?TRUMP´A KARŞI ORTAK TAVIR ALINMAZ İSE AVRUPA DAĞILIR?
DÜNYA 11.06.2018 15:50:56 336 0

?TRUMP´A KARŞI ORTAK TAVIR ALINMAZ İSE AVRUPA DAĞILIR?

Trump´ı sert sözlerle eleştiren Alman Başbakan Merkel, G7´den erken ayrılan ABD Başkanı´nın twitter üzerinden yaptığı zirvenin kapanış bildirgesini imzalamayacağı açıklamasını, "Tweet ile bildirilen iptal kararı hayal kırıcı ve biraz da moral bozucu" ola

ABD Başkanı Donald Trump´ın Kanada´daki G7 Zirvesi ortak bildirisinden son anda onayını çekmesi Alman basınında "Batı´nın sonu", "rezalet" ve "hayal kırıklığı" gibi sözlerle yorumlandı. Quebec´teki G7 Zirvesi ve Başkan Trump´ın tutumunun, "Avrupa´yı gelecekte nelerin beklediğinin habercisi" olduğu öne sürülürken, "Almanya´nın ancak güçlü bir Avrupa´nın parçası olarak Trump´a karşı çıkabileği" yorumu yapıldı.

VOA Amerika´nın Sesi internet sitesinde yer alan habere göre Başbakan Angela Merkel de, "Avrupa Birliği´nin Trump´a karşı ortak tavır alamaması durumunda, Avrupa´nın dağılacağı" uyarısında bulundu. Alman ARD televizyonunda yaptığı konuşmada, Trump´ı sert sözlerle eleştiren Merkel, G7´den erken ayrılan ABD Başkanı´nın twitter üzerinden yaptığı zirvenin kapanış bildirgesini imzalamayacağı açıklamasını, "Tweet ile bildirilen iptal kararı hayal kırıcı ve biraz da moral bozucu" olarak tanımladı.

Başbakan Merkel, Alman hükümetinin zirvede kararlaştırılan ve imzalanan kapanış bildirgesini geçerli olarak gördüğünü söyledi. G7´de yaşananlara tepkinin dozunu aşırı oranda artırmanın, ikili ilişkileri olumsuz etkileyeceğini savunan Merkel, "Trump´ın tutumu işleri kolaylaştırmıyor. Ancak buna rağmen onunla ilişkileri sürdüreceğim. Temmuz ayında Brüksel´deki NATO zirvesinde bir araya geleceğiz" dedi.

ABD´nin, Avrupa ülkelerinden ithal ettiği çelik ve alüminyumun yanı sıra Alman otomobillerine de ek gümrük şartı koymasına değinen ve Almanya´nın tepki vereceğini söyleyen Merkel, "Aldatılmaya izin vermeyiz. Aksine böyle bir durumda harekete geçeriz" şeklinde görüş belirtti. Trump´a kararını gözden geçirmesini önerdiğini açıklayan başbakan, "iki tarafın da, ek gümrük vergisinin stratejik açıdan yarar ve zararlarını yeniden tartmak için zamana ihtiyacı olduğunu söyledim" dedi.

Merkel, Trump´ın vergiler konusunda aldığı karardan vazgeçmemesi durumunda, Avrupa ülkeleri ile birlikte geniş çaplı karşı önlemler alacaklarını da kaydetti. Alman başbakanı, "AB´de her ülke kendi başına hareket ederek, ABD, Çin Halk Cumhuriyeti ya da diğer bir ülkeyle anlaşmaya çalışırsa, sonunda Avrupa dağılır" şeklinde konuşarak, AB ülkelerini de uyardı.

Sosyal demokrat SPD lideri Andrea Nahles, G7 belgesinden çekilmesinden dolayı Trump´ı "kaotik" olarak nitelendirdi. "Donald Trump yüzünden, G7 bir felaketle sonuçlandı" diyen Nahles, ABD Başkanı´nın "uluslararası sorumluluğuna veda ettiğini" öne sürdü. Nahles, Almanya´nın Trump´un başkanlığındaki ABD ile "Makul ve güvenilir politika izlemesi mümkün değil" derken, Almanya ve AB´nin uluslararası işbirliğini güçlendirmek için Kanada ve Japonya ile birlikte çalışmasını önerdi. SPD lideri, Trump´un "İlk önce Amerika" sloganına karşı AB´nin cevabının "Birleşik Avrupa" olması gerektiğini de iddia etti.

Federal Meclis´deki en büyük muhalefet partisi konumdaki sağ popülist Almanya için Alternatif (AfD) ise G7 Zirvesi´nde yaşananlardan Merkel´in sorumlu olduğunu öne sürdü. Partinin meclis grubu sözcüsü Jürgen Braun, "Merkel sürekli ve çocukça bir şekilde Trump´la didişiyor. Etkisi ise sıfır. Bu yüzden G7´de kırılan porselanın da sorumlusu Merkel" diye konuştu. AfD´li politikacı, Merkel´in Alman ekonomisine zarar vermemek için, bir an önce Trump´a yönelik eleştirilerinim dozajını azaltmasının gerektiğini ifade etti. 

 


Haber Kaynak : HABER MERKEZİ

Ukrayna'da iki savaş uçağı havada çarpıştı

Türkiye'den Güney Kıbrıs'taki cami saldırısına kınama

Putin’den Wagner kararnamesi

Kremlin: “Wagner'in lideri Prigojin'i öldürdüğümüz iddiası mutlak bir yalan”

Dışişleri Bakanı Fidan Kiev’de Zelenski ile görüştü

ULUSLARARASI AF ÖRGÜTÜ'NDEN İRAN AÇIKLAMASI

Zelenski: “F-16 tedariki sayesinde Rusya'nın savaşı kaybedeceğine eminim”

Güney California'yı hem fırtına hem deprem vurdu

Kadınlar Dünya Kupası’nda şampiyon İspanya

Rusya’nın insansız uzay aracı Luna-25 Ay’a çarptı

Guterres: "Kıbrıs’ta BM güçlerine yapılan saldırı uluslararası hukuka göre ciddi bir suç olabilir"

COVID-19'un yeni yayılmaya başlayan varyantı Eris hakkında neler biliyoruz?

Türkiye Kıbrıs Konusunda Birleşmiş Milletler’e de bir kınama yayımladı

BM: “Kıbrıs Türk kuvvetleri BM Kıbrıs Barış Gücü görevlilerine saldırdı”

Japon Denizi’nde sular ısındı savaş uçakları havalandı

ABD, Ukrayna'ya F-16 savaş uçakları gönderilmesini onayladı

Türkiye bağlantılı Uygurlar’ı hedef alan tutuklamalar arttı

Kuzey Kore'den şort giyen kadınlara ceza

DSÖ'den yeni Covid alt varyantı 'Eris'e karşı önlemleri kaldırmama uyarısı

2 yıllık Taleban iktidarının bedelini Afgan kadınlar ödüyor

Alman Gazeteciler Birliği: "Gazeteciler Türkiye’ye gitmesin"

  • BIST 100

    9716,77%-0,05
  • DOLAR

    32,47% -0,17
  • EURO

    34,91% 0,40
  • GRAM ALTIN

    2434,93% 0,50
  • Ç. ALTIN

    3991,84% -0,04
  • Cuma 30.8 ° / 18.5 ° false
  • Cumartesi 31 ° / 16.7 ° false
  • Pazar 35.8 ° / 19.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı