?TRAFİK SİGORTASINDA SABİT TARİFEYE GEÇİLMELİ?
EKONOMİ 7.10.2016 14:30:15 298 0

?TRAFİK SİGORTASINDA SABİT TARİFEYE GEÇİLMELİ?

Tüketici Başvuru Merkezi (TBM) Derneği Sigorta Komisyonu Sorumlusu Osman TÜKEN trafik sigortası tarifesinin belirlenmesi ve düşürülmesi konusunda Sigorta Şirketleri, Sigorta Acenteleri ve fiyatların düşmesi için düzenleme yetkisi olan Hazine Müsteşarlığı

Sigorta şirketlerinin trafik sigortasında priminde uyguladığı farklı fiyat tarifelerini değerlendiren Tüketici Birliği Federasyonu (TBF) Üyesi ve Tüketici Başvuru Merkezi (TBM) Derneği Sigorta Komisyonu Sorumlusu Osman TÜKEN; ?Trafik Sigortası primlerinin yüksekliği konusunda çözüm yolu aslında çok basittir? dedi.

Tüketici Başvuru Merkezi (TBM) Derneği Sigorta Komisyonu Sorumlusu Osman TÜKEN konuyla ilgili olarak şu açıklamayı yapmıştır:                           

Kamuoyunda trafik sigortası ismiyle bilinen ?Karayolu Motorlu Araçlar Zorunlu Mali Sorumluluk Sigorta Poliçesi´nin? teminat limitleri, geçerlilik bölgesi, tazmin şart ve hesaplamaları, vergi oranları ve diğer gider kalemleri kanunla belirlenir ve tüm sigorta şirketleri için bu şartlar aynıdır. Sigorta şirketleri özelinde kendi genel gider rasyoları ve hasar dosya maliyetleri dışında hiçbir fark da yoktur. Tüm sigorta şirketleri trafik primlerinin hesaplanmasında SBM´nin (Sigorta Bilgi Merkezi/Tramer) il, ilçe, araç markası, araç kullanım tarzı ve sigortalı bilgilerini içeren veri tabanını kullanmaktadır.

Tüm şartları aynı olan bir poliçede şu an tek fark sigorta şirketlerinin poliçeyi yapmak isteyip istememesine göre değişen farklı fiyat tarifeleridir. İlginçtir ki bu poliçe Batı ülkeleri başta olmak üzere dünyanın çoğu ülkesinde sabit fiyat ile satılmaktadır. (Kaynak: TOBB Sigorta Acenteleri İcra Komitesi´nin hazırlattığı 2014 yılına ait ?Sigorta Acenteleri Dünya Uygulamaları Araştırma ve 2023 Vizyonu Belirleme? raporu)

Bahsedilen bu şartlara rağmen;

Bahsi geçen diğer ülkelerin neredeyse hepsinden daha düşük teminat limitleri (poliçenin ödeyebileceği hasar miktarı) ile Ülkemizde bu poliçe üretilmektedir. (Grafik-1-Zorunlu Trafik Minumum teminat miktarları)

 Son bir yılda trafik sigortası fiyatlarındaki % 130 ile % 150 arasındaki yükselme dikkate alındığında ülkemizde araç başına düşen ortalama trafik priminin de bahsi geçen ülkelerin hepsinden yüksek olduğunu söyleyebiliriz. (Grafik-2-2014 yılı araç başına düşen ortalama zorunlu trafik prim endeksi)

Ülkemizde sigorta şirketlerinin uygulamış olduğu trafik sigortası fiyat tarifelerinde ortaya çıkan tabloyu değerlendirilecek olursak; fiyatı haricindeki tüm şart ve limitleri devlet tarafından belirlenen bir sigorta ürününün tüketicide büyük rahatsızlık meydana getirdiğini görmekteyiz.

Yukarıda da bahsettiğimiz üzere, SBM (Tramer) veri tabanında il ve araç kullanım tarzlarına göre tüm hasar/Prim oranı istatistiklerinin olmasına rağmen Primlerin beklenilen düzeye düşmemesinin önündeki tek engelin referansını yükseliş trendi olarak baz alan Sigorta Şirketleri olduğu kanaatindeyiz.

Tüketici Başvuru Merkezi Sigorta Komisyonu olarak trafik sigortası tarifesinin belirlenmesi ve düşürülmesi konusunda Sigorta Şirketleri, Sigorta Acenteleri ve fiyatların düşmesi için düzenleme yetkisi olan Hazine Müsteşarlığından oluşan bir komisyon kurulmasını öneriyoruz. Ancak bu komisyonun fiyat uzlaşısı ile vatandaşlarımız için maksimum faydanın sağlanması mümkün olacaktır. Bu sorunun gerçekçi ve kalıcı çözümü olacak uygulamanın adı da sabit tarifedir.?

 

 


Haber Kaynak : HABER MERKEZİ

Harb-İş,“Ücretler yeniden düzenlenmeli “

"YENİLENEBİLİR ENERJİ NASIL TÜRKİYE’NİN ELEKTRİK ÜRETİM KAYNAĞI OLABİLİR"

"Bağımsız olmayan bir Kurulun vereceği karar tartışılır!"

MB Başkanı’ndan enflasyonla ilgili “yol haritası” mesajı

Türkiye, dünya lideri

“İş dünyasının finansmana erişimi kolaylaştırılmalıdır”

TOYP BAŞVURULARINDA SON TARİH 31 AĞUSTOS

Türk Telekom’un “Dijital Türkiye: Yeni Bir Gelecek” temalı Faaliyet Raporu’na 3 ödül

Türkiye’de dijital bankacılığa ilgi artıyor

R+T TURKEY FUARI’NDA HEDEF UZAK PAZARLAR

“TOPLU SÖZLEŞME TİYATROSU SONA ERDİ”

“DEPREM DEĞİL BİNA ÖLDÜRÜR”

Ekonominin kalbi TOBB'da attı

"Emlak zenginleri İstanbul depremi sonrası fakir kalabilir"

Şahin Bilgiç, TOBB Ekonomi Şurası’na katıldı, üyelerinin taleplerini iletti

Dünyaca ünlü çekirdeksiz Sultani üzümde hasat başladı

DÜNYA TAHIL PİYASASINA ‘TAHIL KORİDORU’ ETKİSİ

MYK VE ADASO ARASINDA YETKİLENDİRME PROTOKOLÜ İMZALANDI

"Her 100 kişiden 90’ı Su Yalıtımı Yönetmeliği’nden önce yapılan binalarda oturuyor"

R+T TURKEY FUARI’NDAN İHRACAT SEFERBERLİĞİ

"KRUVAZİYER YOLCU SAYISI % 66,7 ARTTI, FIRSATI İYİ DEĞERLENDİRMELİYİZ"

  • BIST 100

    9645,02%-0,50
  • DOLAR

    32,56% 0,14
  • EURO

    34,81% 0,49
  • GRAM ALTIN

    2417,74% -0,61
  • Ç. ALTIN

    4073,33% 0,00
  • Çarşamba 35.2 ° / 19.1 ° Güneşli
  • Perşembe 35.8 ° / 20.3 ° false
  • Cuma 30.8 ° / 18.5 ° false