?TÜRKİYE ABD´YE ÇEKİLMEDE HER TÜRLÜ DESTEĞİ VERMEYE HAZIR?
DÜNYA 14.01.2019 23:01:01 275 0

?TÜRKİYE ABD´YE ÇEKİLMEDE HER TÜRLÜ DESTEĞİ VERMEYE HAZIR?

Recep Tayyip Erdoğan, ile ABD Başkanı Donald Trump´la yaptığı telefon görüşmesinde Türkiye´nin Kürtlerle hiçbir sorunu olmadığını, amacının ulusal güvenliğine tehdit oluşturan terör örgütleri DEAŞ, PKK ve PKK ile mücadele etmek olduğunu söyledi

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Donald Trump ile bu akşam bir telefon görüşmesi gerçekleştirdi. Görüşmede ikili ilişkilerin yanı sıra Suriye´de yaşanan son gelişmeler ele alındı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, mevkidaşının Suriye´den çekilme kararını memnuniyetle karşıladıklarını ifade ederek, bu çerçevede Türkiye olarak NATO müttefiki ABD´ye her türlü desteği vermeye hazır olduğunu hatırlattı. Bölgede otorite boşluğu meydana gelmemesi için Münbiç Yol Haritası´nın tamamlanması, ayrıca çekilme kararının hayata geçirilmesini engellemek isteyen unsurlara fırsat verilmemesi gerektiğini vurgulayan iki lider, kamuoyuna yönelik sağlıklı iletişimin önemine değindi. Cumhurbaşkanı Erdoğan ve ABD Başkanı Trump, Suriye´nin toprakbütünlüğü temelinde ülkenin kuzeyinde terörden arındırılmış güvenli bir bölge oluşturulması fikrini de ele aldı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, görüşmede Türkiye´nin Kürtlerle hiçbir sorunu olmadığını, Türkiye´nin amacının ulusal güvenliğine tehdit oluşturan terör örgütleri DEAŞ, PKK ve PKK´nın Suriye uzantıları ile mücadele etmek olduğunu vurguladı. Görüşmede ikili ekonomik ilişkilerin ileri seviyelere yükseltilmesi hususunda mutabık kalındı.

 

BEYAZ SARAY AÇIKLAMASI İSE ŞÖYLE:

 

VOA Amerika´nın Sesi internet sayfasında yer alan habere göre de Beyaz Saray´dan konuyla ilgili yapılan açıklamada ?Başkan Trump, bugün Cumhurbaşkanı Erdoğan ile konuştu. İki lider çok sayıda ikili konuyu görüştü, bunlar arasında ABD askerleri Suriye´den ayrılırken devam eden işbirliği ve gelecekteki işbirliğiyle ilgili konular yer aldı. Başkan, Türkiye´nin Suriye´nin kuzey doğusundaki güvenlik kaygıları konusunda birlikte çalışma arzusunu belirtti ve Türkiye´nin Kürtler ve IŞİD´i Suriye Demokratik Güçleri´yle birlikte bozguna uğrattığı diğer kuvvetlere kötü muamele etmemesinin ABD için önemini vurguladı. Türkiye´yle Suriye konusunda istişarelere devam etmek amacıyla (Genelkurmay Başkanı) Orgeneral Dunford Türk Genelkurmay Başkanı´yla biraraya gelecek´´ denildi.

 

Beyaz Saray açıklamasından önce görüşmeyle ilgili olarak Cumhurbaşkanlığı´ndan da yazılı açıklama geldi.

 

Açıklamada, Erdoğan´ın ABD´nin Suriye´den çekilme kararını memnuniyetle karşıladığı ifade edilerek, Türkiye´nin bu çerçevede ABD´ye her türlü desteği vermeye hazır olduğunu hatırlattığı belirtildi.

 

Görüşmede bölgede otorite boşluğu meydana gelmemesi için Menbiç Yol Haritası´nın tamamlanması, ayrıca çekilme kararının hayata geçirilmesini engellemek isteyen unsurlara fırsat verilmemesi gerektiğinin vurgulandığı ve kamuoyuna yönelik sağlıklı iletişimin önemine değinildiği kaydedildi.

 

Açıklamada ayrıca ??Sayın Cumhurbaşkanımız ve ABD Başkanı Sayın Trump, Suriye´nin toprak bütünlüğü temelinde ülkenin kuzeyinde terörden arındırılmış güvenli bir bölge oluşturulması fikrini de ele almışlardır? denildi.

 

?Sayın Cumhurbaşkanımız görüşmede, Türkiye´nin Kürtler´le hiçbir sorunu olmadığını, ülkemizin amacının ulusal güvenliğine tehdit oluşturan terör örgütleri DEAŞ, PKK ve PKK´nın Suriye uzantıları ile mücadele etmek olduğunu vurgulamışlardır´´ denildi.

 

Görüşmede ikili ekonomik ilişkilerin ileri seviyelere yükseltilmesi konusunda da mutabık kalındığı belirtildi.

 

Trump´ın, paylaştığı Twitter mesajları Türkiye´de tepkiye neden olmuştu. ABD askerlerini Suriye´den geri çekme kararı alan Trump, Türkiye´nin Kürt güçlere operasyon düzenlemesi halinde ??Türkiye´yi ekonomik açıdan yıkıma uğratacağız´´ demişti.

 

Trump mesajında ?Suriye´den çok gecikmiş geri çekilmemize başlarken, IŞİD´in hilafetinin kalıntılarını sert biçimde birçok açıdan vuruyoruz. Yeniden toparlanmaları durumunda da yakındaki üsten yeniden saldıracağız. Kürtleri vurmaları durumunda da Türkiye´yi ekonomik açıdan yıkıma uğratacağız. 20 millik (32 km) bir güvenli bölge olacak. Aynı şekilde Kürtler´in de Türkiye´yi provoke etmelerini istemiyoruz. Amerika´nın Suriye´de IŞİD´i ortadan kaldırma politikasından en büyük fayda sağlayanlar Rusya, İran ve Suriye oldu. Biz de yarar sağladık ama birliklerimizi eve döndürmenin zamanı geldi. Sonu gelmeyen savaşları durdurun!? ifadelerini kullanmıştı.

 

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ise Trump´ın Türkiye´ye yönelik mesajları için ?Stratejik ortaklıkta Twitter, sosyal medya üzerinden görüşülmez. Kullandığı tehdit diline gelince biz hiçbir tehditten korkmayız´´ diye konuşmuştu.

 

 haber merkezi/iha

 

 


Haber Kaynak : İhlas Haber Ajansı

Ukrayna'da iki savaş uçağı havada çarpıştı

Türkiye'den Güney Kıbrıs'taki cami saldırısına kınama

Putin’den Wagner kararnamesi

Kremlin: “Wagner'in lideri Prigojin'i öldürdüğümüz iddiası mutlak bir yalan”

Dışişleri Bakanı Fidan Kiev’de Zelenski ile görüştü

ULUSLARARASI AF ÖRGÜTÜ'NDEN İRAN AÇIKLAMASI

Zelenski: “F-16 tedariki sayesinde Rusya'nın savaşı kaybedeceğine eminim”

Güney California'yı hem fırtına hem deprem vurdu

Kadınlar Dünya Kupası’nda şampiyon İspanya

Rusya’nın insansız uzay aracı Luna-25 Ay’a çarptı

Guterres: "Kıbrıs’ta BM güçlerine yapılan saldırı uluslararası hukuka göre ciddi bir suç olabilir"

COVID-19'un yeni yayılmaya başlayan varyantı Eris hakkında neler biliyoruz?

Türkiye Kıbrıs Konusunda Birleşmiş Milletler’e de bir kınama yayımladı

BM: “Kıbrıs Türk kuvvetleri BM Kıbrıs Barış Gücü görevlilerine saldırdı”

Japon Denizi’nde sular ısındı savaş uçakları havalandı

ABD, Ukrayna'ya F-16 savaş uçakları gönderilmesini onayladı

Türkiye bağlantılı Uygurlar’ı hedef alan tutuklamalar arttı

Kuzey Kore'den şort giyen kadınlara ceza

DSÖ'den yeni Covid alt varyantı 'Eris'e karşı önlemleri kaldırmama uyarısı

2 yıllık Taleban iktidarının bedelini Afgan kadınlar ödüyor

Alman Gazeteciler Birliği: "Gazeteciler Türkiye’ye gitmesin"

  • BIST 100

    9645,02%-0,50
  • DOLAR

    32,56% 0,14
  • EURO

    34,81% 0,49
  • GRAM ALTIN

    2417,74% -0,61
  • Ç. ALTIN

    4073,33% 0,00
  • Salı 31.1 ° / 13.6 ° Güneşli
  • Çarşamba 35.2 ° / 19.1 ° Güneşli
  • Perşembe 35.8 ° / 20.3 ° false