26 HAZİRAN UYUŞTURUCU İLE MÜCADELE GÜNÜ
GÜNDEM 25.06.2017 10:59:39 304 0

26 HAZİRAN UYUŞTURUCU İLE MÜCADELE GÜNÜ

AKP Adana Milletvekili Prof. Dr. Necdet Ünüvar, küresel bir halk sağlığı sorunu haline gelen uyuşturucu kullanımının, toplumların hem bugününü hem de geleceğini tehdit ettiğini belirterek, ?Gençleri uyuşturucu illetinden korumak ve kurtarmak insani ve mi

Ünüvar, 26 Haziran Uluslararası Uyuşturucu Kullanımı ve Kaçakçılığı ile Mücadele Günü dolayısıyla yaptığı açıklamada, beden ve ruh sağlığını bozan, yaşam kaybına yol açan uyuşturucu kullanımının sebep olduğu suç ve kazaların adli, sosyal ve hukuki yansımalarıyla toplumsal yapıyı da bozduğunu ifade etti. Ünüvar, özellikle gençleri bu felaketten korumak ve kurtarmanın, insani ve milli bir vazife olduğunu kaydetti.

Türkiye´nin sahip olduğu coğrafi şartlar nedeniyle uyuşturucu sevkiyatında hedef haline geldiğinin altını çizen Ünüvar, ?Birleşmiş Milletler Uyuşturucu ve Suç Ofisi rakamlarına göre; dünyada yasa dışı afyon üretiminin yüzde 92.6´sı Afganistan´da yapılmaktadır. Uyuşturucu tacirlerinin en cazip buldukları sevkiyat yolu ise Türkiye´nin de üzerinde bulunduğu İpek Yolu güzergâhıdır. Ancak hükümetimiz, uyuşturucu kullanımı ile mücadeleye 2002 yılından bu yana hız kesmeden devam etmektedir. Türkiye, uyuşturucu ile mücadele çalışmalarında sadece ülkemiz gençliğini değil, dünya gençliğini de korumaktadır? diye konuştu.

Devlet uyuşturucu ile mücadelede ne kadar başarılı olursa olsun uyuşturucu tacirlerinin sürekli yöntem değiştirdiğini vurgulayan Ünüvar, ?Bizler bu noktada çok dikkatli olmalı, önümüze çıkacak tüm değişikliklere hazır olmalıyız? dedi.

?Aile en büyük kalkan?

Uyuşturucu ile mücadelede başta aileler olmak üzere, devlet kurumlarına ve medya kuruluşlarına önemli görevler düştüğüne dikkat çeken Ünüvar, şunları kaydetti

?Aile şefkati ve sıcaklığı, uyuşturucu kullanımı ile mücadelede ilk sırada gelmektedir. Sağlık Bakanlığı verilerine göre; anne ve baba sağ olduğunda uyuşturucu kullanım oranı yüzde 3.4, babası vefat etmiş bireylerde yüzde 5.9, anne ve babası vefat etmiş bireylerde ise yüzde 15.8 olarak tespit edilmiştir. Anne ve babanın varlığı uyuşturucuya karşı en büyük kalkandır.?

?Koordinasyon arttı?

Devletin uyuşturucu kullanımı ile mücadele konusunda üç temel görevi bulunduğuna işaret eden Dr. Necdet Ünüvar, bunların; bireylerin uyuşturucuya ulaşmasını engelleme, bağımlı olan bireylerin ıslahı ve ıslahı sağlanan bireylerin topluma kazandırılması olduğunu ifade etti.

Ülkemizde uyuşturucu ile mücadele kapsamında yeni bir yapıya geçildiğine işaret eden Ünüvar şunları söyedi:

 ?İl ve bakanlık düzeyinde kurumlar arasında özellikle koordinasyon ve işbirliği güçlendirilmiştir. Uyuşturucu ile mücadele bilimsel temeller üzerine oturtulmuştur. Basın ve medya ile düzenli iletişim içinde olunarak, kamuoyu doğru şekilde bilgilendirilmektedir. Kolluk kuvvetleri ve 29 ilde şu an faaliyette olan narkotimlerle arzın önüne geçilirken, mevzuatta yapılan değişikliklerle ağır cezalar uygulanmaktadır. Danışmanlık hizmetleri, eğitim kurumlarına yönelik faaliyetler, aile hekimi eğitimleri ve Yeşilay ile birlikte mücadele kanadı güçlendirilmektedir. 7 gün 24 saat hizmet veren Alo 191 Hattı çalışmaları güçlendirilerek devam etmektedir.

?Medyaya da Görev Düşüyor?

Uyuşturucuyla mücadelede medyaya da çok önemli görevler düştüğünün altını çizen Ünüvar, şöyle devam etti

?Dönem dönem yazılı ve görsel medyada artan madde bağımlılığı ile alakalı haberler, bazen içerik ve algı bakımından özendirici ve olumsuz etkilere sebebiyet verebiliyor. Haberlerin medyadaki dozu iyi ayarlanmalı ve uyuşturucu ile mücadele eden unsurları medya ile ortak hareket ettirebilmeliyiz.

Yeni süreçte, uyuşturucu ile mücadelede yapılacakları da anlatan Ünüvar, ?Özellikle tedavi sonrası sosyal uyum ve yataklı rehabilitasyon mekanizmalarının güçlendirilerek yaygınlaştırılmasını sağlayacağız. Aksi takdirde tedavinin başarıya ulaşması mümkün değildir. Bu mekanizmaların hayata geçirilmesinde sivil toplum kuruluşları ve yerel yönetimlerin rolü çok önemlidir. Kişilerin meslek sahibi olması, gönüllülük programları içerisinde sosyal hayata adaptasyonları için gerek belediyelerimizin gerekse sivil toplum kuruluşlarımızın kapılarının her daim uyuşturucu batağından çıkmaya çalışan, tedavi olmuş eski kullanıcılara açık olması gerekmektedir? dedi.

 


Haber Kaynak : İhlas Haber Ajansı

Gaziantep'te Gezilmesi Gereken Tarihi Mekanlar

30 Ağustos coşkusu Çukurova’da yaşandı

TMMOB İKK,‘Ülkede, Bölgede, Dünyada Barış’ Her Zaman Şiarımız Olacaktır"

ÇGC,‘Bağımsızlık tutkumuz hiç bitmeyecek’

Prof. Dr. Süleyman İrvan:“Basılı gazeteciliğin bittiğini ilan etmek durumundayız”

“30 AĞUSTOS; DÜŞMAN DEVLETLERE ŞAPKA ÇIKARTTIRAN BÜYÜK ZAFER”

TGF "30 Ağustos, Türk Milleti için varlık nedenidir"

ÇGC,“Hür doğup hür yaşamak çok önemli”

30 AĞUSTOS ZAFERİNİ KAZANAN BAŞKOMUTAN DEMOKRATTIR; O'NUN CUMHURİYETİNİ YIKMAK İSTEYENLERİN DEMOKRATİK MEŞRUİYETİ YOKTUR

ÇYDD Türkiye Cumhuriyeti'nin 100., Büyük Taarruz'un 101. yılını Afyonkarahisar'da Kutladı

ULUSAL VE YEREL MEDYADA ZAFER BAYRAMI SERGİSİ DÜZENLENİYOR

26-30 AĞUSTOS 1922 BAŞKOMUTANLIK MEYDAN MUHAREBESİ:KUTSAL SAVAŞ

Ankara'dan Uçakla Günübirlik Ziyaret Edebileceğiniz Şehirler

KAYMAKAM ATAMALARI GERÇEKLEŞTİ

ÇYDD'DEN AFYON BULUŞMASI

Jeoloji Mühendisleri Odası'ndan deprem açıklaması

JMO’dan “17 Ağustos 1999 Depremi” Açıklaması

ÇGC’de kaynaşma yemeği

TGC: "Gazetecilik tutukluluk nedeni olmaktan çıkarılmalıdır"

ADANA BAROSU’NDAN ‘HAK İHLALİ’ İDDİASI

Enerjisa Enerji ve TEMSA’nın Oyungezer Otobüsü Deprem Bölgesinde

  • BIST 100

    8828,70%-0,62
  • DOLAR

    32,29% 0,55
  • EURO

    35,19% 0,29
  • GRAM ALTIN

    2238,56% 0,53
  • Ç. ALTIN

    3895,90% 0,00
  • Salı 15.1 ° / 9.5 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Çarşamba 19.1 ° / 9.6 ° Orta kuvvetli yağmurlu
  • Perşembe 16.4 ° / 10 ° Orta kuvvetli yağmurlu