26. İLDEK TOPLANTISI ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ EV SAHİPLİĞİNDE GERÇEKLEŞTİRİLDİ
EĞİTİM 12.04.2018 15:16:35 698 0

26. İLDEK TOPLANTISI ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ EV SAHİPLİĞİNDE GERÇEKLEŞTİRİLDİ

ÇÜ İletişim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Çubukçu katılımcılarıları tanıtırken bu toplantının iletişim alanına dair geniş bir skala içerisindeki çok çeşitli unsurların bir arada olmasının bir göstergesi olduğunu söyledi.

26. İletişim Fakültesi Dekanlar Konseyi (İLDEK) Toplantısı Çukurova Üniversitesi ev sahipliğinde gerçekleştirildi. Son günlerde sıkça gündeme gelen internet denetimi yasası ile ilgili açıklamalarda bulunan Radyo Televizyon Üst Kurulu Başkanı (RTÜK) Başkanı Prof. Dr. İlhan Yerlikaya, "Söylenilenin aksine özgürlükçü bir yasadır, asla ´sansür yasası´ değildir. İnternetin tamamını kapsamıyor.? dedi

Akif Kansu Toplantı Salonu´nda gerçekleşen toplantıya Çukurova Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Kibar, RTÜK Başkanı Prof. Dr. İlhan Yerlikaya, Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) Talim Terbiye Kurulu Başkanı Alparslan Durmuş, Yükseköğretim Kalite Kurul Başkanı Yardımcısı Prof. Dr. Tuncay Döğeroğlu, İletişim Fakültesi Dekanlar Konseyi (İLDEK) Başkanı Prof. Dr. Aysel Aziz, iletişim fakültesi dekanları ve temsilcileri ile akademisyenler, öğrenciler ve ilgili kurum ve kuruluş temsilcileri katıldı.

/resimler/2018-4/12/1522271385492.jpg

Prof. Dr. Çubukçu: ?Toplantıya Ev Sahipliği Yapmaktan Büyük Mutluluk Duyuyoruz.?

Saygı duruşunda bulunulmasının ardından İstiklal Marşı´nın okunmasıyla başlayan toplantıda davetlilere ilk olarak Çukurova Üniversitesi tanıtım filmi sunuldu. Ardından da açılış konuşmasını ÇÜ İletişim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hatice Çubukçu yaptı.

Prof. Dr. Çubukçu, Çukurova Üniversitesi olarak 26. İletişim Fakültesi Dekanlar Konseyi Toplantısı´na ev sahipliği yapmaktan büyük mutluluk duyduklarını ifade ederek, bu toplantının aynı zamanda iletişim alanına dair geniş bir skala içerisindeki çok çeşitli unsurların bir arada olmasının bir göstergesi olduğunu söyledi.

Prof. Dr. Aziz: ?İletişim Fakülteleri Arasında İşbirliğini Geliştirmeyi Hedefliyoruz.?

İLDEK Konsey Başkanı Prof. Dr. Aysel Aziz, İLDEK´in kuruluş amacı ve bugüne kadar yaptığı faaliyetler hakkında bilgi verirdi. İLDEK toplantılarının 2000 yılından itibaren yapıldığını ifade eden Prof. Dr. Aziz, Konseyin iletişim fakülteleri arasında işbirliğini geliştirmek ve sorunlarına çözüm bulup yardımlaşmayı amaçladığını ifade etti. Prof. Dr. Aziz, ayrıca İletişim Araştırmaları Derneği´nin (İLAD) 2018 yılı başında Yükseköğretim Kalite Kurulu´ndan Türkiye´de KKTC´de ve diğer Türk Devletlerinde iletişim eğitimiyle ilgili akreditasyon Tescil belgesini aldığını söyledi.

Prof. Dr. Kibar: ?Gelişmeler, İletişim Fakültelerine Yeni Rol ve Sorumluluk Yüklüyor.?

Rektör Prof. Dr. Mustafa Kibar ise,  iletişim alanında birçok konunun kapsamlı olarak ele alınacağı bu önemli toplantıya Çukurova Üniversitesi olarak ev sahipliği yapmaktan büyük bir memnuniyet duyduklarını ifade etti. ?İletişim çağı? olarak adlandırılan günümüzde, iletişim teknolojilerinde ve uygulamalarında yaşanan baş döndürücü gelişmelerin, iletişim eğitimi alanında lokomotif olan İletişim Fakültelerine de yeni rol ve sorumluluklar yüklediğini belirten Prof. Dr. Kibar şunları kaydetti;

?Sorun eğitimde, sadece teknolojik gelişmelere ayak uydurabilme sorunu değildir. Çeşitli iletişim araçları üzerinden medya her türlü toplumsal algı yaratabilecek, gerçeği yeniden ve yeniden kurgulayabilecek, kısacası toplumlara yön verebilecek çok boyutlu, yönetilmesi gittikçe daha da zorlaşan bir güç olarak karşımızda dururken, yarın bu araçların kullanıcısı, tasarlayıcısı ya da yöneticisi konumlarında olacak gençlerimizin nasıl eğitileceğinin belirlenmesi sorunudur. Bu gençlerimizin, yarının Türkiye´sinde nasıl konumlandırılacakları sorunudur. Kısaca, bu bir akademik alan sorunu olmanın çok ötesinde bir sorundur. Bu sebeple 26 yıldır gerçekleşmekte olan İLDEK toplantılarında bu sorunlara çözüm arayışıyla bir araya gelen ve biraz önceki konuşmalarda da dile getirildiği gibi birçok somut çözümlerin üretilmesine katkı sağlayan tüm hocalarımızı kutluyor, ayrıca toplantımızı katılımlarıyla destekleyen ve onurlandıran değerli konuklarımıza da yürekten teşekkür ediyorum.?

İLDEK Yürütme Kurulu Daimi Üyesi Prof. Dr. Asaf Varol´un İLDEK´in kısa tarihçesini anlatmasının ardından davetli misafirlerin konuşmalarına geçildi. İlk olarak Türkiye´nin en eski yerel gazetesi olan Yeni Adana Gazetesi İmtiyaz Sahibi Çetin Remzi Yüreğir ?Sınır Tanımayan Gazetecilik? konulu sunumunu yaptı.

Yüreğir: ?Yeni Adana´nın Misyonunu Geleceğe Taşımaya Çalışmaktan Başka Bir Tarzımız Yok.?

/resimler/2018-4/12/1523299824217.jpg

Gazeteci Yüreğir, medyanın milli mücadele döneminde ne kadar önemli ve büyük bir görev yaptığını hatırlatarak sözlerine başladı.

Yüreğir, Milli Mücadeleyi örgütleme amacıyla kurulan Adana Gazetesi´nin Fransızlar tarafından kapatılmasından sonra ?Yeni Adana´ adıyla tekrar yayın hayatına girdiğini anlatarak, o zor ve çetin koşullarda gazetecilik yapmanın aynı zamanda vatan savunması yapmak anlamına geldiğini vurguladı. Yüreğir, ?Yeni Adana Gazetesi bizim malımız değil. Gazetemizi gelecek nesillere aktarılacak bir değer olarak gördük. Bunu bir emanet olarak geleceğe taşımaya çalışmaktan başka bir tarzımız yok.? dedi.

Günümüzde medyanın büyük bir bölümünün halkı aldatan yayınlar yaptığına dikkat çeken Yüreğir, doğru ve gerçek bilgiye ulaşmak için özel bir çaba sarf edilmesi gerektiği belirterek, ancak bilgili ve araştıran insanlar olmak şartıyla gerçeklere ulaşılabileceğinin altını çizdi.

RTÜK Başkanı Prof. Dr. İlhan Yerlikaya ise konuşmasına, çocuk programlarındaki gıda reklamlarına sınırlama getiren "Yayın Hizmeti Usul ve Esasları Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik" düzenlemesi hakkında değerlendirmelerde bulunarak başladı.

Tanıtımı Yapılacak Gıdalara Renk İsimleri Verildi

Sağlık Bakanlığı´nın bu konuda son derece titiz bir çalışma yürüttüğünü ifade eden Prof. Dr. Yerlikaya, hazırlanan listede çocuk programlarında reklamına izin verilmeyecek gıda ürünlerinin "Kırmızı", kriterlere uyulması halinde reklamı yapılabilecek, gıdaların "Turuncu" ve reklamı yayınlanabileceklerin de "Yeşil" kategoriyle tanımlandığını anımsattı.

Sansür Yok?

Son günlerde sıkça gündeme gelen internet denetimi yasası ile ilgili de açıklamalarda bulunan RTÜK Başkanı Prof. Dr. İlhan Yerlikaya, "Söylenilenin aksine özgürlükçü bir yasadır, asla ´sansür yasası´ değildir. Yasa ile, internet mecrasındaki radyo ve televizyon yayınları ile isteğe bağlı yayınlar RTÜK´ün denetimine geçti. Sadece bu alanları kapsıyor. Paylaşım siteleri, sosyal medya gibi mecralar bunun içinde değil. Yani internetin tamamını da kapsamıyor.? dedi.

Gelişen iletişim teknolojilerinin iyi takip edilmesi gerektiğini vurgulayan Prof. Dr. Yerlikaya, medya düzgün kullanılmadığında birtakım sorunların ortaya çıkabileceğini dile getirdi. "Medyayı düzgün kullanalım." diyen Prof. Dr. İlhan Yerlikaya, şunları kaydetti:

" Yaptığımız araştırmalara göre çocuklarımız 4-5 saat televizyon ve radyo kullanıyor. Bu çok yüksek bir rakam... Dolayısıyla her şey dozajında ve ihtiyacın kadar aldığında faydalıdır. İletişim teknolojilerinin gelişmesiyle eğitim ve bilgi hızlı yayılıyor. Bu kadar gelişen teknolojinin de elbette birtakım yan tesirleri olacak. Zararlarını bilir, ona göre kullanırsak, o zaman çok daha iyi neticeler alırız.? şeklinde konuştu.

MEB Talim Terbiye Kurulu Başkanı Alparslan Durmuş ?Temel Eğitimden Ortaöğretime İletişim ve İlişkili Konular? başlıklı sunumunu gerçekleştirirdi. Durmuş, eğitim programları hakkında detaylı bilgiler verdi.  Son olarak kürsüye gelen Yükseköğretim Kalite Kurul Başkanı Yardımcısı Prof. Dr. Tuncay Döğeroğlu da ?Yükseköğretimde Kalite Güvencesinin Önemi? konusunda sunum yaptı. Türkiye´nin Avrupa´da en çok üniversitede öğrencisi bulunan ülkeler arasında ikinci olduğunu bildiren Prof. Dr. Döğeroğlu, Bilgi ve teknolojinin insan hayatına oturduğunu ve bunun da bir misyon farklılaşması yarattığını ifade etti. Prof. Dr. Döğeroğlu, üniversitelerin bölgelerin ihtiyaçlarına cevap verebilecek şekilde şekillenmeye başladığını da söyleyerek konuşmasına şeffaflığın önemine dikkati çekerek son verdi.

 


Haber Kaynak : HABER MERKEZİ

YÜREĞİR BELEDİYESİ OKULLARI YENİ DÖNEME HAZIRLIYOR

ÇOCUĞUNUZU 8 ADIMDA OKULA HAZIRLAYIN!

Birinci Sınıfa Başlayan Çocukların Okula Uyum Sürecinde Neler Yapılmalı?

BİLGİ EVLERİNE DEVAM EDEN 266 ÖĞRENCİ ÜNİVERSİTEYE YERLEŞTİ

Sınavlara Hazırlıkta Kayıt Dışı Kurumlara Dikkat!

ÇGC'DEN İL MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRÜNE ZİYARET

TEV'İN 2023-24 EĞİTİM YILI BURSLARI İÇİN BAŞVURU TARİHLERİ BELLİ OLDU!

SANKO Holding’den afete dirençli şehirler için tasarım kültürüne destek

LABEB, LAİK VE BİLİMSEL EĞİTİMİ SAVUNMAK İÇİN BİR ARAYA GELİYOR

CEGEM’den büyük başarı

SANKO ÜNİVERSİTESİNDE YÜZDE 100 DOLULUK ORANI SAĞLANDI

EĞİTİM-SEN'DEN BAKAN TEKİN'E ELEŞTİRİ

Yakın Doğu Üniversitesi Yapay Zeka geliştirdi

Uzm.Eğitim Danışmanı Gülbenk: “Depremzede Çocuklarla İletişim Özveri Gerektiriyor”

Adana Gençlik Merkezi’nde Permakültür Tarım etkinliği

Prof. Dr. Arıboğan:“Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler en parlak döneminde”

BİRİZ DAYANIŞMA DERNEĞİ,DEPREMZEDELERE YÖNELİK YAZ OKULLARI VE ATÖLYE ETKİNLİKLERİ BAŞLATTI

Tercihlerini ‘son dakikaya’ bırakan üniversite adaylarına öneriler

Antakyalı çocuklara bisiklet hediye edildi

"Yeni dünya, ‘çevreye duyarlı mühendis’ler istiyor!"

Prof. Dr. Süleyman İrvan:“İletişimin popüler meslekleri etkileyicilik ve deneyimleyicilik”

  • BIST 100

    8806,72%-0,01
  • DOLAR

    32,25% 0,26
  • EURO

    35,08% 0,67
  • GRAM ALTIN

    2270,84% 0,79
  • Ç. ALTIN

    3854,72% 0,51
  • Perşembe 24.1 ° / 11.6 ° Güneşli
  • Cuma 24.9 ° / 14.2 ° Güneşli
  • Cumartesi 28.3 ° / 15.1 ° Güneşli