?TÜRKİYE´NİN AB İLE MÜZAKERELERİ ÖLÜ NOKTADA?
DÜNYA 27.06.2018 23:58:13 251 0

?TÜRKİYE´NİN AB İLE MÜZAKERELERİ ÖLÜ NOKTADA?

Avrupa Birliği (AB) Genel İşler Konseyi, Türkiye´yle Gümrük Birliği Anlaşması´nın güncellenmesine ilişkin müzakerelere ?şimdilik başlamama´ kararı aldı. Avrupa işlerinden sorumlu bakanların Lüksemburg´da gerçekleştirdiği Genel İşler Konseyi´nde, Avusturya

 

VOA Amerika´nın Sesi internet sitesinde Arzu Çakır imzası ile yer alan habere göre Avrupa Birliği´nin genişleme politikasını görüşmek üzere Lüksemburg´da toplanan AB Genel İşler Konseyi toplantısının ardından bir sonuç bildirgesi yayınlandı. Sonuç bildirisinde Türkiye´nin her geçen gün Avrupa Birliği´nden uzaklaştığı belirtilerek, ?Türkiye´yle üyelik müzakereleri bu aşamada ölü noktadadır?  denildi.

Türkiye´nin AB değerlerinden uzaklaştığı vurgulanan açıklamada, ?Hukukun üstünlüğünün yok edilmesinin, düşünce ve ifade özgürlüğünün sınırlanmasının, gazeteci ve insan hakları savunucularının tutuklu olmasının kaygı verici ve kabul edilemez olduğu? dile getirildi.

Bu çerçevede, ?Türkiye´yle hiçbir yeni başlık açılamayacağı, açılan hiçbir başlığın kapatılmayacağı ve Gümrük Birliği Anlaşması´nın güncellenmesine ilişkin çalışmaların da şu an için başlatılmayacağı? bildirildi.

Toplantıda, Avusturya´nın, Türkiye´yle AB arasındaki üyelik müzakerelerine ?resmen´ son verilmesi talebi de ele alındı. Ancak bu talep, üyelerden yeterli desteği görmediği için reddedildi.

Türkiye´de temel haklar alanında bir gelişme sağlanırsa, müzakerelerin yeniden hızlanabileceği de belirtildi.

Buna göre Türkiye´nin ?üye ülke? statüsü devam etse de, müzakereler ?askıda? kalacak.

Türkiye´de 15 Temmuz 2016 yılında yaşanan darbe girişiminin ardından ilan edilen OHAL uygulamaları nedeniyle, Ankara ve Brüksel arasındaki ilişkiler kopma noktasına gelmiş, AB kurumları yeni başlık açılmaması, AB yardımlarının kesilmesi gibi sert kararlar almıştı.

Şimdi bu kararlara Gümrük Birliği Anlaşması´nın modernleştirilmesine ilişkin müzakerelerin de durdurulması eklendi.

Dışişleri : ?AB Türkiye´ye adil davranmıyor?

Dışişleri Bakanlığı, AB Genel İşler Konseyi´nin sonuç bildirgesinde yer alan ifadelere tepki gösteren yazılı bir açıklama yayınladı. Açıklamada, ?Sonuç bildirgesi AB´nin ülkemize karşı önyargılı ve hakkaniyetle bağdaşmayan tutumunu yansıtmaktadır? denildi.

Kararın Türkiye´nin adaylık statüsü üzerinde bir etkisi yok. Ancak katılım sürecinin devam etmesinin ?anlamsız koşullara´ bağlandığı belirtilen ve bu konuda tepki gösterilen açıklamada, ?Öte yandan, hem ülkemizin hem de AB´nin çıkarlarına hizmet edecek olan Gümrük Birliği güncellemesinin de şartlara bağlanmasını anlamak mümkün değildir. AB´nin, Türkiye´ye adil ve dürüst davranmadığı bir kez daha görülmüştür. AB´nin söz konusu tutumuna rağmen süreçten uzaklaşanın ülkemiz olduğunu ileri sürmek iki yüzlülük ve tutarsızlıktır? denildi.

Bakan Çelik: ?AB 18 Mart anlaşmasına uymuyor?

Twitter hesabından bir açıklama yapan AB Bakanı ve Başmüzakereci Ömer Çelik de, "AB bu açıklamasıyla 18 Mart Anlaşması´na uymayacağını ilan etmiştir. AB´nin sadece kendi çıkarına gördüğü göç, terör, ulaştırma, enerji gibi alanlarda Türkiye´yi kilit ortak göreceği ve ülkemize karşı sözlerini ve taahhütlerini yerine getirmekten imtina edeceği seçici bir ilişki biçimini kabul etmemiz mümkün değil? dedi.

Çelik, şöyle devam etti: ?18 Mart mutabakatının devamının önemini vurgulayan açıklamanın, mutabakatın asli unsurları olan yeni fasılların açılmasında ve Gümrük Birliği´nin güncellenmesinde hiçbir adım atılmayacağını söylemesi, vize muafiyetinden bahsetmemesi dürüstlükten uzak ve çelişkili bir yaklaşımdır. 18 Mart sadece göç meselesinden ibaret değildir. AB´nin taahhütleri bulunan yukarıdaki konular da 18 Mart´ın asli unsurlarıdır.?

 


Haber Kaynak : HABER MERKEZİ

Ukrayna'da iki savaş uçağı havada çarpıştı

Türkiye'den Güney Kıbrıs'taki cami saldırısına kınama

Putin’den Wagner kararnamesi

Kremlin: “Wagner'in lideri Prigojin'i öldürdüğümüz iddiası mutlak bir yalan”

Dışişleri Bakanı Fidan Kiev’de Zelenski ile görüştü

ULUSLARARASI AF ÖRGÜTÜ'NDEN İRAN AÇIKLAMASI

Zelenski: “F-16 tedariki sayesinde Rusya'nın savaşı kaybedeceğine eminim”

Güney California'yı hem fırtına hem deprem vurdu

Kadınlar Dünya Kupası’nda şampiyon İspanya

Rusya’nın insansız uzay aracı Luna-25 Ay’a çarptı

Guterres: "Kıbrıs’ta BM güçlerine yapılan saldırı uluslararası hukuka göre ciddi bir suç olabilir"

COVID-19'un yeni yayılmaya başlayan varyantı Eris hakkında neler biliyoruz?

Türkiye Kıbrıs Konusunda Birleşmiş Milletler’e de bir kınama yayımladı

BM: “Kıbrıs Türk kuvvetleri BM Kıbrıs Barış Gücü görevlilerine saldırdı”

Japon Denizi’nde sular ısındı savaş uçakları havalandı

ABD, Ukrayna'ya F-16 savaş uçakları gönderilmesini onayladı

Türkiye bağlantılı Uygurlar’ı hedef alan tutuklamalar arttı

Kuzey Kore'den şort giyen kadınlara ceza

DSÖ'den yeni Covid alt varyantı 'Eris'e karşı önlemleri kaldırmama uyarısı

2 yıllık Taleban iktidarının bedelini Afgan kadınlar ödüyor

Alman Gazeteciler Birliği: "Gazeteciler Türkiye’ye gitmesin"

  • BIST 100

    8806,72%-0,01
  • DOLAR

    32,25% 0,26
  • EURO

    35,08% 0,67
  • GRAM ALTIN

    2270,84% 0,79
  • Ç. ALTIN

    3854,72% 0,51
  • Perşembe 24.1 ° / 11.6 ° Güneşli
  • Cuma 24.9 ° / 14.2 ° Güneşli
  • Cumartesi 28.3 ° / 15.1 ° Güneşli