?100 YILLIK BİRİKİME İHANET ETMİŞ BİR MECLİS DAMGASINI YEMEMEMİZ LAZIM´
GÜNDEM 20.01.2017 12:13:37 414 0

?100 YILLIK BİRİKİME İHANET ETMİŞ BİR MECLİS DAMGASINI YEMEMEMİZ LAZIM´

Deniz Baykal: ?Adalet ve Kalkınma Partili arkadaşlarımız ?ben liderime güveniyorum´ diye düşünüyor olabilirler ama herkes bugün var, yarın yok... Sonra kim gelecek? Ben, Meclis´in şimdi bir tarihi sorumluluk anında olduğunu düşünüyorum. Bu, TBMM için

Deniz Baykal, Habertürk´te Kübra Par´ın sorularını yanıtlarken   ?Daha önce 18 defa Anayasa değişikliği yapıldı. Bu son değişiklik onların tümünden farklıdır çünkü hiçbiri anayasal sistemimizin temelleri ile oynamamıştı. Demokratikleşmeye ve hukuk devletini güçlendirmeye yönelik olarak atılan adımlardı ve hemen hepsinde partiler arası uzlaşma büyük ölçüde gerçekleşmişti? diye konuştu ve şu uyarıyı yaptı:

?Bu, TBMM için köprüden önceki son çıkış. Sonra Meclis kendisini terk etmiş olacak. 100 yıllık birikime ihanet etmiş bir Meclis damgasını yemememiz lazım. Bu çıkarsa, Meclis tarihini ve temel değerlerini inkâr etmiş olacaktır. Çok ağır bir mesuliyettir. Bugün sadece duyguları ile hareket ediyorlar. Yarın ortaya çıkacak manzarayı bugünden görmek lazım. Bu yanlış bir şey, bu kişisel hegemonyaya götürür. Millete soracaksın ama ?Seçilen hâkim-i mutlak olsun´ diyemezsiniz. Bir tek kişiye bu yetkiler verilemez, verilmemeli. Kim olursa olsun verilmemeli? Bir CHP´li Cumhurbaşkanı seçilecek olsa dahi ilk işi bu Anayasa´yı değiştirmek olmalıdır.?

MHP´NİN DESTEĞİ

Baykal pakete MHP´nin de destek vermesi konusunda şunları söyledi:

 ?Onu seçimde göreceğiz. Geçmiş seçimde aldıkları oy üzerinden hesap yaparak bu teklife meşruiyet kazandıramazlar. O oyu alırken ?Anayasa´yı böyle değiştireceğiz´ dediler mi? Özellikle MHP, ?Anayasa´nın bu şekilde değiştirilmesine destek vereceğim´ dedi mi? Tam tersine ?Başkanlığa karşıyız´ dedi. Milletvekilleri arasında ve tabanda ciddi tartışma var. Adalet ve Kalkınma Partisi´ne oy vermiş seçmenler elbette partilileriyle dayanışma içinde olma gereği hissedeceklerdir. Buna saygı duyuyorum ama onların da çok önemli bir kısmı meselenin içyüzünü anladıkça ?Ya bu da olmaz, bu yanlış´ diyeceklerdir, diyorlar? 1920´den itibaren monarşi bitti, egemenlik milletin oldu. Millet adına egemenliği Meclis temsil etti. TBMM ne yapar? Kanun yapar. Kanun nedir? Hukuk. Biz hiçbir kişiye itaat etmeyiz. Kanuna itaat ederiz. Kanun, milletin yani hepimizin ortak iradesidir. Şimdi bu önerilen sistem işte bunu değiştirmek, Meclis´in de üstünde bir otorite yaratmak istiyor?

Baykal getirilmek istenilen sistem için şu görüşleri dile getirdi:

?Şu anki sistemde Cumhurbaşkanı sadece vatana ihanetten yargılanabiliyor, oysa yeni sistemde her türlü suçtan yargılanabilecek. Bu, Cumhurbaşkanı´nın denetlenebileceği anlamına gelmiyor mu? Geçmişte, Cumhurbaşkanı´nın 700 milyarlık bütçenin tek kuruşunu harcaması mümkün değildi. Yani soruşturulması gereken bir icraat yapma yetkisi yoktu. Kararname çıkararak bir uygulama yapma konumunda değildi. Sorumluluğu olmayan bir Cumhurbaşkanı, elbette sadece vatana ihanetten soruşturulur. Şimdi 700-800 milyarlık bütçeyi tek bir adamın eline veriyorsunuz ve milletvekillerine bunu denetleme hakkı tanımıyorsunuz?

MHP´nin ?Çiftbaşlılık krize neden olabilir, devletin bekası tehlike altında. Bunu önlemek için acilen fiili durumu yasal hale getirmemiz lazım? gerekçesi üzerine sorulan soruya şu yanıtı verdi:

?Buna iki cevabım var. Bir, şu an acil bir beka sorunu olduğu iddiası abartılı bir iddiadır. İki, bu sorunun kaynağını yanlış teşhis eden bir yaklaşımdır. Türkiye´nin büyük sorunları var. Nereden geldi o sorunlar? Kim getirdi? Sen o sorunları getirenlere diyorsun ki: ?Al götür Türkiye´yi.? Zaten söz dinlemeden alıp götürdüğü için bu hale geldi Türkiye. Bu Anayasa önerisi, tek adam düzeni getiren ve ülkenin fren ihtiyacını görmeyen bir öneri? Türkiye´yi bu hale getiren o değil mi? Şimdi ne değişti de MHP´nin gözünde Türkiye´nin kurtarıcısı haline geldi??

?100 YILLIK BİRİKİME İHANET ETMİŞ BİR MECLİS DAMGASINI YEMEMEMİZ LAZIM´

Baykal AKP´lilere de şu çağrıyı yaptı:

 ?Adalet ve Kalkınma Partili arkadaşlarımız ?Ben liderime güveniyorum´ diye düşünüyor olabilirler ama herkes bugün var, yarın yok? Sonra kim gelecek? Ben, Meclis´in şimdi bir tarihi sorumluluk anında olduğunu düşünüyorum. Bu, TBMM için köprüden önceki son çıkış. Sonra Meclis kendisini terk etmiş olacak. 100 yıllık birikime ihanet etmiş bir Meclis damgasını yemememiz lazım. Bu çıkarsa, Meclis tarihini ve temel değerlerini inkâr etmiş olacaktır. Çok ağır bir mesuliyettir. Bugün sadece duyguları ile hareket ediyorlar. Yarın ortaya çıkacak manzarayı bugünden görmek lazım. Bu yanlış bir şey, bu kişisel hegemonyaya götürür. Millete soracaksın ama ?Seçilen hâkim-i mutlak olsun´ diyemezsiniz. Bir tek kişiye bu yetkiler verilemez, verilmemeli. Kim olursa olsun verilmemeli? Bir CHP´li Cumhurbaşkanı seçilecek olsa dahi ilk işi bu Anayasa´yı değiştirmek olmalıdır.?

CUMHURBAŞKANI´NIN YETKİLERİ

Baykal ?Şu anki sistemde Cumhurbaşkanı sadece vatana ihanetten yargılanabiliyor, oysa yeni sistemde her türlü suçtan yargılanabilecek. Bu, Cumhurbaşkanı´nın denetlenebileceği anlamına gelmiyor mu?? sorusuna ise şu şekilde yanıt verdi;

 ?Geçmişte, Cumhurbaşkanı´nın 700 milyarlık bütçenin tek kuruşunu harcaması mümkün değildi. Yani soruşturulması gereken bir icraat yapma yetkisi yoktu. Kararname çıkararak bir uygulama yapma konumunda değildi. Sorumluluğu olmayan bir Cumhurbaşkanı, elbette sadece vatana ihanetten soruşturulur. Şimdi 700-800 milyarlık bütçeyi tek bir adamın eline veriyorsunuz ve milletvekillerine bunu denetleme hakkı tanımıyorsunuz?. Elbette bir cumhuriyet olarak devam ediyoruz ama tam demokrasi hedefinden sapıyoruz. Bir ülkede seçimlerin yapılması ve rejimin cumhuriyet olması, o ülkede özlediğimiz hukuk devleti ve demokrasi olduğu anlamına gelmiyor. İran İslam Cumhuriyeti bir cumhuriyet. Libya cumhuriyet, Mübarek´in Mısır´ı cumhuriyetti, Sisi´ninki de cumhuriyet? Bu mudur? Hukuk devleti ve demokrasi olmadan rejimin cumhuriyet olması, anlam ifade etmez. Türkiye, tek adam vesayetine doğru gidiyor. Yasamanın yürütme üzerinde hiçbir denetleme imkânı yok. Yargı da tamamen Cumhurbaşkanı´nın kontrolü altına giriyor.?

?YARGILANMA TEHDİDİNE KARŞI GÜVENcE arayışı?

 ?Sayın Cumhurbaşkanı´nın kaygılarını çok iyi biliyorum ama bu Anayasa onu güvence altına almaz. Büyük sıkıntılar doğurur demiştiniz? sorusuna  ise Baykal şu yanıtı verdi:

?Çekincelerini çok iyi biliyorum? derken neyi kastediyorsunuz? Ben, ülkenin geleceğini güvence altına almaktan çok birileri kendini güvence altına alma ihtiyacı duyuyor diye düşünüyorum. Neye karşı? Demokratik bir siyasi tehdide karşı? Cumhurbaşkanı Erdoğan, 7 Haziran seçimi gibi bir seçimin ortaya koyabileceği tehdide karşı kendini güvence altına almaya çalışıyor. Karşısında iki tehdit görüyor; siyasi iktidarı kaybetme ve yargılanma tehdidi??

 


Haber Kaynak : HABER MERKEZİ

Gaziantep'te Gezilmesi Gereken Tarihi Mekanlar

30 Ağustos coşkusu Çukurova’da yaşandı

TMMOB İKK,‘Ülkede, Bölgede, Dünyada Barış’ Her Zaman Şiarımız Olacaktır"

ÇGC,‘Bağımsızlık tutkumuz hiç bitmeyecek’

Prof. Dr. Süleyman İrvan:“Basılı gazeteciliğin bittiğini ilan etmek durumundayız”

“30 AĞUSTOS; DÜŞMAN DEVLETLERE ŞAPKA ÇIKARTTIRAN BÜYÜK ZAFER”

TGF "30 Ağustos, Türk Milleti için varlık nedenidir"

ÇGC,“Hür doğup hür yaşamak çok önemli”

30 AĞUSTOS ZAFERİNİ KAZANAN BAŞKOMUTAN DEMOKRATTIR; O'NUN CUMHURİYETİNİ YIKMAK İSTEYENLERİN DEMOKRATİK MEŞRUİYETİ YOKTUR

ÇYDD Türkiye Cumhuriyeti'nin 100., Büyük Taarruz'un 101. yılını Afyonkarahisar'da Kutladı

ULUSAL VE YEREL MEDYADA ZAFER BAYRAMI SERGİSİ DÜZENLENİYOR

26-30 AĞUSTOS 1922 BAŞKOMUTANLIK MEYDAN MUHAREBESİ:KUTSAL SAVAŞ

Ankara'dan Uçakla Günübirlik Ziyaret Edebileceğiniz Şehirler

KAYMAKAM ATAMALARI GERÇEKLEŞTİ

ÇYDD'DEN AFYON BULUŞMASI

Jeoloji Mühendisleri Odası'ndan deprem açıklaması

JMO’dan “17 Ağustos 1999 Depremi” Açıklaması

ÇGC’de kaynaşma yemeği

TGC: "Gazetecilik tutukluluk nedeni olmaktan çıkarılmalıdır"

ADANA BAROSU’NDAN ‘HAK İHLALİ’ İDDİASI

Enerjisa Enerji ve TEMSA’nın Oyungezer Otobüsü Deprem Bölgesinde

  • BIST 100

    9693,46%1,77
  • DOLAR

    32,58% 0,35
  • EURO

    34,75% 0,10
  • GRAM ALTIN

    2507,64% 0,95
  • Ç. ALTIN

    4181,01% 0,22
  • Cuma 24.9 ° / 15.2 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cumartesi 24.8 ° / 13.8 ° false
  • Pazar 25.4 ° / 14.4 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı