?YARGI TEK ADAMIN İRADESİNE TESLİM OLMUŞ VAZİYETTE?
SİYASET 29.02.2016 16:27:52 248 0

?YARGI TEK ADAMIN İRADESİNE TESLİM OLMUŞ VAZİYETTE?

YARSAV Başkanı Murat Arslan, yargının şu anda tarihinde olmadığı kadar ciddi bir baskı altında olduğunu söyleyerek, ?İktidar HSYK´yı ele geçirdikten sonra hakim ve savcıları baskı altına aldı. İktidar artık avukatları bile baskı altına almaya başladı,? d

Adana Barosu tarafından düzenlenen ´Yargının Kurucu Unsurları Yargıyı Değerlendiriyor´ konulu panele katılmak için Adana´ya gelen YARSAV Başkanı Murat Arslan, yargının içerisinde bulunduğu durumla ilgili açıklamalarda bulundu.

Yargının şu anda tarihinde olmadığı kadar ciddi bir baskı altında olduğunun altını çizen Arslan şöyle konuştu:

 ?Hatta şöyle baskılar demek çok uygun olmaz, artık o boyutu da aşmış bir durumda. Siyasi iktidarın yargıya çökmesi söz konusu. Yani yargı tek adam iradesine teslim olmuş vaziyette, bu çok net ortaya çıkıyor. Maalesef bunun dışında bir karar verme imkanı yok.. İktidar HSYK´yı ele geçirdikten sonra hakim ve savcıları baskı altına aldı. İktidar artık avukatları bile baskı altına almaya başladı.

Son dönemde artık avukatların da ciddi anlamda baskılandığı, burnunun sürtülmeye çalışıldığı ve muhalif bir ses olarak haksızlıklara, hukuksuzluklara karşı çıkmasının engellenmeye çalışıldığı bir süreç yaşandığına vurgu yapan Arslan, ?Umarım avukatlar buna teslim olmayacaktır, barolarımızın burada çok büyük bir görev düşüyor, baroların kendi temsilcilerine, mensuplarına sahip çıkması gerekiyor.? diye konuştu.

Avukatların son dönemde tutuklanmaya başladığını ve bunun hiçbir şekilde kabul edilebilecek bir durum olmadığının altını çizen YARSAV Başkanı Arslan şunları ekledi:

?Çünkü sadece avukatlık görevini yaptıklarından dolayı, müvekkillerini savunduklarından dolayı. Savunma görevi kutsaldır, dolayısıyla gerçek anlamda ?terörist´ diye nitelenen insanları da avukatlar savunabilir, çünkü onların da savunmaya hakkı var. Meslek zaten bunu gerektirir. O yüzden kimi savunduğunun önemi yoktur. Müvekkillerinden dolayı avukatları da cezalandırma yoluna giderseniz artık bu bırakın hukuk devletini, bir polis devletinde, kanun devletinde daha olmayacak Türkiye´nin ciddi anlamda bir kabile devleti olduğunu göstermektedir. Ve hiçbir kuralın, nizamın, düzenin olmadığını göstermektedir. Ama bu şekilde mücadele edilebilir mi, avukatlar susabilir mi, zannetmiyorum.?

?AVUKATI TUTUKLAMAK, HALKIN HAK ARAMA HAKKINI KISITLAMAKTIR?

Avukatlara yönelik tutuklamalara tepki gösteren Türkiye Barolar Birliği Başkan Yardımcısı Başar Yaltı da, avukatların her dönemde siyasal iktidarların hedefinde olduğunu hatırlattı ve avukatların halkın yargıdaki tek temsilcisi olduğunu ifade ederek şöyle konuştu:

 ?Avukatı tutuklamak, halka hak arama konusunda bir tehdit yöneltmek demektir. Halkın hak arama hakkını kısıtlamak demektir. Benimsenecek, kabul edilebilecek bir durum değildir. Ama siyasal amaçlı davalar bakımından olsun, diğer herhangi bir nedenle olsun baroların avukatların o tutumlarına karşı gösterilen bu tepkiler, zaten siyasallaşan bir yargı sistemimiz var, tabii hiç kimsenin arzu etmediği bir durum olmasına rağmen, özellikle bu sulh ceza hakimliklerinin kurulmasıyla birlikte, daha önceki özel yetkili ağır ceza mahkemelerinin yaptığı içi bu hakimlikler aracılığıyla siyasal iktidar yapıyor. Dolayısıyla siyasal davaların avukatlarına da tehdit anlamında, amacıyla bazı tutuklama kararları çıkıyor. Bunlara karşı bütün hukuk camiasının tepki göstermesi gerekiyor.? dedi. Son dönemde avukatlara yönelik vergi incelemelerinin de arttığını söyleyen Yaltı şöyle dedi: ?Vergi incelemesi aslında bütün avukatların sorumluluğu altındaki bir konudur. Tabii ki her vergi mükellefi vergi incelemesine tabi tutulabilir. Bu çerçevede avukatların bir özelliği yok. Ancak bunu bir siyasal bastırma aracı olarak kullanıldığı zaman önem taşır, anlam taşır. Yaygın şekilde bu kullanılan bir yöntem haline geldi siyasal iktidar tarafından. Tabii bunlar avukatları yıldırmaya dönük, yönelik olsa da sonuçta avukatların tarzı, tavrı ve tutumları değişmez.?

(CE)

 

 


Haber Kaynak : HABER MERKEZİ

"TORBACI YAKALAMAKLA UYUŞTURUCU BELASI ÇÖZÜLMEZ"

CHP’Lİ TANAL, "MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI ATAMA SÖZÜNÜ TUTMADI!"

Tülay Hatimoğulları Hatay'daki hava kirliliğini sordu

BAE'den ithalata vergi muafiyeti

Kılıçdaroğlu, 'Filenin Sultanları'nı Kutladı

Erdoğan, 30 Ağustos Zafer Bayramı Özel Konseri ve 100. Yıl Marşı Tanıtım Programına katıldı

CHP Adana İl Örgütü Zafer Bayramını kutladı

Kılıçdaroğlu: "Milletimizin 30 Ağustos Zafer Bayramı'nı Yürekten Kutluyorum"

Ayhan Barut'tan narenciye üreticisi ve ihracatçısı için 3 bin lira destek talebi

Hasan Efe Uyar: "İktidar Vatandaşa 7 Ayda 22 Milyar Ceza Kesti"

Kılıçdaroğlu: “Türkiye Uyuşturucunun Pazarı Haline Geldi"

Emep'li Demir,"işçilere istifa baskısı uygulanıyor"

Mustafa Oğuz Yiğit: “AK Parti'nin Tarım Politikaları Çiftçiyi İflasa Sürüklüyor”

CHP’Lİ SÜMER,“ADANA’DA DEPREMİN YARALARI KAPANMIYOR”

CHP’li Bulut, “Ballı Maaşlara Devam “

“Malazgirt, Anadolu’daki siyasi hükümranlığımızın kapılarını açmıştır”

CHP'li Şevkin'den Hatay için, bakanlara soru yağmuru

Gürer: “Faiz artışı işsizliği tetiklerse, iş kötü…”

Ayhan Barut, anız yangınlarına kesin çözüm istedi

ERDİL DEDEOĞLU CHP CEYHAN İLÇE BAŞKANLIĞINA ADAYLIĞINI AÇIKLADI

  • BIST 100

    9548,57%0,19
  • DOLAR

    32,49% 0,16
  • EURO

    34,80% 0,25
  • GRAM ALTIN

    2487,88% 1,05
  • Ç. ALTIN

    4157,48% -1,05
  • Cuma 24.9 ° / 15.2 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cumartesi 24.8 ° / 13.8 ° false
  • Pazar 25.4 ° / 14.4 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı