TÜRK HEYETİ WASHINGTON TEMASLARINI TAMAMLADI
DÜNYA 9.08.2018 11:41:39 458 0

TÜRK HEYETİ WASHINGTON TEMASLARINI TAMAMLADI

Türkiye´den dokuz kişilik diplomatik heyet, Amerika ve Türkiye arasındaki gerginlikleri gidermek amacıyla yaptığı temaslarını tamamladıktan sonra Washington´dan ayrılırken herhangi bir açıklama yapmadı

 Türk Dışişleri Bakan Yardımcısı Sedat Önal´ın başkanlığındaki Türk heyetini ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı John Sullivan bakanlık binasında ağırladı. Yaklaşık 1 saat süren görüşmenin ardından Amerikan Dışişleri Bakanlığı´ndan kısa bir açıklama yapıldı. Açıklamada, "Türk yetkililerle ilave görüşmeler yaptık. Görüşmeler devam ediyor" ifadesi kullanıldı.

Bu açıklamadan birkaç saat sonra da Bakanlık sözcüsü Heather Nauert, yine kısa bir yazılı açıklama yayımlayarak, görüşmede rahip Brunson dahil bir dizi ikili konunun ele alındığını belirtti. Açıklamada, "Bugün (ABD) Dışişleri Bakan Yardımcısı John J.Sullivan Türk Dışişleri Bakan Yardımcısı Sedat Önal´la görüştü. İkili, rahip Brunson dahil bir dizi ikili konuyu ele aldı" denildi.

VOA Amerika´nın Sesi internet sitesinde yer alan habere göre Heyet daha sonra Maliye Bakanlığı´a geçti. Buradaki görüşmeyse 1,5 saat civarında sürdü. 

Nauert, dünkü basın brifinginde, Türkiye ve Amerika´nın Brunson konusunda ön anlaşmaya vardığı yönünde Türk basınında yer alan iddialara ilişkin soruya, ?Anlaşmaya varılmış olsaydı, rahip Brunson ve Türkiye´de tutuklu bulunan diğer Amerikan vatandaşları ülkelerine dönmüş olurdu? yanıtını vermişti.

Amerikalı sözcü, ?Türkiye ile krizin çözümü konusunda ilerleme sağlanıyor mu? İki taraf çözüme yakın mı?? sorusuna cevaben, ?Bizim beklediğimiz ilerleme rahip Brunson ve diplomatik misyon çalışanlarının serbest kalıp evine dönebilmesi? ifadesini kullanmıştı.

Washington´dan ayrılan heyetin görüşmelerine ilişkin Türk tarafından herhangi bir açıklama gelmedi. Ancak bir numaralı gündem maddesinin halen ev hapsinde bulunan ve terör suçlamalarından yargılanmayı bekleyen Amerikalı rahip Andrew Brunson olduğu belirtiliyor. Türkiye´yi Brunson´u rehin almakla suçlayan Beyaz Saray, terör suçlamalarının asılsız olduğunu kaydediyor.

Türk-Amerikan ilişkileri, Başkan Trump´ın Brunson´un gözaltına alınması nedeniyle İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ve Adalet Bakanı Abdülhamit Gül´e yaptırım uygulama kararı alması üzerine geçtiğimiz hafta gerilmiş, Ankara, benzer önlemlerle misillemede bulunmuştu.

"TEMASLARA DEVAM"

Öte yandan Sözcü Gazetesi n den Zeynep Gürcanlı´nın haberine göre, görüşmeler sonunda ABD ve Türkiye, sadece "temaslara devam etmek" konusunda anlaştı. ABD Dışişleri Bakanlığı´ndaki görüşmelerde Türk heyetine ayrıca, sadece papaz Andrew Brunson´ın serbest kalmasının yetmeyeceğini, halen Türkiye´de tutuklu bulunan 12 ABD vatandaşı ile, ABD´nin Türkiye temsilciliklerinde çalışan tutuklu iki Türk vatandaşı Hamza Akçay ve Metin Topuz´un da tahliyesinin beklendiği bildirildi.

 


Haber Kaynak : HABER MERKEZİ

Ukrayna'da iki savaş uçağı havada çarpıştı

Türkiye'den Güney Kıbrıs'taki cami saldırısına kınama

Putin’den Wagner kararnamesi

Kremlin: “Wagner'in lideri Prigojin'i öldürdüğümüz iddiası mutlak bir yalan”

Dışişleri Bakanı Fidan Kiev’de Zelenski ile görüştü

ULUSLARARASI AF ÖRGÜTÜ'NDEN İRAN AÇIKLAMASI

Zelenski: “F-16 tedariki sayesinde Rusya'nın savaşı kaybedeceğine eminim”

Güney California'yı hem fırtına hem deprem vurdu

Kadınlar Dünya Kupası’nda şampiyon İspanya

Rusya’nın insansız uzay aracı Luna-25 Ay’a çarptı

Guterres: "Kıbrıs’ta BM güçlerine yapılan saldırı uluslararası hukuka göre ciddi bir suç olabilir"

COVID-19'un yeni yayılmaya başlayan varyantı Eris hakkında neler biliyoruz?

Türkiye Kıbrıs Konusunda Birleşmiş Milletler’e de bir kınama yayımladı

BM: “Kıbrıs Türk kuvvetleri BM Kıbrıs Barış Gücü görevlilerine saldırdı”

Japon Denizi’nde sular ısındı savaş uçakları havalandı

ABD, Ukrayna'ya F-16 savaş uçakları gönderilmesini onayladı

Türkiye bağlantılı Uygurlar’ı hedef alan tutuklamalar arttı

Kuzey Kore'den şort giyen kadınlara ceza

DSÖ'den yeni Covid alt varyantı 'Eris'e karşı önlemleri kaldırmama uyarısı

2 yıllık Taleban iktidarının bedelini Afgan kadınlar ödüyor

Alman Gazeteciler Birliği: "Gazeteciler Türkiye’ye gitmesin"

  • BIST 100

    9693,46%1,77
  • DOLAR

    32,58% 0,35
  • EURO

    34,75% 0,10
  • GRAM ALTIN

    2507,64% 0,95
  • Ç. ALTIN

    4181,01% 0,22
  • Cumartesi 24.8 ° / 13.8 ° false
  • Pazar 25.4 ° / 14.4 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazartesi 25.6 ° / 13 ° Güneşli