SİYASET 30.01.2018 11:45:43 276 0

"10 ayda 76 bin yabancıya çalışma izni verilmiş"

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Jülide Sarıeroğlu, CHP Niğde Milletvekili ve CHP Merkez Emek Büroları Yöneticisi Ömer Fethi Gürer, kayıtdışı çalışan göçmenler ve çocuk işçi sorunlarıyla ilgili soru önergesini yanıtladı.

2017 yılının ilk 10 ayında 76 bin 747 yabancıya çalışma izni verildiğini belirten Bakan Sarıeroğlu, kaçak yabancı çalıştırdığı tespit edilen işyerlerine ve yabancılara idari para cezası uygulandığını açıkladı.

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Bakan Jülide Sarıeroğlu´ndan "2017 yılında denetimlerde kayıt dışı çalıştırılan kaç göçmen işçi saptanmıştır? Çalışma izni olan göçmen sayısı kaçtır? İlk üç ülke hangisidir? Çocuk işçi yaşının 10´a kadar düştüğü ve büyüklerin işinin bu bedenlere yüklendiği sendikalarca da ifade edilmektedir. Bu anlamda, denetimler sonucu elde edilen iş yeri veya buna benzer çocuk işçi sayısı kaçtır?" şeklindeki soruların yanıtlanmasını istedi.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Sarıeroğlu, bakanlıklarının çocuk işçiliğinin önlenmesi için kamu kurum ve kuruluşları, işçi ve işveren kuruluşları ile sivil toplum örgütleri arasında koordinasyon ve işbirliğini sağladığını belirterek, "Bu kapsamda çocukların çalışma yaşamına girmesinin nedenlerinin ortadan kaldırılması, eğitim kalitesinin ve ulaşılabilirliğin arttırılması, toplumsal bilinç ve duyarlılığın geliştirilmesi için ilgili kamu kurum ve kuruluşları, sosyal taraflar ve sivil toplum kuruluşlarının katkılarıyla Çocuk İşçiliği ile Mücadele Ulusal Programı (2017-2023) hazırlanmıştır. Ulusal program çerçevesinde çalışmalar devam etmektedir" dedi

Bakanlıkları tarafından yürütülen denetimlerde, çocuk ve genç işçilerin öncelikli risk grubu olarak belirlendiğini kaydeden Bakan Sarıeroğlu, Yapılan denetimlerde 4857 sayılı İş Kanununun "Çalıştırma yaşı ve çocukları çalıştırma yasağı" başlıklı 71´inci maddesi ile "Çocuk ve Genç İşçilerin Çalıştırılma Usul ve Esasları Hakkında Yönetmelik" hükümlerini ihlal eden işyerleri hakkında idari yaptırımlar uygulandığını bildirdi. 

Yabancılara  başvuruları doğrultusunda yapılan değerlendirme sonrası çalışma izni verilmekte olduğunu ifade eden Bakan Sarıeroğlu, 2017 yılı için (1 Kasım 2017 tarihine kadar) verilen çalışma izin sayısının 76 bin 747 olduğunu açıkladı. 

Sarıeroğlu, "Bakanlığımız tarafından, çalışma hayatına yönelik denetimler yapılmakta ve bu denetimler sırasında kaçak yabancı çalıştırdığı tespit edilen işyerlerine ve yabancılara idari para cezalan uygulanmaktadır" açıklamasında bulundu.

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, çocuk işçi sorununun önlenmesine yönelik bakanlığın mevcut çalışmalarının yeterli olmadığı  gibi sorularına da kapsamlı yanıt verilmediğini belirtti. Gürer; "Çocuk işçi yaşının 10´a kadar düştüğü ve büyüklerin işinin bu bedenlere yüklendiği sendikalarca da ifade edilmektedir. Bu anlamda, denetimler sonucu elde edilen iş yeri veya buna benzer çocuk işçi sayısı kaçtır? Sorusuna tatmin edici yanıt verilmedi. Son yıllarda çocuk işçi çalıştıran işyeri sayısında ciddi oranda artış olması, çocuk işçi sorununun önlenmesine yönelik çalışmaların yeterli olmadığını gösteriyor. 100 bini aşan çocuk işçi sayısı kayıt dışı ile çok daha fazla sayıya ulaşıyor. Yokluk ve yoksulluk ile eğitimini bırakan çocuk sayısında önemli artış Hükumet bu konuda daha ciddi tedbirler almalıdır" dedi.

Kaçak yabancı işçi çalıştıran işyerlerine yönelik olarak tedbirlerin de yeterli  olmadığını kaydeden CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, "Göçmen sayısının milyonlarla ifade edildiği ülkemizde, çalışma izni alan yabancı sayısının 76 binde kalmış olması, kayıt dışı çalıştırılan yabancı göçmen sayısının oldukça yüksek olduğunu tahmin etmek zor değildir. Çalıştırılanların büyük bir bölümünü de kaçak göçmen çocukların oluşturduğu da bilinen bir gerçektir. Bu konudaki tedbirlerin de artırılması gerekmektedir" diye konuştu.(CO)

 

 


Haber Kaynak : HABER MERKEZİ

"TORBACI YAKALAMAKLA UYUŞTURUCU BELASI ÇÖZÜLMEZ"

CHP’Lİ TANAL, "MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI ATAMA SÖZÜNÜ TUTMADI!"

Tülay Hatimoğulları Hatay'daki hava kirliliğini sordu

BAE'den ithalata vergi muafiyeti

Kılıçdaroğlu, 'Filenin Sultanları'nı Kutladı

Erdoğan, 30 Ağustos Zafer Bayramı Özel Konseri ve 100. Yıl Marşı Tanıtım Programına katıldı

CHP Adana İl Örgütü Zafer Bayramını kutladı

Kılıçdaroğlu: "Milletimizin 30 Ağustos Zafer Bayramı'nı Yürekten Kutluyorum"

Ayhan Barut'tan narenciye üreticisi ve ihracatçısı için 3 bin lira destek talebi

Hasan Efe Uyar: "İktidar Vatandaşa 7 Ayda 22 Milyar Ceza Kesti"

Kılıçdaroğlu: “Türkiye Uyuşturucunun Pazarı Haline Geldi"

Emep'li Demir,"işçilere istifa baskısı uygulanıyor"

Mustafa Oğuz Yiğit: “AK Parti'nin Tarım Politikaları Çiftçiyi İflasa Sürüklüyor”

CHP’Lİ SÜMER,“ADANA’DA DEPREMİN YARALARI KAPANMIYOR”

CHP’li Bulut, “Ballı Maaşlara Devam “

“Malazgirt, Anadolu’daki siyasi hükümranlığımızın kapılarını açmıştır”

CHP'li Şevkin'den Hatay için, bakanlara soru yağmuru

Gürer: “Faiz artışı işsizliği tetiklerse, iş kötü…”

Ayhan Barut, anız yangınlarına kesin çözüm istedi

ERDİL DEDEOĞLU CHP CEYHAN İLÇE BAŞKANLIĞINA ADAYLIĞINI AÇIKLADI

  • BIST 100

    9693,46%1,77
  • DOLAR

    32,58% 0,35
  • EURO

    34,75% 0,10
  • GRAM ALTIN

    2507,64% 0,95
  • Ç. ALTIN

    4181,01% 0,22
  • Cumartesi 24.8 ° / 13.8 ° false
  • Pazar 25.4 ° / 14.4 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazartesi 25.6 ° / 13 ° Güneşli