?YARDIMCI DOÇENTLİĞİN KALDIRILMASI  İLE AKADEMİK LİYAKATİN SON KIRINTILARI DA ORTADAN KALKACAK?
EĞİTİM 1.03.2018 10:44:40 422 0

?YARDIMCI DOÇENTLİĞİN KALDIRILMASI İLE AKADEMİK LİYAKATİN SON KIRINTILARI DA ORTADAN KALKACAK?

TÜMÖD tarafından yapılan açıklamada Kanun Teklifinin var olan objektif ölçütleri kaldırıp, sübjektif değerlendirmelere geniş yer açma niyetiyle hazırlandığı ileri sürüldü

TÜM ÖĞRETİM ELEMANLARI DERNEĞİ (TÜMÖD) Genel Başkanı Prof. Dr. Recep AKDUR imzası ile yapılan açıklamada şu görüşlere yer verildi:                                                                                                                  

?Üniversitelerimizde yardımcı doçentliğin kaldırılması, doçentlik süreçleri ve işleyişle ilgili bazı değişiklikleri içeren ve TBMM Milli Eğitim, Kültür, Gençlik ve Spor Komisyonu´nda kabul edilen kanun teklifinin, kısa sürede TBMM Genel Kurulu´nda görüşülerek yasalaşması beklenmektedir.

Kanun teklifinin bütününe bakıldığında, üniversitelerimizde akademik liyakatın son kırıntılarını da ortadan kaldıran değişiklikler içerdiği, birçok hatalı, belirsiz ve yoruma açık düzenlemeler getirdiği ve var olan objektif ölçütlerin kaldırılıp, subjektif değerlendirmelere geniş yer açma niyetiyle hazırlandığı görülmektedir.

Kime ne zararı olduğu anlaşılmayan, yalan yanlış gerekçelerle kaldırılan ?yardımcı doçent? unvanı yerine önerilen ?doktor öğretim üyesi? unvanı hatalıdır. Sanat alanında, doktora yerine sanatta yeterlilik derecesi ile akademisyen olunabilir ancak bu akademisyenler ?doktor? unvanını kullanmazlar. Şimdi ?doktor öğretim üyesi? olacaklarına göre, buradaki doktor unvanı dayanaksızdır.

Yardımcı doçentlikte aranan yabancı dil şartının doktor öğretim üyesi olmada kaldırılması, akademisyenliğe geçiş sayılabilecek bu basamakta, orta düzeyde de olsa yabancı dil bilmenin gerekli sayılmadığını göstermesinin ötesinde, objektif bir ölçütten özellikle kaçınıldığının göstergesidir. 

Doçent olmada, subjektif olduğu gerekçesiyle sözlü sınavın kaldırılması, buna karşılık, doçent unvanı aldıktan sonra doçent kadrosuna atanmada, yükseköğretim kurumunun isteğine bağlı olarak sözlü sınav şartının konabilmesi, mantıkla bağdaşmamaktadır. Bu çarpık düzenlemenin tek açıklaması, daimi statüdeki doçent kadrosuna atanmanın subjektif değerlendirmelerle olabileceği yönündedir. Keza, Türkiye´de yükseköğretimin akademik planlamasından sorumlu olan, bütün üniversitelerin temsil edildiği yüzlerce üyeden oluşan ve her biri göreve özgü, çok sayıda uzman komisyonlar oluşturarak çalışan Üniversitelerarası Kurul´un (ÜAK), Yüksek Öğretim Kurulu´na (YÖK) yedi üye seçmek dışındaki bütün görevlerini 11 kişilik yönetim kuruluna devretmesi de anlaşılır gibi değildir. Bu durumda yeni düzenlemeyle Türkiye´nin yükseköğretimini, ÜAK yönetim kurulunu oluşturan 11 kişinin evrensel bilim ve üniversite anlayışı belirleyecektir.

Bu kanun teklifi yasalaştığı taktirde, bugün üniversitelerimizde üzüntüyle izlediğimiz geriye gidişin yeni bir boyuta geçerek, işleyişin tamamen iktidar güdümlü bir keyfiyete oturacağı açıktır. Bu keyfiyette din tacirlerinin, gericilerin, cemaatçilerin, kısaca, Atatürk Cumhuriyeti ile sorunları olanların yüzlerinin güleceği de açıktır. Liyakat sisteminin çöküşü üniversitede yaşanmakta olan nitelik kaybını hızlandıracaktır.

TÜMÖD olarak, yalnız bilimin sözünün geçtiği ve sağlam bir liyakat sisteminin işlediği üniversiteler için mücadeleye devam edeceğimizi bildirir, gerçek bilim insanı ve akademisyenlerimizi bu mücadelede birlikte olmaya davet ederiz.?

 

 

 

 

 


Haber Kaynak : HABER MERKEZİ

YÜREĞİR BELEDİYESİ OKULLARI YENİ DÖNEME HAZIRLIYOR

ÇOCUĞUNUZU 8 ADIMDA OKULA HAZIRLAYIN!

Birinci Sınıfa Başlayan Çocukların Okula Uyum Sürecinde Neler Yapılmalı?

BİLGİ EVLERİNE DEVAM EDEN 266 ÖĞRENCİ ÜNİVERSİTEYE YERLEŞTİ

Sınavlara Hazırlıkta Kayıt Dışı Kurumlara Dikkat!

ÇGC'DEN İL MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRÜNE ZİYARET

TEV'İN 2023-24 EĞİTİM YILI BURSLARI İÇİN BAŞVURU TARİHLERİ BELLİ OLDU!

SANKO Holding’den afete dirençli şehirler için tasarım kültürüne destek

LABEB, LAİK VE BİLİMSEL EĞİTİMİ SAVUNMAK İÇİN BİR ARAYA GELİYOR

CEGEM’den büyük başarı

SANKO ÜNİVERSİTESİNDE YÜZDE 100 DOLULUK ORANI SAĞLANDI

EĞİTİM-SEN'DEN BAKAN TEKİN'E ELEŞTİRİ

Yakın Doğu Üniversitesi Yapay Zeka geliştirdi

Uzm.Eğitim Danışmanı Gülbenk: “Depremzede Çocuklarla İletişim Özveri Gerektiriyor”

Adana Gençlik Merkezi’nde Permakültür Tarım etkinliği

Prof. Dr. Arıboğan:“Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler en parlak döneminde”

BİRİZ DAYANIŞMA DERNEĞİ,DEPREMZEDELERE YÖNELİK YAZ OKULLARI VE ATÖLYE ETKİNLİKLERİ BAŞLATTI

Tercihlerini ‘son dakikaya’ bırakan üniversite adaylarına öneriler

Antakyalı çocuklara bisiklet hediye edildi

"Yeni dünya, ‘çevreye duyarlı mühendis’ler istiyor!"

Prof. Dr. Süleyman İrvan:“İletişimin popüler meslekleri etkileyicilik ve deneyimleyicilik”

  • BIST 100

    9670,53%0,26
  • DOLAR

    32,52% -0,08
  • EURO

    34,78% -0,23
  • GRAM ALTIN

    2421,67% -0,33
  • Ç. ALTIN

    3982,08% -0,92
  • Perşembe 35.8 ° / 20.3 ° false
  • Cuma 30.8 ° / 18.5 ° false
  • Cumartesi 31 ° / 16.7 ° false