?10 MİLYON KİRALIK İŞÇİ İÇİN YASAL YOL AÇILIYOR?
EKONOMİ 16.02.2016 14:03:08 334 0

?10 MİLYON KİRALIK İŞÇİ İÇİN YASAL YOL AÇILIYOR?

TÜRKİYE İŞÇİ SENDİKALARI KONFEDERASYONU´NA BAĞLI SENDİKALI İŞÇİLER, KİRALIK İŞÇİ İSTİHDAMINI DÜZENLEYEN KANUN TASARISINI PROTESTO ETTİLER VE BU YOLLA ÇALIŞMA HAYATINA KÖLELİK DÜZENİNİN GETİRİLMEKTE OLDUĞUNU İLERİ SÜRDÜLER

Adana´da Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu´na (Türk-İş) bağlı sendikalı işçiler, kiralık işçi istihdamını düzenleyen kanun tasarısını protesto etti. 

İnönü Caddesi´ndeki Türk-İş binası önünde toplanan sendikalı işçiler, ellerinde çeşitli dövizlerle slogan atarak basın açıklaması yapmak üzere İnönü Parkı´na yürüdü.
Grup adına basın açıklamasını okuyan Sağlık-İş Şube Başkanı Mehmet Demirci, kiralık işçi istihdamını düzenleyen yasaya göre kiralık işçilerin sadece özel istihdam büroları aracılığıyla sözleşme imzalayıp çalışabileceklerini belirterek, şunları söyledi:

/resimler/2016-2/16/1407560422591.jpg

?Kamu kurumlarıyla yeraltı maden işlerinde ve grev-lokavt uygulanan iş yerlerinde kiralık işçi çalıştırılamayacak. Kiralık işçinin çalıştırılacağı süre, doğum izni ve askerlik dolayısıyla işe alımlarda asıl işçi işe dönünceye kadar devam edecek. Mevsimlik tarım işlerinde ve ev hizmetlerinde süresiz olacak. Diğer kurumlarda ise kiralık işçi 4 ay çalıştırılacak. Fakat, dört aylık sürenin bitiminden itibaren, kiralık içi sözleşmesi 8 ayı geçmemek üzere iki defa yenilenebilecek. Böylece 12 aya kadar çalıştırılabilecek. Söz konusu tasarının yasallaşması halinde, iş yerinde çalışan sayısının yüzde 25 kadarının kiralık işçi olmasına olanak sağlayacaktır.?

/resimler/2016-2/16/1406441983713.jpg
Öte yandan, 1 ila 10 arasında çalışanı bulunan KOBİ´ler için herhangi bir sınırlama bulunmadığına dikkat çeken Demirci, ?Bu da istihdamın yüzde 60´ını oluşturan KOBİ´lerin istediği kadar kiralık işçi çalıştırmasının yolunu açmaktır. Büyük işletmeler de dikkate alındığında, mevcut çalışanların yaklaşık 10 milyonunun çalışma biçimi değiştirilerek ?kiralık işçi´ yapılmasının yolu yasal olarak açılmaktadır. TBMM´ye gönderilen tasarı ile ilgili olarak sosyal tarafların görüşleri alınmadı? şeklinde konuştu.

?İŞÇİNİN KAZANCI HEP ASGARİ ÜCRET OLACAK?
Kıdem tazminatına da değinen Mehmet Demirci, kıdem tazminatının fona devredilmesi durumunda genel greve gidileceğinin altını çizerek şöyle devam etti:
?Kiralık işçi düzenlemesi gelirse kadrolu çalışma bitecek. Kıdem tazminatı fiilen ortadan kalkacak. Özel sektör taşeronlaşmasının önü açılacak. İstihdam büroları işçi kiralayacak. Sendikalaşma bitecek. İstihdam bürosu, işçinin emeği üzerinden kar sağlayacak. Kiralık işçi, mesaisiz ve izinsiz çalıştırılacak. Kiralık işçinin sigortası kesik kesik yatacak. Kiralık işçinin emekliliği zorlaşacak. İşçinin yasal güvencesi ortadan kalkacak. Haftalık ve yıllık izin hakkı ortadan kalkacak. İşçi, sürekli çalıştığı bir alanı olmadığı için uzmanlaşamayacak. İşçi ve çırak ilişkisi bitecek. Emekçi, meslek sahibi olamayacak. İş kazaları artacak. İşçinin düzenli bir iş yeri olmayacağı için düzenli zam alamayacak. İşçinin kazancı hep asgari ücret düzeyinde kalacak.?


Haber Kaynak : İhlas Haber Ajansı

Harb-İş,“Ücretler yeniden düzenlenmeli “

"YENİLENEBİLİR ENERJİ NASIL TÜRKİYE’NİN ELEKTRİK ÜRETİM KAYNAĞI OLABİLİR"

"Bağımsız olmayan bir Kurulun vereceği karar tartışılır!"

MB Başkanı’ndan enflasyonla ilgili “yol haritası” mesajı

Türkiye, dünya lideri

“İş dünyasının finansmana erişimi kolaylaştırılmalıdır”

TOYP BAŞVURULARINDA SON TARİH 31 AĞUSTOS

Türk Telekom’un “Dijital Türkiye: Yeni Bir Gelecek” temalı Faaliyet Raporu’na 3 ödül

Türkiye’de dijital bankacılığa ilgi artıyor

R+T TURKEY FUARI’NDA HEDEF UZAK PAZARLAR

“TOPLU SÖZLEŞME TİYATROSU SONA ERDİ”

“DEPREM DEĞİL BİNA ÖLDÜRÜR”

Ekonominin kalbi TOBB'da attı

"Emlak zenginleri İstanbul depremi sonrası fakir kalabilir"

Şahin Bilgiç, TOBB Ekonomi Şurası’na katıldı, üyelerinin taleplerini iletti

Dünyaca ünlü çekirdeksiz Sultani üzümde hasat başladı

DÜNYA TAHIL PİYASASINA ‘TAHIL KORİDORU’ ETKİSİ

MYK VE ADASO ARASINDA YETKİLENDİRME PROTOKOLÜ İMZALANDI

"Her 100 kişiden 90’ı Su Yalıtımı Yönetmeliği’nden önce yapılan binalarda oturuyor"

R+T TURKEY FUARI’NDAN İHRACAT SEFERBERLİĞİ

"KRUVAZİYER YOLCU SAYISI % 66,7 ARTTI, FIRSATI İYİ DEĞERLENDİRMELİYİZ"

  • BIST 100

    10155,35%1,09
  • DOLAR

    32,37% -0,32
  • EURO

    34,71% -0,26
  • GRAM ALTIN

    2399,55% -0,94
  • Ç. ALTIN

    3886,52% 0,00
  • Perşembe 25.8 ° / 16.9 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cuma 24.1 ° / 17.8 ° Orta kuvvetli yağmurlu
  • Cumartesi 24.1 ° / 16.4 ° Orta kuvvetli yağmurlu