?28 KASIM´DAKİ SURİYE KONFERANSI İÇİN TÜRKİYE´NİN HAZIRLIĞI YOK?
DÜNYA 13.11.2017 15:24:15 222 0

?28 KASIM´DAKİ SURİYE KONFERANSI İÇİN TÜRKİYE´NİN HAZIRLIĞI YOK?

CHP´li Yılmaz, TBMM´de düzenlediği basın toplantısında, 28 Kasım´da Cenevre´de Suriye Konferansı´nın yapılmasının planlandığını ancak Türkiye´nin bu konuda hazırlığı bulunmadığını ileri sürdü. ve bu konuda milli politika oluşurulması gerektiğini söyledi

CHP Genel Başkan Yardımcısı Öztürk Yılmaz, "Bir an önce Suriye´ye ilişkin ne tür bir siyasi yaklaşımı destekleyebileceğimiz konusu ele alınmalı. Bunun için muhalefetten de görüş alınmalı ve o görüş Türkiye´nin milli politikasını oluşturmalı." dedi. 

Suriye´de siyasi çözüme ilişkin Türkiye´nin neyi savunduğunun bilinmediğini belirten Yılmaz, "Rusya´nın kuyruğuna takılıp gidilmek bir politika sanılıyor. Bir an önce Suriye´ye ilişkin, ne tür bir siyasi yaklaşımı destekleyebileceğimiz konusu ele alınmalı. Bunun için muhalefetten de görüş alınmalı ve o görüş Türkiye´nin milli politikasını oluşturmalı. Şu anda AKP´nin Suriye politikasına ilişkin görüşü ideolojiktir ve başarı şansı yoktur ve bu zamana kadar da olmamıştır. Suriye´nin bütün maliyeti, AKP´nin hataları nedeniyle, Türkiye´nin ve bu milletin üzerine yıkılmıştır. 30 milyar dolar Türk milletinin cebinden çıkmıştır. 4 milyon Suriyeli mülteci, Türk milletinin parasını yemektedir ve şehirlerin güvenliği de kalmamıştır." diye konuştu. 

Son dönemde DAEŞ başta olmak üzere radikal gruplara karşı gerçekleştirilen operasyonların "Türkiye´nin radikal dinci grupların hücre evlerine dönüşmeye başladığını gösterdiğini" ileri süren Yılmaz, hükümetin bir an önce Suriye´ye ilişkin bir strateji oluşturması gerektiğini, bu stratejinin en önemli ayağının da Suriye´de muhaliflerle Şam yönetiminin barıştırılmasından geçtiğini söyledi. 

KKTC´de 7 Ocak´ta genel seçimlerin yapılacağını, Rum kesiminde de 28 Ocak´ta liderlik seçimlerinin gerçekleştirileceğini aktaran Yılmaz, Kıbrıs´ta bir adım atılmazsa tekrar müzakerelere dönüleceğini savundu. 

Müzakereler çözüm olmuyorsa KKTC´nin artık tanınmayı gündemine alması gerektiğine işaret eden Yılmaz, "Türkiye, KKTC´nin tanıtımıyla ilgili bir özel temsilci atamalı ve özel temsilci münhasıran bu konulara bakmalı, tanıma konusu uluslararası toplumun gündemine güçlü bir şekilde getirilip, sonuç alınmalı. " ifadelerini kullandı. 

Türkiye´nin Rusya ile görüşmelerini bir başka müttefik bloğuna karşıymış gibi sunma eğiliminin bulunduğunu dile getiren Yılmaz, bunun yanlış olduğunu belirterek, Türkiye´nin bu durumdan sıkıntı çekeceğini söyledi. 

Savunma sanayinde yerli ve milli üretime geçilmemesini eleştiren Yılmaz, "İttifak diye yutturulan esasen Türkiye´nin bir pazar haline dönüştürülmesidir. Biz Rusya ile ilişkilerin geliştirilmesini elbette destekliyoruz ama şunu bilmeliyiz, ´bizim bu işten karımız nedir?´ Biz teknolojik transfere cevaz veren bir anlaşma mı imzalıyoruz? S400 veya Patriotlarla ilgili bizim kazancımız nedir?" diye konuştu. 

Lübnan´daki gelişmelere ilişkin soru üzerine Öztürk Yılmaz, geçen hafta Ortadoğu´ya ilişkin Ankara´da bir konferans düzenlenmesini önerdiklerini anımsatarak, konferansın bu konuları ele almasını istediklerini aktardı. Yılmaz, "Bölgeye bir el değdi, bölge istikrarsızlaştı ve bu devam ediyor. Bu orada kalmayacak, yarın Ürdün´e, oradan Amman´a, Kuveyt´e, Bahreyn´e ve bütün bu bölgeye sıçrayacaktır. Bunu önceden görmek gerekiyor." değerlendirmesinde bulundu. 

Yılmaz, Lübnan´ın egemenliğini, toprak bütünlüğünü ve bağımsızlığını desteklediklerini vurgulayarak, Ortadoğu´nun ufalanmasına karşı tedbir alınması ve Türkiye´nin bölgeden uzaklaşmaması gerektiğini kaydetti. 


Ukrayna'da iki savaş uçağı havada çarpıştı

Türkiye'den Güney Kıbrıs'taki cami saldırısına kınama

Putin’den Wagner kararnamesi

Kremlin: “Wagner'in lideri Prigojin'i öldürdüğümüz iddiası mutlak bir yalan”

Dışişleri Bakanı Fidan Kiev’de Zelenski ile görüştü

ULUSLARARASI AF ÖRGÜTÜ'NDEN İRAN AÇIKLAMASI

Zelenski: “F-16 tedariki sayesinde Rusya'nın savaşı kaybedeceğine eminim”

Güney California'yı hem fırtına hem deprem vurdu

Kadınlar Dünya Kupası’nda şampiyon İspanya

Rusya’nın insansız uzay aracı Luna-25 Ay’a çarptı

Guterres: "Kıbrıs’ta BM güçlerine yapılan saldırı uluslararası hukuka göre ciddi bir suç olabilir"

COVID-19'un yeni yayılmaya başlayan varyantı Eris hakkında neler biliyoruz?

Türkiye Kıbrıs Konusunda Birleşmiş Milletler’e de bir kınama yayımladı

BM: “Kıbrıs Türk kuvvetleri BM Kıbrıs Barış Gücü görevlilerine saldırdı”

Japon Denizi’nde sular ısındı savaş uçakları havalandı

ABD, Ukrayna'ya F-16 savaş uçakları gönderilmesini onayladı

Türkiye bağlantılı Uygurlar’ı hedef alan tutuklamalar arttı

Kuzey Kore'den şort giyen kadınlara ceza

DSÖ'den yeni Covid alt varyantı 'Eris'e karşı önlemleri kaldırmama uyarısı

2 yıllık Taleban iktidarının bedelini Afgan kadınlar ödüyor

Alman Gazeteciler Birliği: "Gazeteciler Türkiye’ye gitmesin"

  • BIST 100

    10276,90%0,67
  • DOLAR

    32,24% -0,12
  • EURO

    34,64% -0,23
  • GRAM ALTIN

    2390,38% -0,12
  • Ç. ALTIN

    3887,04% 0,00
  • Pazartesi 24 ° / 12.4 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Salı 24.4 ° / 12.1 ° Güneşli
  • Çarşamba 26.7 ° / 14.1 ° Güneşli