?  TRUMP´TAN ?İNTİKAM VE DİRENİŞ SİYASETİNDEN VAZGEÇELİM´ ÇAĞRISI
DÜNYA 6.02.2019 14:47:15 350 0

? TRUMP´TAN ?İNTİKAM VE DİRENİŞ SİYASETİNDEN VAZGEÇELİM´ ÇAĞRISI

Başkanlık döneminin ikinci Birliğin Durumu konuşmasını yapan Donald Trump, bu yılki konuşmasında ana tema olarak birlik ve partilerarası işbirliği mesajını seçti.

Trump´ın normal belirlenen tarihinden bir hafta geç gerçekleşen konuşmasında kullandığı nispeten yumuşak ton, Demokrat Partili muhalefetle arasında Meksika sınırına örmek istediği duvarla ilgili anlaşmazlığı gidermeyi amaçladı.

Temsilciler Meclisi´nin Demokrat Partili başkanı Nancy Pelosi, federal hükümetin kapalı kalmaya devam ettiği sırada Trump´ın normalde 29 Ocak´ta yapacağı Birliğin Durumu konuşmasını ertelemişti.

Demokrat Parti´nin çoğunlukta olduğu Temsilciler Meclisi´nin Trump´ın sınır duvarı için istediği 5,7 milyar dolarlık ödeneği vermeyi reddetmesi sonucu federal hükümete ödenek gitmemiş ve yaşanan anlaşmazlık hükümetin 35 gün boyunca kapanmasına yol açmıştı.

"İntikam ve direniş siyasetinden kaçınalım"

VOA Amerika´nın Sesi internet sitesinde yer alan yorum habere göre Başkan Trump konuşmasının başında hem Cumhuriyetçilerin hem de Demokratların ortak hedefler için mücadele verdiğini söyledi, bu hedefleri; Amerikalıların işlerini ve maaşlarını korumak; ülkenin altyapısını yeniden inşa etmek ve canlandırmak, sağlık hizmetlerini ucuzlatmak ve ilaç fiyatlarını düşürmek; güvenli, yasal ve çağdaş bir göçmenlik sistemi oluşturmak ve ülke çıkarlarını önde tutacak bir dış politika izlemek olarak saydı.

Trump intikam ve direniş siyasetinden kaçınma ve ortak amaçlar için işbirliği çağrısı yaptı; siyasi tıkanmayı aşmak için eski görüş ayrılıklarını giderme, eski yaraları sarma, yeni koalisyonlar kurma ve çözümler geliştirme önerisinde bulundu.

Bununla birlikte Trump konuşmasında yaklaşık iki yıldır süren ve kendisini hedef alan Rusya soruşturmasını eleştirdi. Başkanlığı döneminde Amerikan ekonomisinde sağlanan ilerlemelere işaret ederek, "ABD´de bir ekonomik mucize gerçekleşiyor" diyen Trump, "Bunu durdurabilecek tek şey aptalca savaşlar, siyaset ya da saçma partizan soruşturmalar. Eğer barış ve yasama olacaksa, savaş ve soruşturma olamaz. Bu işler bu şekilde yürümez. Yurtdışındaki hasımlarımızı yenilgiye uğratmak için evimizde birlik içerisinde olmalıyız" diye konuştu.

Duvarda ısrar eden Trump´tan uzlaşma çağrısı

Başkan Trump, Meksika sınırına duvar inşa etme konusundaki kararlılığına da konuşmasında vurgu yaptı. Amerika´nın güney sınırında bir krizin olduğunu ve bu krizi sonlandırmak için yönetim olarak Kongre´ye sağduyulu bir teklif sunduklarını belirten Trump, "Geçmişte bu salondaki kişilerin çoğu bir duvar lehine oy kullanmıştı ancak düzgün duvar hiçbir zaman inşa edilmedi. Ben inşa edilmesini sağlayacağım" ifadesini kullandı.

Bunun "sadece basit bir beton duvardan ibaret olmayacağını; akıllı, stratejik ve içini gösteren bir çelik bariyer olacağını" kaydeden Trump, duvarın sınır görevlilerince en fazla ihtiyaç duyulduğu tespit edilen noktalara dikileceğini ve yasadışı geçişlerin önemli ölçüde azalmasına katkıda bulunacağını söyledi.

Trump, "Duvarlar işe yarar ve duvarlar hayatlar kurtarır. O zaman birlikte çalışalım, uzlaşalım ve bir anlaşmaya varalım" dedi.

Yasadışı göçmenler ve sınır güvenliği konusunu ?acil ulusal kriz? diye niteleyen Trump, Kongre´de federal hükümetin yeni bir kapanmaya maruz kalmaması için yeni geçici ödeneğin çıkarılacağı on gün içinde ülkenin güney sınırlarını koruyacak bir çözüm bulunması çağrısında bulundu.

Daha önce sınır duvarına ödenek bulmak için ?ulusal güvenlik durumu? ilan etme yetkisini kullanma tehdidinde bulunan ancak tepki alan Trump, bu konuda benzer ısrarı sürdürmese de, konunun bir ulusal güvenlik meselesi olduğunu ısrarla vurgulamaya devam etti. Trump, Amerika´nın ?acımasız çakalları, kartelleri, uyuşturucu ve insan kaçakçılarını iflas ettirmek için yasadışı göçmenliği sona erdirme kararlılığı olduğunun altını çizdi ve Kongre´den tüm dünyaya bu kararlılığı göstermesini istedi.

Sınıra ek asker sevkiyatı

Yasadışı göçmenlerle dolu konvoyların Meksika´da, özellikle Amerika´nın sınır güvenliğinin zayıf olduğu bölgelere götürüldüğü iddiasında bulunan Trump, güney sınırına 3 bin 750 asker daha sevk etme emri verdiğini açıkladı. Yasal göçmenliğe kapılarının açık olduğunun altını çizen Trump, güney sınırındaki asayişsizliğin Amerikalıların güvenliğine mali refahına zarar verdiğini, Amerikan vatandaşlarının hayatlarını ve işlerini koruyan bir göçmenlik sistemi oluşturmanın vicdani bir yükümlülük olduğunu savundu.

Bu yıl da ´MS-13´ vurgusu

Trump geçen yılki konuşmasında olduğu gibi ABD´de faaliyet gösteren ve ağırlığını Orta Amerikalı göçmenlerin oluşturduğu MS-13 çetesine yeniden değindi, bu örgütün Amerika´da 20 eyalette faaliyet gösterdiğini söyledi. Örgütün binlerce üyesini sınırdışı ettiklerini belirten Trump, bu kişilerin geri dönmemesi için güney sınırında güvenliğin arttırılması gerektiğini kaydetti.

Başkan Trump yine geçen yılki konuşmasında olduğu gibi, sınırdan kaçak sokulan uyuşturucu maddelerin onbinlerce Amerikalının ölümüne yol açtığını savundu, her gün binlerce genç kızın sınırdan içeri kaçak sokularak fuhuşa itildiğini söyledi. Trump göreve geldiği son iki yıl içinde ICE adı verilen göçmenlik polisinin aralarında sabıkalı ve hükümlülerin de bulunduğu 266 bin kaçak göçmeni tutukladığını hatırlattı.

Trump Birliğin Durumu konuşmasına bu yıl da, kaçak göçmenler tarafından yakınları öldürüldüğünü söylediği kişileri davet etti.

"Daha önce görülmemiş bir ekonomik patlama yaşattık"

Son iki yıllık ekonomik karnesine de değinen Başkan Donald Trump, daha önce görülmeyen bir ?ekonomik patlama? yaşattıklarını savundu, ?5,3 kişiye istihdam sağladık, üretim sektörüne 600 bin yeni iş ekledik. Herkes bunun imkansız olacağını söylemişti, ama biz daha işin başındayız? diye konuştu.

Ancak bazı uzmanlar, Başkan Trump´ın aksine, ABD´de son birkaç yıldır yaşanan ekonomik toparlamanın eski Başkan Barack Obama döneminde başlatılan politikaların devamı olduğunun altını çiziyor. Daha önce Obama döneminde getirilen sağlık reformunu tamamen kaldıracağını söyleyen ancak reformun destek bulmasının ardından geri adım atan Trump, bu konuşmasında Obamacare adı verilen bu sistemin sadece sigorta yaptırmayı zorunluluğa bağlayan kuralını kaldırmış olduklarına dikkat çekti.

Enerji sektöründe bir devrim yarattıklarını söyleyen Başkan Trump, Amerika´yı dünyanın bir numaralı petrol ve doğal gaz üreticisi yaptıklarını, ABD´nin 65 yıl sonra enerji ihracatının ithalatını geçtiğini söyledi. Trump´ın bu ifadeleri, Temsilciler Meclisi ve Senato üyelerinin konuşmayı birlikte izlediği salonda büyük bir alkış aldı.

"Orduyu köklü biçimde yeniden inşa etmeye başladık"

Başkan Donald Trump, son iki yıl içerisinde ABD ordusunu köklü biçimde yeniden inşa etmeye başladıklarını, geçen yıl orduya 700 milyar dolar bu yıl da 716 milyar dolar bütçe ayırdıkların belirtti. Diğer ülkelerin de kendi üzerlerine düşen katkıyı sunmaya başlamalarını sağladıklarını ifade eden Trump, ?Yıllar boyunca ABD, NATO ve müttefiklerince çok adaletsiz muamele gördü ama şimdi NATO müttefiklerinden savunma harcamalarında 100 milyar dolarlık artışa gitmelerini sağladık? dedi.

Trump, ?Benim yönetimim altında Amerika´nın çıkarlarını ileriye götürdüğümüz için asla özür dilemeyeceğiz? ifadesini kullandı.

ABD ve Rusya arasında yıllar önce imzalanan Orta Menzilli Nükleer Kuvvetler Anlaşması´na (INF) Amerika olarak uymalarına rağmen Rusya´nın koşulları sürekli ihlal ettiğini kaydeden Trump, bu nedenle Amerika olarak anlaşmadan resmi olarak çekilme kararı aldıklarını hatırlattı. Trump, ?Belki farklı bir anlaşmayı müzakere edebiliriz, Çin´i ve diğerlerini de ekleriz, ya da belki bunu yapamayız, o durumda da (yapamazsak) harcamalar ve inovasyonda diğerlerini çok geride bırakacağız? diye konuştu.

?İkinci Trump-Kim zirvesi 27-28 Şubat´ta Vietnam´da

Başkan Trump, ?cesur bir yeni diplomasi? kapsamında Kore Yarımadası´nda barış için tarihi girişimlerini sürdürdüklerini belirterek, bu süreç sayesinde Kuzey Kore´deki Amerikalı tutukluların evlerine döndüğünü, nükleer denemelerin sona erdiğini ve 15 aydır füze fırlatılmadığını söyledi. Trump, ?Eğer ABD Başkanı seçilmeseydim, benim fikrime göre şu anda Kuzey Kore´yle büyük bir savaşın içerisinde olacaktık. Daha yapacak çok iş var ama (Kuzey Kore lideri) Kim Jong Un´la iyi bir ilişkim var. Başkan Kim ve ben 27-28 Şubat´ta Vietnam´da tekrar görüşeceğiz? dedi.

"Venezuela halkının yanındayız"

Trump, iki hafta önce ABD´nin Juan Guaido´yu Venezuela´nın geçici cumhurbaşkanı olarak tanıdığını hatırlatarak, ?Özgürlük için verdikleri soylu çabada Venezuela halkının yanındayız ve sosyalist politikalarıyla Güney Amerika´nın en varlıklı ülkesini son derece yoksul ve çaresiz bir duruma düşüren Maduro rejiminin sergilediği acımasızlığı kınıyoruz? diye konuştu.

ABD´de de ?sosyalizmin benimsenmesine yönelik yeni çağrılardan alarm duyduklarını? ifade eden Trump, ?Amerika özgürlük ve bağımsızlık üzerine kuruldu, hükümet baskısı, hakimiyeti ve kontrolu üzerine değil. Biz özgür doğduk ve özgür kalacağız. Bu gece, Amerika´nın asla sosyalist bir ülke olmayacağı yönündeki kararlılığımızı yineliyoruz? dedi. Trump bu ifadeleri söylerken kameralar, Vermont eyaleti bağımsız senatörü ve Demokrat Partili eski başkan aday adaylarından Bernie Sanders´a çevrildi. Sanders kendi deyimiyle ?demokratik sosyalist? olarak adlandırılan bir siyasetçi.

"Büyük ülkeler sonu gelmez savaşlar yürütmez"

Başkan Trump, Amerika´nın uğraştığı en karmaşık sorunlar dizilerinden birinin Ortadoğu´da olduğuna işaret ederek, ?Yaklaşımımız, ilerleme sağlamada yıllar boyu başarısız kalan itibarsız teoriler yerine ilkelere dayalı realizmi temel alıyor. Bu nedenle, yönetimim İsrail´in gerçek başkentini tanıdı ve Kudüs´te Amerikan Büyükelçiliği´ni gururla açtı? diye konuştu.

Amerikan askerlerinin Ortadoğu´da 19 yıla yakın süredir savaştığına değinen Trump, Afganistan ve Irak´ta 7 bin civarında Amerikalının öldüğünü, 52 binin üzerinde Amerikalının ağır yaralandığını ve Ortadoğu´da 7 trilyon doların üzerinde para harcadıklarını söyledi. Trump, ?Başkanlık için adaylığım sırasında yeni bir yaklaşımın sözünü vermiştim. Büyük ülkeler sonu gelmez savaşlar yürütmez? ifadesini kullandı.

"Suriye´deki cesur savaşçılarımızı evlerine döndürmenin zamanı"

Başkanlığı döneminde IŞİD´e ciddi darbe vurulduğunu ve terör örgütünün elindeki toprakların hemen hemen tamamının kurtarıldığını belirten Trump, ?Şimdi IŞİD´in kalıntılarını yok etmek için müttefiklerimizle çalışırken, Suriye´deki cesur savaşçılarımızı evlerinde sıcak karşılamanın zamanı? dedi.

"Afganistan´da barış müzakerelerini hızlandırdım"

Trump, Afganistan´da da siyasi bir anlaşmaya varmak için müzakereleri hızlandırdığını kaydederek, Taleban dahil bir dizi Afgan grupla yapıcı görüşmeler yürüttüklerini söyledi. Başkan Trump, ?Bu müzakerelerde ilerleme sağladıkça, askeri varlığımızı da azaltabileceğiz ve terörle mücadeleye odaklanabileceğiz. Bir anlaşmaya varacak mıyız bilmiyorum ama şunu biliyorum ki 20 yıla yakın süredir devam eden savaşın ardından barış için en azından girişimde bulunmanın zamanı? diye konuştu.

Konuşmasında İran´a da yüklenen Trump, şu mesajları verdi:

?Yönetimim dünyanın en önde gelen terör destekçisi ülkesi, İran´daki radikal rejime karşı koşmak için kararlılıkla hareket etti. Bu yolsuz diktatörlüğün asla nükleer silah edinmemesinden emin olmak için ABD´yi korkunç İran nükleer anlaşmasından çektim. Geçen sonbaharda da bir ülkeye karşı bugüne kadar getirilen en sert yaptırımları yürürlüğe koyduk. Amerika´ya ölüm sloganları atan ve Yahudi halkını soykırımla tehdit eden bir rejimden gözümüzü ayırmayacağız.?

"Çin´le bir ticaret anlaşması gerçek, yapısal değişim içermeli"

Trump, Çin´le herhangi bir ticaret anlaşmasının ?adil olmayan ticaret uygulamalarını sonlandırmak, ABD´nin kronik ticaret açığını azaltmak ve Amerikan istihdamını korumak için gerçek, yapısal değişimi içermesi gerektiğini? söyledi.

Başkan Trump, ?Endüstrilerimizi yıllarca hedef almaları ve fikri mülkiyetimizi çalmalarının ardından Çin´e şunu net biçimde vurguluyoruz: Amerikan istihdamının ve zenginliğinin çalınması artık son buldu? ifadesini kullandı.


Haber Kaynak : HABER MERKEZİ

Ukrayna'da iki savaş uçağı havada çarpıştı

Türkiye'den Güney Kıbrıs'taki cami saldırısına kınama

Putin’den Wagner kararnamesi

Kremlin: “Wagner'in lideri Prigojin'i öldürdüğümüz iddiası mutlak bir yalan”

Dışişleri Bakanı Fidan Kiev’de Zelenski ile görüştü

ULUSLARARASI AF ÖRGÜTÜ'NDEN İRAN AÇIKLAMASI

Zelenski: “F-16 tedariki sayesinde Rusya'nın savaşı kaybedeceğine eminim”

Güney California'yı hem fırtına hem deprem vurdu

Kadınlar Dünya Kupası’nda şampiyon İspanya

Rusya’nın insansız uzay aracı Luna-25 Ay’a çarptı

Guterres: "Kıbrıs’ta BM güçlerine yapılan saldırı uluslararası hukuka göre ciddi bir suç olabilir"

COVID-19'un yeni yayılmaya başlayan varyantı Eris hakkında neler biliyoruz?

Türkiye Kıbrıs Konusunda Birleşmiş Milletler’e de bir kınama yayımladı

BM: “Kıbrıs Türk kuvvetleri BM Kıbrıs Barış Gücü görevlilerine saldırdı”

Japon Denizi’nde sular ısındı savaş uçakları havalandı

ABD, Ukrayna'ya F-16 savaş uçakları gönderilmesini onayladı

Türkiye bağlantılı Uygurlar’ı hedef alan tutuklamalar arttı

Kuzey Kore'den şort giyen kadınlara ceza

DSÖ'den yeni Covid alt varyantı 'Eris'e karşı önlemleri kaldırmama uyarısı

2 yıllık Taleban iktidarının bedelini Afgan kadınlar ödüyor

Alman Gazeteciler Birliği: "Gazeteciler Türkiye’ye gitmesin"

  • BIST 100

    9716,77%-0,05
  • DOLAR

    32,47% -0,17
  • EURO

    34,91% 0,40
  • GRAM ALTIN

    2434,93% 0,50
  • Ç. ALTIN

    3991,84% -0,04
  • Cuma 30.8 ° / 18.5 ° false
  • Cumartesi 31 ° / 16.7 ° false
  • Pazar 35.8 ° / 19.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı