?15 TEMMUZ KALKIŞMASI ASKERİ DARBE DEĞİL?
SİYASET 2.08.2016 11:43:32 519 0

?15 TEMMUZ KALKIŞMASI ASKERİ DARBE DEĞİL?

Genelkurmay eski Başkanı İlker Başbuğ, 15 Temmuz kalkışmasını ?askeri darbe´ olarak değerlendirmediğini bunun Gülen cemaatinin dışarıdan bu hareketi yönlendirenlerin hedef ve amaçlarına uygun silahlı darbe hareketi olduğunu söyledi

CNN Türk´te yayınlanan Tarafsız Bölge programında Ahmet Hakan´ın sorularını yanıtlayan 26. Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ, darbe girişimine karşı koyan sivil ve güvenlik görevlilerinin şehit olduğu hususuna kendisinin de iştirak ettiğini söyledi. 15 Temmuz kalkışmasının askeri darbelere benzemediğini savunan Başbuğ, ?15 Temmuz kalkışmasını bir askeri darbe olarak değerlendirmiyorum. Diğer askeri darbelere benzemiyor. Askeri darbe olarak tanımlanmasına sıcak bakmıyorum. Bu Gülen cemaatinin silahlı darbe hareketi? dedi.

İlker Başbuğ, , darbe girişiminin ana omurgasının Gülen Cemaati olduğunu ama toplamda üç grup olduğunu ifade etti.

Başbuğ, TSK´ya sızan FETÖ unsurlarının askeri darbelerdeki gibi kendi başına bu hareketi yapmadığını söyleyerek, ?Kendilerine özgü hedef ve amaçları mı var? Dışarıdan bu hareketi yönlendirenlerin hedef ve amaçları var? diye konuştu.

BEKLİYOR MUYDU ?
Bodrum´da yaşadığını belirten İlker Başbuğ, perşembe günü ilçede bir askeri hareketliliğin dikkatini çektiğini ama kalkışmayı asla beklemediğini anlattı.

ERLERİN DURUMU
Kandırılan erlerin darbeci kategorisine konulmaması gerektiğini ifade eden Başbuğ, fakat silah kullananların yargılanması gerektiğini de ekledi. 

MİT´İ SORUMLU TUTTU
Silahlı Kuvvetlere sızmalarda Milli İstihbarat Teşkilatının (MİT) sorumlu olduğunu savunan İlker Başbuğ, bir dönem MİT´in cemaatçilerle dolu olduğunu söyledi. Eski Genelkurmay Başkanı, 2002-2010 yıllarında TSK´dan atmaların hep MİT raporlarına göre yapıldığını ve o yıllarda atılanlardan bir kişinin dahi FETÖ´cü olmadığını söyledi. Atılanların diğer Nurcu kolu Mehmet Kurdoğlu ekibinden olduğunu belirten Başbuğ, ?Rakip cemaatin elemanlarını uzaklaştırmada bizi kullanmışlar? dedi. İlker Başbuğ, MİT Müsteşarının yardımcısı asker olsa daha sağlıklı bilgiler gelebileceğini de savundu. TSK´nın kışla dışındaki askerleri izleyemediğini, bunun için yeterli imkanı olmadığını anlatan Başbuğ, bu izlemeleri MİT´in yapması gerektiğini ifade etti.

15 Temmuz´u bir askeri darbe olarak değerlendirmiyorum, 15 Temmuz TSK´ya sızan cemaatin silahlı darbesidir. 15 Temmuz bugüne kadar yaşanan darbelerle aynı havuzda değil.

15 Temmuz´u planlayan uygulayan ana iskelet cemaattir. Bu kalkışmaya müdahalede gecikenlerin hepsi cemaatçi olmayabilir.

ÜÇ GRUP VAR

15 Temmuz kalkışmasının arkasında planlayan, yöneten, kurgulayan ana isim Cemaat´tir. İkincisi büyük bir ihtimalle anında yapması gereken hareketi yapmayanlar, gecikenler, tereddüde düşenler? Bunlar cemaatçi mi hayır. Böyle bir grup da var bunların içinde. Üçüncü grup ise cemaatçi olmamasına rağmen buradan istifade etmek isteyen bazı insanlar olabilir.

Başbuğ, TSK´ya sızan FETÖ unsurlarının askeri darbelerdeki gibi kendi başına bu hareketi yapmadığını söyleyerek, ?Kendilerine özgü hedef ve amaçları mı var? Dışarıdan bu hareketi yönlendirenlerin hedef ve amaçları var? diye konuştu.

Darbe girişimi TSK kaynaklıymış gibi tedavi edilmeye çalışılıyor.

MİT Müsteşarının sivil olmasıyla MİT, TSK´dan tamamen çekildi.

TSK, kışla dışındaki askerlerin izleyemiyor, bunu MİT yapmalı. TSK´nın FETÖ´yü izlemek için yeterli istihbarat imkanı yok.

MİT´te asker varken, TSK cemaatle mücadale edebiliyordu.

CEMAAT TSK^YA 70´Lİ YILLARDA SIZMAYA BAŞLADI

Cemaatin TSK´ya sızması 70´li yıllara kadar gidiyor. Cemaatin asıl güçlenmesi Turgut Özal zamanında oldu. Bülent Ecevit de sempatiyle bakıyordu. Yine Tansu Çiller döneminde de böyleydi. Erbakan´ın cemaatle mesafeli olduğunu görüyoruz. 2002-2007 dönemi ayrı bör dönem. Cemaatle iyi geçinelim, ama TSK´ya çatışmaya girmeyelim dönemi. Genelkurmay Başkanı iken bugün bu tehdit bize yarın size demiştim.

KIRILMANIN BAŞLANGICI 2011 

2011´de AKP´nin cemaatle ilişkilerin kırılma yaşadığı dönem. Haziran seçimlerinde yazılan çizilenlere bakarsak cemaat, AK Parti´den kontenjan istiyor. O zaman Başbakan diyor ki bir dakika. Vermiyor biliyorsunuz. Kırılma başladı.

FENERBAHÇE DİRENDİ

6 Ocak 2012´de ben tutuklanıyorum. Ha benden evvel bir olay daha var. 3 Temmuz 2011´de önce Fenerbahçe´ye şike davası açıldı. Bu süreçte dik duran gerçek mücadale yapan her boyutuyla ama başkanından son taraftarına kadar Fenerbahçe inanılmaz tarihi bir direniş, birlik ve beraberlik gösterdi. Bunu her zaman ifade ederim.

Benim tutuklanmam birilerine mesajdır. Tutuklanmamdaki mesaj Başbakan´aydı. Bir ay sonra 7 Şubat MİT olayı patladı. Artık AK Parti ile cemaatin kopma aşamasına geldiğini görüyoruz.

2012-2016 arasında Erdoğan, cemaate karşı tek başına savaş verdi.

15 Temmuz´da komuta kademesi iyi bir sınav veremedi. Bazır erlere ve subaylara ait görüntüler rahatsız ediciydi. 15 Temmuz´un incelenmesi bağımsız bir kuruma verilebilir.

Bu darbeye kalkışan cemaat, Kendi din anlayışlarına uygun bir devlet sistemi kuracaktı. Burada hedef TSK´ydı. Bu kalkışmada dış destek de var. Olmaması işin tabiatına aykırı.

Gülen nerede yaşıyor. ABD´de. Orada o imkanları sağlayan kim? CIA. Bu istihbarat örgütü ona ABD´de kalma iznini boşuna mı vardı. İstihbaratın onu kullanmayacağını mı düşünüyorsunuz?

Kumpaslarla TSK itibarını kaybetmedi, gücünü kaybetti.

 TSK´DA YENİ YAPILANMA

Komutanlıkların bakanlığa bağlanması emir komuta birliğini bozar. Emir komuta birliğini perişan ederseniz, o orduyu perişan edersiniz. Genelkurmay Başkanlığı´nın Milli Savunma Bakanlığı´na bağlanıp bağlanması tartışılabilir. Ordunun gücü dağıtılmaya çalışılıyor, ama bu tehlikeli. TSK´yı daha da güçlendirmeniz lazım. Ama bu kanun hükmünde kararname ile güçlenmiyor, güçsüzleniyor.

?ERBAKAN´IN CEMAATLE MESAFELİ OLDUĞUNU GÖRÜYORUZ?

?Cemaatin TSK´ya sızması 70´li yıllara kadar gidiyor. Cemaatin asıl güçlenmesi Turgut Özal zamanında oldu? diyen Başbuğ, Bülent Ecevit´in de cemaate sempatiyle baktığını ifade ederek, ?Erbakan rahmetlinin ise cemaatle mesafeli olduğunu görüyoruz? dedi. İlker Başbuğ, cemaatle ilgili uyarılarının AK Parti iktidarlarınca dikkate alınmadığını, ?Tehdit bugün bize, yarın size? dediği halde, kendilerine konuyu abarttıklarının söylendiğini ifade etti.

 ?TSK KOMUTA KADEMESİ DE İYİ SINAV VEREMEDİ?
TSK komuta kademesinin de iyi bir sınav veremediğini söyleyen Başbuğ, ?TSK niye tedbir alamadı, bu konu incelenmelidir? dedi. Başbuğ, darbe girişiminde yer alanlar için, ?Ne olursa olsun adil yargılama olsun? dedi. Başbuğ, FETÖ´nün asıl hedefin Türk Silahlı Kuvvetleri olduğunu da savundu.

DARBE GİRİŞİMİ ASKERİ AÇIDAN BAŞARILI MI ?
Darbe girişimini askeri açıdan başarılı bulup bulmadığı sorulan İlker Başbuğ, "Darbe planlamasının çok basite alınacak bir durumu yok. Çok geniş bir satha yayılmış bir organizasyonla karşı karşıyayız. Planlamayı pek hafife almayın. Ama uygulamada bazı eksikler, hatalar var mı var. Zamanın öne alınması vesaire" dedi.

"DIŞ DESTEK VAR"
Fetullahçı terör örgütünün arkasında dış güçler olduğunu belirten ve ABD´yi işaret eden Basbuğ, "Olmaması işin tabiatına aykırı bir durum" dedi. Gülen´e oturma izninin CIA tarafından verildiğini söyleyen İlker Başbuğ, CIA´in yıllarca ABD´de yaşayan bir şahsı kullanmamasının mümkün olmadığını söyledi.  

"ABD FETHULLAH GÜLEN´İ İADE EDERSE..."

İlker Başbuğ, darbe girişiminin hedefinin Türk Silahlı Kuvvetleri olduğunu, Fethullah Gülen´in kullanım süresinin bitip bitmediği sorusuna Başbuğ, ?Onu zaman gösterecek, bilemem? dedi. İlker Başbuğ, ?ABD Gülen´i iade etmezse demek ki kullanmaya devam edeceksiniz. Ederseniz demek ki kullanım tarihi bitti? diye konuştu. İlker Başbuğ, 2. Ordu Komutanı Orgeneral Adem Hududi´nin FETÖ mensubu olduğu konusunda ise şüphesi olduğunu söyledi.

 

İlker Başbuğ, tutuklanan 2. Ordu Komutanı Orgeneral Adem Hududi´nin FETÖ mensubu olduğu konusunda ise şüphesi olduğunu söyledİ.

 (İHA/HABER MERKEZİ)


Haber Kaynak : İhlas Haber Ajansı

"TORBACI YAKALAMAKLA UYUŞTURUCU BELASI ÇÖZÜLMEZ"

CHP’Lİ TANAL, "MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI ATAMA SÖZÜNÜ TUTMADI!"

Tülay Hatimoğulları Hatay'daki hava kirliliğini sordu

BAE'den ithalata vergi muafiyeti

Kılıçdaroğlu, 'Filenin Sultanları'nı Kutladı

Erdoğan, 30 Ağustos Zafer Bayramı Özel Konseri ve 100. Yıl Marşı Tanıtım Programına katıldı

CHP Adana İl Örgütü Zafer Bayramını kutladı

Kılıçdaroğlu: "Milletimizin 30 Ağustos Zafer Bayramı'nı Yürekten Kutluyorum"

Ayhan Barut'tan narenciye üreticisi ve ihracatçısı için 3 bin lira destek talebi

Hasan Efe Uyar: "İktidar Vatandaşa 7 Ayda 22 Milyar Ceza Kesti"

Kılıçdaroğlu: “Türkiye Uyuşturucunun Pazarı Haline Geldi"

Emep'li Demir,"işçilere istifa baskısı uygulanıyor"

Mustafa Oğuz Yiğit: “AK Parti'nin Tarım Politikaları Çiftçiyi İflasa Sürüklüyor”

CHP’Lİ SÜMER,“ADANA’DA DEPREMİN YARALARI KAPANMIYOR”

CHP’li Bulut, “Ballı Maaşlara Devam “

“Malazgirt, Anadolu’daki siyasi hükümranlığımızın kapılarını açmıştır”

CHP'li Şevkin'den Hatay için, bakanlara soru yağmuru

Gürer: “Faiz artışı işsizliği tetiklerse, iş kötü…”

Ayhan Barut, anız yangınlarına kesin çözüm istedi

ERDİL DEDEOĞLU CHP CEYHAN İLÇE BAŞKANLIĞINA ADAYLIĞINI AÇIKLADI

  • BIST 100

    9915,62%2,05
  • DOLAR

    32,42% -0,15
  • EURO

    34,65% -0,66
  • GRAM ALTIN

    2439,28% 0,14
  • Ç. ALTIN

    3999,24% 0,19
  • Cumartesi 31 ° / 16.7 ° false
  • Pazar 35.8 ° / 19.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazartesi 30.8 ° / 18.3 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı