TOHUM GELİŞTİRME DERNEĞİ´NDEN KAN BAĞIŞINA DAVET
YAŞAM 7.02.2018 12:00:37 281 0

TOHUM GELİŞTİRME DERNEĞİ´NDEN KAN BAĞIŞINA DAVET

Ankara´da kurlu olan Tohum Geliştirme Derneği yetkilileri, ?Kızılay´a giderek kimliğinizle başvuru yaparak kan veya ilik vermek istediğinizi söylüyorsunuz. Gerekli bilgiler alındıktan sonra, kan değerlerine bakmak için, çok kısa bir test yapılıyor ve en

Ankara´da kurlu olan Tohum Geliştirme Derneği, kan vermek için karar vermenin yeterli olduğu bildirildi.

Tohum Geliştirme Derneği´nden yapılan açıklamada, ?Kan vermek çok kolay. Karar vermek yeter. Her sağlıklı insanın hayatında en az bir kez yapması gereken en önemli şey, kan vermektir?  denildi.

?BİRAZ CESARET YETER? KAN BAĞIŞI, SİLER TÜM KADINLARIN GÖZYAŞINI?

Konuyla ilgili yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:

?Bir kadın düşünelim. Soy sürsün diye, ne zorluklarla bebeğini taşıyor, dünyaya getiriyor, hangi cefalarla çocuğunu büyütüyor. Giymiyor, giydiriyor, yemiyor, yediriyor, bebeği ağladığında ağlıyor, güldüğünde gülüyor, yürüsün diye bıkmadan usanmadan kim bilir kaç adım birlikte atıyor, konuşsun diye, kaç bin tane kelimeyi tekrarlıyor, her bir diş çıkmasını beklerken, kaç gün uyumuyor, yıkıyor, paklıyor, uyutuyor, koruyor,  bebeğiyle birlikte kendisi de büyüyor, olgunlaşıyor, yavrusuna iyi örnek olmak için, bir çok huyundan vazgeçiyor  ve sevgisi, sabra dönüştüğünden, hangi şartta olursa olsun, şikayet etmiyor.Hayatımızdaki kadınlar, anne, eş, kardeş, kız evlat olarak, belki de dünyada en zor işçiliği yapmaktadırlar. Her aile için, bir çocuğu sağlıklı, görgülü, bilgili, vatansever ve imanlı yetiştirmek, topluma karıştırmak, oldukça zordur.

Dünyada en geride kalmış önemli konulardan biri, kan uyuşmazlığı veya genetik hastalığı bulunan kişilerin, evlilikle hastalıkları taşımayı sürdürmeleridir. Çocukların gelecekteki yaşamının sağlıklı olup olmadığını belirleyen en önemli konu, eşleşmedeki kan uyumudur. Uyum olsa bile bazı hastalıklar karşımıza çıkabilir fakat, her zaman önce tedbir, sonra takdir beklenmesi gerekir.

Düşündüren gerçekse, hiçbir ülke tam olarak hayati konularda önceden önlem alarak, çok fazla bir gelişme sağlayamadı yani bütün suç sistemin ve hiç bir şey olmaz diyen büyüklerin. İşte çaresi zor bulunan birçok dram hikayeleri, böyle başlıyor ve gözlerdeki yaşı kurutana kadar akıtıyor.

Kan uyuşmazlığı, genetik hastalıklar, kan veya uygun ilik, organ bağışları yeterince anlaşılamadığı ve gerekenler zamanında yapılmadığı veya geç kalındığında, kaybedilen evlatlar için, en çok ağlayan kişiler, yine kadınlardır. Bir kadın için en büyük acı, gözünün önünde eriyip giden, cananıdır.

Başına bir hastalık veya kaza gelen kişiler, bu zorluğu çok iyi bilirler. Eğer insanlar önceden önlem alsaydı birçok hastalık olmazdı. Yeteri kadar kan veya organ bağışlamış olsalardı, ihtiyaçları olduğunda sağlığa daha çabuk kavuşurlardı.

Bir insan için en büyük çaresizlik hastalık, en büyük zenginlikse, iyiliktir. İyilik sadece malla mülkle yapılmaz, paranın satın alamayacağı durumlarda vardır. Sağlıklı bir beden, en çok şükretmemiz gereken nedendir. Derin bir nefes almak, dünyanın hiç bir değeriyle değiştirilemeyecek kadar büyük bir şanstır. Allahın bize bahşettiği sağlıklı bedenden biraz kan veya ilik vermek, bedenimizden hiç bir şey eksiltmediği gibi, sağlığımızın da sadakasını verir. Hastalıkla karşılaşan kişilerin yerinde bizlerde olabiliriz, garantisi yok hayatın.

Pratikten anlatmak gerekirse; Bizi sağlıklı yapan yapı taşlarımız, sağlıklı hücrelerdir. Kök hücrelerimizse, kemik iliğinde bulunan ve kan hücrelerini üreten ana hücrelerdir. Sağlıklı bir insanın damar yolundan kan hücreleri bir miktar alınsa bile, kendiliğinden bölünerek çoğalırlar ve gövdeyi korurlar. Eksikliğinde kansızlık, fazlalığında bozukluk, kanın içindeki bazı hücrelerin ölmesiyle de, unutkanlık gibi hastalıklara sebep olurlar. Kan pıhtılaşması kadar, kan sıvılaşması da tehlikelidir. İçimizde bizimle yaşayan hücreler, hayat arkadaşlarımızdır. Hayatımızın devam etmesi bu sisteme bağlıdır. Mesela Lösemi; bir kan hastalığı yani ilik kanseridir. Kemiğin içindeki ilik´te bulunan kök hücreleri, kanserli hücrelerin çoğalmasından dolayı, sağlıklı kan üretemediğinden, içsel düzen tamamen bozulur. Ayrıca hastaların bağışıklık sistemi çöktüğünden dışarıdan çok çabuk mikrop bulaşabilir, gerekli özeni göstermek gerekir. Yani vücudumuzdaki kendi kendine işleyen, akıl sır ermeyen, bir sistem vardır.  Uzun süren tedavi aşamasında kemoterapiyle yok edilen kanser hücreleri, tamamen temizlendikten ve hastanın vücudundaki diş gibi başka iltihaplı durumlar ortadan kaldırıldıktan sonra uygun ilik verilerek,  bir çok hasta, sağlığına kavuşmaktadır. Sürekli devam eden yüksek ateş içerideki düzenin henüz düzelmediğinin habercisidir. ?

?BİR DAMLA KAN, BİNLERCE HASTAYA CAN DEMEKTİR?

?İstersek içimizde bölünerek çoğalan hücreleri paylaşıp birçok insanın hastalıktan kurtulmasına yardımcı olarak, hayatlarını kurtarabiliriz? denilen açıklamada şu görüşlere yer verildi:

?Kan vermek isteyenler için bir çok kriter, büyük önem taşıyor. Çok genç veya çok yaşlı kişilerden kan, alınmıyor, asgari sınır 18- 50 yaş arası olmalıdır ve yakın zamanda yurt dışına girip, çıkmış kişiler, sıtma gibi risk görülen bazı ülkelerden gelenler, aşı olsalar bile, belli bir zaman kan veremiyorlar. Unutmayalım ki, yüzlerce kişinin oturduğu uçak koltukları bile, ülkeden ülkeye hastalık taşıyabiliyor.. Bulaşıcı hastalık taşıyanlar, geçmişte cinsel hastalık geçirenler de, kan veremezler. Sadece sağlıklı olan kişiler kan verebilirler.

Kan verme öncesinde tok olmak ve taze sıkılmış meyve suyu veya ayran gibi sulu içecek içmek, gerekiyor. Kan alınma işlemi sırasında, kesinlikle hiç bir şekilde acımıyor ,hastayla yakından ilgileniliyor, kan verme esnasında bir sürü bağışçı ve hasta yakınıyla karşılaşılıyor ve hoş arkadaşlıklar oluşuyor, çok zevkli bir şey. Karşılarındaki hastaları düşünerek kanını ve organlarını paylaşanlar, kanı mutlu akan insanlardır. Kan verdikten sonraki gün,  beden kendiliğinden oluşan hafiflikten dolayı, mutluluktan uçar.

Kimliğinizle başvuru yaparak kan veya ilik vermek istediğinizi söylüyorsunuz. Gerekli bilgiler alındıktan sonra, kan değerlerine bakmak için, çok kısa bir test yapılıyor ve en az 15 dakika, en çok 30 dakikada işlem bitiyor. Kırmızı kan, en çok yarım saatte verilmektedir. Beyaz kan vermek biraz daha uzun sürse de, aynı işlem sayılır kanın içindeki hücreleri ayıkladığı için biraz daha zaman gerekiyor.

Eğer kanserli bir hastayı kurtarmak için İLİK uyumu yani donör olmak isteniyorsa, bu işlem normal kan vermekten daha kolaydır. Kızılay kan merkezine baş vurup kan testi yapılıyormuş gibi, birkaç tüp kan verilmektedir. Hastaya uyumlu ilik bulunduğunda veya başka bir hastaya uyumlu olduğunda, bağış yapan kişi aranarak gerekli bilgilendirme yapılmaktadır.Bizim gibi kültürel değerleri eşsiz, dayanışması güçlü insanlar varken bir mahallede yetimlikten bahsedilebilir mi, elbette hayır! Tüm çocuklar hepimizin, başlarını okşamak, ihtiyaçlarını karşılamak, insanlık vazifemizdir. Soframızda bir sürü yemek varken yoksulluktan bahsedilebilir mi, asla! Çünkü bizler paylaşmayı bilen bir milletiz. Yoklukta bile, mutlaka bir sofra kurarız.?(vş)


Haber Kaynak : ÖZEL HABER

Rahatlığın Adresi: Adidas

Sevdiklerimize Orkide Hediye Etmenin Anlam ve Önemi

Çocuklar da Stres Neden Olur?

“HÜKÜMLÜ VE YÜKÜMLÜLERİ TOPLUMA KAZANDIRACAĞIZ”

Prof. Dr. Sultan Tarlacı: “Yaratıcı kişiler kuralları sevmez, sınırlarda dolaşır”

Türkiye ve dünyanın ilk tescilli kadın kebapçısı

Farklı ülke numaralarından gelen WhatsApp aramalarına dikkat!

Kendinizi sürekli ‘şişman’ hissediyorsanız dikkat!

SAVAŞ MAĞDURU UKRAYNALI ÇOCUKLAR İBB’NİN MİSAFİRİ OLDU

ARI SOKMASINDA ADRENALİN OTOENJEKTÖRÜ HAYAT KURTARIYOR!

AİLENİZİ KORUMAK SİZİN ELİNİZDE!

ÖFKE KONTROLÜNDE ETKİLİ ÖNERİLER

Prof.Dr. Barış Öztürk ,”Metabolik Otofaji Diyeti İle Kilolara Elveda”

Eyvah Kayınvalidem Geliyor!

Üzüm Tüketmenin 8 Faydası!

Kedi Kumu

Yüksek sıcaklık ve güneş, sürüş güvenliğini tehlikeye atıyor

Olumsuz duygular hissedildiğinde çözüm buzdolabında değil!

VİŞNENİN FAYDALARI SAYMAKLA BİTMİYOR !

"Baharatlı yiyecekler geniz akıntısı sebebi"

10 BİNİ AŞKIN GÖRME ENGELLİYE REHBER OLAN PLATFORM: KÖRÜZ.BİZ

  • BIST 100

    9079,97%3,10
  • DOLAR

    32,35% 0,15
  • EURO

    34,93% -0,09
  • GRAM ALTIN

    2322,96% 0,18
  • Ç. ALTIN

    3843,45% 0,00
  • Cuma 24.9 ° / 14.2 ° Güneşli
  • Cumartesi 28.3 ° / 15.1 ° Güneşli
  • Pazar 28.3 ° / 15.7 ° Güneşli