?TÜRK DEVRİMİ UĞRUNA YAŞAMINI YİTİREN KUBİLAY VE ARKADAŞLARINI SAYGI İLE ANIYORUZ?
SİYASET 22.12.2015 13:51:10 815 0

?TÜRK DEVRİMİ UĞRUNA YAŞAMINI YİTİREN KUBİLAY VE ARKADAŞLARINI SAYGI İLE ANIYORUZ?

Adana Barosu Başkanı Av. Mengücek Gazi Çıtırık, ?Yakın tarihimizde dini duyguların sömürülmesi sonucu Kahramanmaraş, Çorum ve 37 aydınımızın diri diri yakıldığı Sivas olaylarının yaşandığını da unutmamak gerekir. Ne yazık ki bu ve benzeri acı olaylardan

 Adana Baro Başkanı Av. Mengücek Gazi Çıtırık, 85 yıl önce katledilen Kubilay ve iki bekçinin ölüm yıldönümünde yazılı açıklamada bulundu.

?DERS ALINMALI?

Türkiye Cumhuriyeti bundan tam 85 yıl önce bugün, 23 Aralık 1930 günü korkunç bir irtica olayına tanık olduğunu belirten Av. Çıtırık, ?O gün, Derviş Mehmet´in başında olduğu ?şeriat? isteyen bir grup tarafından, Asteğmen Mustafa Fehmi Kubilay ve olaylara müdahele etmek için gelen mahalle bekçisi Hasan ve Şevki katledildiler. Olay, Cumhuriyet rejiminin 1925 yılındaki Şeyh Sait isyanından sonra tanık olduğu ikinci önemli irtica girişimidir, tarihe "Menemen Olayı" ve "Kubilay Olayı" olarak geçmiştir. Çok sonraları bu vahşet, onarılması olanaksız yaralar açtı. Yakın tarihimizde dini duyguların sömürülmesi sonucu Kahramanmaraş, Çorum ve 37 aydınımızın diri diri yakıldığı Sivas olaylarının yaşandığını da unutmamak gerekir. Türkiye, bu ve benzeri acı olaylardan ders almalıdır? dedi.

?FARKLILIKLARA HOŞGÖRÜ İLE BAKILMALIDIR?

Av. Çıtırık, açıklamasında şunları söyledi:

?Kutsal din duygularının siyasete ve ticarete alet edilmemesini, bu duyguların sömürülmesi ile yurttaşlar arasında çatışma ortamının doğmamasını dilemekteyiz.  Siyasilerin görevi toplumu ayrıştırıp, kamplaştırarak bunlardan medet ummak değil, birleştirmek, kaynaştırmak ve farklılıklara da hoşgörü ile bakabilmeyi içine sindirebilmektir?

?SİYASİ İKTİDAR HUKUKU KATLETTİ?

Bugün ülkemizde,  Atatürk ve Devrimlerinin karalanmakta olduğunu ileri süren Av. Çıtırık, ? ?Milli İrade ? denilerek ve halkımız aldatılarak okullara zorunlu din dersleri konulmakta, çağdaş ve uygar okullar kapatılarak yerlerine hafız okulları açılmakta, mezar taşlarını okuyamıyoruz denilerek Osmanlıca okullara ders olarak sokulmaya çalışılmaktadır.

Gelecek kuşakların ufkunu karartmaya çalışanlar, gelecek kuşakları dindar ve kindar yapmaya çalışanlar ayrıca Cumhuriyet tarihimizde görülmemiş yolsuzluklara, rüşvete bulaşmışlardır. Hukuk yok edilmiş, adalet yok edilmiş, lâiklik yalnızca yasalarda yazılı olarak kalmıştır. Siyasi iktidarı eleştirenler düşman, darbeci, terörist olarak görülmekte, hak arayanlar en ağır polis şiddeti ile karşı karşıya gelmektedirler. Çıkarılan ve çıkarılmak istenilen yasalarla hak ve özgürlükler sınırlanmakta, tam bir baskı düzeni yaratılmaya çalışılmaktadır.
Günümüzde de Atatürk Devrimcileri çeşitli biçimlerde şehit edilmişlerdir. Uğur Mumcu, Bahriye Üçok, Muammer Aksoy, Ahmet Taner Kışlalı, Abdi İpekçi, Turan Dursun gibi nice Atatürk devrimcisinin, Sivas olaylarında da pek çok düşün ve sanat insanının şehit edilmelerinin, birbirinden bağımsız olduğunu düşünmek mümkün değildir? şeklinde konuştu

?AYDINLANMA UĞRUNA YİTİP GİTTİLER?

Av. Çıtırık, sözlerini şöyle tamamladı:

?Kubilay ve arkadaşları, Cumhuriyet´in değerlerini ve kazanımlarını korurken şehit edilmişlerdir. Onlar, Cumhuriyet karanlıktan aydınlığa, dogmalardan, akılcılığa ve bilimselliğe, bağnazlıktan çağdaşlığa, imparatorluktan ulus devlete, kulluktan birey-yurttaşlığa geçişin simgesidir. Cumhuriyetimiz demokratik, laik ve sosyal hukuk devleti anlayışını hakim kılar. 

Ulusumuz bu kara günlerden kurtulacak, hak ettiği aydınlığa kavuşacaktır. Cumhuriyet uğruna, Türk Devrimi uğruna, aydınlanma uğruna yaşamını yitiren Kubilay ve arkadaşlarını saygı ile anıyoruz.?

 


Haber Kaynak : HABER MERKEZİ

"TORBACI YAKALAMAKLA UYUŞTURUCU BELASI ÇÖZÜLMEZ"

CHP’Lİ TANAL, "MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI ATAMA SÖZÜNÜ TUTMADI!"

Tülay Hatimoğulları Hatay'daki hava kirliliğini sordu

BAE'den ithalata vergi muafiyeti

Kılıçdaroğlu, 'Filenin Sultanları'nı Kutladı

Erdoğan, 30 Ağustos Zafer Bayramı Özel Konseri ve 100. Yıl Marşı Tanıtım Programına katıldı

CHP Adana İl Örgütü Zafer Bayramını kutladı

Kılıçdaroğlu: "Milletimizin 30 Ağustos Zafer Bayramı'nı Yürekten Kutluyorum"

Ayhan Barut'tan narenciye üreticisi ve ihracatçısı için 3 bin lira destek talebi

Hasan Efe Uyar: "İktidar Vatandaşa 7 Ayda 22 Milyar Ceza Kesti"

Kılıçdaroğlu: “Türkiye Uyuşturucunun Pazarı Haline Geldi"

Emep'li Demir,"işçilere istifa baskısı uygulanıyor"

Mustafa Oğuz Yiğit: “AK Parti'nin Tarım Politikaları Çiftçiyi İflasa Sürüklüyor”

CHP’Lİ SÜMER,“ADANA’DA DEPREMİN YARALARI KAPANMIYOR”

CHP’li Bulut, “Ballı Maaşlara Devam “

“Malazgirt, Anadolu’daki siyasi hükümranlığımızın kapılarını açmıştır”

CHP'li Şevkin'den Hatay için, bakanlara soru yağmuru

Gürer: “Faiz artışı işsizliği tetiklerse, iş kötü…”

Ayhan Barut, anız yangınlarına kesin çözüm istedi

ERDİL DEDEOĞLU CHP CEYHAN İLÇE BAŞKANLIĞINA ADAYLIĞINI AÇIKLADI

  • BIST 100

    9716,77%-0,05
  • DOLAR

    32,47% -0,17
  • EURO

    34,91% 0,40
  • GRAM ALTIN

    2434,93% 0,50
  • Ç. ALTIN

    3991,84% -0,04
  • Cuma 30.8 ° / 18.5 ° false
  • Cumartesi 31 ° / 16.7 ° false