?ZOR BİR YIL GEÇİRDİK, DAHA ZOR BİR YIL BİZİ BEKLİYOR?
EKONOMİ 16.12.2018 17:09:10 748 0

?ZOR BİR YIL GEÇİRDİK, DAHA ZOR BİR YIL BİZİ BEKLİYOR?

İş dünyası temsilcileriyle ekonominin masaya yatırıldığı toplantıda Adana GİAD Başkanı Halid Milli, bölgemizde ve dünyada yaşanan olayların . ülkemizin ihracat pazarlarında ve pazarlara giden yollarda yaşanmasının olumsuz anlamda işin tuzu biberi ol

Adana Genç İşadamları Derneği (AGİAD) üyeleri, Adana´da Türk Girişim ve İş Dünyası Konfederasyonu (TÜRKONFED) Başkanı Orhan Turan ve yöneticileriyle ekonomi söyleşisinde buluştu. Dünya ve Türkiye ekonomisinin masaya yatırıldığı söyleşide, katılımcılar gelecek yılla ilgili olası ekonomik gelişmeleri irdeledi. 

SÖYLEŞİYE YOĞUN KATILIM

Adana GİAD´ın Sheraton Oteli´nde üyelerine yönelik düzenlediği ´Dünya ve Türkiye Ekonomisindeki Son Gelişmeler´ konulu söyleşi, büyük ilgi gördü. Etkinliğe Adana GİAD üye ve yöneticilerinin yanı sıra, TÜRKONFED Başkanı Orhan Turan, Başkan Yardımcısı Hüseyin Öztürk, Genel Sekreter Arda Batu, Genel Sekreter Yardımcısı Hayati Bakış ve TÜRKONFED Baş Ekonomisti Pelin Yenigün Dilek, Çukurova SİFED Başkanı Süleyman Sönmez, AYAMDER Başkanı Nadir Vurankaya ve MÜSİAD Başkanı Burhan Kavak ile yaygın basın kuruluşlarında görevli ekonomi yazarları katıldı.

´SİMGE ADANA´YI ANLATTI

Söyleşi öncesinde konuklara seslenen Adana GİAD Başkanı Halid Milli, Mart ayında büyük bir organizasyonla tanıtımını yapacakları ´Simge Adana´ projesini anlattı. Adana GİAD´ın Marinaport gibi fikir projeleri ürettiğine dikkat çeken Milli, dünyada birçok bölgenin bir simgeyle anıldığını anımsatarak, "Paris´te Eyfel Kulesi, Londra´da London Eye gibi simge yapıları herkes biliyor. Adana GİAD olarak biz de şimdi ´Simge Adana´ adını verdiğimiz bir projeyi yaşama geçiriyoruz. Adana´nın Varda Köprüsü, Taşköprü ve Büyüksaat Kulesi gibi çok sayıda simge yapısı bulunuyor ancak Adana´nın kimliği ve değerlerine uygun, kentimizin yeni simgesi olabilecek ve Adana´nın bir çekim merkezi haline gelmesine fayda sağlayacak Simge Adana projesiyle önemli bir aşama kaydedeceğiz" dedi. 

/resimler/2018-12/16/1711212856842.jpg

"ZOR BİR YIL GEÇİRDİK"

Ekonomik açıdan 2018 yılının 2017´yi arattığını vurgulayan Adana GİAD Başkanı Halid Milli, şunları kaydetti:

"Zor bir yıl geçirdik ve görünen o ki, daha zor bir yıl bizi bekliyor. Yaşadığımız bu zorlu süreci dünyadaki gelişmelerden bağımsız tutmak mümkün değil. 2010 yılında başlayan Arap Baharı, Rusya ve Ukrayna arasındaki ilişkiler, Suriye´deki savaş, küresel likiditedeki daralma, ticari ambargolar gibi siyasi ve ekonomik olaylar, gelişmekte olan ekonomileri ve ülke ekonomimizi de oldukça etkiledi. Bu olayların ülkemizin ihracat pazarlarında ve pazarlara giden yollarda yaşanması bizler açısından olumsuz anlamda işin tuzu biberi oldu. Dünya ülkeleri küresel sistemde meydana gelen bu olağanüstü gelişmeler karşısında yeni modeller çizerek krizden çıkmaya çalışıyor. Ülkemiz ekonomi yönetimi de hızlı hareket ederek süreci kontrol altında tutmaya çalışıyor."

´CİDDİ TEDAVİLER GEREKİYOR´

Katılımcılara seslenen ve ekonomiyle ilgili değerlendirmelerde bulunan TÜRKONFED Başkanı Orhan Turhan ise şöyle konuştu:

"Adana´daki çiftçinin de İstanbul´daki sanayicinin de küresel rekabet gücünü arttırmalıyız. TÜRKONFED olarak ülkenin sorunlarını dert edinip çözmeye çalışıyoruz. KOBİ´ler ve kadınlar, üzerinde odaklandığımız önemli konular. Finansmana erişimin zorlaştığı ve faizlerin arttığı dönemde en büyük darbeyi KOBİ´ler yiyor. 2019´da sahaya iyi hakim olmalıyız ve nakit akışını iyi yönetmeliyiz. Önemli bir tahsilat sorunu var. Bu sorunun çözülmesi gerek. Tahsilat konusunda geç ödeyenlerin denetlenmesi gerek. Bunu özel sektör ve kamu için de istiyoruz. Bu denetimde hukuki ve kurumsal altyapı oluşturulmalı. Ekonominin büyük kısmını KOBİ´ler oluşturuyor. Mutlaka KOBİ´lerin sorunlarına çözüm uretmeliyiz. Demokrasi ile ekonomi arasındaki bağı anlatmaya çalışıyoruz. Orta demokrasi ve orta gelir tuzaklarını çözmeliyiz. Demokratik standartlarımızı arttıkça kişi başına gelir oranımız da artıyor. Geçici pansumanlar değil ciddi tedaviler gerekiyor. Bunu da reformlarla sağlarız."

ANI FOTOĞRAFI ÇEKTİRDİLER

"Dünya ekonomisinde büyüme önümüzdeki 2 yıl yavaşlayacak. Dış ticaret büyümesinin durması bekleniyor" diyen TÜRKONFED Baş Ekonomisti Pelin Yenigün Dilek ise katılımcıların sorularını yanıtladı. Söyleşiye katılanlar da merak ettiği konularla ilgili sunum yapanlara çeşitli sorular yöneltti. Etkinliğin sonunda katılımcılar birlikte anı fotoğrafı çektirdi. 

 


Haber Kaynak : HABER MERKEZİ

Harb-İş,“Ücretler yeniden düzenlenmeli “

"YENİLENEBİLİR ENERJİ NASIL TÜRKİYE’NİN ELEKTRİK ÜRETİM KAYNAĞI OLABİLİR"

"Bağımsız olmayan bir Kurulun vereceği karar tartışılır!"

MB Başkanı’ndan enflasyonla ilgili “yol haritası” mesajı

Türkiye, dünya lideri

“İş dünyasının finansmana erişimi kolaylaştırılmalıdır”

TOYP BAŞVURULARINDA SON TARİH 31 AĞUSTOS

Türk Telekom’un “Dijital Türkiye: Yeni Bir Gelecek” temalı Faaliyet Raporu’na 3 ödül

Türkiye’de dijital bankacılığa ilgi artıyor

R+T TURKEY FUARI’NDA HEDEF UZAK PAZARLAR

“TOPLU SÖZLEŞME TİYATROSU SONA ERDİ”

“DEPREM DEĞİL BİNA ÖLDÜRÜR”

Ekonominin kalbi TOBB'da attı

"Emlak zenginleri İstanbul depremi sonrası fakir kalabilir"

Şahin Bilgiç, TOBB Ekonomi Şurası’na katıldı, üyelerinin taleplerini iletti

Dünyaca ünlü çekirdeksiz Sultani üzümde hasat başladı

DÜNYA TAHIL PİYASASINA ‘TAHIL KORİDORU’ ETKİSİ

MYK VE ADASO ARASINDA YETKİLENDİRME PROTOKOLÜ İMZALANDI

"Her 100 kişiden 90’ı Su Yalıtımı Yönetmeliği’nden önce yapılan binalarda oturuyor"

R+T TURKEY FUARI’NDAN İHRACAT SEFERBERLİĞİ

"KRUVAZİYER YOLCU SAYISI % 66,7 ARTTI, FIRSATI İYİ DEĞERLENDİRMELİYİZ"

  • BIST 100

    9693,46%1,77
  • DOLAR

    32,58% 0,35
  • EURO

    34,75% 0,10
  • GRAM ALTIN

    2507,64% 0,95
  • Ç. ALTIN

    4181,01% 0,22
  • Cumartesi 24.8 ° / 13.8 ° false
  • Pazar 25.4 ° / 14.4 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazartesi 25.6 ° / 13 ° Güneşli