?TÜRKİYE´DE, YANDAŞ BİR POLİTİKA İZLEYECEKSEN, BASIN ÖZGÜRLÜĞÜ (!) VAR?
SİYASET 2.05.2016 16:54:53 405 0

?TÜRKİYE´DE, YANDAŞ BİR POLİTİKA İZLEYECEKSEN, BASIN ÖZGÜRLÜĞÜ (!) VAR?

Adana Baro Başkanı Av. Mengücek Gazi Çıtırık, 3 Mayıs Dünya Basın Özgürlüğü Günü nedeniyle yazılı açıklamada bulundu.

Adana Baro Başkanı Av. Çıtırık, Türkiye´de başta basın yayın ve düşünce özgürlüğü olmak üzere temek hak ve hürriyetler üzerindeki baskının arttığını söyleyerek, gazetecilerin yaptıkları haberlerden dolayı tutuklandığını belirtti.

Halkın haber alma özgürlüğünün bizzat siyasi iktidar tarafından engellendiğini bu durumun aynı zamanda hukuk güvenliği ile ilgili de ciddi endişeler yarattığını ifade eden Av. Çıtırık, Türkiye, Paris merkezli Uluslararası Sınır Tanımayan Gazeteciler (RSF) örgütünün her yıl yayınladığı Dünya Basın Özgürlüğü Sıralaması´nda 180 ülke içerisinde 149. Sırada. Türkiye´de suya sabuna dokunmayacaksan, yandaş bir politika izleyeceksen, basın özgürlüğü (!) var? dedi.

?DÜNYA´DA 12 YILDA EN GERİ NOKTADA?

Freedom House, 2016 Basın Özgürlüğü raporunda Türkiye´yi bir kez daha basın özgürlüğünde ?özgür olmayan ülkeler? kategorisinde saydığını söyleyen Av. Çıtırık,?Raporda yer alan başlıca tespitler şu şekilde: Basın özgürlüğü 2015´te, siyasi, suç ya da terör örgütlerinin kendi iktidarlarını pekiştirmek adına medyayı susturma çabaları nedeniyle 12 yıldaki en düşük seviyeye geriledi? diye konuştu.

? BASIN ÖZGÜR DEĞİL?

Adana Baro Başkanı Av. Çıtırık, aynı raporda Dünya nüfusunun sadece yüzde 13´ü basın özgürlüğüne yani gazeteciler için siyasi haber yapmanın güvenliklerini tehdit etmediği, medya ile devlet ilişkilerinin minimum olduğu ve medyaya yönelik yasal ya da ekonomik baskıların olmadığı bir ortama sahip olduğunu belirterek, ?3 milyar 361 milyon 27 bin 708 kişi özgür olmayan, 2 milyar 984 milyon 320 bin 79 kişi ?kısmen özgür? ülkelerde yaşıyor. Dünya nüfusunun yüzde 41´i, basın özgürlüğünün ?kısmen? olduğu, yüzde 46´sı ise ?özgür olmadığı? medya ortamlarında yaşıyor. Türkiye toplumu da basının ?özgür olmadığı? kısımda yer alıyor? dedi.

?TÜRKİYE: KAYYUM, YARGILAMA VE SANSÜR?

Basın özgürlüğünde Türkiye´nin en alt sırada yer alan ülkeler arasında Kuzey Kore, Türkmenistan, Özbekistan, Kırım, Eritre, Küba, Belarus, Ekvator Ginesi, İran ve Suriye gibi ülkeler ile anıldığını söyleyen Av. Çıtırık, ?Freedom House, 2016 Basın Özgürlüğü raporunda Türkiye ile ilgili kısmı ise şu şekilde: 

?Rapora göre, basının ?özgür olmadığı? ülkeler kategorisinde yer alan Türkiye´de, 2015´te hukuki durum 2, siyasi durum 3, ekonomik durum 1 ve basın özgürlüğü durumu 6 puan geriledi. Türkiye basın özgürlüğünde 71 puan aldı. [En kötü: 100 En iyi: 0] 

Yetkililer çok sayıda gazeteciye terörizmle ilişkili suçlamalarda bulundu. Raporda Cumhuriyet Ankara Temsilcisi Erdem Gül´ün MİT TIR´ları haberi nedeniyle tutuklandığı hatırlatılmaktadır? diye konuştu

Av. Çıtırık, ?Gazetecilere yönelik akreditasyon, hükümet kontrolünde keyfi ve ayrımcı bir şekilde kullanılmaya başlandığını, Eylül´de Hürriyet´e iki defa saldırı olduğunu, üç gazetecinin mesleki faaliyetlerinden nedeniyle öldürüldüğünü, Koza İpek Holding´e atanan kayyum ile onlarca kişinin işsiz kaldığını, editöryel değişiklikle birlikte, yayın politikalarının hükümete yakın hale getirildiğini üzülerek gözlemlemekteyiz? dedi.

2015 yılında tutuklamalar, soruşturmalar, davalar, yasaklamalar, kapatmalar, el koymalar, saldırı tehdit ve engellemeler yaşandığını anımsatan Av. Çıtırık, ?Bunlara bir kaç örnek verecek olursak, 15 kanala el konuldu, 94 gazeteci hak ettiği halde basın kartını alamadı, 33 gazeteci Nisan 2016 itibariyle tutuklu bulunuyor, RTÜK cezaları arttı " şeklinde konuştu.

Siyasi iktidarın demokrasinin standartlarını yükseltmek, düşüncenin ifade edilmesi, örgütlenme, basın özgürlüğünün önündeki engelleri kaldırmak yerine temel hak ve özgürlüklerin kullanımını daraltan, demokratik parlamenter rejimden totaliter rejimlere özgü, Türk usulü başkancı sisteme doğru gidişatın tüm uygulamaları görülmektedir. Ülkemizde basın (medya)- siyasi iktidar ilişkileri yandaş olup olmamaya, siyasi iktidarı yüceltip yüceltmemeye, gazetecilik dışında faaliyet yürüten medya patronlarının kredi alıp alamamalarına indirgenmiştir? dedi

Av. Çıtırık, sözlerini şöyle tamamladı:

?Siyasi iktidarın uygulamalarıyla görevini yerine getiremez hale gelen, düşünce ve duruşları nedeniyle kapı önüne konan, gazetecilik faaliyetlerinden dolayı yargılanan, tutuklanan, mahkum olan , can güvenliğinden ekonomik güvenceye, sendikaya kadar yüzlerce sorunu olan basın emekçilerinin ülkemizde kalmayan demokrasi, örgütlenme ve ifade özgürlüğünün de olmadığı koşullarda kutlamanın da nutuk atmanın da önemi kalmamıştır."

 


Haber Kaynak : HABER MERKEZİ

"TORBACI YAKALAMAKLA UYUŞTURUCU BELASI ÇÖZÜLMEZ"

CHP’Lİ TANAL, "MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI ATAMA SÖZÜNÜ TUTMADI!"

Tülay Hatimoğulları Hatay'daki hava kirliliğini sordu

BAE'den ithalata vergi muafiyeti

Kılıçdaroğlu, 'Filenin Sultanları'nı Kutladı

Erdoğan, 30 Ağustos Zafer Bayramı Özel Konseri ve 100. Yıl Marşı Tanıtım Programına katıldı

CHP Adana İl Örgütü Zafer Bayramını kutladı

Kılıçdaroğlu: "Milletimizin 30 Ağustos Zafer Bayramı'nı Yürekten Kutluyorum"

Ayhan Barut'tan narenciye üreticisi ve ihracatçısı için 3 bin lira destek talebi

Hasan Efe Uyar: "İktidar Vatandaşa 7 Ayda 22 Milyar Ceza Kesti"

Kılıçdaroğlu: “Türkiye Uyuşturucunun Pazarı Haline Geldi"

Emep'li Demir,"işçilere istifa baskısı uygulanıyor"

Mustafa Oğuz Yiğit: “AK Parti'nin Tarım Politikaları Çiftçiyi İflasa Sürüklüyor”

CHP’Lİ SÜMER,“ADANA’DA DEPREMİN YARALARI KAPANMIYOR”

CHP’li Bulut, “Ballı Maaşlara Devam “

“Malazgirt, Anadolu’daki siyasi hükümranlığımızın kapılarını açmıştır”

CHP'li Şevkin'den Hatay için, bakanlara soru yağmuru

Gürer: “Faiz artışı işsizliği tetiklerse, iş kötü…”

Ayhan Barut, anız yangınlarına kesin çözüm istedi

ERDİL DEDEOĞLU CHP CEYHAN İLÇE BAŞKANLIĞINA ADAYLIĞINI AÇIKLADI

  • BIST 100

    9079,97%3,10
  • DOLAR

    32,35% 0,15
  • EURO

    34,93% -0,09
  • GRAM ALTIN

    2322,96% 0,18
  • Ç. ALTIN

    3843,45% 0,00
  • Cuma 24.9 ° / 14.2 ° Güneşli
  • Cumartesi 28.3 ° / 15.1 ° Güneşli
  • Pazar 28.3 ° / 15.7 ° Güneşli