TRUMP´IN KUDÜS AÇIKLAMASINA DÜNYADAN TEPKİLER
DÜNYA 6.12.2017 23:39:00 219 0

TRUMP´IN KUDÜS AÇIKLAMASINA DÜNYADAN TEPKİLER

Başkan Donald Trump´ın Kudüs´ü İsrail´in başkenti olarak tanıyan açıklamasına dünya genelinde tepki geldi.

BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, Trump´ın kararına doğrudan atıf yapmadan, İsrail ve Filistinliler arasında barış umutlarını tehlikeye atan ?tek taraflı adımlara? tepkisini dile getirdi. Guterres, Kudüs meselesinin; İsrail ve Filistinliler arasındaki doğrudan müzakerelerle çözülmesi gerektiğini vurguladı. Trump´ın açıklamasının ardından gazetecilere konuşan Guterres, ?Büyük tedirginliğin olduğu bu anda şunu net ifade etmek istiyorum: İki devletli çözümün hiçbir alternatifi yoktur. Bir B Planı yok? diye konuştu.

Guterres, İsrail ve Filistinli liderlerin müzakere masasına geri dönmesi ve kalıcı barış vizyonunu hayata geçirebilmek için elinden gelen herşeyi yapacağının altını çizdi.

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron da, Trump´ın kararını ?üzücü? bir adım olarak nitelendirdi.

Trump´ın açıklamasının ?Fransa´nın onaylamadığı üzücü bir karar? olduğunu belirten Macron, kararın ?uluslararası yasalara ve BM Güvenlik Konseyi kararlarına da ters düştüğünü? belirtti.

Macron, Kudüs´ün statüsünün ?BM himayesi altındaki müzakerelerde İsrail ve Filistinliler tarafından karara bağlanmasının gerekeceğini? kaydetti.

Filistin lideri Mahmud Abbas´ın bir danışmanı da, Trump´ın Kudüs kararının ?ABD´yi barış sürecinde herhangi bir rol üstlenmekten uzaklaştırdığını? söyledi.

Nebil Şaat, Trump´ın konuşmasının ?İsrail´e istediğini verirken Filistin´e hiçbir vermediğini? ifade etti.

Ayrıca Filistinli yetkililer, Abbas´ın Arap dünyasındaki liderlerle acil görüşmeler yaptığını bildirdi. Resmi Wafa haber ajansı, Trump´ın adımına verilecek yanıt üzerinde çalışan Mahmud Abbas´ın Mısır Cumhurbaşkanı ve Katar Emiri´yle görüştüğünü duyurdu.

Netanyahu: Karar tarihi bir dönüm noktası

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Trump´ın Kudüs kararının ´tarihi bir dönüm noktası´ olduğunu söyledi. Netanyahu, "Filistinlilerle varılacak herhangi bir barış, Kudüs´ün İsrail´in başkenti olmasını da kapsamalıdır" dedi.

İsrail´in Trump´ın açıklamasından ?derin minnettarlık? duyduğunu ve bunun ?barış yolunda önemli bir adım olduğunu? kaydeden Netanyahu, ?barış rüyasının gerçeğe dönmesini başarmak için? Başkan Trump ve ekibiyle birlikte çalışmaya devam edeceğini sözlerine ekledi.

Öte yandan, ABD ve AB tarafından terör örgütü olarak görülen Hamas´tan da bir açıklama geldi.

Hamas lideri İsmail Haniyeh, Trump´ı Filistinliler´in hissiyatlarını görmezden gelmekle suçladı.

Filistin halkının ?hissiyatları ve kutsallarının görmezden gelinmesine nasıl yanıt vereceğini bildiğini? ifade eden Haniyeh, Trump´ın kararının ?tarihsel ve coğrafi gerçekleri değiştirmeyeceğini? vurguladı.

Trump´ın açıklaması öncesi de dünya liderlerinden tepkiler vardı. Filistin Başkanı Rami Hamdallah da, Trump´ın beklenen kararının ?barış sürecini ve iki devletli çözümü yok edeceğini? söyledi.

Hamdallah biraraya geldiği Avrupalı diplomatlara, Amerika´nın kararının ?tüm bölgede çatışma ve şiddeti körükleyeceğini? belirtti.

Kremlin de konuyla ilgili endişesini dile getirdi. Rusya Cumhurbaşkanı Vladimir Putin´in sözcüsü Dmitry Peskov Moskova´da gazetecilere yaptığı açıklamada, ?konunun kolay olmadığını? belirterek, Putin´in Filistin lideri Mahmud Abbas´la görüştüğünü ve durumun kötüleşme ihtimaline dair endişesini ifade ettiğini söyledi.

Papa Francis de Trump´ın beklenen kararı konusunda ?derin endişesini? dile getirirken, Türkiye de İslam İşbirliği Teşkilatı´nın verilecek yanıtı koordine etmek üzere toplanmasını istedi.

İngiltere Dışişleri Bakanı Boris Johnson, ülkesinin büyükelçiliği Tel Aviv´e taşıma yönünde bir planı olmadığını söyledi. Johnson, ?Haberleri endişeyle izledik çünkü bize göre Kudüs İsrail ve Filistinliler arasında müzakere edilmiş nihai bir anlaşmanın parçası olmalı? dedi.

Başbakan Theresa May de aynı şekilde ülkesinin Kudüs konusundaki pozisyonunun değişmeyeceğini belirterek, konuyu Trump´la görüşmeyi planladığını kaydetti. May, "İki devletli çözümü desteklemeyi sürdürüyoruz. Kudüs´ün öneminin farkındayız" ifadesini kullandı.

Pakistan´da iktidar partisi, Trump´ın Kudüs´ü İsrail´in başkenti olarak tanıma planını eleştirerek, bunun dünyada şiddeti alevlendireceği uyarısında bulundu.

 


Haber Kaynak : HABER MERKEZİ

Ukrayna'da iki savaş uçağı havada çarpıştı

Türkiye'den Güney Kıbrıs'taki cami saldırısına kınama

Putin’den Wagner kararnamesi

Kremlin: “Wagner'in lideri Prigojin'i öldürdüğümüz iddiası mutlak bir yalan”

Dışişleri Bakanı Fidan Kiev’de Zelenski ile görüştü

ULUSLARARASI AF ÖRGÜTÜ'NDEN İRAN AÇIKLAMASI

Zelenski: “F-16 tedariki sayesinde Rusya'nın savaşı kaybedeceğine eminim”

Güney California'yı hem fırtına hem deprem vurdu

Kadınlar Dünya Kupası’nda şampiyon İspanya

Rusya’nın insansız uzay aracı Luna-25 Ay’a çarptı

Guterres: "Kıbrıs’ta BM güçlerine yapılan saldırı uluslararası hukuka göre ciddi bir suç olabilir"

COVID-19'un yeni yayılmaya başlayan varyantı Eris hakkında neler biliyoruz?

Türkiye Kıbrıs Konusunda Birleşmiş Milletler’e de bir kınama yayımladı

BM: “Kıbrıs Türk kuvvetleri BM Kıbrıs Barış Gücü görevlilerine saldırdı”

Japon Denizi’nde sular ısındı savaş uçakları havalandı

ABD, Ukrayna'ya F-16 savaş uçakları gönderilmesini onayladı

Türkiye bağlantılı Uygurlar’ı hedef alan tutuklamalar arttı

Kuzey Kore'den şort giyen kadınlara ceza

DSÖ'den yeni Covid alt varyantı 'Eris'e karşı önlemleri kaldırmama uyarısı

2 yıllık Taleban iktidarının bedelini Afgan kadınlar ödüyor

Alman Gazeteciler Birliği: "Gazeteciler Türkiye’ye gitmesin"

  • BIST 100

    9548,57%0,19
  • DOLAR

    32,49% 0,16
  • EURO

    34,80% 0,25
  • GRAM ALTIN

    2487,88% 1,05
  • Ç. ALTIN

    4157,48% -1,05
  • Cuma 24.9 ° / 15.2 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cumartesi 24.8 ° / 13.8 ° false
  • Pazar 25.4 ° / 14.4 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı