?TÜRKİYE GAZETECİ HAPSEDEN ÜLKELER ARASINDA LİDER?
GÜNDEM 13.12.2016 16:30:05 349 0

?TÜRKİYE GAZETECİ HAPSEDEN ÜLKELER ARASINDA LİDER?

Gazetecileri Koruma Komitesi (CPJ) tarafından hazırlanan raporda Türkiye´nin basına baskısı dünya çapında hapis gazetecilerin sayısında rekor kırdığı ifade edildi

VOA Amerika´nın Sesi internet sitesinde yer alan habere göre, Gazetecileri Koruma Komitesi (CPJ) dünyanın çeşitli ülkelerinde hapisteki gazetecilerle ilgili yıllık raporunu yayınladı. 2016 yılında dünyada 259 gazetecinin hapiste olduğu, bu sayısının geçtiğimiz yıllara göre yeni bir rekor olduğu belirtildi. Türkiye ise hapiste bulunan 81 gazeteciyle en fazla gazeteci hapseden ülkeler sırasında birinci oldu. Listede Türkiye´den sonra ikinci sırada 38 gazetecinin hapiste olduğu Çin yer aldı. 25 gazetecinin hapiste olduğu Mısır ise uluslararası medyanın kara listesinde üçüncü sırada yer aldı.


CPJ tarafından hazırlanan raporda Türkiye´nin basına baskısı dünya çapında hapis gazetecilerin sayısında rekor kırdığı ifade edildi. Raporda, Türkiye´de, 100´ün üzerinde medya organının kapatılmasını da içeren eşi görülmemiş bir basına baskı ortamının sonucu olarak hepsi devlete karşı işlenen suçlardan dolayı en az 81 gazeteci hapiste oluğu vurgulandı.

´Dünyada hapis gazetecilerin üçte biri Türkiye´de´

Dünya çapında hapiste bulunan 259 gazeteci 1990 yılından bu yana kayıtlara geçen en yüksek sayı olarak kayıtlara geçti.

CPJ tarafından 1990 yılından itibaren, dünyada düzenli ve detaylı olarak kayıt edilen hapisteki gazetecilerin sayısının bu yıl üçte birini Türkiye´deki gazetecilerin oluşturduğu tespit edildi.

1 Aralık 2016 tarihinde dünyada hapiste bulunan toplam 259 gazeteciye karşılık, geçtiğimiz 2015 yılında parmaklıklar ardında 199 gazeteci vardı. Bir önceki dünya çapındaki rekorun 232 gazetecinin hapiste olduğu 2012 yılına ait olduğu vurgulandı. CPJ tarafından hazırlanan raporda, Türkiye´nin hapisteki gazeteci sayısıyla dünya ülkeleri arasında liderliğe yükseldiği belirtildi.

Raporda: ? Ülkede süregelen basına baskı ortamının Temmuz ayındaki başarısız darbe girişiminden sonra ivme kazandığı bir durumda Türkiye en az 81 gazeteciyi meslekleriyle alakalı sebeplerden hapiste tutuyor; CPJ´in kayıtlarına göre daha önce herhangi bir ülkede aynı anda bundan yüksek bir sayı görülmedi. Türkiyeli yetkililer bu 81 gazeteciden her birini ve CPJ´in hapsediliş nedenlerini doğrudan gazetecilik ile ilişkilendiremediği düzinelerce diğerlerini daha devlete karşı işlenen suçlar kapsamında itham ettiler?

?Türkiye´de hapisteki 67 kişinin gazetecilik mesleğiyle alakası bulunamadı´

CPJ raporuna göre, 2016 yılının sonlarında Türkiye´de hapsedilmiş 67 diğer gazetecinin vakalarını bu kurum tarafından incelendi. Hapiste gazeteci olduğu iddia edilen bu 67 kişiyle ilgili mesleki faaliyetlerine dair doğrudan bir bağlantı bulamadığı belirtildi. CPJ, pek çok vaka için soruşturma belgeleri üzerinde gizlilik kararı olduğunu, diğer başka vakalarda ise CPJ zanlının avukatlarını belirleyemediğini ya da onlara ulaşamadığını belirtti. CPJ, bazı avukatların Türkiye´deki gergin ortamın bir sonucu olarak CPJ ile müvekkillerinin durumuna dair konuşmak istemediklerini belirtti.

?Hükümet OHAL ile yüzden fazla gazeteciyi gözaltına aldı´

CPJ hazırladığı raporda Türkiye´nin medya özgürlüğü konusunda 2016 yılında çok kötü bir sınav verdiğini belirtti. Raporda, ?Türkiye´de medya özgürlüğü 2016 başında da yetkililerin gazetecileri hapsettiği, taciz ve sınır dışı ettiği, medya organlarına el koyduğu ortamda halihazırda kuşatma altındaydı. Eşi görülmemiş basın özgürlüğü ihlallerinin sıklığı CPJ´i Mart ayında "Türkiye Basına Baskı Kayıtları" (Turkey Crackdown Chronicle) adında özel bir günlük başlatmaya itti. Tutuklamaların temposu Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan´ı askeri darbe ile devirmeyi amaçlayan kaotik bir denemenin başarısızlığa uğramasının ardından çok hızlandı. Darbe girişiminin ardından hükumet Fethullah Gülen´in yönettiği, terörist olduğu iddia edilen örgütü suçluyor. İki ay içerisinde hükumet kendine olağanüstü yetkiler verdi ve kimi kısa süreliğine olmak üzere 100´den çok gazeteciyi gözaltına aldı ve en az 100 medya organını kapattı.?

 


Haber Kaynak : İhlas Haber Ajansı

Gaziantep'te Gezilmesi Gereken Tarihi Mekanlar

30 Ağustos coşkusu Çukurova’da yaşandı

TMMOB İKK,‘Ülkede, Bölgede, Dünyada Barış’ Her Zaman Şiarımız Olacaktır"

ÇGC,‘Bağımsızlık tutkumuz hiç bitmeyecek’

Prof. Dr. Süleyman İrvan:“Basılı gazeteciliğin bittiğini ilan etmek durumundayız”

“30 AĞUSTOS; DÜŞMAN DEVLETLERE ŞAPKA ÇIKARTTIRAN BÜYÜK ZAFER”

TGF "30 Ağustos, Türk Milleti için varlık nedenidir"

ÇGC,“Hür doğup hür yaşamak çok önemli”

30 AĞUSTOS ZAFERİNİ KAZANAN BAŞKOMUTAN DEMOKRATTIR; O'NUN CUMHURİYETİNİ YIKMAK İSTEYENLERİN DEMOKRATİK MEŞRUİYETİ YOKTUR

ÇYDD Türkiye Cumhuriyeti'nin 100., Büyük Taarruz'un 101. yılını Afyonkarahisar'da Kutladı

ULUSAL VE YEREL MEDYADA ZAFER BAYRAMI SERGİSİ DÜZENLENİYOR

26-30 AĞUSTOS 1922 BAŞKOMUTANLIK MEYDAN MUHAREBESİ:KUTSAL SAVAŞ

Ankara'dan Uçakla Günübirlik Ziyaret Edebileceğiniz Şehirler

KAYMAKAM ATAMALARI GERÇEKLEŞTİ

ÇYDD'DEN AFYON BULUŞMASI

Jeoloji Mühendisleri Odası'ndan deprem açıklaması

JMO’dan “17 Ağustos 1999 Depremi” Açıklaması

ÇGC’de kaynaşma yemeği

TGC: "Gazetecilik tutukluluk nedeni olmaktan çıkarılmalıdır"

ADANA BAROSU’NDAN ‘HAK İHLALİ’ İDDİASI

Enerjisa Enerji ve TEMSA’nın Oyungezer Otobüsü Deprem Bölgesinde

  • BIST 100

    9693,46%1,77
  • DOLAR

    32,58% 0,35
  • EURO

    34,75% 0,10
  • GRAM ALTIN

    2507,64% 0,95
  • Ç. ALTIN

    4181,01% 0,22
  • Cumartesi 24.8 ° / 13.8 ° false
  • Pazar 25.4 ° / 14.4 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazartesi 25.6 ° / 13 ° Güneşli