100 milyon ekmeğin 5 milyonu israf ediliyor
EKONOMİ 30.03.2016 11:27:42 304 0

100 milyon ekmeğin 5 milyonu israf ediliyor

Prof. Dr. Mehmet Demirci, Türkiye´de günlük 100 milyon ekmek üretildiğini, bunun yaklaşık 5 milyonunun israf edildiğini, israfın en büyük sebebinin ise bayatlama olduğunu ifade etti.

Prof. Dr. Mehmet Demirci,  ekmeğin önemli ve vazgeçilemez bir gıda olduğunu belirterek, "Ekmekte karbonhidrat ve protein bakımından bir zenginlik söz konusu. Ayrıca özellikle tam tahıllı ekmekler, tam buğday ekmeğinde, bunların dışında B grubu vitaminleri açısından bir zenginlik var. Ekmeğin 100 gramı yaklaşık 260 kilo kalori enerji verir. Burada tam tahıllı ekmekler, 200 kilo kalori enerji vermekte. Arada çok büyük bir fark görülmüyor" dedi.

"TAM TAHILDAN YAPILAN EKMEKLER DAHA FAZLA TÜKETİLMELİ"
Prof. Dr. Demirci, beyaz undan yapılan ekmeklerin, tam tahıllı ekmeklere göre, glisemik indeksinin daha yüksek olduğunu, tam tahıllı ekmeklerde ise diyet lifinin fazla olduğunu belirterek, "Bu tam tahıllı ekmeklerde lifler fazla olduğu için, bunlar tokluk da sağlıyor insanda. Bu da bir avantaj. Özellikle kilo kontrolünde büyük bir avantaj sağlamakta. Dolayısıyla bizim tavsiyemiz, beyaz undan yapılan ekmeklerden ziyade, tam buğday ekmeği, tam tahıldan yapılan ekmeklerin, daha fazla tüketilmesi uygun olur diye düşünüyoruz" şeklinde konuştu.

"BAYATLAMANIN NEDENİ İYİ MUHAFAZA EDİLEMEMESİ"
Ekmekte bayatlamanın dikkat edilmesi gereken bir konu olduğuna değinen Prof. Dr. Demirci, "Ekmekte mikrobiyolojik değişmeler harici bütün değişiklikler bayatlamadır. Burada bilindiği gibi ekmekte bayatlama sonucunda, bir sertlik oluşuyor. Bu tabi ki istemediğimiz bir durum. Bir diğer konu da, ekmeğin dış kabuğundaki gevrek olan kısım gevşer, içteki o süngerimsi yapı bozulur. Tabi aroma ve tat da eksilir. Dolayısıyla böyle bir ekmeğin tüketimi arzu edilmez. Bu değişikliklerin nedeni ekmeğin iyi muhafaza edilememesidir. Bunun önlenmesi tabi çok çok önemli bir konu" dedi.

"ÜRETİLEN 100 MİLYON EKMEĞİN 5 MİLYONU İSRAF EDİLİYOR"
Ekmekte israf konusunun da, çok önemli bir konu olduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Demirci, "Ekmek deyince akla israf geliyor. Bizde taze ekmek yeme gibi bir alışkanlık var. Bundan vazgeçemiyoruz. Ekmek birazcık bile bayatlayınca, ekmeği israf ediyoruz. Ülkemizde bugün için 100 milyon ekmek üretilmekte. Bunun maalesef 5 milyonu, bayatlama başta olmak üzere israf ediliyor. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, son dönemlerde ekmek israfının azaltılması kampanyası başlattı. Bu çok önemli bir gelişme. Gerçekten bunun sonuçları da alındı ve bu sayede yaklaşık 1 milyon ekmek israfının önüne geçildi. Bunun da 300 milyon TL tasarrufu olmuştur. Bu da güzel bir gelişme. Bunun daha da artmasını bekliyoruz. Bilinçlendirme çok önemli bu konuda. İnsanlar bilinçlenince israfı da azaltabiliyor" ifadelerini kullandı.

"GELİR DÜZEYİ YÜKSELDİKÇE EKMEK TÜKETİMİ AZALIYOR"
İstatistiklere göre, düşük gelirli toplumların daha fazla ekmek tükettiğini, ancak buna karşın düşük gelirli kişilerde israfın fazla olmadığını söyleyen Prof. Dr. Demirci, "Yüksek gelirli kişiler, gelir düzeyi yükseldikçe ekmek tüketimi azalıyor, fakat israf artıyor. İsrafın 2 önemli nedeni var, ilki gereğinden fazla ekmek alınması, diğeri ise ekmeğin uygun olarak saklanamaması" ifadelerini kaydetti.
Ekmek israfının önüne geçilmesi gereken bir konu olduğunun altını çizen Prof. Dr. Demirci, "Ekmek israfının en çok olduğu yerler de yemekhanesi bulunan iş yerleri, okullar, hastaneler, öğrenci yurtları, lokantalar, oteller buralardaki israf daha fazla diyebiliriz. Ekmek israfının önlenmesi için evlerimizde yapacağımız işlemler var. Bir kere ihtiyaçtan fazla ekmek almamalıyız. Ekmek dilimlenerek tüketilmeli. Ekmek açıkta bırakılmamalı. Doğru bildiğimiz bir yanlış var, bazıları ekmeği buzdolabında saklıyor. Artı 4 derecedir buzdolabının sıcaklığı. Artı 4 derece de ekmeğin en fazla sertleşme göstereceği sıcaklıktır. Dolayısıyla ekmeklerimizi derin dondurucuda saklamamız gerekiyor. Derin dondurucuda ekmeklerimiz taze kalacaktır" diyerek ekmeği bayatlamadan muhafaza etmenin yollarını anlattı.

?BAYATLAYAN EKMEKLERİ DEĞERLENDİRMEK GEREKİR?
Bayatlayan ekmekleri de değerlendirmek gerektiğine değinen Prof. Dr. Demirci, "Galeta unu yapılabilir, köfte harcı olabilir. Yemekler, tatlılar yapılabilir. Bayat ekmekleri bir şekilde değerlendirmek lazım" diye konuştu.(CO)


Haber Kaynak : İhlas Haber Ajansı

Harb-İş,“Ücretler yeniden düzenlenmeli “

"YENİLENEBİLİR ENERJİ NASIL TÜRKİYE’NİN ELEKTRİK ÜRETİM KAYNAĞI OLABİLİR"

"Bağımsız olmayan bir Kurulun vereceği karar tartışılır!"

MB Başkanı’ndan enflasyonla ilgili “yol haritası” mesajı

Türkiye, dünya lideri

“İş dünyasının finansmana erişimi kolaylaştırılmalıdır”

TOYP BAŞVURULARINDA SON TARİH 31 AĞUSTOS

Türk Telekom’un “Dijital Türkiye: Yeni Bir Gelecek” temalı Faaliyet Raporu’na 3 ödül

Türkiye’de dijital bankacılığa ilgi artıyor

R+T TURKEY FUARI’NDA HEDEF UZAK PAZARLAR

“TOPLU SÖZLEŞME TİYATROSU SONA ERDİ”

“DEPREM DEĞİL BİNA ÖLDÜRÜR”

Ekonominin kalbi TOBB'da attı

"Emlak zenginleri İstanbul depremi sonrası fakir kalabilir"

Şahin Bilgiç, TOBB Ekonomi Şurası’na katıldı, üyelerinin taleplerini iletti

Dünyaca ünlü çekirdeksiz Sultani üzümde hasat başladı

DÜNYA TAHIL PİYASASINA ‘TAHIL KORİDORU’ ETKİSİ

MYK VE ADASO ARASINDA YETKİLENDİRME PROTOKOLÜ İMZALANDI

"Her 100 kişiden 90’ı Su Yalıtımı Yönetmeliği’nden önce yapılan binalarda oturuyor"

R+T TURKEY FUARI’NDAN İHRACAT SEFERBERLİĞİ

"KRUVAZİYER YOLCU SAYISI % 66,7 ARTTI, FIRSATI İYİ DEĞERLENDİRMELİYİZ"

  • BIST 100

    8806,72%-0,01
  • DOLAR

    32,25% 0,26
  • EURO

    35,08% 0,67
  • GRAM ALTIN

    2270,84% 0,79
  • Ç. ALTIN

    3854,72% 0,51
  • Cuma 24.9 ° / 14.2 ° Güneşli
  • Cumartesi 28.3 ° / 15.1 ° Güneşli
  • Pazar 28.3 ° / 15.7 ° Güneşli