?TÜRKİYE BEYAZ SARAY AÇIKLAMASINA TEPKİLİ?
DÜNYA 25.01.2018 19:48:18 344 0

?TÜRKİYE BEYAZ SARAY AÇIKLAMASINA TEPKİLİ?

Erdoğan-Trump görüşmesi sonrası ABD Başkanının Kürtler, OHAL ve ABD misyonlarında görevli Türk personel konularında Türkiye´ye uyarıda bulunduğu saptaması Ankara´da tepkiyle karşılanırken Beyaz Saray´dan yapılan açıklama, Cumhurbaşkanlığı kaynaklarınca

ABD Başkanı Donald Trump ile Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan´ın, Çarşamba günkü telefon görüşmesiyle birlikte Washington ? Ankara diyaloğunda ?yumuşama? yaşanabileceği beklentisi vardı. Ancak Beyaz Saray´ın görüşmede Trump´ın askeri operasyonlar, Kürtler, OHAL ve ABD misyonlarında görevli Türk personel konularında Türkiye´ye uyarıda bulunduğunu açıklaması Ankara´da tepkiyle karşılandı. Trump?Erdoğan ikilisi arasında görüşmeye ilişkin Beyaz Saray´dan yapılan açıklama, Cumhurbaşkanlığı kaynaklarınca önemli ölçüde yalanlandı.

VOA Amerika´nın Sesi internet sitesinde yer alan yorum/haberde Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu da, bugün Avusturya Dışişleri Bakanı Karin Kneissl ile ortak basın toplantısında, ABD ile ilişkiler konusunda değerlendirmelerde bulunduğu kaydedilerek şöyle denildi:

 ?Çavuşoğlu, Trump ? Erdoğan görüşmesine ilişkin neden Beyaz Saray açıklaması ile Ankara´nın açıklamasında farklılıklar bulunduğu konusunda, ABD tarafını işaret etti. Çavuşoğlu, ?Sanırım açıklama görüşme yapılmadan önce ABD tarafından hazırlanmış. Dolayısıyla tam gerçekleri yansıtmayan bir açıklama oldu. Bu konuda değişik mazeretleri olabilir. Sayın Trump, Davos Zirvesi´ne katılmak için İsviçre´de. Dolayısıyla zaten görüşmeden kısa bir süre sonra bu açıklamayı yaptılar. Ama önceden hazırlandığı ve görüşülmeyen konuları bile görüşülmüş gibi veya o tonda konuşulmayan şeyleri konuşulmuş gibi hazırlanmış bir açıklama oldu. Gerçeği yansıtmıyor? dedi.

Çavuşoğlu, Washington ? Ankara arasındaki açıklama farklılığı konusunda ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı H.R. McMaster´ın Ankara´yı telefonla arayarak, Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın ile görüşeceğini de söyledi.

Bu arada Cumhurbaşkanlığı kaynakları ise, Çavuşoğlu´nun işaret ettiği McMaster ? Kalın görüşmesinin 26 Ocak günü yapılacağı bilgisini paylaştı.

Çavuşoğlu´nun açıklaması öncesinde Beyaz Saray´ın Trump?Erdoğan görüşmesine ilişkin açıklaması, Cumhurbaşkanlığı kaynaklarınca değerlendirildi. Kaynaklar, öncelikle ?ABD tarafınca yapılan yazılı açıklama görüşmenin içeriğini tam olarak yansıtmıyor? açıklaması yaptı.

Beyaz Saray, Türkiye´nin Afrin´e yönelik Zeytan Dalı Operasyonu´na yönelik Trump´ın eleştirilerini aktarmıştı. Ancak Cumhurbaşkanlığı kaynakları ise, Beyaz Saray´ın aksine Trump´ın ABD tarafından PYD-YPG´ye silah desteğine son verildiğini dile getirerek, ikili görüşmeye ilişkin şunları açıkladı:

 ?Trump, Afrin operasyonuyla ilgili ?tırmanan şiddetten kaygı´ diye bir şeyden söz etmedi. Operasyonla ilgili görüş teatisinden öte bir şey konuşulmadı. ABD tarafı, operasyonun belirli bir zaman dilimiyle sınırlı tutulması; Münbiç´te az da olsa ABD askerinin mevcudiyetinden bahisle oralarda bir sıcak çatışma ihtimaline mahal verilmemesi gerektiğine değindi. Türk tarafı da PYD/YPG unsurlarının daha önce söz verildiği üzere Fırat´ın doğusuna çekilmeleri gerektiğini; çekilme gerçekleştiğinde Münbiç´in olası DEAŞ tehdidine karşı Türk askeri desteğindeki ÖSO tarafından korunabileceğini belirtti. Erdoğan´ın terörle mücadele çerçevesinde PYD/YPG´ye ABD´nin silah desteğine son vermesi gerektiğine dikkati çekmesine karşılık olarak Trump ise, PYD/YPG´ye artık silah vermediklerini, vermeyeceklerini söylemiştir.?

Trump´ın konuşmasında, ABD´nin açıkça eleştirilmesinden rahatsızlık duyulduğuna değindiği ancak ?Türkiye´den gelen yıkıcı ve yanlış söylemler? ifadesini kullanmadığı savunuldu.

İkili arasında görüşme için ?Türkiye´deki OHAL´e hiç değinilmedi? de denildi. Ancak Trump´ın Türkiye´de tutuklu olan bazı ABD vatandaşları ve yerel konsolosluk personelinin serbest bırakılmasını istediği ise teyit edildi. Trump´ın bu isteğine karşılık Erdoğan´ın ise, Türkiye´nin bir hukuk devleti olduğu ve bu konularda yargı tarafından karar verileceğini anımsattığı açıklandı.

?ABD´ninki akla ziyan iştir?

Başbakan Binali Yıldırım da tepki gösterdi. Yıldırım, bugünkü konuşmasında ?Üzücü olan ´müttefik´ dediğimiz NATO´da, bölgede yıllarca beraber çalıştığımız bir ülke, artık terör örgütlerine sarılmış vaziyette. Çok acı ve vahim bir durumdur. Amerika gibi bir ülkenin terör örgütleriyle iş tutması, bölgede planladığı çalışmaları terör örgütüyle yapması hakikaten Amerika adına çok küçük düşürücü bir iştir. Bizim bakımımızdan da böyle bir ülkenin yıllarca Türkiye ile birlikte çalışmış, NATO´da birlikte olduğumuz bir ülkenin NATO sınırlarını korumak gerekirken, NATO sınırlarını hedef alan silahlı oluşumlara örtülü, açık destek vermesi hakikaten akla ziyan bir iştir. Asla kabul edilemez.? dedi.

 


Haber Kaynak : HABER MERKEZİ

Ukrayna'da iki savaş uçağı havada çarpıştı

Türkiye'den Güney Kıbrıs'taki cami saldırısına kınama

Putin’den Wagner kararnamesi

Kremlin: “Wagner'in lideri Prigojin'i öldürdüğümüz iddiası mutlak bir yalan”

Dışişleri Bakanı Fidan Kiev’de Zelenski ile görüştü

ULUSLARARASI AF ÖRGÜTÜ'NDEN İRAN AÇIKLAMASI

Zelenski: “F-16 tedariki sayesinde Rusya'nın savaşı kaybedeceğine eminim”

Güney California'yı hem fırtına hem deprem vurdu

Kadınlar Dünya Kupası’nda şampiyon İspanya

Rusya’nın insansız uzay aracı Luna-25 Ay’a çarptı

Guterres: "Kıbrıs’ta BM güçlerine yapılan saldırı uluslararası hukuka göre ciddi bir suç olabilir"

COVID-19'un yeni yayılmaya başlayan varyantı Eris hakkında neler biliyoruz?

Türkiye Kıbrıs Konusunda Birleşmiş Milletler’e de bir kınama yayımladı

BM: “Kıbrıs Türk kuvvetleri BM Kıbrıs Barış Gücü görevlilerine saldırdı”

Japon Denizi’nde sular ısındı savaş uçakları havalandı

ABD, Ukrayna'ya F-16 savaş uçakları gönderilmesini onayladı

Türkiye bağlantılı Uygurlar’ı hedef alan tutuklamalar arttı

Kuzey Kore'den şort giyen kadınlara ceza

DSÖ'den yeni Covid alt varyantı 'Eris'e karşı önlemleri kaldırmama uyarısı

2 yıllık Taleban iktidarının bedelini Afgan kadınlar ödüyor

Alman Gazeteciler Birliği: "Gazeteciler Türkiye’ye gitmesin"

  • BIST 100

    8806,72%-0,01
  • DOLAR

    32,25% 0,26
  • EURO

    35,08% 0,67
  • GRAM ALTIN

    2270,84% 0,79
  • Ç. ALTIN

    3854,72% 0,51
  • Cuma 24.9 ° / 14.2 ° Güneşli
  • Cumartesi 28.3 ° / 15.1 ° Güneşli
  • Pazar 28.3 ° / 15.7 ° Güneşli