121. MADDE´YE TEPKİLER VE ?SADECE 15 TEMMUZ İÇİN´ AÇIKLAMALARI
SİYASET 26.12.2017 16:12:38 359 0

121. MADDE´YE TEPKİLER VE ?SADECE 15 TEMMUZ İÇİN´ AÇIKLAMALARI

Adalet Bakanı Abdülhamit Gül düzenlemenin sadece 15 Temmuz ve sonrasındaki 16 Temmuzdaki darbe girişiminin püskürtülmesi ile ilgili olduğunu söyledi

24 Aralık´ta Resmi Gazete´de yayınlanan 695 ve 695 sayılı Kanun Hükmünde Kararnameler, yalnız muhalefet partilerinin değil iş dünyasının da tepkileri beraberinde getirirken  KHK´larda yer alan ve ?sivillere yargı muafiyeti? olarak tanımlanan ve 121. Madde ile yapılan düzenleme en fazla tepki çeken konu oldu -

 

Adalet Bakanı Abdülhamit Gül´den KHK açıklaması

Bazı temaslarda bulunmak Gaziantep´e gelen Adalet Bakanı Abdülhamit Gül, burada basın mensuplarının sorularını yanıtladı. Son günlerde tartışmalara neden olan sivillere yönelik hukuki ve idari sorumsuzluk getiren KHK düzenlemesi ile konuşan Gül, ?Burada yapılan düzenleme sadece 15 Temmuz ve sonrasındaki 16 Temmuzdaki darbe girişiminin püskürtülmesi ile ilgili söz konusudur. Ne öncesi ne sonrası kapsam içerisinde değildir. Yani sivillere yönelik burada hukuki ve idari sorumsuzluk getiren düzenleme, 15 Temmuz gecesi darbe girişimi olmuştur ama püskürtülmesi ertesi gün olmuştur. Dolayısıyla terör eylemi vardı, bundan sonra da terör olaylarında vatandaşlar buna müdahale ettiğinde sorumsuz olacaktır diye bir durum söz konusu değildir. Oradaki terör ifadesi darbe girişimli bir terör faaliyetidir´´ ifadelerini kullandı.
 

ABDULLAH GÜL´ÜN TEPKİSİNE AKP´DEN YANIT

Tepki gösteren isimlerden biri de Adalet Kalkınma Partisi´nin kurucularından biri önceki Cumhurbaşkanı Abdullah Gül , ?696 sayılı KHK, hukuk devleti anlayışı açısından kaygı vericidir,? sözleriyle AKP´nin tepkisine yol açtı

Bilindiği gibi Twitter hesabından kısa bir açıklama yapan 11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, KHK´nın gözden geçirilmesini istedi ve şu görüşleri paylatı:,

 ?15 Temmuz hain darbe teşebbüsüne karşı arkasına bakmadan sokağa çıkıp direnen kahraman vatandaşlarımızı koruma amacıyla çıkartıldığını düşündüğüm 696 sayılı KHK´nın yazımındaki hukuk diliyle bağdaşmayan muğlaklık, hukuk devleti anlayışı açısından kaygı vericidir. İleride hepimizi üzecek olaylara ve gelişmelere fırsat vermemek için gözden geçirileceğini ümit ediyorum?

11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül´ün çıkarılan son KHK´ya ilişkin "kaygı verici" değerlendirmesine AKP´den yanıt geldi.

Hürriyet´te yer alan  habere göre, AKP Grup Başkanvekili Bülent Turan, "O onu dedi, bu bunu dedi, doğru bulmuyorum. Bizim hükümetimiz belli, yürütmenin başı belli, ilgili bakanlık belli. KHK, bu konuyla ilgili kurumlarla görüşülerek çıkarıldı. Daha eski düzenlemelerdeki hassasiyeti paylaşmayanların bugünkü paylaşımlarını doğru bulmuyorum. Daha eski düzenlemede resmi görevliler için bu hak verilirken rahatsız olmayanların bugün rahatsız oluyor olmasını çok üzülerek karşılıyorum, kim olursa olsun" açıklamasında bulundu.

CHP´ye göre son KHK´yla sivil çeteler kurulabilir

Cumhuriyet Halk Partisi ise Kanun Hükmünde Kararnamelerin iptal edilmesi için Anayasa Mahkemesi´ne başvurma kararı aldı.

CHP Merkez Yönetim Kurulu´nun olağanüstü toplantısı sonrasında gazetecilere açıklama yapan Parti Sözcüsü Bülent Tezcan, KHK gibi uygulamaların demokrasi dışı yönetimlerde olabileceğini söyledi.

Tezcan, ?Bu KHK´lar Türkiye´de devleti ve toplumu militarize eden anlayışı işaret ediyor. Yapılan uygulamaların siyaset literatüründe adı çok nettir. Buradan demokrasi değil faşist rejimler, diktatörlükler çıkar. Türkiye bu noktaya sürüklenmiştir. Bu KHK´ların en çok tartışılan maddesi 121. maddesi. Bir cezasızlık hükmü içeren madde. Resmi sıfatı olsa da olmasa da devletin görevlisi olmadan sokaktan geçen kişi ?terörle mücadele ediyorum´ diye üzerine vazife alıp suç işlerse buna ?ceza vermeyeceksin´ diyor. (Bu) Militarist ve faşist devletlerde olur. Sivil milisler eliyle toplumu korkutmak isteyen diktatörlüklerde olur. Bu madde iktidar eliyle sivil silahlı çete kurma maddesidir. Sivil çetelere altyapı hazırlama maddesidir? dedi.

İYİ Parti: ?KHK derin bir devlet krizidir?

Benzer bir eleştiri de İYİ Parti´den geldi. Partili milletvekilleriyle bir basın toplantısı düzenleyen İYİ Parti Sözcüsü Aytun Çıray, KHK´da yer alan 121. Madde´nin bir nevi ?genel af? olarak anlaşılması gerektiğini ifade etti. İYİ Parti Sözcüsü, ?Türkiye´de bugün, şaibeli bir referandumla kabul edilen Anayasa tamamen yürürlüğe girmemişken bile KHK´lerle ?mutlak kuvvetler birliği sistemi´ tesis edilmiştir. KHK ile idare, Yargıtay ve Danıştay´a üye atayabilecektir. Bunun açık tercümesi yargının Cumhurbaşkanlığına bağlanmasıdır. KHK bir anayasa krizi olmanın yanı sıra derin bir devlet krizidir. Diğer yandan aynı kararnamede bulunan, ?Resmi bir sıfat taşıyıp- taşımadıklarına veya resmi veya resmi görevi yerine getirip- getirmediklerine bakılmaksızın 15/7/2016 tarihinde gerçekleştirilen darbe teşebbüsü ve terör eylemleri ile bunların devamı niteliğindeki eylemlerin bastırılması kapsamında hareket eden kişiler hakkında hukuki, idari, mali ve cezai sorumluluk doğmaz,´ hükmü yarattığı hukuki sonuçlar bakımından bir genel af niteliğindedir? dedi.

Çıray: ?Son KHK demokrasinin ölüm fermanı?

Çıray, CHP´nin Pazar gün çıkan KHK´ları iptal için başvuracağı Anayasa Mahkemesi´nin daha önce benzer başvurular için ?yetkisizlik kararı vermesini de eleştirdi.

?Anayasal hukuk devleti ister siyasiler, ister vesayet güçleri tarafından tehlikeye düşürüldüğü zaman Anayasamızı kim koruyacak? Tabii ki Anayasa Mahkemesi koruyacak. Ancak Anayasa Mahkemesi, Anayasa´ya aykırı olan KHK´lar konusunda yetkisizlik belirterek varlığını tartışma konusu yapmışken bunu nasıl yapacak? Bir sabah yine bir KHK ile AYM lağvedilirse kime başvuracağız? Son çıkan KHK bir iç savaşı tetiklemek isteyen provokatör milislerin işini kolaylaştırmaktadır. Bu kararname ile bir grup sapığın 15 Temmuz ile bağlantılandıracağı herhangi bir muhalif eylemi yapan eylemcilere palalarla kesip, silahlarla katletmeleri meşru hale gelecektir. Kısacası son KHK kuvvetler birliği rejiminde can çekişen demokrasimizin ölüm fermanıdır. Uyarıyoruz; bu linç kültürünün teşvikidir. Allah korusun hala bir yerlerde saklanmış olan ?gladyo´nun provokasyonuyla iç savaşa zemin hazırlanabilir.?

Bir diğer muhalefet partisi HDP de tüm muhalefet partileri ortak bir tavır belirlemeye çağrısında bulundu.

TÜSİAD: ?Ülkemizin hızla OHAL şartlarını geride bırakması gerekiyor?

Türkiye´nin ?patronlar kulübü? olarak bilinen TÜSİAD da 24 Aralık´ta yayınlanan Kanun Hükmünde Kararname sonrasında yazılı bir açıklama yayınlayarak açık uçlu düzenlemelerin toplumun huzurunu etkileyecek sıkıntılara neden olabileceğine dikkat çekti.

Açıklamada, ?Kuşkusuz, terörle mücadele mutlak bir kararlılıkla devam etmelidir. Ancak bu yönde başarılı bir politikanın temelinde, bireysel hak ve özgürlüklerin korunması da yer almalıdır. 15 Temmuz hain darbe teşebbüssü sonrasında, ülkemizin artık hızla OHAL şartlarını geride bırakması gerekir. Bu ilerleme demokratik değerlerimiz, güvenlik ortamımız, uluslararası etki alanımız ve ekonomik rekabet gücümüz açısından elzemdir. Endişemiz, son KHK ile toplumumuzdaki bölünme ve güvensizlik ortamının daha da derinleşmesidir. Bu düzenlemeler Türkiye´de demokrasi, güvenlik ve hukuk devleti görünümüne zarar verebilir? denildi.

Mahir Ünal: ?Felaket tellallığı çıkarılmasın?

Eleştirilere muhatap olan iktidar partisi ise ?sivillere yargı muafiyeti´ olarak tanımlanan düzenlemenin 15-16 Temmuz 2017 tarihini kapsadığını söylüyor.

Bir açıklama yapan AKP Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Mahir Ünal, ?Düzenleme 15-7-2016´da gerçekleştirilen darbe teşebbüsü, yani sadece o gece ve 16 Temmuz sabahı ile ilgili. 15 Temmuz gecesi ve 16 Temmuz gününü ifade etmektedir. Burada yer alan terör eylemleri ibaresi de darbe teşebbüsünün terör eylemi olması hesabıyla yazılan bir unsurdur. Bu ifade daha sonra gerçekleşen terör eylemlerini hiçbir şekilde kapsamamaktadır. Devamından kastedilen nihayetinde 16 Temmuz sabahıdır. Burada yasa yapım tekniği açısından ile ifadesi kullanılmış. Diğer terör olaylarını kapsayan bir ifade orada mevcut değil. Birileri lütfen buradan bir felaket tellallığı çıkarmasınlar? dedi.

 

İHA/HABER MERKEZİ

 

 

 


Haber Kaynak : HABER MERKEZİ

"TORBACI YAKALAMAKLA UYUŞTURUCU BELASI ÇÖZÜLMEZ"

CHP’Lİ TANAL, "MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI ATAMA SÖZÜNÜ TUTMADI!"

Tülay Hatimoğulları Hatay'daki hava kirliliğini sordu

BAE'den ithalata vergi muafiyeti

Kılıçdaroğlu, 'Filenin Sultanları'nı Kutladı

Erdoğan, 30 Ağustos Zafer Bayramı Özel Konseri ve 100. Yıl Marşı Tanıtım Programına katıldı

CHP Adana İl Örgütü Zafer Bayramını kutladı

Kılıçdaroğlu: "Milletimizin 30 Ağustos Zafer Bayramı'nı Yürekten Kutluyorum"

Ayhan Barut'tan narenciye üreticisi ve ihracatçısı için 3 bin lira destek talebi

Hasan Efe Uyar: "İktidar Vatandaşa 7 Ayda 22 Milyar Ceza Kesti"

Kılıçdaroğlu: “Türkiye Uyuşturucunun Pazarı Haline Geldi"

Emep'li Demir,"işçilere istifa baskısı uygulanıyor"

Mustafa Oğuz Yiğit: “AK Parti'nin Tarım Politikaları Çiftçiyi İflasa Sürüklüyor”

CHP’Lİ SÜMER,“ADANA’DA DEPREMİN YARALARI KAPANMIYOR”

CHP’li Bulut, “Ballı Maaşlara Devam “

“Malazgirt, Anadolu’daki siyasi hükümranlığımızın kapılarını açmıştır”

CHP'li Şevkin'den Hatay için, bakanlara soru yağmuru

Gürer: “Faiz artışı işsizliği tetiklerse, iş kötü…”

Ayhan Barut, anız yangınlarına kesin çözüm istedi

ERDİL DEDEOĞLU CHP CEYHAN İLÇE BAŞKANLIĞINA ADAYLIĞINI AÇIKLADI

  • BIST 100

    9548,57%0,19
  • DOLAR

    32,49% 0,16
  • EURO

    34,80% 0,25
  • GRAM ALTIN

    2487,88% 1,05
  • Ç. ALTIN

    4157,48% -1,05
  • Cuma 24.9 ° / 15.2 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cumartesi 24.8 ° / 13.8 ° false
  • Pazar 25.4 ° / 14.4 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı