2015 YILI İÇİN ANADOLU KIRMIZI SERT BUĞDAYIN MÜDAHALE ALIM FİYATI 862 TL OLARAK BELİRLENDİ
TARIM 16.06.2015 12:40:23 580 0

2015 YILI İÇİN ANADOLU KIRMIZI SERT BUĞDAYIN MÜDAHALE ALIM FİYATI 862 TL OLARAK BELİRLENDİ

Ç, Bakanlar Kurulu toplantısı sonunda yaptığı açıklamada Hükümet sözcüsü Arınç e n son 2013 yılında belirlenmiş olan müdahale alım fiyatıının ton başına 720 TL olduunu anımsattı ve ama bu artışa ayrıca ton başına verilen 50 TL prim, mazot primi, gübre, t

Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Bülent Arınç, Bakanlar Kurulu´nu toplantsının ardından yaptığı açıklamada 2015 yılı için Anadolu kırmızı sert buğdayın müdahale alım fiyatının ton başına 862 TL olarak belirlendiğini ve  Seçim sonrasında ekonomik gelişmelerin de değerlendirildiğini  söyledi. bu konuda Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ve ilgili bakanların sunum yaptığını kaydetti.

Hububat fiyatlarının Karar verilmesi gereken önemli bir konu olduğunu söyleyen Arınç, bu konunun Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker´in açıklamalarıyla sonuçlandığını belirtti. Başbakan Yardımcısı Arınç, şunları söyledi:

"Desteklerle ilgili olarak çiftçimizin eline geçecek miktarın açıklanmasına yönelik bir çalışmaydı. Herkesin bunu beklediğini özellikle düşünüyorum. Bu yıl hububat rekoltesinin geçen yıla göre önemli oranda artması bekleniyor. Geçen yıl 19 milyon olan hububat rekoltesinin bu yıl 22.5 milyon ton olması bekleniyor. Bereketli bir yıl idrak ediyoruz. Bunun her bakımından faydası var. Ülkemizdeki buğdayın yüzde 8.7´si hasat edilmiş durumda, piyasaları takip ediyoruz. Üreticinin gerek yüksek rekolte gerekse piyasa şartları açısında mağdur olmaması için Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) hububat piyasaları için müdahale alım fiyatlarını belirliyor. Son yıllardaki uygulamalarımız budur. Başarılı bir uygulama olduğunu biliyorum. Bu yıl için Anadolu kırmızı sert buğdayın müdahale alım fiyatı 2015 yılı ürünü için ton başına 862 TL olarak belirlendi. Bu yüksek bir rakamdır. Gerekçesini de açıklayacağım. Şimdiden özellikle hububat ekimi yapan çiftçilerimiz için hayırlı olmasını diliyorum. En son 2013 yılında belirlenmiş olan müdahale alım fiyatı ton başına alım fiyatı 720 TL´ydi. Buna göre yüzde 20´lik bir artış söz konusudur. Ama bu artışa ayrıca ton başına verilen 50 TL prim, mazot primi, gübre, tohum ve diğer destekler dahil değildir. Ton başına yaklaşık 127 lira olan bu destekleri 862 lirayı ilave ettiğimizde Anadolu kırmızı sert buğday için ton başına çiftçimiz 989 TL gelir etmiş olacaktır. Şüphesiz diğer ürünlerimiz arpa, makarnalık buğday gibi bu ürünlerdeki artışlar da her yıl uygulanan pariteye göre verilecek, değerlendirilecektir."
Konuyla ilgili ayrıntılı açıklamayı Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker´in yapacağını söyleyen Arınç, Bakanlar Kurulu´nda bu konulara ilave olarak Türkiye´yi ilgilendiren iç ve dış gelişmeler, seçim sonuçlarının değerlendirilmesinin yapıldığını, bundan sonrası için neler olabileceği konusunun ele alındığını belirtti.

SEÇİM SONUÇLARI ELE ALINDI
Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Arınç, Çankaya Köşkü´nde gerçekleştirilen ve 7.5 saat süren Bakanlar Kurulu Toplantısı´nın ardından düzenlediği basın toplantısında açıklamalarda bulundu. 9 Haziran´da geçici seçim sonuçlarının açıklandığını belirten Arınç, bu süre içerisinde seçim değerlendirilmelerinin yapıldığını söyledi. Seçimlerden 1 hafta sonra Bakanlar Kurulu Toplantısı´nın yapıldığını dile getiren Arınç, "Bundan sonra her Pazartesi günü bakanlar toplantılarımız yapılacaktır. Takriben 50 gün sonra tekrar Bakanlar Kurulu Toplantısı´nı yapmış oldu, daha doğrusu seçim sonrası yapılan ilk Bakanlar Kurulu Toplantısı´dır. Anayasal süreçler tamamlanıncaya kadar hükümetimiz görevine devam etmektedir. Kesin sonuçlar açıklanacak, sayın milletvekilleri and içecekler, Meclis Başkanlığı seçimi yapılacak, Meclis Başkanlık Divanı teşekkül edecek ve yeni hükümet kurma çalışmaları süratle devam edecektir. Umarız hükümet kurma çalışmaları başarıyla sonuçlanır ve ülkemiz yeni bir dönemde yeni bir hükümetle devam eder" ifadelerini kullandı.

"SURİYE SINIRI ÖNCELİKLİ OLARAK ELE ALINDI"

Bakanlar Kurulu´nda önemli bir konuyu öncelikli olarak görüştüklerini belirten Arınç, Suriye sınırındaki son gelişmelerle ilgili öncelikli bilgi sunumu yapıldığını açıkladı. Arınç, konunun askeri yönden açıklamasının Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel, Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Hulusi Akar ve ilgililerin katıldığı toplantıda bir sunum olarak gerçekleştirildiğini vurguladı. Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş´un AFAD´dan sorumlu olması sebebiyle mülteci veya sığınmacılarla ilgili kapsamlı bilgi verdiğini bildiren Arınç, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu´nun ise dışişleri veya dış politika açısından meseleyi yorumladığını, dışişleri açısından yapılacak çalışmalar konusunda Başbakan Ahmet Davutoğlu´nun talimatlarına uygun olarak neler yapılabileceğini kapsamlı olarak açıkladığını bildirdi.
Arınç, ele alınan ikinci konunun "seçim sonrası güvenlik değerlendirmesi" olduğunu vurgulayarak, bu konuda İçişleri Bakanı Sebahattin Öztürk´ün sunum yaptığını belirtti.


Haber Kaynak : İhlas Haber Ajansı

Bilgiç, “Çiftçi tarımdan uzaklaştırılmamalı, üretene sahip çıkılmalıdır”

"2023 YILI TMO MISIR ALIM FİYATI YENİDEN REVİZE EDİLMELİDİR"

TZOB,”Mısır Piyasasında fiyatlar geçen yılın da gerisinde seyrediyor”

KORKUT: MISIR FİYATI EN AZ 9,4 TL/KG OLMALI

TURUNÇGİLDE AKDENİZ MEYVE SİNEĞİNE KARŞI SIFIR TOLERANSLI MÜCADELE

TZOB,“ÜLKEMİZİN TARIM ENVANTERİ HAZIRLANMALIDIR”

Mısır Üreticisinin Fiyat Beklentisi: 7.30 TL

“Gelecek Tarımda Herkes Bir Arada”

ATB, "DIŞA BAĞIMLILIK BİR FELAKETTİR"

Tarımda Dijitalleşme ve Akıllı Araç Kullanımı Artacak

Ceyhanlı Üreticilere Planlı Üretim Modeli Anlatıldı

Gümüldür çiftçisi İyi Tarım Uygulamalarıyla katma değer üretmeye devam ediyor

TZOB, “Aşırı sıcaklar tarımsal üretim üzerinde tehdit oluşturuyor”

“ANIZ YAKMAK TOPRAĞI VERİMSİZLEŞTİRİR”

TZOB, “ÜRETİCİLERİMİZ HAYAL KIRIKLIĞINA UĞRADI”

İthal ayçiçeği stokları doldurdu, yerli üretici kaygılı

TZOB, “ BAĞ-KUR’LU ÇİFTÇİ SAYISI DÜŞTÜ”

SÜT ÜRETİCİLERİ ZAM BEKLİYOR

TZOB,“TMO çiftçilerimizi mağdur etmemelidir”

Adana'da Akdeniz Meyve Sineği ile Mücadele Sürüyor

TMO hububatın satış fiyatını açıkladı

  • BIST 100

    9548,57%0,19
  • DOLAR

    32,49% 0,16
  • EURO

    34,80% 0,25
  • GRAM ALTIN

    2487,88% 1,05
  • Ç. ALTIN

    4157,48% -1,05
  • Perşembe 31.6 ° / 17.1 ° Güneşli
  • Cuma 24.9 ° / 15.2 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cumartesi 24.8 ° / 13.8 ° false