?TÜRKİYE AVRUPA´YA GİDEN DÜZENSİZ SIĞINMACILARI GERİ ALACAK?
DÜNYA 8.03.2016 09:15:02 338 0

?TÜRKİYE AVRUPA´YA GİDEN DÜZENSİZ SIĞINMACILARI GERİ ALACAK?

28 üye ülke ve Türkiye´nin katılımı Brüksel´de Avrupa Konseyi´nde gerçekleşen AB-Türkiye zirvesi sonrasında Başbakan Davutoğlu ile Avrupa Konseyi Başkanı Donald Tusk ve Avrupa Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker´in birlikte düzenledikleri basın topla

Türkiye´nin düzensiz mülteci sorununa yeni bir teklifle gelmesi üzerine uzayan ve TSİ gece 2´de sona eren zirvenin ardından söz alan Konseyi Başkanı Donald Tusk birkaç günlük bir zaman zarfı içinde somut sonuçlar elde edebilmek için ortak bir zeminde buluştuklarını ifade etti ve " Türk dostlarımızın yaptığı teklif gerçek bir ilerme vaat ediyor. Bu aslında en çok gelecek vaadeden teklifti. Tüm ilerleme konularında Türkiye Türk karasularınında yakalanan bütün düzensiz göçmenleri geri almayı kabul etti. Avrupa´ya doğru düzensiz göç günleri artık bitmiştir" dedi.

"YUNANİSTAN´A DA ACİL İNSANİ YARDIM"

Tusk, krizle başa çıkabilme amacıyla Türkiye´nin getirdiği yeni öneriler doğrultusunda Türkiye´den Yunanistan adalarına geçen düzensiz göçmenlerin geri dönmesi, vize serbesitesi planının hızlandırılması, 3 milyar euro ve ek fonların göçmenler için altyapı harcamalarında kullanılması, Türkiye AB sürecinde yeni fasılların açılması ve Suriyeliler için daha güvenli koşullar yaratılması ilkeleri temelinde birlikte çalışılacağını belirtti.

Toplantının uzamasının bir nedeninin de Konsey üyesi ülkelerin sınır geçişleri konusunda görüşmesi olduğunu belirtti ve "Batı Balkan yolunun kapanması konusunda anlaştık. Bu bağlamda Yunanistan´a acil insani yardım kararı aldık" dedi.

Görüşmelerin olumlu geçtiğini belirten Başbakan Ahmet Davutoğlu bir önceki AB-Türkiye zirvesinde alınan kararların yürürlüğe konulduğunu ancak Suriye´deki durumun kötüleşmesi nedeniyle "cürretkar bir karara" ihtiyaç duyulduğunu ve bu nedenle "yapıcı ve yaratıcı" bir teklif getirdiklerini belirtti ve "Türkiye´nin Yunan adalarından aldığı her bir Suriyeli için bir diğer göçmenin Avrupa´ya yeniden yerleştirilebileceğini teklifini getirdik. Bu oyunu değiştiren yeni bir teklif ve amaç yasadışı göçü, insan kaçakçılarını engellemek" şeklinde konuştu.

Mültecileri yasal göçe teşvik etmeği plandıklarını ifade eden Başbakan Davutoğlu "Türkiye 2.7 milyon göçmenle dünyada mültecilere en çok ev sahipliği yapan ülke. Sadece kampta kalan mülteciler için 10 milyar dolar harcadık. Suriyeli mültecileri geri kabul ederek biz yasa dışı göçü asgari seviyeye indirebileceğiz" dedi.

Geri kabulün planlanandan önce uygulanacağını vurgulayan Davutoğlu bunun karşılığında da vize serbesitesinin haziran ayı sonuna kadar başlayacağını bildirdi.

Bu anlaşmanın AB-Türkiye katılım paketi olarak görülmesi gerektiğinin altını çizen Başbakan Davutoğlu "Suriye meselesi bize çok daha sofistike ve çok daha bütünleşmiş bir AB-Türkiye stratejisinin gerekliliğini göstermiştir" dedi. Davutoğlu 5 yeni fasılın açılacağını da belirtti.

"ALINACAK FONUN TEK KURUŞU TÜRKİYE VATANDAŞLARI İÇİN KULLANILMAYACAK"

Başbakan Ahmet Davutoğlu Avrupa kamuoyunda "Türkiye para dileniyor" düşüncelerine tepki göstererek 29 Kasım´da gerçekleştirilen ilk zirve bildirgesinde kararlaştıralan 3 milyar euro´luk fonun bir başlangıç olarak ifade edildiğini vurguladı. Başbakan Davutoğlu "Altını çiziyorum bu 3 milyar euro Suriyeli göçmenler için kullanılacaktır. Tek bir euro´su bile Türkiye vatandaşları için kullanılmayacak. Türkiye bütün Suriyeliler için toplam 20 milyar doları kendi bütçesinden harcadı ve Türkiye´nin kendisi için hiç böyle bir para ihtiyacı yok. Bizim istediğimiz para adil bir yük paylaşımıdır. Bu trajedinin nedeni Türkiye de değildir AB de değildir, bu insalık trajedisinin gerçek müsebbbibi olanların sürdürülebilir bir ateşkes olması için daha fazla gayret sarfetmesi lazım. Biz dün geceden beri zulüm içeren Suriye rejiminin ve Daeş´in yarattığı maduriyeti gidermeye çalışıyoruz" dedi ve sürecin önümüzdeki günler içinde başlayacağını ifade etti. 

 Avrupa Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker Türkiye´nin uluslararası koruma altında olmayan ve Yunanistan´da bulunan düzensiz göçmenleri geri alacağını belirtti ve "Türkiye´nin Yunan adalarından alınacak her Suriyeli için Türkiye´den bir Suriyeli Avrupa´ya yerleştirilecek. Bu ezber bozan bir uygulama olacak. Bir taraftan bu önlemlerle kaçakçılık şebekelerini çökerteceğiz, bir taraftan da bu göçmenlerin yasal yollarla Avrupa´ya gelmesini sağlayacağız. Bu sayede bu madur insanlar kaçakçılara para ödemek zorunda kalmayacaklar" ifadesinde bulundu.

Juncker AB Komisyonu olarak tahsis edilen 95 milyon euro´luk ilk finansman dilimi ile Suriye çocukların eğitim ve gıda masraflarının karşılanacağını ifade etti ve 3 milyar euro´luk fonun 2018 yılı itibariyle başka fonlarla da destekleneceğinin altını çizdi. 

Başbakan Ahmet Davutoğlu Zaman gazetesinin kayyuma devredilmesi nedeniyle Türkiye´de ifade özgürlüğü hakkında gelen bir soru üzerine "İfade özgürlüğü sadece AB´nin değil Türk demokrasisinin de bir temel değeridir. Türkiye çok dinamik bir medyaya sahip, gerektiğinde hükümete çok ağır eleştirilerde yöneltirler. Sizin bahsettiğiniz dava bir yargı davasıdır, siyasi dava değildir. Savcıların iddianamesi ifade özgürlüğüyle değil de kara para aklama ve bazı suçlarla ilgilidir. Yani devlete sızmış, polisi ve yargıyı kullanan bir yasa dışı örgütle ilgili bir süreçtir bu. Bütün kararları bağımsız Türk mahkemeleri alacaktır" yanıtını verdi. 

 


Haber Kaynak : İhlas Haber Ajansı

Ukrayna'da iki savaş uçağı havada çarpıştı

Türkiye'den Güney Kıbrıs'taki cami saldırısına kınama

Putin’den Wagner kararnamesi

Kremlin: “Wagner'in lideri Prigojin'i öldürdüğümüz iddiası mutlak bir yalan”

Dışişleri Bakanı Fidan Kiev’de Zelenski ile görüştü

ULUSLARARASI AF ÖRGÜTÜ'NDEN İRAN AÇIKLAMASI

Zelenski: “F-16 tedariki sayesinde Rusya'nın savaşı kaybedeceğine eminim”

Güney California'yı hem fırtına hem deprem vurdu

Kadınlar Dünya Kupası’nda şampiyon İspanya

Rusya’nın insansız uzay aracı Luna-25 Ay’a çarptı

Guterres: "Kıbrıs’ta BM güçlerine yapılan saldırı uluslararası hukuka göre ciddi bir suç olabilir"

COVID-19'un yeni yayılmaya başlayan varyantı Eris hakkında neler biliyoruz?

Türkiye Kıbrıs Konusunda Birleşmiş Milletler’e de bir kınama yayımladı

BM: “Kıbrıs Türk kuvvetleri BM Kıbrıs Barış Gücü görevlilerine saldırdı”

Japon Denizi’nde sular ısındı savaş uçakları havalandı

ABD, Ukrayna'ya F-16 savaş uçakları gönderilmesini onayladı

Türkiye bağlantılı Uygurlar’ı hedef alan tutuklamalar arttı

Kuzey Kore'den şort giyen kadınlara ceza

DSÖ'den yeni Covid alt varyantı 'Eris'e karşı önlemleri kaldırmama uyarısı

2 yıllık Taleban iktidarının bedelini Afgan kadınlar ödüyor

Alman Gazeteciler Birliği: "Gazeteciler Türkiye’ye gitmesin"

  • BIST 100

    9079,97%3,10
  • DOLAR

    32,35% 0,15
  • EURO

    34,93% -0,09
  • GRAM ALTIN

    2322,96% 0,18
  • Ç. ALTIN

    3843,45% 0,00
  • Cuma 24.9 ° / 14.2 ° Güneşli
  • Cumartesi 28.3 ° / 15.1 ° Güneşli
  • Pazar 28.3 ° / 15.7 ° Güneşli