?TÜRKİYE´DEN YURTDIŞINA SERMAYE Mİ GİDİYOR??
SİYASET 21.03.2018 19:16:21 146 0

?TÜRKİYE´DEN YURTDIŞINA SERMAYE Mİ GİDİYOR??

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, parasını yurtdışındaki bankalara yatıran ve yurtdışına yatırım yapan Türk vatandaşı sayısında son yıllarda gözlenen artışı, soru önergesiyle Meclis gündemine getirdi.

Ömer Fethi Gürer´in önergesine yanıt veren Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu,  2017 yılında yurtdışında veri tabanına kayıtlı yatırımcı sayısını 1602 olarak açıkladı. Bakan Çavuşoğlu, yurtiçindeki yerleşik kişilerin yurtdışındaki doğrudan yatırım miktarının 2017 yılının ilk 11 ayında 2.840 milyon ABD doları olduğunu bildirdi. 

CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, önergesinde, "Ülkemizden resmi yollarla parasını yurtdışına götürerek, hesap açtırdığı saptanan işadamı sayısı kaçtır? Yurtdışında taşınmaz edinen Türk vatandaşı sayısı kaçtır? İlk 5 ülke hangileridir? Yurtdışında işletme ve fabrikası bulunan Türk vatandaşları sayısı kaçtır? İlk 5 ülke hangisidir?" şeklinde sorular yöneltti. 

Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer´in önergesine yanıt veren Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, ülkemizdeki yerleşik kişilerin yurtdışındaki yatırımlarına ilişkin verilen Ekonomi Bakanlığınca derlendiğini söyledi. 

Bakan Çavuşoğlu, "Bu kapsamda, 2017 anketine ilişkin verilere göre, ´Anket Bildirimi Gönderilen Yatırımcı Sayısı 1484´, ´ Anket Sonucunda Veri tabanına Kayıtlı Yatırımcı 1602´, ´İlk yatırım ülkesindeki toplam yatırım ise 1948´ olarak tespit edilmiştir" açıklamasında bulundu. 

Çoğunluğu Batı Avrupa Ülkelerinden olmak üzere 6 milyona yakın vatandaşımızın yurtdışında yaşadığını belirten Bakan Çavuşoğlu, "Vatandaşlarımızın, ekonomik ve sosyal gelir düzeylerindeki artışa paralel olarak, yurtdışında artan oranda taşınmaz mal edindikleri bilinmektedir. Diğer taraftan, mevzuatımız açısından, vatandaşlarımızın yurtdışında satın aldıkları taşınmaz mallar konusunda dış temsilciliklerimize bildirimde bulunma yükümlülüğü bulunamamaktadır" ifadelerini kullandı. 

Çavuşoğlu, CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer´in önergesine verdiği yanıtta bu bilgileri paylaştı:

"Yurtiçinde yerleşik kişilerin yurtdışındaki doğrudan yatırımlarının miktarı 2017 yılı ocak-kasım ayı itibariyle Merkez Bankası verilerine göre 2.840 Milyon ABD dolarıdır. Aynı istatistiğe göre ilk 5 ülke, ABD (741 Milyon ABD Doları), Hollanda ( 700 Milyon ABD Doları), İngiltere ( 286 Milyon ASD Doları), Azerbaycan (256 Milyon ABD Doları) ve Almanya´dır (176 Milyon ABD Doları)"

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer ise değişik nedenlerle sermaye ve yatırım olanaklarının yurtdışına götürüldüğünün bilindiğine dikkat çekti. Ömer Fethi Gürer´in önergesinde şu sorular yer aldı, "İşadamları ve yatırımcılar özellikle son yıllarda ülkemizin ekonomik anlamda geleceğini riskli gördükleri için mi yurt dışına yönelmiştir? Sebebi nedir? Sermayenin yurtdışına çıkması ülkemizin ekonomik anlamda geleceği ile ilgili kaygıları mı göstermektedir?

Dışişleri Bakanlığı´nın, soru önergesindeki tüm sorulara yanıt vermemiş olduğuna dikkat çeken Gürer,  "yanıtta dahi irdelenmesi ve açıklanması gereken durumlar ve sorunların varlığı görülmektedir. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan´ın da geçtiğimiz aylarda bazı işadamları ve yatırımcıların varlıklarını yurtdışına çıkarma gayreti içinde oldukları yönünde açıklamalarda bulunmuştu. Yatırımcı, ülkemizde bir güven ortamı olmadığına inandığı için mi parasını  yurtdışında değerlendirmek istiyor. Ülkemizde, sermayeyle ilgili güven ortamının yeniden tesis edilmesi  için yalnız fırça çekmek, tehdit etmek, yaptırım uygularım demekle demek ki olmuyor. Tek adam rejimine doğru oluşturulan düzenlemeler, demokrasiden uzaklaşmak, Cumhuriyet değerleri ile oluşan birliği sarsmak ülkenin yararına değil. Güven ortamı çok önemli. Giden gidiyor. İşadamlarının, yatırımcıların sermayeyi daha güvenli buldukları ülkelere çıkarması devam ederse, ekonomiyle ilgili zaten var olan sorunların katlanarak artacağı da şimdiden görülebiliyor" diye konuştu. 

 

 

 


Haber Kaynak : HABER MERKEZİ

"TORBACI YAKALAMAKLA UYUŞTURUCU BELASI ÇÖZÜLMEZ"

CHP’Lİ TANAL, "MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI ATAMA SÖZÜNÜ TUTMADI!"

Tülay Hatimoğulları Hatay'daki hava kirliliğini sordu

BAE'den ithalata vergi muafiyeti

Kılıçdaroğlu, 'Filenin Sultanları'nı Kutladı

Erdoğan, 30 Ağustos Zafer Bayramı Özel Konseri ve 100. Yıl Marşı Tanıtım Programına katıldı

CHP Adana İl Örgütü Zafer Bayramını kutladı

Kılıçdaroğlu: "Milletimizin 30 Ağustos Zafer Bayramı'nı Yürekten Kutluyorum"

Ayhan Barut'tan narenciye üreticisi ve ihracatçısı için 3 bin lira destek talebi

Hasan Efe Uyar: "İktidar Vatandaşa 7 Ayda 22 Milyar Ceza Kesti"

Kılıçdaroğlu: “Türkiye Uyuşturucunun Pazarı Haline Geldi"

Emep'li Demir,"işçilere istifa baskısı uygulanıyor"

Mustafa Oğuz Yiğit: “AK Parti'nin Tarım Politikaları Çiftçiyi İflasa Sürüklüyor”

CHP’Lİ SÜMER,“ADANA’DA DEPREMİN YARALARI KAPANMIYOR”

CHP’li Bulut, “Ballı Maaşlara Devam “

“Malazgirt, Anadolu’daki siyasi hükümranlığımızın kapılarını açmıştır”

CHP'li Şevkin'den Hatay için, bakanlara soru yağmuru

Gürer: “Faiz artışı işsizliği tetiklerse, iş kötü…”

Ayhan Barut, anız yangınlarına kesin çözüm istedi

ERDİL DEDEOĞLU CHP CEYHAN İLÇE BAŞKANLIĞINA ADAYLIĞINI AÇIKLADI

  • BIST 100

    9716,77%-0,05
  • DOLAR

    32,47% -0,17
  • EURO

    34,91% 0,40
  • GRAM ALTIN

    2434,93% 0,50
  • Ç. ALTIN

    3991,84% -0,04
  • Cuma 30.8 ° / 18.5 ° false
  • Cumartesi 31 ° / 16.7 ° false
  • Pazar 35.8 ° / 19.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı