?TÜRK TARAFI GÖRÜŞMELERDE ÖN ŞART KABUL ETMEYECEK!?
DÜNYA 26.05.2017 15:37:56 161 1

?TÜRK TARAFI GÖRÜŞMELERDE ÖN ŞART KABUL ETMEYECEK!?

Akıncı, Anastasiadis´in 11 Şubat 2014´te açıklanan tarafların mutabık kaldığı metindeki ?Tüm konuların birbiri ile bağlantılı bir şekilde konuşulur? prensibini bertaraf ederek ön şartlar ileri sürme tavrını değiştirmediği söyledi .

LEFKOŞA (İHA) - KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Kıbrıs Rum Yönetimi liderinin bugün itibarıyla tavrını değiştirmediğini, Kıbrıs Türk tarafının da ön şart kabul edecek durumda olmadığını söyledi. Akıncı, BM Genel Sekreteri´nin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide´nin mekik diplomasisinin sonuç vermediğini belirtti. 

KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı bugünkü bir kabulünde, Kıbrıs sorununun çözümüne yönelik müzakerelerde henüz üzerinde anlaşmaya varılmamış konuların Cenevre´de düzenlenecek zirvede ele alınması için Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri´nin Kıbrıs Özel Danışmanı tarafından iki lider arasında yürüttüğü görüşmelerde gelinen aşama hakkında bilgi verdi. Akıncı, Anastasiadis´in 11 Şubat 2014´te açıklanan tarafların mutabık kaldığı metindeki ?Tüm konuların birbiri ile bağlantılı bir şekilde konuşulur? prensibini bertaraf ederek, zirvenin yer alabilmesi için öncelikle güvenlik ve garanti konusunun ele alınmasını, bu konu bitirildiği takdirde toprak konunun ele alınmasını, bunun üzerinde de anlaşıldığı takdirde diğer açıkta kalan konulan ele alınması koşulunda ısrar ettiğini söyledi.

Kıbrıs Rum Yönetimi Lideri Nikos Anastasiadis´in ilk günkü pozisyonunu koruduğunu, varılan tüm mutabakatlar dışında ortaya koyduğu tavrını sürdürdüğünü belirten Akıncı, ?Böyle bir müzakere anlayışı mümkün değil ? dedi. Kıbrıs Türk tarafının henüz üzerinde anlaşılmaya varılmamış tüm konuların birbiri ile ilişkili bir şekilde ele alınacağı bir zirveye ve sonuç alıncaya kadar da çalışmaya hazır olduğunu kaydeden Akıncı, ?Ama ön şartlarla bir müzakere sürecine kesinlikle onayımız yoktur. Ön şartlı müzakere olamaz. Anastasiadis´in tavrı, tüm mutabakatlara aykırı, 12 Ocak´ta tüm tarafların imzasıyla açıklanan konferans bildirgesine de aykırıdır? dedi.

 

 Anastasiadis: ?Güvenlik konseyi garantör olabilir?

LEFKOŞA (İHA) - Güney Kıbrıs Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis, ?BM Güvenlik Konseyi, BM Anayasası´nın 7 maddesi tahtında Kıbrıs´ın güvenliğinin garantörü olabilir? dedi. 
Rum radyosu, Güney Kıbrıs Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis´in verdiği röportajda, Güvenlik Konseyi garantörlüğünü, Garanti Antlaşmaları´na son verilmesi seçeneklerinden biri olarak nitelediğini duyurdu. Kıbrıs aidiyetli bir inisiyatif olduğundan, Güvenlik Konseyi daimi üyelerinin Cenevre´de müzakerelere dahil olmak isteyip istemediklerini bilmediğini söyleyen Anastasiadis, ?Ancak güvenlik meselesine çözüm bulunmasında büyük rol oynayabilirler? dedi.
?Güvenliğe, garantilere ve toprak düzenlemelerine çözüm bulunursa, iki taraf öteki dört başlıkta geriye kalan konuları görüşmekte serbest olacak? diyen Anastasiadis, ?Kıbrıs sorununun çözüm çabalarında herhangi bir ilerleme olmadığını, bunun nedenini ise ?iki hayati mesele´ diye nitelediği, "Türk askerinin çekilmesi de dahil! Güvenlik-garantiler ve toprağın çözülmemesi olduğunu" savundu.
Anastasiadis, ?Yönetim ve güç paylaşımı, ekonomi ve mülkiyette ilerleme oldu ancak diğer iki konuda (Güvenlik-garantiler ve toprak) ilerleme olmadan bunların görüşülmeye devam edilmesine gerek yok. Cenevre´ye gidip kendimizi tekrarlamamıza bir sebep yok? ifadesini kullandı.

 

Anastasiadis´in tavrının değişmemesi nedeniyle Birleşmiş Milletler Genel Sekreterinin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide´nin mekik diplomasisinin ?bir sonuç vermediğini? kaydeden Akıncı, ?Bugün itibarıyla Anastasiadis net olarak bu tavrının değişmeyeceğini iletti. Dün akşam güneyde yaptığı konuşmayla bu tavrını seslendirmişti. Ancak bugün itibarıyla resmi tutum olarak da bu tavrın devam ettiği bize iletilmiş durumdadır. Dolayısıyla Rum tarafı ön şartlarda ısrar ediyor, bizim de ön şartları kabul edecek durumumuz yoktur? dedi. Eide, İsviçre´nin Cenevre kentinde Ocak 2017´de Kıbrıslı Türk ve Rum liderler Mustafa Akıncı ile Nikos Anastasiadis yanında garantör ülkeler Türkiye, Yunanistan ve İngiltere´nin dışişleri bakanları katılımıyla yapılan zirvesinin yeniden toplanmasına zemin hazırlamak için geçen hafta her iki liderle ayrı ayrı görüşmeler yapmaya başlamıştı.

 


Haber Kaynak : İhlas Haber Ajansı
GoldsongAddiblete
28.05.2017 17:19:38
Hello. And Bye.

Ukrayna'da iki savaş uçağı havada çarpıştı

Türkiye'den Güney Kıbrıs'taki cami saldırısına kınama

Putin’den Wagner kararnamesi

Kremlin: “Wagner'in lideri Prigojin'i öldürdüğümüz iddiası mutlak bir yalan”

Dışişleri Bakanı Fidan Kiev’de Zelenski ile görüştü

ULUSLARARASI AF ÖRGÜTÜ'NDEN İRAN AÇIKLAMASI

Zelenski: “F-16 tedariki sayesinde Rusya'nın savaşı kaybedeceğine eminim”

Güney California'yı hem fırtına hem deprem vurdu

Kadınlar Dünya Kupası’nda şampiyon İspanya

Rusya’nın insansız uzay aracı Luna-25 Ay’a çarptı

Guterres: "Kıbrıs’ta BM güçlerine yapılan saldırı uluslararası hukuka göre ciddi bir suç olabilir"

COVID-19'un yeni yayılmaya başlayan varyantı Eris hakkında neler biliyoruz?

Türkiye Kıbrıs Konusunda Birleşmiş Milletler’e de bir kınama yayımladı

BM: “Kıbrıs Türk kuvvetleri BM Kıbrıs Barış Gücü görevlilerine saldırdı”

Japon Denizi’nde sular ısındı savaş uçakları havalandı

ABD, Ukrayna'ya F-16 savaş uçakları gönderilmesini onayladı

Türkiye bağlantılı Uygurlar’ı hedef alan tutuklamalar arttı

Kuzey Kore'den şort giyen kadınlara ceza

DSÖ'den yeni Covid alt varyantı 'Eris'e karşı önlemleri kaldırmama uyarısı

2 yıllık Taleban iktidarının bedelini Afgan kadınlar ödüyor

Alman Gazeteciler Birliği: "Gazeteciler Türkiye’ye gitmesin"

  • BIST 100

    8718,11%-1,25
  • DOLAR

    32,33% 0,16
  • EURO

    35,17% -0,02
  • GRAM ALTIN

    2243,92% 0,03
  • Ç. ALTIN

    3950,05% 0,00
  • Salı 15.1 ° / 9.5 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Çarşamba 19.1 ° / 9.6 ° Orta kuvvetli yağmurlu
  • Perşembe 16.4 ° / 10 ° Orta kuvvetli yağmurlu