38,000 HÜKÜMLÜYE TAHLİYE
SİYASET 17.08.2016 09:18:06 644 0

38,000 HÜKÜMLÜYE TAHLİYE

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, koşullu salıverilmeye dair sürenin bir yıldan ?iki yıla´ çıkarıldığını belirterek, ?Bu düzenlemenin sonucu ilk etapta kapalı ve açık ceza infaz kurumlarından yaklaşık 38 bin kişi tahliye olacaktır. Düzenleme bir af değildir.

 Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, sosyal paylaşım sitesi Twitter hesabından yaptığı açıklamada, ?Resmi Gazete´de yayımlanan 671 Sayılı Kanun Hükümde Kararname´yle Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkında Kanun´a eklenen geçici maddeyle 1 Temmuz 2016 tarihine kadar işlenen suçlar nedeniyle mahkum veya mahkum olacaklar bakımından iki önemli düzenleme yapıldığını vurgulayarak, şu ifadeleri kullandı:

"Birincisi, Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkında Kanun´un 105/A´daki koşullu salıverilmeye dair ?bir yıl´, ?iki yıla´ çıkarıldı. Buna göre koşullu salıverilmesine iki yıl veya daha az süre kalan iyi hâlli hükümlülerin cezalarının koşullu salıverilme tarihine kadar olan kısmı, denetimli serbestlik tedbiri uygulanmak suretiyle infaz edilebilecektir. Diğer ifadeyle, bir yıl erken tahliye olacaklarıdır. İkinci düzenleme Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkında Kanun´un 107. maddesinde düzenlenen koşullu salıvermeye ilişkindir. 107. maddenin ikinci fıkrasına göre, süreli hapis cezalarına mahkûm edilmiş olanlar, cezalarının ´üçte ikisini´ infaz kurumunda çekmeleri halinde koşullu salıverilmeden yararlanabilmektedir. KHK´da yapılan düzenlemeyle ?üçte ikilik(2/3)´ oran,´ yarısına (1/2)´ye indirilmektedir. Buna göre, süreli hapis cezalarına mahkumlar, cezalarının 1/2´sini infaz kurumunda çektikleri takdirde koşullu salıvermeden yararlanabilecek."
Bazı suçların düzenlemenin kapsamı dışında olduğunu vurgulayan Bozdağ, şöyle devam etti:
?Bu suçlar şunlardır: a) Kasten öldürme (madde 81,82); b) altsoya, üstsoya, eşe veya kardeşe ya da beden veya ruh bakımından kendisini savunamayacak durumunda bulunan kişiye karşı işlenen kasten yaralama veya neticesi sebebiyle ağırlaşmış yaralama suçları; c) cinsel dokunulmazlığa karşı suçlar (madde 102, 103, 104, 105); d) özel hayata ve hayatın gizli alanına karşı suçlar (madde 132, 133, 134, 135, 136, 137, 138); e) uyuşturucu veya uyarıcı madde imal veya ticareti (madde 188); f) devletin güvenliğine karşı suçlar; g) anayasal düzene karşı suçlar; h) milli savunmaya karşı suçlar; ı) devlet sırlarına karşı suçlar ve i) Terörle Mücadele Kanunu kapsamına giren suçlar.?

?Bu düzenlemenin sonucu ilk etapta kapalı ve açık ceza infaz kurumlarından yaklaşık 38 bin kişi tahliye olacaktır? diyen Bakan Bozdağ, ?Düzenleme bir af değildir. Koşullu salıverilme tarihine kadar geçecek sürede ceza, dışarıda denetimli serbestlik olarak infaz edilecektir. Düzenlemenin mahkumlar, yakınları, milletimiz ve ülkemiz için hayırlı olmasını dilerim. Ayrıca düzenleme, kapsamındaki 1 Temmuz 2016´dan önce işlenmiş suçları içermektedir. 1 Temmuz 2016´dan sonraki suçlar da kapsam dışındadır? ifadelerini kullandı.  

 CHP GENEL BAŞKAN YARDIMCISI AĞBABA: ?HÜKÜMET ZORAKİ DE OLSA DEDİĞİMİZE GELDİ?


CHP Genel Başkan yardımcısı Veli Ağbaba, bugün yayımlanan 671 sayılı KHK ile yürürlüğe giren denetimli serbestliğin 1 yıldan 2 yıla uzatılması ve 2/3 ceza süresinin 1/2´ye indirilmesi hakkında bir açıklama yaptı.

Genel Başkan Yardımcısı Ağbaba´nın Basın açıklaması şöyle: 

"Denetimli serbestliğin iki yıla çıkarılması teklifimiz tam 3 dönemdir TBMM´de bekletiliyor ve AKP tarafından kabul görmüyordu. Denetimli serbestliği iki yıla çıkarmak için 200 bini aşkın insanın buz gibi beton üzerinde, koridorlarda, tuvalet köşelerinde nöbetleşe uyuyup nöbetleşe nefes alması mı beklendi merak ediyorum. Cezaevlerinde insanlık dışı koşullarda, en temel insan haklarından mahrum edilen kader mahkumlarına bu haber verilmek için darbe girişimi mi olması gerekiyordu?

5 yıldır Türkiye´nin dört bir yanında yüzlerce cezaevi ziyaret ettim ve denetimli serbestliğin mutlaka iki yıla çıkarılması gerektiğini dile getirdim. İnsanların ?nefes alamıyoruz? feryatlarını dinledim, değil yatacak yer havalandırmada adım atacak yer dahi kalmadığını gördüm ve bu teklifi 3 dönemdir sayısız defa gündeme getirdim. Yıllardır denetimli serbestlik ile ilgili kürsüden 35 kez konuştum, 3 defa teklifi yineledim, 20´yi aşkın soru-araştırma önergesi verdim, defalarca basın toplantısı yaptım. Darbe girişiminin ardından geçtiğimiz haftalarda bir kez daha bu teklifimizin artık bir zorunluluk haline geldiğini dile getirdim. Bunca uğraşımıza bugüne kadar olumlu yanıt vermeyen AKP en sonunda zoraki de olsa dediğimize geldi. Kader mahkumlarına ve yakınlarına hayırlı olsun."

 


Haber Kaynak : İhlas Haber Ajansı

"TORBACI YAKALAMAKLA UYUŞTURUCU BELASI ÇÖZÜLMEZ"

CHP’Lİ TANAL, "MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI ATAMA SÖZÜNÜ TUTMADI!"

Tülay Hatimoğulları Hatay'daki hava kirliliğini sordu

BAE'den ithalata vergi muafiyeti

Kılıçdaroğlu, 'Filenin Sultanları'nı Kutladı

Erdoğan, 30 Ağustos Zafer Bayramı Özel Konseri ve 100. Yıl Marşı Tanıtım Programına katıldı

CHP Adana İl Örgütü Zafer Bayramını kutladı

Kılıçdaroğlu: "Milletimizin 30 Ağustos Zafer Bayramı'nı Yürekten Kutluyorum"

Ayhan Barut'tan narenciye üreticisi ve ihracatçısı için 3 bin lira destek talebi

Hasan Efe Uyar: "İktidar Vatandaşa 7 Ayda 22 Milyar Ceza Kesti"

Kılıçdaroğlu: “Türkiye Uyuşturucunun Pazarı Haline Geldi"

Emep'li Demir,"işçilere istifa baskısı uygulanıyor"

Mustafa Oğuz Yiğit: “AK Parti'nin Tarım Politikaları Çiftçiyi İflasa Sürüklüyor”

CHP’Lİ SÜMER,“ADANA’DA DEPREMİN YARALARI KAPANMIYOR”

CHP’li Bulut, “Ballı Maaşlara Devam “

“Malazgirt, Anadolu’daki siyasi hükümranlığımızın kapılarını açmıştır”

CHP'li Şevkin'den Hatay için, bakanlara soru yağmuru

Gürer: “Faiz artışı işsizliği tetiklerse, iş kötü…”

Ayhan Barut, anız yangınlarına kesin çözüm istedi

ERDİL DEDEOĞLU CHP CEYHAN İLÇE BAŞKANLIĞINA ADAYLIĞINI AÇIKLADI

  • BIST 100

    10267,1%-0,1
  • DOLAR

    32,28% 0,14
  • EURO

    34,78% 0,09
  • GRAM ALTIN

    2412,09% 0,13
  • Ç. ALTIN

    3895,03% 0,00
  • Çarşamba 26.7 ° / 14.1 ° Güneşli
  • Perşembe 28.6 ° / 15.6 ° Güneşli
  • Cuma 30.8 ° / 18.7 ° Güneşli