
  • EURO

    34,93% -0,09
  • GRAM ALTIN

    2322,96% 0,18
  • Ç. ALTIN

    3843,45% 0,00
  • Cuma 24.9 ° / 14.2 ° Güneşli
  • Cumartesi 28.3 ° / 15.1 ° Güneşli
  • Pazar 28.3 ° / 15.7 ° Güneşli