?TÜRKİYE EKONOMİSİ KIRILGANLIĞA MAHKUM EDİLDİ?
SİYASET 25.09.2016 12:24:59 292 0

?TÜRKİYE EKONOMİSİ KIRILGANLIĞA MAHKUM EDİLDİ?

CHP´li Böke, ?Moody´sin verdiği kararın arkasındaki düşünce ne olursa olsun, Türkiye ekonomisinin iyi yönetilmediği, AKP´nin çarpık ve dışa bağımlı ekonomik düzeninin Türkiye ekonomisini kırılganlığa mahkum ettiği ortaya çıkmıştır,? dedi

 

CHP Ekonomi Politikalarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Böke´nin Moodys´in not indirim kararı ile ilgili değerlendirmeleri şöyle:

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody´s Türkiye´nin kredi notunu yatırım yapılabilir seviyenin altına indirdi. Kredi notu "Baa3" seviyesinden "Ba1" seviyesine düşürülürken, not görünümünü de "durağan" olarak belirlendi. Bu not indirimiyle Türkiye, Moody´s tarafından yatırım yapılabilir ülkeler grubundan da çıkarılmış oldu.

Moody´s´in çok kısa süre önce yaptığı açıklamada Türkiye ekonomisinin iyi gittiğine vurgu yaptığı değerlendirildiğinde, kısa süre de ortaya çıkan bu ?U dönüşünün?, Moody´s kararının objektifliğine gölge düşürdüğü, değerlendirmenin salt ekonomik parametrelerden ziyade, siyasi kaygılarla ortaya konulduğu açıktır. Zira kredi derecelendirme kuruluşunun bugünkü not indirimine gerekçe gösterdiği, Türkiye ekonomisinin dış finansman ihtiyacına bağlı risklerindeki artış ve kurumsal zayıflama bugün ortaya çıkmış değildir. Aynı kuruluş, çok kısa süre önce ?Türkiye ekonomisinde her şey iyi? derken de aynı riskler söz konusuydu ve AKP hükümeti kendi siyasi geleceğini Türkiye´nin ihtiyaçlarının önüne koyan yaklaşımıyla bu riskleri yok saymaya, halının altına süpürmeye devam ediyordu. O gün göz ardı edilen risklerin, ABD-Türkiye ilişkilerinde gerilim yükselince birden hatırlanması kuşkusuz kimsenin gözünden kaçmamaktadır.

Ancak gözden kaçmaması gereken bir değer husus; kredi derecelendirme kuruluşunun verdiği kararın arkasındaki düşünce ne olursa olsun, Türkiye ekonomisinin iyi yönetilmediği, AKP´nin çarpık ve dışa bağımlı ekonomik düzeninin Türkiye ekonomisini kırılganlığa mahkum ettiğidir. Türkiye ekonomisinin dışa bağımlılığını azaltmak, dolayısıyla kırılganlıklarının uluslararası rüzgarlara teslim edilmesini engellemek hükümetin görevidir. Hükümetin çeşitli gerekçelerin arkasına sığınarak, olumsuz ekonomik tablonun ve bu tablonun vatandaşa çıkardığı faturanın sorumluluğundan kaçması mümkün değildir. Hükümetin görevi şikayet etmek, sorumlu aramak değil, sorun çözmek ve ülkenin fatura ödemesinin önüne geçecek tedbirleri almaktır.

Siyasetin görevi de; yalnızca ?kredi derecelendirme kuruluşu bu kararı neden verdi? demekle yetinmek değil, Türkiye ekonomisinin neden kredi derecelendirme kuruluşlarının iki dudağının arasına mahkum edildiğini, bir zamanlar yükselen piyasalar arasında en yatırım yapılabilir ülkelerden biri olan Türkiye´nin nasıl bu hale getirildiğini sorgulamaktır. 

Unutulmamalı ki; Türkiye üretim odaklı bir kalkınma modeli ortaya koyabilmiş olsaydı, bugün kredi derecelendirme kuruluşlarının değerlendirmelerini bu derece önemli kılan bir dış bağımlılık söz konusu olmazdı. Türkiye demokratik-kurumsal reformlarını gerçekleştirseydi, Türkiye OHAL ile, KHK´lar ile yönetiliyor olmasaydı, hiç bir kredi derecelendirme kuruluşu Türkiye´yi yatırım yapılabilir bir ülke statüsünden çıkaramazdı. Hükümet Türkiye´nin yatırımcı gözündeki inandırıcılığını tamamen ortadan kaldıracak biçimde, sürekli olarak reformdan bahsetmek yerine gerçekten reform yapsaydı, Türkiye´nin yatırım yapılabilir bir ülke olduğu konusunda hiçbir tereddüdü kimse oluşturamazdı.

Moody´s´in bugünkü kararının gerekçesi ne olursa olsun Türkiye´nin ekonomik risklerinin artmakta olduğu ve AKP´nin ahbap-çavuş kapitalizminin Türkiye´ye faturasının giderek büyüdüğü gerçeği değişmemektedir. Hükümetin mevcut ekonomik durum ve bundan sonra ortaya çıkan olası olumsuz gelişmeler karşısında yapması gereken, bu kararın arkasına sığınarak ?kendisini temize çekmek için gayret göstermek değil?, sorumluluk almak ve Türkiye ekonomisini düzlüğe çıkaracak adımları atmaktır.


Haber Kaynak : HABER MERKEZİ

"TORBACI YAKALAMAKLA UYUŞTURUCU BELASI ÇÖZÜLMEZ"

CHP’Lİ TANAL, "MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI ATAMA SÖZÜNÜ TUTMADI!"

Tülay Hatimoğulları Hatay'daki hava kirliliğini sordu

BAE'den ithalata vergi muafiyeti

Kılıçdaroğlu, 'Filenin Sultanları'nı Kutladı

Erdoğan, 30 Ağustos Zafer Bayramı Özel Konseri ve 100. Yıl Marşı Tanıtım Programına katıldı

CHP Adana İl Örgütü Zafer Bayramını kutladı

Kılıçdaroğlu: "Milletimizin 30 Ağustos Zafer Bayramı'nı Yürekten Kutluyorum"

Ayhan Barut'tan narenciye üreticisi ve ihracatçısı için 3 bin lira destek talebi

Hasan Efe Uyar: "İktidar Vatandaşa 7 Ayda 22 Milyar Ceza Kesti"

Kılıçdaroğlu: “Türkiye Uyuşturucunun Pazarı Haline Geldi"

Emep'li Demir,"işçilere istifa baskısı uygulanıyor"

Mustafa Oğuz Yiğit: “AK Parti'nin Tarım Politikaları Çiftçiyi İflasa Sürüklüyor”

CHP’Lİ SÜMER,“ADANA’DA DEPREMİN YARALARI KAPANMIYOR”

CHP’li Bulut, “Ballı Maaşlara Devam “

“Malazgirt, Anadolu’daki siyasi hükümranlığımızın kapılarını açmıştır”

CHP'li Şevkin'den Hatay için, bakanlara soru yağmuru

Gürer: “Faiz artışı işsizliği tetiklerse, iş kötü…”

Ayhan Barut, anız yangınlarına kesin çözüm istedi

ERDİL DEDEOĞLU CHP CEYHAN İLÇE BAŞKANLIĞINA ADAYLIĞINI AÇIKLADI

  • BIST 100

    9548,57%0,19
  • DOLAR

    32,49% 0,16
  • EURO

    34,80% 0,25
  • GRAM ALTIN

    2487,88% 1,05
  • Ç. ALTIN

    4157,48% -1,05
  • Perşembe 31.6 ° / 17.1 ° Güneşli
  • Cuma 24.9 ° / 15.2 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cumartesi 24.8 ° / 13.8 ° false